to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:00 | 04.10.2017

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Το κοινό μας μέλλον στα Βαλκάνια δεν μπορεί να κτιστεί πάνω στον εθνικισμό

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συμμετείχε, χτες Τρίτη, στην 1η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας, στη Βάρνα της Βουλγαρίας


Φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

"Το κοινό μας μέλλον στα Βαλκάνια δεν μπορεί να κτιστεί πάνω στον εθνικισμό, όπως συνέβη στο παρελθόν, δυστυχώς, αλλά ούτε και σε σχεδιασμούς τρίτων για την περιοχή μας, μπορεί να κτιστεί πάνω στις μεγάλες δυνατότητες των λαών μας, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για την περιοχή μας", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα.

Και οι τέσσερις ηγέτες εξέφρασαν μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας και συμφώνησαν η επόμενη Σύνοδος να γίνει στο Βελιγράδι, καθώς το σχήμα συνεργασίας τους αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η Σύνοδος της Βάρνας αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της ασφάλειας και του προσφυγικού και είναι ενδεικτικό ότι υιοθετήθηκε η πρόταση της Ελλάδας να γίνει μια Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, στη διάρκεια της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε το πρώτο εξάμηνο του 2018. Επίσης συμφωνήθηκε να διατυπωθεί κοινό αίτημα από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Γιούνκερ για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Βάρνας.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε μεγάλη σημασία στην αναζωογόνηση της "ατζέντας της Θεσσαλονίκης" για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφερόμενος στις χώρες που βρίσκονται σε ενταξιακή διαδικασία, επισήμανε: "Η σχέση της Ε.Ε. με τις χώρες που βρίσκονται σε ενταξιακή διαδικασία, όπως η Σερβία, είναι ένα από τα ζητήματα που έχει να λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει να λύσει πρώτα τα του οίκου της, για να μπορέσει να παίξει κι ένα σοβαρό ρόλο στο διεθνές στερέωμα. Και σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία χωρών των Βαλκανίων, πιστεύω ότι πρέπει να είναι μια πορεία που θα βασίζεται και στην αιρεσιμότητα, αλλά και σε ένα νέο όραμα για τη συνεργασία των λαών στην ευρύτερη περιοχή".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του γιατί η Σύνοδος έγινε στη Βάρνα, μια πόλη με ελληνική παρουσία από τα αρχαία χρόνια, όπως είπε, και συνέχισε: "Και οι τέσσερις χώρες μαζί μπορούμε να παίξουμε έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την πρόοδο, τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Τα Βαλκάνια είναι μια πολύ κρίσιμη περιοχή για την Ευρώπη. Μια περιοχή που στο παρελθόν βεβαίως γέννησε ανησυχίες, πολέμους, αντιθέσεις, σήμερα όμως μπορεί να γεννήσει την ελπίδα για μια νέα πορεία συνεργασίας και συνανάπτυξης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις και οι τέσσερις χώρες μαζί μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμη που η κάθε μια έχει σε έναν κοινό σκοπό. Τρεις χώρες της Ε.Ε και μια χώρα (η Σερβία) που δικαιούται να προχωρήσει με γοργά βήματα προς την Ε.Ε."

Σε ότι αφορά στην Ε.Ε. παρατήρησε πως "για να μπορέσει η Ε.Ε να παίξει τον ρόλο που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα, να ενισχύσει, δηλαδή, το διεθνή της ρόλο και τη δυνατότητα της να στηρίξει τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο, πρέπει πρωτίστως να μπορεί να λύνει τα δικά της προβλήματα, τα προβλήματα που αφορούν την ίδια και θα δοκιμαστεί πρώτα και κύρια στη δική μας γειτονιά και υπό αυτή την έννοια μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου".

Σημείωσε πως η Ελλάδα θα παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο και τόνισε ότι η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης είναι μια από τις προκλήσεις που έχει να λύσει η Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συνομίλησαν για μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αν προχωρήσουν θα αλλάξει όψη η ευρύτερη περιοχή.

"Θα εργαστούμε προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η στρατηγική του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας θα συνεχιστεί", διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους επισήμανε: "Μην γράφετε τίτλους ότι "γεννήθηκε η νέα τετράδα του Βίσεγκραντ". Δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός. Όλοι μαζί να αναζητήσουμε την ανάπτυξη και όχι τις διχόνοιες. Σήμερα πράξαμε κάτι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Για τη Σερβία είπε ότι η φυσική της θέση είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη βοήθεια που προσφέρουν στη χώρα του στις διαδικασίες για την ένταξη στην Ε.Ε.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ενεργειακή διασύνδεση της Σερβίας με τη Βουλγαρία και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Καταλονία, λέγοντας πως το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία, χωρίς καν να προηγηθεί δημοψήφισμα και ότι η Σερβία έπεσε "θύμα" της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

"Εχουμε τα ίδια οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε και τόνισε πως στόχος είναι και η ενεργειακή ανεξαρτησία.

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του πρώην παλατιού Eυξείνογκραντ, όπου τα καλοκαίρια γίνονται συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία του χρήστη Alexis Tsipras.

Η δήλωση του πρωθυπουργού στην 1η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας

Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι στη Βάρνα, μία πόλη με ιδιαίτερη ελληνική παρουσία από τα αρχαία χρόνια και τη χαρά μου που βρίσκομαι με τους ηγέτες τριών γειτονικών χωρών, φιλικών προς την Ελλάδα. Και οι τέσσερις χώρες, μαζί, μπορούμε να παίξουμε έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την πρόοδο, τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Τα Βαλκάνια είναι μία πολύ κρίσιμη περιοχή για την Ευρώπη. Μία περιοχή που στο παρελθόν, βεβαίως, γέννησε ανησυχίες, πολέμους, αντιθέσεις. Σήμερα, όμως, μπορεί να γεννήσει την ελπίδα για μία νέα πορεία συνεργασίας και συνανάπτυξης.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις. Και οι τέσσερις χώρες, μαζί, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμη που η καθεμία από εμάς έχει σε έναν κοινό σκοπό. Τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία χώρα που δικαιούται να προχωρήσει, με γοργά βήματα, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συζητήσαμε, σήμερα, την ιδέα που είχε ο Μπόικο [Μπορίσοφ] και τη μοιραστήκαμε μαζί στην Καβάλα, στην προηγούμενη συνάντησή μας, ώστε η επόμενη προεδρία, η βουλγάρικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι στην πραγματικότητα μία βαλκανική προεδρία. Και βεβαίως, συζητήσαμε και το πώς θα αξιοποιήσουμε αυτήν τη βαλκανική προεδρία για να αναζωογονήσουμε την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, εκεί όπου αποφασίστηκε η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με χώρες των Βαλκανίων. Και βεβαίως, αναζωογόνηση της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» σημαίνει ουσιαστική συζήτηση για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Μία συζήτηση που πρέπει να αφορά, πρώτα και κύρια, τις Βαλκανικές δυνάμεις και στην οποία θα καλέσουμε, προφανώς, και άλλες σημαντικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρες να έχουν τη δική τους ιδιαίτερη συμβολή.

Σε αυτ;o τo πλαίσιo, κουβεντιάσαμε για την πιθανότητα να οργανωθεί, στα πλαίσια της βουλγάρικης προεδρίας, μία Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων.

Θα ήθελα να τονίσω ότι για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει τον ρόλο που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα, να ενισχύσει, δηλαδή, τον διεθνή της ρόλο και τη δυνατότητά της να στηρίξει τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο, πρέπει πρωτίστως να μπορεί να λύνει τα δικά της προβλήματα, τα προβλήματα που αφορούν την ίδια. Και θα δοκιμαστεί, πιστεύω, πρώτα και κύρια, στη δική μας γειτονιά, στη Βαλκανική γειτονιά. Υπό αυτήν την έννοια, μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο. Πιστεύω πως, για παράδειγμα, η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, είναι μία από τις προκλήσεις που έχει να λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες που βρίσκονται σε ενταξιακή διαδικασία, όπως η Σερβία είναι ένα από τα ζητήματα που έχει να λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει να λύσει πρώτα τα του οίκου της για να μπορεί να παίξει κι έναν σοβαρό ρόλο στο διεθνές στερέωμα.

Και σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία χωρών των Βαλκανίων, πιστεύω ότι πρέπει να είναι μία πορεία που θα βασίζεται και στην αιρεσιμότητα, αλλά και σε ένα νέο όραμα για τη συνεργασία των λαών στην ευρύτερη περιοχή.

Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, λοιπόν, στενά σε μία σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία γενικότερα, οι μεταφορές, αλλά και η διαχείριση κρίσεων, η ασφάλεια, η προσφυγική κρίση.

Συνομιλήσαμε, και κλείνω με αυτό, για πολύ μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας που αν προχωρήσουν θα αλλάξει όψη η ευρύτερη περιοχή. Να πω, για παράδειγμα, ο αγωγός TAP, ο κάθετος διάδρομος IGB, οι αγωγοί από την Ανατολική Μεσόγειο, οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη-Ρούσε, και γιατί όχι και Βουκουρέστι. Έργα, τα οποία πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν μία διαφορετική πνοή στην ευρύτερη περιοχή.

Πιστεύω, λοιπόν, στενά ότι αυτή η δυναμική της τετραμερούς συνεργασίας μπορεί να έχει προοπτική και μέλλον. Πιστεύω ότι οι χώρες μας οφείλουν να συνεργαστούν στενά, προκειμένου να αναδείξουν τη σημασία της συνεργασίας για την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή. Και πιστεύω ότι αυτό το κοινό μας μέλλον δε μπορεί να χτιστεί πάνω στον εθνικισμό, όπως συνέβη στο παρελθόν στα Βαλκάνια, δυστυχώς, αλλά ούτε και σε σχεδιασμούς τρίτων για την περιοχή μας.

Μπορεί να χτιστεί, να βασιστεί, αυτό το κοινό μας μέλλον πάνω στις μεγάλες δυνατότητες των λαών μας, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σε ένα κοινό, ευρωπαϊκό όραμα για την περιοχή μας.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις, να ευχαριστήσω θερμά τον Μπόικο [Μπορίσοφ] για τη φιλοξενία και να πω ότι κι εγώ αναμένω, ανυπομονώ, για την επόμενη τρίτη συνάντηση, που αποφασίσαμε να γίνει στο Βελιγράδι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)