to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 08.02.2019

Κοινωνία

«Άμεση συμβουλή στον γιατρό μας όταν τα πράγματα αγριεύουν» προειδοποιεί ο γ.γ. Υγείας

Άλλες χώρες ταλαιπωρούνται χειρότερα από εμάς


Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη, μακριά από το συγχρωτισμό, μακριά από το σχολείο και κλειστούς χώρους όταν είμαστε άρρωστοι, τακτικό πλύσιμο χεριών, προστασία των άλλων από το βήχα ή το φτάρνισμά μας και άμεση συμβουλή στον γιατρό μας όταν τα πράγματα αγριεύουν, είπε για την φετινή έξαρση της εποχικής γρίπης ο γ.γ. Υγείας Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά.

«Όπως πάντα, αυτή την περίοδο του χρόνου υπάρχει έξαρση της εποχικής γρίπης και «φέτος είναι αλήθεια ότι ο ιός είναι λίγο “ζόρικος”. Είναι ο H1N1 και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε μεγαλύτερη νοσηρότητα και στις πιο ευάλωτες ομάδες χάνουμε και συνανθρώπους μας», είπε ο κ. Μπασκόζος.

«Η μεγαλύτερη νοσηρότητα μπορεί να οφείλεται και στις κλιματικές συνθήκες της εποχής που ξεκίνησε η επιδημία και αυτής στην οποία επεκτείνεται. Αλλά κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε γρίπη, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στις ΗΠΑ, όπου φέτος οι κλιματικές συνθήκες είναι πάρα πολύ άσχημες, έχουμε μέχρι στιγμής περίπου 130.000 ανθρώπους να έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)», όπως ανέφερε.

Ο κ. Μπασκόζος σημείωσε ότι στην Ελλάδα «μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου έχουμε δυστυχώς 39 θανάτους και 165 άτομα που έχουν νοσηλευτεί … θα έχουμε κρούσματα αυτές τις εβδομάδες».

Ξεκαθάρισε επίσης, σε σχέση με ανακριβή στοιχεία, ότι «δεν είναι η Ελλάδα η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία ταλαιπωρούνται πολύ περισσότερο από εμάς».

«Φέτος, φροντίσαμε να θωρακίσουμε την χώρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ο αριθμός των εμβολίων που εισήχθη και έχει πραγματοποιηθεί είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά. Ο αριθμός των εμβολιασθέντων υγειονομικών είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά», τόνισε ο κ. Μπασκόζος, αν και για το προσωπικό των δομών Υγείας σημείωσε ότι ακόμη δεν έφτασε «το σημείο που θα θέλαμε».

«Ακόμη και τώρα -αν και έπρεπε να έχουν γίνει από τον Νοέμβριο, όπως είχαμε πει στον κόσμο με πολύ έντονη εμβολιαστική καμπάνια- έχει σημασία οι ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν. Γι’ αυτό δώσαμε εντολή να εισαχθούν ακόμη 50.000 εμβόλια, για όσους θελήσουν να τα κάνουν. Και τώρα, έχει σημασία. Η γρίπη θα κρατήσει τουλάχιστον πέντε-έξι εβδομάδες σε ένταση, όπως κάθε χρόνο».

Ο εμβολιασμός αφορά ακόμη περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες:

- μεγαλύτεροι των 60 ετών
- έγκυες και λεχώνες
- παιδιά και ενήλικες με χρόνια προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία, κτλ.

«Δυστυχώς», συνέχισε ο κ. Μπασκόζος, «δεν υπάρχουν τόσα κρεβάτια σε ΜΕΘ, όσα θα χρειαζόταν η Πολιτεία, αυτό είναι διαχρονικό. Φέτος όμως, ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών σε ΜΕΘ είναι ο μέγιστος που υπήρξε στην χώρα μας».

«Αλλά το βασικό είναι: πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη. Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Και όταν είμαστε άρρωστοι δεν πάμε σχολείο, δεν πάμε σε κλειστούς χώρους. Καθόμαστε στο σπίτι μας, να γίνουμε καλά. Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Αερίζουμε τους χώρους που εργαζόμαστε ή διαβιούμε. Το βήχα και το φτέρνισμα δεν το στέλνουμε πάνω στους άλλους, αλλά στο μέσα μέρος του αγκώνα, σε χαρτομάντηλο ή και μάσκα», τόνισε ο κ. Μπασκόζος.

Και «άμεση συμβουλή στον γιατρό μας όταν τα πράγματα αγριεύουν», κατέληξε, «με ψηλό πυρετό που δεν ελέγχεται, ή όταν ανήκουμε σε ευάλωτη ομάδα. Και από εκεί και πέρα, ό,τι πουν οι γιατροί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)