to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 04.06.2020

Διεθνή

Δεν κοπάζει το κύμα οργής στις ΗΠΑ, παρά την αστυνομική βαρβαρότητα (βίντεο)

Νέες καταγγελίες για αυξημένη και παράλογη αστυνομική βία στις ΗΠΑ, εν μέσω των εκτεταμένων κινητοποιήσεων για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ήρθαν στο φως τη νύχτα της Τετάρτης. Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται και η οργή για την αστυνομική βία δεν υποχωρεί


Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαμαρτυρίες για τον ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ (ΕΔΩ οι εξελίξεις μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με τον απολογισμό του Associated Press για τις γνωστές συλλήψεις στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, διευρύνθηκε το κατηγορητήριο για τον πρώην πλέον αστυνομικό και δολοφόνο του Φλόιντ Ντέρεκ Τσόβιν ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς που εθεάθησαν στο βίντεο - ντοκουμέντο που δείχνει τις τελευταίες στιγμές του Τζόρτζ Φλόιντ.

Ο αριθμός των συλληφθέντων διαδηλωτών αυξάνεται κατά εκατοντάδες κάθε μέρα, καθώς οι διαδηλωτές εδώ και δέκα (πλέον) ημέρες αψηφούν τις απαγορεύσεις και ξεχύνονται στους δρόμους. Περίπου το 1/4 των συλλήψεων σε εθνικό επίπεδο καταγράφεται στο Λος Άντζελες, ενώ ακολουθούν η Νέα Υόρκη, το Ντάλας και η Φιλαδέλφεια. Πολλές απ' τις συλλήψεις έγιναν για μικροαδικήματα όπως παραβιάσεις της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ενώ εκατοντάδες συνελήφθησαν με κατηγορίες για διάρρηξη και λεηλασία.

Στην Ουάσιγκτον, το 86% των περισσότερων από 400 ατόμων που συνελήφθησαν την το χθες το απόγευμα ήταν από  Ουάσιγκτον, Μέριλαντ και Βιρτζίνια. Στο Λος Άντζελες, μια διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 2 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει περίπου 2.700 άτομα που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις από τότε που δολοφονήθηκε ο Φλόιντ.

Η Κάθ Ρότζερς, εκτελεστική διευθύντρια του γραφείου του Εθνικού Δικηγορικού Συνδικάτου στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι εξεπλάγη από τον τεράστιο αριθμό συλλήψεων σε αυτήν την πόλη. Το γραφείο καλεί τους συλληφθέντες να έρθουν σε επαφή, ώστε να τύχουν νομικής υπεράσπισης. Μέχρι στιγμής, έχουν έρθει σε επαφή με περίπου 400 άτομα, είπε.

Νέα επίθεση αστυνομικών σε δημοσιογράφους

Παράλληλα, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν στη Νέα Υόρκη δύο αστυνομικοί, οι οποίοι εμφανίζονται σε βίντεο να επιτίθενται σε Αυστραλούς δημοσιογράφους, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων το βράδυ της Δευτέρας 1/6. Όπως ανακοινώθηκε, οι αρχές ερευνούν το περιστατικό, για το οποίο έχει ήδη κάνει διάβημα ο πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ.

Η δημοσιογράφος Αμάντα Μπρέις και ο κάμεραμαν Τιμ Μέγερς δέχθηκαν επίθεση στην Ουάσιγκτον όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους διαδηλωτές ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει να  περπατήσει προς κοντινή εκκλησία, όπου φωτογραφήθηκε με τη Βίβλο στο χέρι.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Oι εικόνες του στρατού στο μνημείο του Λίνκολν κάνουν τον γύρο του κόσμου

Συνεχή τα κρούσματα αστυνομικής αγριότητας

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Καρολίνας, Σάρλοτ, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ομάδα διαδηλωτών έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο και δέχεται επίθεση με χημικά και φωτοβολίδες από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το βίντεο, το οποίο καταγράφηκε στη διαδήλωση της Τρίτης, έδωσε στη δημοσιότητα ο ιδρυτής της εναλλακτικής εφημερίδας «Queen City Nerve», Τζάστιν ΛαΦρανσουά, ο οποίος μετείχε στην κινητοποίηση.

«Ήμασταν παγιδευμένοι. Δεν μπορούσαμε να διαφύγουμε. Μόνο οι μισοί από τους διαδηλωτές τα κατάφεραν, ενώ οι υπόλοιποι πιεζόμασταν από τους αστυνομικούς πάνω στα κάγκελα μιας κλειδωμένης πόρτας και μας έριχναν χημικά, ενώ άλλοι αστυνομικοί είχαν ανέβει στα κτίρια και μας έριχναν σπρέι πιπεριού από ψηλά».

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις, με τους πολίτες να ασκούν κριτική στον τοπικό αστυνομικό τμήμα και να ζητούν παραιτήσεις. Η απάντηση του αστυνομικού διοικητή: «Θα το ερευνήσουμε. Θα ελέγξουμε αν τηρήθηκαν οι κανόνες και το πρωτόκολλο».

Νόμιζαν ότι το σφυρί ήταν πυροβόλο

Παράλληλα, τη νύχτα της Τετάρτης, ύποπτος για ληστεία έπεσε νεκρός στο Σαν Φρανσίσκο Μπέι, όταν οι αστυνομικοί που επιχείρησαν να τον συλλάβουν άνοιξαν πυρ εναντίον του. Όπως ισχυρίστηκαν, νόμιζαν ότι το σφυρί που είχε δεμένο στη ζώνη του ήταν πυροβόλο όπλο.

Ωστόσο σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του νεκρού, 22χρονου Σον Μοντερόσα, οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν ενώ είχε πέσει στα γόνατα και είχε τα χέρια ψηλά.

Μετά τις καταγγελίες για αδικαιολόγητη αστυνομική βία, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος, υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί επενέβησαν έπειτα από καταγγελίες για διαρρήξεις και λεηλασίες.

[Πανό με τη φράση «Πονάει ο αυχένας μου» πάνω από το Ντάλας, στο πλαίσιο του πρότζεκτ του καλλιτέχνη Jammie Holmes]

Συνεχίζουν παρά τη βία

Ωστόσο, παρά την καταστολή και την απαγόρευση κυκλοφορίας στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, 10 ημέρες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, οι διαδηλωτές για μια ακόμη ημέρα ζήτησαν δικαιοσύνη για τον φόνο του, αλλά και αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά. Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παραμένουν, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν παραταγμένες γύρω από τον Λευκό Οίκο και στους δρόμους που οδηγούν στην κατοικία του Αμερικανού προέδρου.

Παρά τις εκκλήσεις των διοργανωτών προς τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις με την έναρξη του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πολλοί αρνήθηκαν να το κάνουν και έμειναν μέχρι αργά στους δρόμους της πόλης.

Στο Σιάτλ, η δήμαρχος της πόλης, Τζένι Ντάρκαν, αποφάσισε να τερματίσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς όπως τόνισε, οι αρχές είναι αποφασισμένες να ελέγξουν την κατάσταση «προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές». «Θέλουμε να μπορούν να ακούγονται οι φωνές τους», τόνισε. Σύμφωνος με την απόφαση είναι και ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, Σάιρους Χαμπίμπ, ο οποίος σημείωσε ότι «οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας μόνο χειρότερα μπορούν να κάνουν τα πράγματα».

Συλλήψεις ακροδεξιών

Στο Λας Βέγκας, η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, μέλη της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης Boogaloo, οι οποίοι φέρονται ότι υποκίνησαν βίαια επεισόδια στη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ. Στην κατοχή τους βρέθηκε μια βόμβα μολότοφ.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Νεβάδα, Νίκολας Τρούτανιτς, ο όρος Boogaloo, που έδωσε το όνομά του και στην οργάνωση είναι «όρος που χρησιμοποιείται από τους εξτρεμιστές για να δηλώσουν έναν επικείμενο εμφύλιο πόλεμο ή/και την κατάρρευση της κοινωνίας».

«Βίαιοι υποκινητές έχουν σφετεριστεί ειρηνικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της Νεβάδα, εκμεταλλευόμενη την πραγματική και νόμιμη αγανάκτηση για τον θάνατο του Φλόιντ για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα», τόνισε.

Επιθέσεις κατά αστυνομικών - Ελληνοαμερικανός ο αστυνομικός που πυροβολήθηκε στο Λας Βέγκας

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι στη Νέα Υόρκη, ενώ ήταν σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας για την αποφυγή επεισοδίων, ένας αστυνομικός δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και ακόμη δύο, σε άλλο σημείο της πόλης, τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς. Οι αστυνομικοί απάντησαν με πυρά στον άνδρα που τους επιτέθηκε.

Οι αστυνομικοί νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ άγνωστη παραμένει η κατάσταση του δράστη της επίθεσης. 

Παράλληλα, ο 29χρονος Ελληνοαμερικανός αστυνομικός, ο Σέι Μικαλόνις, ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι το βράδυ της Δευτέρας σε περιοχή του Λας Βέγκας νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου δίνει μάχη για τη ζωή του.

Ο Τραμπ ένα βήμα πίσω, ο Ομπάμα κατά της αστυνομικής καταστολής

Σε αυτό το φόντο, έπειτα από τις απειλές του να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για την επιβολή της τάξης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να κάνει την Τετάρτη ένα βήμα πίσω, δηλώνοντας πως δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις.

Από την άλλη, ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, Μπ. Oμπάμα, παρότρυνε  τις αρχές των πολιτειών και των πόλεων να επανεξετάσουν την πολιτική τους όσον αφορά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μέσω βιντεοσύνδεσης μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ:

Δείτε όλες τις εξελίξεις σε liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)