to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 08.06.2015

Διεθνή

Ακκιντζί: Βοήθεια από τον ΟΗΕ για τον καθαρισμό των ναρκοπεδίων

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέδωσε συγκεκριμένα αιτήματα στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ζήτησε η Υπηρεσία Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τις Νάρκες (UNMAS) να βοηθήσει στο ζήτημα του καθαρισμού των ναρκοπεδίων στην Κύπρο - Δέσμευση των Τουρκοκυπρίων για λύση “στη βάση της ισότητας”


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ακκιντζί: Επέδωσε συγκεκριμένα αιτήματα στον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε, μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, πως επέδωσε συγκεκριμένα αιτήματα στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ότι ζήτησε η Υπηρεσία Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τις Νάρκες (UNMAS) να βοηθήσει στο ζήτημα του καθαρισμού των ναρκοπεδίων στην Κύπρο.
 

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως εξέφρασε στον κ. Μπαν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης, καθώς και τη δέσμευση στη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και την ετοιμότητα να συμβάλει στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως αντιλήφθηκε πως ο κ. Μπαν είναι εντυπωσιασμένος από την πολύ θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τις “εκλογές” στα κατεχόμενα και πρόσθεσε πως το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργήθηκε δεν πρέπει να κλείσει.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ έγινε σε μια θετική ατμόσφαιρα. Είπε πως κατά το ταξίδι στη Νέα Υόρκη εξέφρασαν και επιβεβαίωσαν το όραμά τους, καθώς και τη δέσμευση των Τουρκοκυπρίων για λύση “στη βάση της ισότητας”.   “Το ταξίδι μας για μια λύση, για διαρκή ειρήνη θα συνεχιστεί από αύριο”, είπε ο κ. Ακιντζί, και πρόσθεσε πως επιθυμούν να μπουν σε μια νέα περίοδο και θέλουν μια λύση με βάση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με σεβασμό στην πολιτική ισότητα των πλευρών, με ασφάλεια για τις δυο πλευρές, ώστε όλοι να ζουν σε ειρήνη και ηρεμία, με τερματισμό της αβεβαιότητας για το μέλλον της νέας γενιάς, και πως θέλουν όπως οι Τουρκοκύπριοι αποτελέσουν μέρος του διεθνούς δικαίου.

Πρόσθεσε πως οι επαφές του στη Νέα Υόρκη πρέπει να αξιολογηθούν ως μέρος αυτών των προσπαθειών.

Είπε εξάλλου πως ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί είχε επίσης χρήσιμες επαφές στη Νέα Υόρκη, και συνάντηση με τους αναπληρωτές αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι αύριο θα παρακολουθήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θεατρική παράσταση στη Λεμεσό, σημειώνοντας πως ανάλογα πολιτιστικά γεγονότα θα γίνουν και στα κατεχόμενα, με στόχο να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στο λαό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)