to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 07.03.2024

Διεθνή

Ακροδεξιά ολοταχώς: Μέθοδο Τζόνσον για τους πρόσφυγες προωθεί στην Ευρώπη το Λαϊκό Κόμμα

Ξεκάθαρη ακροδεξιά στροφή για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει σήμερα την πρόταση αλλαγής στη μεταναστευτική πολιτική, κατά τα πρότυπα του βρετανικού μοντέλου, το οποίο είχε πρόσφατα προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, για τη συμφωνία μετεγκατάστασης ανθρώπων που ζητούν άσυλο, στη Ρουάντα. Εκ νέου υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.


Την ανατροπή της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. και την υιοθέτηση ενός μοντέλου που προσομοιάζει περισσότερο με το απάνθρωπο σχέδιο του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον, το οποίο συνεχίζει σήμερα ο Ρίσι Σούνακ και είχε προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, αποφασίζει στο Βουκουρέστι η ευρωομάδα της Δεξιάς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Σύμφωνα με το κείμενο που διέρρευσε και αποτελεί πρόταση ψηφίσματος, το συνέδριο που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι, στο οποίο έχει μεταβεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός, τάσσεται υπέρ της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες, κατά τα πρότυπα της Βρετανίας και της εξαιρετικά αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη Ρουάντα.

Αυτό αποτελεί ανατροπή της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. κατά την πρώτη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρότι στην ίδια συνεδρίαση θα επικυρωθεί η εκ νέου υποψηφιότητά της για την προεδρία της Κομισιόν.

«Τασσόμαστε υπέρ μίας θεμελιώδους αλλαγής του ευρωπαϊκού δικαιώματος ασύλου (...) Θέλουμε να εφαρμόσουμε την ιδέα της ασφαλούς τρίτης χώρας», αναφέρεται στο κείμενο που θα τεθεί προς ψήφιση το απόγευμα.

«Κάθε αιτών άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορεί να μεταφερθεί» σε μία από τις χώρες αυτές «και να κινήσει εκεί τις διαδικασίες του ασύλου». «Σε περίπτωση θετικής έκβασης, η εν λόγω τρίτη χώρα θα του παρέχει την προστασία επί τόπου» βάσει μίας «συνολικής δεσμευτικής συμφωνίας» η οποία θα έχει συνομολογηθεί εκ των προτέρων.

Ουσιαστικά το ΕΛΚ υιοθετεί σημεία του προγράμματος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, με πρόσχημα τον στόχο μείωσης του αριθμού των αφίξεων εντός Ε.Ε..

Η πρόταση – βόμβα έχει έντονες ομοιότητες και με το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για μεταφορά μεταναστών στη Ρουάντα, ένα σχέδιο που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις εντός Βρετανίας, αλλά και από... τις Βρυξέλλες.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον είχε δηλώσει το 2022 ότι ο τρόπος αυτός «εξωτερίκευσης των διαδικασιών του ασύλου δεν αποτελεί ανθρώπινη και αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο έχουν συμφωνήσει η Ιταλία με την Αλβανία για μεταφορά μεταναστών που διασώζονται στα ιταλικά χωριά ύδατα.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία για ευρεία μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής της πολιτικής και της πολιτικής ασύλου με στόχο την ενίσχυση της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.

Προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων στις αφίξεις των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά επίσης και μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών στην ανάληψη της φροντίδας των αιτούντων άσυλο.

Ψήφισμα για Μπελέρη

Μήνυμα προς την Αλβανία θέλησε επίσης να εκπέμψει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη υιοθετώντας ψήφισμα της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στο Συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου παρουσίασε στην ολομέλεια έκτακτο ψήφισμα της ΝΔ, το οποίο ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα γκρίζα σημεία της υπόθεσης Μπελέρη και επισημαίνεται ότι μετά από 10 μήνες φυλάκισης, το αλβανικό δικαστήριο μόλις χθες τον καταδίκασε με ποινή δύο ετών, χωρίς να λάβει υπόψη την ομολογία του κύριου μάρτυρα της υπόθεσης, ο οποίος δήλωσε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να κατηγορήσει ψευδώς τον Μπελέρη. Κάτι που, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, δεν θα συνέβαινε ποτέ σε κανένα δικαστήριο κράτους της Ε.Ε.

Επίσης, στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι η Αλβανία, ως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., οφείλει να σέβεται τα αποτελέσματα των εκλογών, να διαφυλάττει το δικαίωμα των πολιτών για δίκαιη δίκη και να προστατεύει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Επισημαίνεται επίσης, ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά ευρωπαϊκό, καθώς πρόκειται για την εφαρμογή του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

«Σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν θα μπορούσε ένας εκλεγμένος δήμαρχος που κατηγορείται με έωλο κατηγορητήριο να φυλακιστεί και να μην του επιτρέπεται να αναλάβει τα καθήκοντά του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΝΔ κατά την παρουσίαση του ψηφίσματος.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)