to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:00 | 22.08.2015

πηγή: hitandrun

Διεθνή

Το Al Jazeera δεν θα ξαναχρησιμοποιήσει τη λέξη «μετανάστης» στα ρεπορτάζ του

Το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera, δύο μέρες πρίν δημοσίευσε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του ανακοινώνοντας ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσει την λέξη «μετανάστης» για τους ανθρώπους που περνούν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική, την Ασία ή τη Μέση Ανατολή.


«Δεν είναι εκατοντάδες άνθρωποι που πνίγονται όταν μια βάρκα βουλιάζει στη Μεσόγειο, ούτε καν εκατοντάδες πρόσφυγες. Είναι εκατοντάδες «μετανάστες». Δεν είναι ένα άτομο,- όπως εσύ, γεμάτο σκέψεις, ιστορία και ελπίδες- που βρίσκεται στις ράγες ενός τρένου και το καθυστερεί. Είναι ένας μετανάστης. Μια ενόχληση» γράφει ο Barry Malone

Όπως γράφει η ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι πρόσφυγες από τη Συρία, μια χώρα στην οποία περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του φρικτού πολέμου.

Πολλοί άλλοι προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Ερυθραία και τη Σομαλία – όλα τα σημεία από τα οποία οι άνθρωποι έχουν συνήθως άσυλο.

Δεν υπάρχει «μεταναστευτική» κρίση στη Μεσόγειο. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων που εγκαταλείπουν την αφάνταστη δυστυχία και κίνδυνο και ένας μικρότερος αριθμός ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από το είδος της φτώχειας που οδηγεί κάποιον σε απόγνωση.

Μέχρι στιγμής φέτος, σχεδόν 340.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα της Ευρώπης. Ένας μεγάλος αριθμός, σίγουρα, αλλά και πάλι μόνο 0,045 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης των 740 εκατ.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και μόνο. Το Λίβανο, στο οποίο υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύριοι. Ακόμη και στο Ιράκ, που αγωνίζεται με έναν δικό του πόλεμο, έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από τη γειτονική χώρα.

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και το να δεχτεί μια χώρα πρόσφυγες είναι μια δύσκολη πρόκληση, αλλά για να βρούμε λύσεις, μια ειλικρινής συζήτηση είναι απαραίτητη.

Και ένα μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης διαμορφώνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Για λόγους ακρίβειας, ο διευθυντής ειδήσεων στο Al Jazeera English, Salah Negm, αποφάσισε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τη λέξη «μετανάστες» στο πλαίσιο αυτό. Αντ “αυτού, ανάλογα με την περίπτωση, θα λένε οι πρόσφυγες.

«Σε αυτό το δίκτυο, θα προσπαθήσουμε σκληρά μέσω της δημοσιογραφίας μας να γίνουμε η φωνή αυτών των ανθρώπων στον κόσμο μας οι οποίοι – για οποιονδήποτε λόγο – έχουν βρεθεί χωρίς φωνή.

Μεταναστης είναι μια λέξη που αφαιρεί από τους ανθρώπους που πάσχουν, τη φωνή. Αντικαθιστώντας το με το «πρόσφυγας» είναι -η ελάχιστη προσπάθεια- να τους δώσουμε πίσω τη φωνή.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)