to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 10.11.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής των καθαριστριών στα σχολεία ζητούν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των καθαριστών/καθαριστριών που απασχολούνται μέσω των Σχολικών Επιτροπών στα σχολεία της χώρας, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπαρτινού.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ερώτησή τους οι 28 βουλευτές, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δήλωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myschool.gr των αιθουσών διδασκαλίας κάθε σχολικής μονάδας, βάσει των οποίων γίνονται οι πληρωμές μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ προς τις Σχολικές Επιτροπές. Οι υπάρχουσες συμβάσεις, προβλέπουν αμοιβή σύμφωνα με τις αίθουσες διδασκαλίας και μόνο, θέτοντας μάλιστα ανώτατο όριο (18). Όμως στα σχολεία, υπάρχουν και άλλοι χώροι, οι οποίοι προφανώς και καθαρίζονται (πχ γραφεία, χώρους υγιεινής), πλην όμως δεν αμείβονται.


Επιπρόσθετα, οι πληρωμές δεν πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά γίνονται δύο με τρεις φορές το χρόνο, γεγονός που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των εργαζομένων.


Οι βουλευτές με την παρέμβασή τους ζητούν από τους Υπουργούς να τροποποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής των συμβασιούχων καθαριστών/ καθαριστριών, ώστε να αντιστοιχεί στην πραγματική εργασία που προσφέρεται, ενώ παράλληλα να βρεθεί τρόπος ώστε να καταβάλλεται η αμοιβή τους σε μηνιαία βάση.


Μιλώντας για το θέμα «Στο Κόκκινο Πάτρας» 107,7» ο κ. Σπαρτινός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: "Είναι ένα αίτημα εδώ και καιρό των εργαζομένων αυτών πάρα πολύ δίκαιο καθώς υπάρχει ένας τρόπο υπολογισμού της αμοιβής ο οποίος δεν αντιστοιχεί στην πραγματική εργασία που παρέχουν. Υπάρχει ένα πληροφοριακό σύστημα στο Υπουργείο Παιδείας όπου είναι καταχωρημένες οι αίθουσες διδασκαλίας και με βάση αυτό βγαίνει το πόσες αίθουσες καθαρίζει ο κάθε εργαζόμενος.  

Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν οι χώροι υγιεινής, τα αποδυτήρια, οι διάδρομοι, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα γραφεία των καθηγητών κ.α.. Όλα αυτά οι γυναίκες αυτές τα καθαρίζουν, αλλά πρέπει να αμείβονται και γι’ αυτό. Από ότι έχω μάθει προσπαθούν οι καθηγητές να «δίνουν» κάποιες αίθουσες παραπάνω, το σύστημα δεν μπορεί να δεχθεί στοιχεία που δεν είναι πραγματικά, ούτε θα έπρεπε να γίνεται με τέτοια «κόλπα», έστω και με καλή πρόθεση των ανθρώπων για να πληρωθούν οι γυναίκες.

Πρέπει αυτό να γίνεται κανονικά, θεσμικά και να αμείβονται για την υπηρεσία που πραγματικά προσφέρουν. Είναι ένας κλάδος εργαζομένων που είναι απαραίτητος, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτές (κυρίως είναι γυναίκες) δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Είναι κρίμα που δεν έχει λυθεί ακόμα.

Υπάρχουν κάποιες Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες υπήρχαν από παλαιοτέρα, εάν δεν κάνω λάθος, κι επαναλήφθηκαν,  βγήκαν καινούριες ΚΥΑ και από την  σημερινή κυβέρνηση που ακολουθούν την ίδια τακτική που είχε παγιωθεί από παλιότερα."  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)