to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 09.02.2023

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από Βρυξέλλες: «Στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα»

H Ελλάδα κεντρικό θέμα συζήτησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.


   «Τούτη την ώρα η σκέψη μας είναι στην ανθρωπιστική τραγωδία στην Τουρκία και στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν είναι ώρα να έχουμε στο μυαλό μας τις κυρώσεις στην Συρία που δεν επιτρέπουν να σταλεί η βοήθεια εκεί. Πρέπει να πρωταγωνιστήσει η ΕΕ σε μια προσπάθεια ανθρωπιάς και βοήθειας, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

   «Στα δικά μας τώρα, η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σημείωσε, λέγοντας ότι «το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης. Την άλλη βδομάδα το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ολομέλειά του θα συζητήσει τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από τις παρακολουθήσεις και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ». «Είναι προφανές, ότι αυτοί που υποκριτικά μας λέγαν ότι θέλουν να μείνουμε στην ΕΕ, μας έχουν απομακρύνει από την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Κρίσιμη η συζήτηση για την οικονομία

   «Σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας που θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολύ κρίσιμη συζήτηση, είναι αυτή που αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Η ενίσχυση αυτή, όμως, πρέπει να γίνει αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη και όχι από αυτούς που έχουν δυνατότητα. Αλλιώς δεν θα έχουμε σε λίγο Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά μια Γαλλογερμανική Ένωση με πολλούς δορυφόρους», συνέχισε και κατέληξε: «Απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη. Απαιτείται οι κρατικές ενισχύσεις να δοθούν με την μορφή εγγυήσεων για να μην εγγραφούν στο χρέος . Τα κονδύλια να τα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και απαιτείται βεβαίως ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας».

O Γιάννης Μπουρνούς στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο βουλευτής Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών συζητήθηκε η ευρωπαϊκή συνδρομή στις σεισμόπληκτες Τουρκία και Συρία, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία με έμφαση στην πληθωριστική και ενεργειακή κρίση, καθώς και οι εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, με έμφαση στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ. Τέθηκαν επίσης προς συζήτηση η κατάσταση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η πρωτοβουλία ευρωπαϊκών δυνάμεων για επανεκκίνηση συνομιλιών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)