to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:36 | 18.12.2018

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσει η Βουλή σηματοδοτεί μία νέα αρχή για τη χώρα (βίντεο)

«Για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια δεν συζητάμε για το πόσα θα κοπούν και από ποιους, αλλά για το πόσα θα δοθούν και σε ποιούς» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε ομιλία του στη Βουλή


«Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ελληνική κοινωνία βγαίνει από μια πρωτοφανή κρίση. Τα πολύ δύσκολα βρίσκονται πίσω μας. Το μονοπάτι όμως προς τα μπροστά δεν υπάρχει, πρέπει να το φτιάξουμε μόνοι μας» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, τις προσλήψεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Είδε τους πόρους της να συρρικνώνονται περισσότερο από 60%, τα πρώτα χρόνια της κρίσης, μια μείωση για την οποία δεν ευθύνονται μόνο τα μνημόνια αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στόχευαν στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι στον αντίποδα, σήμερα η κυβέρνηση προχωράει αποφασιστικά στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σε όλους τους τομείς.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ο προϋπολογισμός του 2019, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, περιλαμβάνει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ. Δεν δίστασε, δε, να αναγνωρίσει ότι η αύξηση είναι μεν μικρή αλλά είναι πολύ σημαντική μετά από όλες αυτές τις μειώσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα «Φιλόδημος» κατευθύνονται στους ΟΤΑ περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ -μέσα στο 2018- για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών σε αντιπλημμυρική προστασία, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, σχολικά κτίρια, έργα που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες. Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση, συμπλήρωσε, δεν επιβαρύνει καθόλου τους ΟΤΑ, καθώς καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Τόσους πολλούς και στοχευμένους πόρους η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης και υπογράμμισε ότι «αυτό αναγνωρίζεται και από όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης».

Επιπλέον, όπως υποστήριξε, βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια για τη στελέχωση των ΟΤΑ με χιλιάδες νέες προσλήψεις, με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσδιορίζουν.

«Αναμένουμε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, από το ΑΣΕΠ, η διαδικασία έκδοσης των οριστικών πινάκων για τις 8.500 θέσεις νέων εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Πριν από μερικές μέρες ψηφίστηκε η ρύθμιση για τη δημιουργία 3.200 νέων σταθερών θέσεων για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" και ακολουθεί από τις αρχές του 2019 ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα 1.500 προσλήψεων τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, βάσει των αναγκών που οι ίδιοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θα προσδιορίσουν για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και τις νέες αναπτυξιακές δυνατότητες που διανοίγονται» παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών για να σημειώσει: «Οι προσλήψεις αυτές έγιναν εφικτές γιατί η κυβέρνηση έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη και κατάφερε να επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις στο Δημόσιο, τον κανόνα που η ΝΔ θέλει να ακυρώσει για να επανέλθουμε στο μνημονιακό 1 προς 5, και αυτό είναι κάτι που οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι πολίτες, θα πρέπει να θυμούνται πολύ καλά».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στη «δημοκρατική τομή» για την Αυτοδιοίκηση, που έγινε με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις (τοπικά δημοψηφίσματα, ενίσχυση λαϊκών συνελεύσεων, επιτροπών διαβούλευσης). «Ο Κλεισθένης διευρύνει σημαντικά τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες που γίνονται δεν είναι αποσπασματικές αλλά συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με αλληλένδετες πτυχές μίας ενιαίας στρατηγικής για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

«Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτείνει την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και την αντικατάστασή της από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Μια πρόταση που, εκτός από τα σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρει, θα οδηγούσε και στην καταδίκη της πλειοψηφίας των δήμων της χώρας στην οικονομική χρεοκοπία, καθώς διαθέτουν μικρό κτιριακό απόθεμα στην επικράτειά τους» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται την επαναφορά του καλπονοθευτικού πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τη στρέβλωση της αντιπροσώπευσης και τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες. Είναι προφανές ότι και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκρούονται δύο ανταγωνιστικά σχέδια, δύο διαφορετικοί κόσμοι».

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο στο πρώτο δίμηνο του 2019:

- Ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους όρους απονομής των μέσων ατομικής προστασίας, σε συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια για την άρση αδικιών για τους εργαζόμενους. Θα υπάρξει και ειδική μέριμνα για το εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών, «καθεστώς που αποτελεί ντροπή για την ελληνική πολιτεία και πρέπει και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους».

- Νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας. «Μέχρι το 2015 οι σχετικές πρωτοβουλίες απέκλειαν σημαντικές κατηγορίες συμπολιτών μας, ιδίως τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποίησε τις στοιχειώδεις πολιτικές για να ορίζεται μια πολιτεία ως κράτος δικαίου» είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις θα ομογενοποιούν, θα απλοποιούν και θα επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες και θα διαμορφώνουν ένα πιο διάφανο και αντικειμενικό σύστημα για την απόδοση της ιθαγένειας σε πολίτες που βάσει του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας το δικαούνται.

- Θα υπάρξει πρωτοβουλία για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε κάθε σφαίρα του κοινωνικού βίου. Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει και μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, «παρεμβάσεις εξαιρετικά επιτακτικές, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για τις διακρίσεις και την κακοποίηση που υφίστανται οι γυναίκες αλλά αποτρόπαια γεγονότα, όπως η πρόσφατη δολοφονία μιας νέας κοπέλας στη Ρόδο» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών για τον προϋπολογισμό του 2019:


 

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ο προϋπολογισμός που συζητάμε αυτές τις μέρες σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη χώρα μας, για την ελληνική κοινωνία.

Είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός μετά από οκτώ χρόνια σκληρών θυσιών για τους πολίτες.

Ένας προϋπολογισμός που δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, αλλά μέτρα λελογισμένης επέκτασης, τόσο στο κοινωνικό όσο και στον αναπτυξιακό πεδίο.

Για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια δεν συζητάμε για το πόσα θα κοπούν και από ποιους αλλά για το πόσα θα δοθούν και σε ποιους.

Οι αδικίες που συσσωρεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα σταδιακά αίρονται και ολόκληρες κατηγορίες συμπολιτών μας που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα τώρα ανακουφίζονται.

Ήδη τις τελευταίες βδομάδες ψηφίστηκαν από τη Βουλή μια σειρά μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μέτρα όπως:

  • το κοινωνικό επίδομα σε 1,4 εκατ. συμπολίτες μας.

  • τα αναδρομικά σε ένστολους – γιατρούς – καθηγητές πανεπιστημίου.

  • η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας των εργαζομένων.

  • Και κυρίως, η μη περικοπή των συντάξεων, που κάποιοι χαιρέκακα την είχαν προεξοφλήσει και πίεζαν παρασκηνιακά για να εφαρμοστεί, την ίδια στιγμή που κατήγγειλαν την Κυβέρνηση που έδινε μάχη για τη μη εφαρμογή του μέτρου.

Με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, αυτή η προσπάθεια επιταχύνεται και συμπληρώνεται επιπλέον με πρόσθετα μέτρα που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Μέτρα όπως:

  • Η στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για σημαντικές μερίδες ελεύθερων επαγγελματιών και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους.

  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τα λαϊκά νοικοκυριά.

  • Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις κατά 1% το 2019 και ισόποσα τα επόμενα χρόνια.

  • Η κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί.

  • Το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά μας.

  • Το στεγαστικό επίδομα.

  • Μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης για το παιδί και τους νέους γονείς.

  • Ακολουθεί, από 1/1/2019, η αύξηση των συντάξεων για 620 χιλιάδες συνταξιούχους.

  • Αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού – κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, αφού ήταν βασική μας δέσμευση προς τους εργαζόμενους.

  • Και φυσικά η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού - αυτή που έσπευσε ασθμαίνοντας να ανακοινώσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το συνέδριο της ΝΔ. Ένα μέτρο που το έχουμε ήδη εξαγγείλει και θα εφαρμοστεί από την αρχή του νέου έτους!

Όλα αυτά, και άλλα που θα ακολουθήσουν, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:

H χώρα έχει γυρίσει σελίδα, τα μνημόνια και η λιτότητα είναι πια παρελθόν.

Οι πολίτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα πολύ δύσκολα είναι πλέον πίσω μας.

Το νιώθουν εκεί που μετράει περισσότερο – στον μισθό τους, στο εισόδημά τους, στις υπηρεσίες που απολαμβάνουν από την Πολιτεία – στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος.

Είναι όμως τα μέτρα αυτά παροχολογία, προεκλογικές εξαγγελίες, όπως μας κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση;

Εδώ πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι.

Τα μέτρα αυτά και όσα θα ακολουθήσουν είναι πλήρως κοστολογημένα, καλύπτονται από τον δημοσιονομικό χώρο που η Κυβέρνησή μας δημιούργησε.

Εμείς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα που με τόσο κόπο πετύχαμε.

Δεν θα ακυρώσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Τα θετικά αυτά μέτρα συμβαδίζουν πλήρως με την βελτιωμένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Δείτε που βρισκόμαστε σήμερα:

Πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2018. Είχαμε ανάπτυξη 2,2%, την υψηλότερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Το τρίμηνο αυτό ήταν επίσης, το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο που η οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ανεργία υποχώρησε στο 18,6% τον Σεπτέμβριο. Περισσότερες από 340 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία. Η πλειοψηφία των οποίων είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Φυσικά δεν πανηγυρίζουμε, η ανεργία συνεχίζει να είναι απαράδεκτα υψηλή. Είναι όμως σημαντικά χαμηλότερη από το 27,9% που είχε φτάσει το καλοκαίρι του 2013, επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, και συνεχίζει να μειώνεται.

Τα μέτρα αυτά, λοιπόν, όχι μόνο δεν υπονομεύουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά τις ενισχύουν, τονώνοντας τόσο τη ζήτηση μέσα από την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων, όσο και την προσφορά μέσα από την αύξηση των επενδύσεων και τη στοχευμένη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Με την έξοδο από τα μνημόνια γίνονται πλέον απολύτως ξεκάθαρα τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια που συγκρούονται για το μέλλον της χώρας.

Το σχέδιο που ήδη υλοποιεί η Κυβέρνηση με επίκεντρο την εργασία και τα νέα παραγωγικά στρώματα. Που προτάσσει τη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους για πρώτη φορά στη χώρα μας, και που περιλαμβάνει ολοκληρωμένες πολιτικές για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

Και το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας και του ασφαλιστικού συστήματος, στη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.

Αυτά δηλαδή που προσπάθησε να επιβάλει το ΔΝΤ στη χώρα μας.

Ένα σχέδιο δηλαδή συνέχισης των μνημονίων με άλλα μέσα!

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τόσο η έξοδος από τα μνημόνια, όσο και η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη.

Δεν ήταν φυσικό φαινόμενο, ούτε το προϊόν κάποιας ιστορικής νομοτέλειας.

Είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτής της κυβέρνησης, της βούλησής μας να κατανείμουμε τα βάρη της κρίσης αναλογικά και δίκαια, όχι μονομερώς στις πλάτες των πιο αδύναμων όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Βγήκαμε από τα μνημόνια γιατί βάλαμε μπροστά και εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις ασφυκτικές πιέσεις, το παράλληλο πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό υλοποιείται σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Βγάλαμε, ακόμη, τη χώρα από τα μνημόνια γιατί συγκρουστήκαμε με τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα που λυμαίνονταν τον δημόσιο πλούτο και κρατούσαν την ελληνική οικονομία παγιδευμένη σε ένα χρεοκοπημένο παραγωγικό μοντέλο.

Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια γιατί εκπονήσαμε και εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση – για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας!

Ένα σχέδιο που θέτει επί τάπητος τα μεγάλα δομικά και διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: την αποβιομηχάνιση, τη χαμηλή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, την εσωστρέφεια, τη φυγή των μορφωμένων νέων στο εξωτερικό και προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπισή τους.

Ένα σχέδιο που προέκυψε μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία δημοκρατικής διαβούλευσης στα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια που διοργανώσαμε σε συνεργασία με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό το σχέδιο υλοποιούμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ιδίως στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την ΤΑ η οποία, δυστυχώς, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης.

Την ΤΑ που είδε τους πόρους της να μειώνονται περισσότερο από 60% τα πρώτα χρόνια της κρίσης.

  • Μείωση για την οποία δεν ευθύνονται μόνο τα μνημόνια.

Ευθύνονται και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που στόχευαν στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης.

Εμείς αντίθετα, προχωράμε αποφασιστικά στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλους τους τομείς. Ο προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα περιλαμβάνει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ. Μικρή μεν αύξηση αλλά σημαντική, μετά από χρόνια διαδοχικών μειώσεων.

Την ίδια στιγμή, μέσα από το Πρόγραμμα Φιλόδημος κατευθύνονται στους ΟΤΑ περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ μόνο για το 2018, για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες. Βασικά έργα στην ύδρευση, στην αποχέτευση, την αντιπλημμυρική προστασία, τα σχολικά κτήρια, υλοποιούνται τώρα χάρη στον Φιλόδημο. Έργα που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Αυτή είναι πρόσθετη χρηματοδότηση που δεν επιβαρύνει διόλου τους ΟΤΑ αφού καλύπτεται πλήρως από το ΠΔΕ.

Τόσους πολλούς και στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες πόρους η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί!

Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλον τον αυτοδιοικητικό κόσμο, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για τη στελέχωση των ΟΤΑ με χιλιάδες νέες προσλήψεις με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι οι ΟΤΑ προσδιορίζουν.

Αναμένουμε να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου από το ΑΣΕΠ ο μεγάλος διαγωνισμός για την πρόσληψη 8.500 εργαζομένων πλήρους και σταθερής απασχόλησης στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Πριν μερικές μέρες ψηφίστηκε από τη Βουλή η ρύθμιση για περισσότερες από 3200 προσλήψεις στο Βοήθεια στο Σπίτι. Ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα.

Ακολουθεί ένα τριετές πλάνο 1500 προσλήψεων, ιδίως τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού για να μπορέσουν οι ΟΤΑ να αξιοποιήσουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργήσαμε και να αναβαθμίσουν τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες.

Οι προσλήψεις αυτές έγιναν εφικτές γιατί η Κυβέρνησή μας έδωσε μάχη και πέτυχε την επαναφορά του κανόνα 1/1 στις προσλήψεις στο δημόσιο. Αυτόν που η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να ακυρώσει και να επιστρέψουμε πίσω στο 1/5. Ας το θυμάται αυτό ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αλλά και όλοι οι πολίτες.

Τέλος, προχωρήσαμε στη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του Κλεισθένη. Μια πραγματικά δημοκρατική – προοδευτική τομή για την Αυτοδιοίκηση.

Με την απλή αναλογική αλλά και πλήθος από θεσμικές παρεμβάσεις όπως τα τοπικά δημοψηφίσματα, η ενίσχυση των λαϊκών συνελεύσεων και των επιτροπών διαβούλευσης που φέρνει ο Κλεισθένης, διευρύνεται σημαντικά η δημοκρατία αλλά και οι δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα.

Ο Κλεισθένης αλλάζει εντελώς τον τρόπο που διεξάγεται η πολιτική στην Αυτοδιοίκηση, ενθαρρύνοντας μια νέα κουλτούρα συνεργασίας και προγραμματικών συγκλίσεων πάνω στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Οι προσπάθειες αυτές που κάνουμε για τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση και τη θεσμική θωράκιση των ΟΤΑ δεν είναι αποσπασματικές. Αποτελούν όλες τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, τρεις αλληλένδετες πτυχές μιας ενιαίας στρατηγικής της Κυβέρνησής μας που αποσκοπεί σε μια ισχυρή και ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απέναντι σε όλα αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτείνει την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ και την αντικατάστασης της από τον ΕΝΦΙΑ. Μια πρόταση που, εκτός από τα σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας που εγείρει, θα αποδεικνυόταν, αν ποτέ εφαρμοζόταν, καταστροφική για την Αυτοδιοίκηση καθώς θα καταδίκαζε την πλειοψηφία των δήμων της χώρας με μικρό κτηριακό απόθεμα στην οικονομική ένδεια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ακόμη, την επαναφορά του κανόνα 1/5 στις προσλήψεις στο δημόσιο, διαιωνίζοντας έτσι την υποστελέχωση των ΟΤΑ και πιέζει για την ιδιωτικοποίηση όλο και περισσότερων υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης.

Και την ίδια στιγμή, υπόσχεται την επαναφορά του καλπονοθευτικού πλειοψηφικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τη στρέβλωση της αντιπροσώπευσης και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι εμφανές κυρίες και κύριοι βουλευτές ότι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκρούονται δύο κόσμοι, δύο ανταγωνιστικά σχέδια.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε τρεις πολύ σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα φέρουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019.

Η πρώτη αφορά τη ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τους όρους απονομής των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Έρχεται ως συνέχεια της συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων 2 χρόνων για την άρση των αδικιών σε βάρος των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Θα περιλαμβάνει και ειδική μέριμνα για τη βελτίωση του απαράδεκτου σήμερα πλαισίου εργασίας των σχολικών καθαριστριών που αποτελεί ντροπή για την Ελληνική Πολιτεία. Και εδώ, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας.

Υπενθυμίζω ότι μέχρι το 2015 οι σχετικές διαδικασίες απέκλειαν σημαντικές κατηγορίες συμπολιτών μας, ιδίως τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα. Ήταν η κυβέρνησή μας που ενεργοποίησε εκείνες τις στοιχειώδεις πολιτικές που συνιστούν υποχρέωση για μια Πολιτεία που θέλει να θεωρείται κράτος δικαίου. Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε στη Βουλή ομογενοποιούν, απλοποιούν και επιταχύνουν τις διαδικασίες και παράλληλα διαμορφώνουν ένα πιο διάφανο και αντικειμενικό σύστημα για την απόδοση της ιθαγένειας.

Η τρίτη τέλος πρωτοβουλία περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε κάθε σφαίρα του κοινωνικού βίου, αλλά και μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Παρεμβάσεις εξαιρετικά επιτακτικές όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για τις διακρίσεις και την κακοποίηση που συνεχίζουν να υφίστανται οι γυναίκες, αλλά και αποτρόπαια γεγονότα όπως αυτό της πρόσφατης δολοφονίας μιας νέας κοπέλας στη Ρόδο.

Πρόκειται για τρεις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΣ που συμβάλλουν στον διαρκή αγώνα για μια πιο ανοικτή, δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ελληνική κοινωνία βγαίνει από μια πρωτοφανή κρίση. Μια κρίση που δοκίμασε και πολλές φορές ξεπέρασε τα όριά της.

Τα πολύ δύσκολα βρίσκονται πίσω μας, αλλά το μονοπάτι προς τα εμπρός δεν υπάρχει, πρέπει να το φτιάξουμε μόνοι μας.

Όπως η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια δεν ήταν προδιαγεγραμμένη, έτσι και η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μας από εδώ και πέρα δεν είναι δεδομένη.

Ο κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω, στις καταστροφικές πρακτικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία είναι παραπάνω από υπαρκτός. Υπάρχουν άλλωστε, ισχυρά συμφέροντα που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς επιλέγουμε έναν άλλο δρόμο, τον δρόμο της διεύρυνσης της δημοκρατίας και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Τον δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας με τους γείτονές μας.

Τον δρόμο της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, μακριά από τις παθογένειες και τις αδικίες του παρελθόντος.

Ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και ο προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα.

Για αυτό και σας καλώ να τον υπερψηφίσετε.

Σας ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)