to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:21 | 22.02.2018

Οικονομία

Αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ: Πολυμέτωπη πρόοδος με προοπτική την οριστική έξοδο από την κρίση

Το υπουργείο Οικονωμικών, με αφορμή τη νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody's, επισημαίνει ότι ενισχύονται περαιτέρω οι θετικές προσδοκίες για το 2018


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αυτή τη φορά κατά δύο βαθμίδες (σε Β3 από Caa2)  με θετικό outlook από τον οίκο Moody's. Ενισχύονται περαιτέρω οι θετικές προσδοκίες για το 2018 καθώς στους δύο πρώτους μήνες και οι τρεις οίκοι έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση της χώρας. 

Αισιοδοξία η οποία είναι βάσιμη καθώς στηρίζεται σε πολυμέτωπη πρόοδο με προοπτική την οριστική έξοδο από την κρίση:

  1. Η τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα πρόκειται να παρουσιαστούν στο Εuroworking group της 1ης Μαρτίου.
  2. Η τέταρτη αξιολόγηση ξεκινά την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου με συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής θεσμών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ομαλή ολοκλήρωσή της.
  3. Το νέο ολιστικό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης εκπονείται και πρόκειται να παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2018.
  4. Το μαξιλάρι ρευστότητας συνεχίζει να κτίζεται για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται σταθερά και εντατικά, προσηλωμένη στην οριστική έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», τονίζεται στην ανακοίνωση


Ράλι των ελληνικών ομολόγων μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Moody's

Υπενθυμίζεται ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου κάνουν ράλι σήμερα το πρωί, παρά το γενικότερο κλίμα πωλήσεων, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά δύο βαθμίδες σε Β3 από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε 14 μονάδες βάσης στο 4,34%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου υποχώρησε έως και 35 μονάδες βάσης στο 1,51%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ημερών.

Οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούσαν 1 έως 2 μονάδες βάσης γενικά, μετά την ανακοίνωση ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία μειώθηκε τον Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας την άνοδο που σημείωναν νωρίτερα λόγω των νέων φόβων αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία μειώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, αλλά παρέμεινε υψηλός, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Aναβάθμισε κατά δυο μονάδες την ελληνική οικονομία

Ο οίκος Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε Β3 από Caa2, επιβεβαιώνοντας τη θετική προοπτική (outlook). Ο οίκος αναφέρει πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε Β3 από Caa2 διατηρώντας παράλληλα το θετικό outlook. 

Ο διεθνής οίκος σημειώνει σε ανακοίνωσή του τους λόγους πάνω στους οποίος στηρίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας: 

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

α) Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι βελτιώσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τις τράπεζες. 

β) Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές. Η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από σημαντικό "μαξιλάρι" ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.  

γ) Το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο καμπής στα μέσα του 2014, ο οίκος θεωρεί ότι το ρίσκο ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο.  

Η Ελλάδα αναβαθμίσθηκε πρόσφατα και από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τον S&P Global και τον Fitch, αλλά ο Moody's αναμενόταν να προχωρήσει αργότερα στην επανεξέταση του αξιόχρεου της χώρας. «Ήρθε ως έκπληξη όσον αφορά τον χρόνο - αλλά το συνολικό αφήγημα για το αξιόχρεο και της οικονομίας της Ελλάδας είναι σε τροχιά», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank.

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)