to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 13.10.2022

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι την βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας»

«Η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική σύγκρουσης με τον πυρήνα της ακρίβειας, προστασίας της κοινωνίας, στήριξης της οικονομίας, που θα θέσει τις βάσεις για ένα νέο, σύγχρονο, βιώσιμο και συμπεριληπτικό αναπτυξιακό υπόδειγμα. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι μονόδρομος» είπε στην Ολομέλεια της Βουλής ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση του σχεδίου Νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.


Η κυβέρνηση έχει αφήσει την κοινωνία και την οικονομία στο έλεος της κερδοσκοπίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΝ για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.

«Ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε τον Σεπτέμβρη στο 12%, σε υψηλό τριακονταετίας και με την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Όπως μάλιστα επισημαίνει σε επιστολή του ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ, μόνο τον Σεπτέμβριο οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν μέχρι και 57%. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νέου μοντέλου επιδότησης της κερδοσκοπίας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Ενώ υπενθύμισε ότι η «συνεχής αύξηση του του κόστους παραγωγής στην βιομηχανία -39.5% ετήσια αύξηση κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2022- λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

«Η άρνησή σας για ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, για πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα εξασφαλίζει τεράστια υπερκέρδη στα καρτέλ, δημιουργεί όμως ασφυκτικές συνθήκες στις επιχειρήσεις και την βιομηχανία και χαντακώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας: «Η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική σύγκρουσης με τον πυρήνα της ακρίβειας, προστασίας της κοινωνίας, στήριξης της οικονομίας, που θα  θέσει τις βάσεις για ένα νέο, σύγχρονο, βιώσιμο και συμπεριληπτικό αναπτυξιακό υπόδειγμα. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι μονόδρομος».

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «Από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απουσιάζει η σύγχρονη τάση και αντίληψη περί οργάνωσης των επιχειρηματικών πάρκων». «Απουσιάζει η διασύνδεση με την κυκλική οικονομία και ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό, το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» συνέχισε, κάνοντας λόγο για «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και νέες περιβαλλοντικές εκπτώσεις».

«Σε ευθεία σύγκρουση με το Σύνταγμα και την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, τα επιχειρηματικά πάρκα εξαιρούνται από την διαδικασία θεσμοθέτησης με Προεδρικό Διάταγμα» υπογράμμισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Εξίσου προβληματική είναι και η αναφορά περί οργάνωσης Επιχειρηματικών Πάρκων σε περιοχές NATURA» πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον έχετε κάνει την παρέκκλιση νέα κανονικότητα».

«Η δική μας  κυβέρνηση δρομολόγησε μια συνολική, στρατηγικού χαρακτήρα, αντιμετώπιση της βιομηχανικής πολιτικής» υπενθύμισε ο κ. Χαρίτσης, με «απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», «ανάπτυξη κινήτρων με προτεραιότητα στην βιομηχανία», «δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού πλαισίου», «καταγραφή όλων των άτυπων βιομηχανικών περιοχών» και «στοχευμένες παρεμβάσεις για την εξυγίανση τους και την μετατροπή τους Επιχειρηματικά Πάρκα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την περιοχή των Οινοφύτων» και «την περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης».

«Αντί να συνεχίσετε αυτή την δουλειά, έχετε εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης σύγχρονης και συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Χαρίτση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)