to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:54 | 20.01.2022

Πολιτική

Αλ. Αυλωνίτης: Η πρόσβαση στον τουρισμό είναι δικαίωμα για όλους

«Η απόφαση σύναψης πρωτοκόλλου συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με την ΕΣΑμεΑ συνιστά μία χρήσιμη πλην όμως καθυστερημένη πρωτοβουλία της πολιτείας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλ. Αυλωνίτης


Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλ. Αυλωνίτης: 

Η πρόσβαση στον τουρισμό είναι δικαίωμα για όλους.  Η βασική αυτή αρχή αποτελεί χαρακτηριστικό της δημοκρατικής κουλτούρας αλλά και δομικό στοιχείο μιας οργανωμένης πολιτείας.

Η απόφαση σύναψης πρωτοκόλλου συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με την ΕΣΑμεΑ συνιστά μία χρήσιμη πλην όμως καθυστερημένη πρωτοβουλία της πολιτείας. Κάλλιο αργά βέβαια, παρά ποτέ.

Μην ξεχνούμε πως με τη σύμβαση του ΟΗΕ πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για προσβάσιμους τουριστικούς προορισμούς, προϊόντα και υπηρεσίες για όλους. Ανεξάρτητα από τα φυσικά εμπόδια, την αναπηρία ή την ηλικία.

Στο οικονομικό επίπεδο η εν δυνάμει αγορά για τον προσβάσιμο τουρισμό στην Ευρώπη εκτιμάται σε 130 εκατομμύρια ανθρώπους με καταναλωτική δύναμη πάνω από 68 δις ετησίως, ενώ η αύξηση μόνον του πληθυσμού της τρίτης ηλικίας παγκοσμίως συνιστά παράγοντα διαμόρφωσης νέων δεδομένων.

Στη χώρα μας έχουμε χρέος να εφαρμόσουμε σε μεγαλύτερο φάσμα της δημόσιας ζωής, πολιτικές ισότητας για τα άτομα με αναπηρία. Κυβέρνηση, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αλλά και ιδιώτες (τουριστικά γραφεία, πρακτορεία -tour operators κ.λπ.) με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών εργαλείων είναι απαραίτητο να συγχρονιστούν σε έναν κοινό βηματισμό λήψης των αποφάσεων και υλοποίησής τους.

Βασική προϋπόθεση εργασίας στο πλαίσιο του επικείμενου πρωτοκόλλου που ανακοινώνει το Υπουργείο Τουρισμού και της διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής από τον κ. Κικίλια, αποτελεί η θέσπιση της ενεργούς συμμετοχής των φορέων αναπηρίας στη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών που θα εξελίσσονται σε εθνικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» πρέπει να έχουν σαφή αναφορά και μέριμνα για τη συμμετοχή των αναπήρων σε αντιδιαστολή με τη σημερινή απουσία.

Υποδομές και υπηρεσίες απαιτούν σοβαρό εκσυγχρονισμό, υπεύθυνη εκπαίδευση και καινοτόμες συνέργειες για να γίνουν όχι μόνον φιλικές στα άτομα με αναπηρία αλλά και ουσιαστικά ποιοτικές μέσα σε ένα ενιαίο τουριστικό πακέτο. Όταν, το σημερινό υψηλό κόστος διαμονής και ο περιορισμένος αριθμός μονάδων που μπορούν να προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες θα αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, τότε σίγουρα θα έχουμε σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο.

Η καλύτερη πρόσβαση στον τουρισμό συνεπάγεται καλύτερη ποιότητα, άνεση και ασφάλεια για όλους. Ο τουρισμός πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους!

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)