to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 23.07.2012

Οικονομία

Αναδιαπραγμάτευση; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους

Από το εφάπαξ και τις προνοιακές παροχές, οι μειώσεις θα επεκταθούν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δεν γλυτώνουν ούτε τα άτομα με αναπηρία!


Oι προεκλογικές δεσμεύσεις του Σαμαρά για αναδιαπραγμάτευση γίνονται πραγματικότητα, αλλά προς την αντίστροφη φορά: οι δεσμέυσεις για μη λήψη νέων μέτρων εξανεμίστηκαν κι από την αναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα περνάμε ταχύτατα σε ακόμα σκληρότερα μέτρα ενόψει της έλευσης αυτής, αύριο Τρίτη. Ήδη είναι γνωστό πως τα έσοδα του κρατικού προΥπολογισμού παρουσιάζουν υστέρηση κατά το α’ εξάμηνο του έτους, καθώς αυτά περιορίστηκαν σε 23.191 εκατ. ευρώ, κάτω δηλαδή από τον δημοσιονομικό στόχο των 24.754 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση αυτή, μεταξύ άλλων, προαναγέλει επι της ουσίας νέα μέτρα για το 2012.

Άλλωστε, η κυβέρνηση ήδη καταρτίζει το “Μνημόνιο 3”, που ονομάζει “νέο Μεσοπρόθεσμο”, ώστε να απαντήσει στις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές 3 δισ. ευρώ (τουλάχιστον) για εφέτος και 11,5 δισ. ευρώ για το 2013-2014. Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις-εξπρές, αλλά και σε λουκέτα δημοσίων οργανισμών και φορέων. και, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν γίνουν απολύσεις των εργαζομένων σ’ αυτούς, καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν με νόημα πως “όλα εξαρτώνται από το τι θα πει η τρόικα”. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι ιδωτικοποιήσεις μιας σειράς δημοσιων οργανισμών και εκποίησης δημόσιας γης.

 Ήδη μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα ανακοινωθούν τα πρώτα "λουκέτα" σε 20 τουλάχιστον φορείς, που θα αποτελέσουν και την πιλοτική εφαρμογή για το μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων/καταργήσεων 270 οργανισμών στα τέλη Αυγούστου, οπότε υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους.

Σ΄ά,τι αφορά τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, η επίθεση άρχισε με την ανακοίνωση για εκ νέου περικοπή του εφάπαξ των δημοσιών υπαλλήλων. Από 'κει και πέρα,  ξεκινάει η νέα οριζόντια περικοπή των κοινωνικών παροχών και συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Παρά τους περί του αντιθέτου όρκους της συγκυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρξουν νέες και μάλιστα οριζόντιες περικοπές, το Μνημόνιο 3, που απειλεί με αφανισμό 5,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, καθαρογράφεται και αναμένει τις τελικές παρατηρήσεις της τρόικας με την έλευσή του κλιμακίου των δανειστών.

Από το εφάπαξ και τις προνοιακές παροχές, οι μειώσεις θα επεκταθούν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δεν γλυτώνουν ούτε τα άτομα με αναπηρία!

Ο νέος αιματηρός κύκλος οριζόντιων περικοπών, που ξεκίνησε από τα Ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου, θα επεκταθεί στα αντίστοιχα των ΔΕΚΟ και θα ολοκληρωθεί με νέα παρέμβαση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς είναι δεδομένη και... αδιαπραγμάτευτη η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για ανταποδοτική σχέση εισφορών - παροχών και διατήρηση των εισφορών στο σημερινό τους ύψος, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα αιματηρή μείωση των παροχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση θα ξεκινά από το 10% για να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 30%, αναλόγως "του ύψους των καταβαλλομένων εισφορών".

"Μαχαίρι" σε 37 ταμεία...

Σύμφωνα με στοιχεία που διακινεί το υπουργείο Εργασίας, αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί αναλογιστικές μελέτες, από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 24 (δηλαδή το 65%) χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, ενώ υπάρχουν άλλα 13 που χορηγούν μικρότερο εφάπαξ. Σύμφωνα πάντα με κύκλους του υπουργείου, τα 23 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές είναι: δημοσίων υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εταιρειών τσιμέντων, υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, Ορθόδοξων εφημερίων κλήρου Ελλάδος, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών, απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, ιπποδρόμων, ΔΕΗ, ΕΡΤ, τουρισμού, Εμπορικής, Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας, μηχανικών, αστυνομικών και εργαζομένων στο ΙΚΑ.

"Σφαγή" επιδομάτων...

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται προβληματισμένο όσον αφορά τη "δίκαιη ανακατανομή" που θα ακολουθήσει τη (νέα) μεγάλη σφαγή των κοινωνικών επιδομάτων, προκειμένου να εξοικονομηθούν σε αυτή τη φάση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Από τα συνολικά 89 επιδόματα, φαίνεται πως γλυτώνουν το ΕΚΑΣ, το επίδομα ανεργίας, αλλά και η κατώτατη σύναξη, ενώ ειδική περίπτωση αποτελούν τα επιδόματα, για τα οποία ήδη εφαρμόζονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Η μεγάλη περικοπή αναμένεται να γίνει στα επιδόματα όπου δεν εφαρμόζονται εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Σε αυτά συγκαταλέγονται 10 διαφορετικές παροχές για επιδόματα τυφλών, 4 για κωφαλάλων, 4 για επιδόματα τετραπληγικών, άλλες για επιδόματα τετραπληγικών του Δημοσίου (διαφορετικές για συνταξιούχους και για ασφαλισμένους), 2 διαφορετικές παροχές για διατροφικά επιδόματα νεφροπαθών, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, επίδομα εφάπαξ, ισόβια σύνταξη, καθώς και 4 παροχές για επίδομα ανάδοχων οικογενειών.

Πηγή: Αυγή



.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)