to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 13.07.2017

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: «Κοινή ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία στη Βαλκανική χερσόνησο» - Συνέντευξη Τύπου με Α. Βούτσιτς, Μπ. Μπορίσοφ

"Η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια και συμφωνήσαμε ότι πρέπει με όραμα να αναζωογονήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με βάση την ξεχασμένη "ατζέντα της Θεσσαλονίκης" της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. το 2003, διότι η προώθηση αυτού του στόχου θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον ομόλογο του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

"Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή", τόνισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε "ευτυχή συγκυρία" το γεγονός ότι η συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών συνέπεσε με την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, γιατί, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί "σημαντικό αρωγό" στην προσπάθεια για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει απολύτως την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όχι μόνο για τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες, αλλά και λόγω της συνεχούς αποδεικνυόμενης βούλησης της Σερβίας να εκπληρώνει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. κατά την προενταξιακή της διαδικασία

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη συνεχούς διαλόγου, συνεργασίας και συντονισμού των προσπαθειών των τριών χωρών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται με κοινό στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

"Υπάρχουν οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης, ενίσχυσης του εξτρεμισμού και της αυξανόμενης επιρροής τρίτων χωρών στα Βαλκάνια και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχνάμε τα θεσμικά εργαλεία, να μην προχωράμε με συνεννόηση", είπε ο πρωθυπουργός

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη σταθεροποίησης των εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ στη σταθερότητα της οποίας όλοι προσδοκούν και προσβλέπουν. Συμφώνησαν, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, πράγμα που αποτελεί και προϋπόθεση για την ολόπλευρη στήριξη των τριών χωρών σε ότι αφορά την προοπτικής ένταξης της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο ως παράγοντες σταθερότητας

"Εχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά έχουμε μπροστά μας και ευκαιρίες, στην οικονομία, την ενέργεια, τη διαχείριση των κρίσεων, στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία, ως χώρες με ιδιαίτερη βαρύτητα και ιστορία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, οφείλουμε να συνεργαστούμε και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά την επόμενη περίοδο, διευρύνοντας τη συνεργασία μας και αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ως βάση για τη συνεργασία μας στην περιοχή και απέναντι σε μισαλλόδοξες λογικές και αλλότριους σχεδιασμούς και εθνικισμούς, που πολύ καλά γνωρίζουμε ότι αποτελούν την πηγή των εντάσεων στα Βαλκάνια", επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα, ότι συζήτησαν για κάποια σημαντικά πρότζεκτ στα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση της συνεργασίας σε υποδομές, στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητας.

Στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσει ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία και να εξεταστεί σοβαρά η επέκταση του και προς τη Σερβία.

Σε ότι αφορά στις υποδομές ανέφερε την πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, μέσω ποταμών, και τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, του Μπουργκάς, της Βάρνας και του Ρούσε.

Αναφερόμενος στα παραπάνω έργα ο κ. Τσίπρας τα χαρακτήρισε "οραματικού χαρακτήρα" παρεμβάσεις σε μια ούτως η άλλως ιστορική διαδρομή ανάμεσα στις τρεις χώρες και τους λαούς τους και σημείωσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2018 και, ως εκ τούτου, θα αναλάβει και την πρωτοβουλία για τη συνέχεια της τριμερούς συνάντησης.

 3 people, people smiling, people standing and suit

Βούτσιτς: «Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις δρόμοι αλλά πολλοί περισσότεροι όταν είμαστε μαζί»

«Ευχαριστώ τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την στήριξή τους στον Ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας», είπε ο Σέρβος πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και τόνισε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα τα οποία έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και πολιτικό ενδιαφέρον για τα έθνη και τις χώρες μας. Ταυτόχρονα συζητήσαμε για έργα υποδομής, ανέφερε.

Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις δρόμοι αλλά πολλοί περισσότεροι όταν είμαστε μαζί, τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Μπόικο Μπορίσοφ: Οι τρεις λαοί μαζί δεν είμαστε τρεις φορές πιο δυνατοί, αλλά δέκα   

Τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τονΑλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

"Εμείς με τον Αλέξη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι φίλοι μας από τη Σερβία να πάνε και να λάβουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει" υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. "Εμείς δεν θέλουμε να μας πούνε ακριβώς το έτος, αλλά η νέα γενιά και ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ποια είναι η προοπτική για να μπορούν να κάνουν τα μέγιστα μετά οι πολιτικοί. Να κάνουν ό,τι περνάει απ' αυτούς ώστε να εξασφαλίσουν για τους λαούς τους αυτή την ευημερία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ.

 2 people, people smiling, people standing, ocean, sky, suit and outdoor

Χαρακτήρισε τεράστια τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτών που δεν είναι και υπογράμμισε την ανάγκη "να υπάρχει η προοπτική, να υπάρχει η ελπίδα στον κόσμο για να μην εγκαταλείπουν την περιοχή".

Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι ότι "οι τρεις λαοί μαζί (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία) δεν είμαστε τρεις φορές πιο δυνατοί, είμαστε δέκα φορές πιο δυνατοί" καθώς "δημιουργούμε τέτοιες προοπτικές οικονομικές ούτως ώστε και οι άλλοι συνάδελφοι από τα Δυτικά Βαλκάνια θα έχουν το ενδιαφέρον και όφελος να αναπτυχθούν όλα αυτά". Όπως χαρακτηριστικά είπε, "τώρα που αποχωρεί η Βρετανία έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να την αντικαταστήσουμε με το πιο όμορφο κομμάτι της Ευρώπης [εννοώντας τα Δυτικά Βαλκάνια]".

Είκοσι χρόνια μετά τις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, "όλα είναι πιο ήσυχα", είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. "Υπάρχουν οι φιλοδοξίες άλλων χωρών να έχουν επιρροή. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να μας αγαπούν αλλά όχι και να έχουν άμεση επιρροή στα πολιτικά συστήματα εδώ στα Βαλκάνια. Είναι κάτι το οποίο εμένα προσωπικά με στεναχωρεί".

Ωστόσο, όπως σημείωσε, έρχεται λίγο πιο αισιόδοξος από την Τεργέστη "όταν ο καγκελάριος της Γερμανίας, της Αυστρίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι πλάι πλάι και αναλαμβάνουν δέσμευση για τα Δυτικά Βαλκάνια, για τον άξονα βορρά-νότου και τον άξονα 8 για τη Βουλγαρία".

"Οταν έρχονται χρήματα κανείς μετά δεν θέλει να διαλύσει τα έργα υποδομής. Αυτό σημαίνει σταθερότητα" σημείωσε και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των έργων υποδομής στη διασύνδεση των χωρών της περιοχής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία προς Βελιγράδι αλλά και Χαλκιδική λέγοντας πως οφείλεται στις καλύτερες διασυνδέσεις. "Ανοίξαμε περισσότερες συνοριακές διαβάσεις, ο κόσμος κινείται, υπάρχει ανταλλαγή τουριστών" σημείωσε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοδοξία, όπως είπε, των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Σερβίας για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής διασύνδεσης και των οδικών αξόνων που συνδέουν τις τρεις χώρες, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα και της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ (το πρώτο εξάμηνο του 2018) τη "στρατηγική του Δούναβη".

Πηγή: ΑΠΕ

 4 people, people smiling, suit

(περισσότερες φωτογραφίες εδώ - πηγή:  Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Διαβάστε ακόμη:

«Αναβαθμίζεται η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- Σερβίας»: Συμφωνίες για ενέργεια, μεταφορές, δίκτυα και τουρισμό υπέγραψαν Αλ. Τσίπρας και Αλ. Βούτσιτς (βίντεο)

Ολόκληρες οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Να καλωσορίσω τον Πρόεδρο της Σερβίας κ.  Βούτσιτς και τον Βούλγαρο ομόλογό μου, τον κ. Μπορίσοφ.
 
Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, να κουβεντιάσουμε από κοινού, σε τριμερές επίπεδο, τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σε μια τριμερή συνάντηση που, όπως αποδείχθηκε από το διάλογο που είχαμε, έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, ως ένα πλαίσιο διαλόγου, συνεργασίας και συντονισμού, που αξίζει τον κόπο να το επαναλάβουμε και στο μέλλον.
 
Και έχει σημασία, τόσο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όσο, όμως, και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρες, που επιδιώκουμε από κοινού τη σταθερότητα και τη συνεργασία στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή μας.
 
Διανύουμε μια περίοδο όπου αυξάνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη. Ειδικότερα για τα Δυτικά Βαλκάνια, για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε χώρες της γειτονιάς μας, λόγω πολιτικών ή εθνοτικών αντιπαραθέσεων, για τον κίνδυνο ενίσχυσης  του εξτρεμισμού και για τις επιπτώσεις από τις μεταναστευτικές ροές, για τον κίνδυνο από την αυξανόμενη επιρροή τρίτων χωρών στα Βαλκάνια, για την έκταση και δυναμική των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος, τόσο στο trafficking, όσο και στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. 
 
Σε αυτή την περίοδο, λοιπόν, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχνάμε τα πιο σημαντικά μας θεσμικά εργαλεία ή να βλέπουμε την περιοχή μας κοντόφθαλμα. Χρειάζονται συνέργειες, χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται διάλογος, χρειάζεται η προσπάθεια να εκκινούμε από μια κοινή αφετηρία και βάση, τουλάχιστον όσοι μπορούμε και όσοι θέλουμε να εργαστούμε για τη συνανάπτυξη, για τη σταθερότητα, για την προοπτική της ειρήνης, του διαλόγου και της συνεργασίας στην περιοχή.
 
Συμφωνήσαμε ότι πρέπει με όραμα να αναζωογονήσουμε την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων με βάση την ξεχασμένη ατζέντα της Θεσσαλονίκης, της Συνόδου Κορυφής του 2003. Πρέπει, όπως έχουμε τονίσει και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να αξιοποιήσουμε πρωτοβουλίες διαλόγου, όπως τη σημερινή, για να αναζωπυρωθεί ξανά το ενδιαφέρον για την περιοχή. Για να καταστήσουμε σαφές ότι η ασφάλεια της Ευρώπης περνά από τα Βαλκάνια και ότι η προώθηση αυτού του στόχου θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους. Και βεβαίως, θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί σημαντικό αρωγό σε αυτή την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Και είναι ευτυχής η συγκυρία που η σημερινή μας συνάντηση συμπίπτει με μια επίσκεψη του Προέδρου Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη, τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε σε λίγο. 
 
Στο πλαίσιο που σας περιέγραψα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, αλλά και η Σερβία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήθελα να επαναλάβω ότι στηρίζουμε απολύτως την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όχι μόνο λόγω των μεταξύ μας δεσμών, ιστορικών, πολιτιστικών, πνευματικών, που περιγράφτηκαν και κατά την προηγούμενη συνέντευξη Τύπου και είχαμε την ευκαιρία να τους επαναλάβουμε και με την παρουσία του φίλου μας Βούλγαρου Πρωθυπουργού, Μπόικο, αλλά και λόγω της συνεχώς αποδεικνυόμενης βούλησης της Σερβίας να εκπληρώνει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ε.Ε. κατά την προενταξιακή της διαδικασία.
 
Ένα, επίσης, σημείο σύμπτωσης απόψεων ήταν η ανάγκη σταθεροποίησης, ομαλοποίησης των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό μιας γειτονικής χώρας, για της οποίας τη σταθερότητας όλοι προσδοκούμε και προσβλέπουμε. Αναφέρομαι στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και βεβαίως, συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος, ουσιαστικός για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, πράγμα το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για την ολόπλευρη στήριξή μας σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της προοπτική  προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
 
Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά έχουμε και ευκαιρίες στην οικονομία, στην ενέργεια, στη διαχείριση των κρίσεων, στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Και βεβαίως, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία, ως χώρες με ιδιαίτερη ιστορία και βαρύτητα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, οφείλουμε να συνεργαστούμε και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά την επόμενη περίοδο. Ασφαλώς, διευρύνοντας τη συνεργασία μας σε όποιον το επιθυμεί και αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ως βάση για τη συνεργασία μας στην περιοχή και απέναντι σε μισαλλόδοξες λογικές και αλλότριους σχεδιασμούς, αλλά και εθνικισμούς, που πολύ καλά γνωρίζουμε ότι αποτελεί την πηγή των εντάσεων στην περιοχή των Βαλκανίων.
 
Θα κλείσω, λέγοντας ότι, πέραν όλων όσων σας είπα, κουβεντιάσαμε κάποια σημαντικά projects, όπου θα πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας για την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε υποδομές, τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και σε αυτόν της διασυνδεσιμότητας. 
 3 people, people smiling, people standing and suit
 
Στον τομέα της ενέργειας, συμφωνήσαμε για την ανάγκη να προχωρήσει ο διασυνδετήριος άξονας φυσικού αερίου IGB, από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία και να εξετάσουμε πολύ σοβαρά και την επέκτασή του και προς τη Σερβία με τον λεγόμενο «IBS».
 
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, θα αναφερθώ μόνο σε δύο πολύ σημαντικά projects, που με διαφορετικό τρόπο συνδέουν τα Βαλκάνια, συνδέουν το Αιγαίο Πέλαγος με την Κεντρική Ευρώπη και με τα νερά του Δούναβη. Το ένα, το είπαμε σήμερα το πρωί, στη συνέντευξη που είχαμε μαζί με τον Πρόεδρο της Σερβίας και αφορά τη πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και άρα, τη δυνατότητα πλωτής διασύνδεσης από το Αιγαίο προς το Δούναβη. Και το δεύτερο, αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη, από εκεί στο Μπουργκάς, στη Βάρνα και στο Ρούσε, που βρίσκεται στον Δούναβη, τη βουλγαρική αυτή πόλη. Ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πολύ γρήγορης μεταφοράς εμπορευμάτων, αλλά και πολιτών από εδώ, τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή το βόρειο λιμάνι, που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, προς την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και τα νερά του Δούναβη.
 
Αυτές είναι οραματικού χαρακτήρα, θα έλεγε κανείς, παρεμβάσεις. Ένας σχεδιασμός που πιστεύω ότι με όραμα και με αποφασιστικότητα μπορούμε να βάλουμε ένα σημαντικό λιθαράκι, ώστε να αποτελέσουν το νήμα που ενώνει τις προσπάθειές μας σε μια, ούτως ή άλλως, ιστορική διαδρομή ανάμεσα στους λαούς μας, ανάμεσα στις χώρες μας. Με κοινό πρόσημο την επιδίωξή μας για συνανάπτυξη, συνεργασία, ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στη Βαλκανική Χερσόνησο.
 
Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να καλωσορίσω, τόσο τον Σέρβο Πρόεδρο, όσο και τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, ο οποίος, στις αρχές του 2018, θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, θα αναλάβει και την πρωτοβουλία για τη συνέχεια αυτής της σημαντικής τριμερούς συνάντησης, που είχαμε την ευκαιρία σήμερα να διεξάγουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)