to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 19.06.2012

left.gr

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Αίγυπτος: Υπόσχονται παράδοση της εξουσίας οι στρατιωτικοί

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών


Συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Αίγυπτο, με τον στρατό να υπόσχεται ότι θα παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας στα τέλη του μήνα, ενώ την ίδια στιγμή αναλαμβάνει τη νομοθετική εξουσία μετά τη διάλυση, με δικαστική απόφαση, της Βουλής, στην οποία επικρατούσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Σκληρή κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη και γύρω από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών, με τον υποψήφιο των "Αδελφών” Μοχάμεντ Μόρσι να διεκδικεί τη νίκη, την οποία ωστόσο αμφισβητεί ο αντίπαλός του Αχμέντ Σαφίκ, πρώην πρωθυπουργός του Μουμπάρακ.

Ο στρατός, που ασκεί ντε φάκτο τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, υποσχέθηκε ότι θα παραδώσει την εξουσία στις 30 Ιουνίου στον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

"Ο στρατός θα παραδώσει την εξουσία με μια μεγάλη τελετή στο τέλος του μήνα, της οποίας θα είναι μάρτυρας ολόκληρος ο κόσμος", δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA, ο υποστράτηγος Μοχάμεντ Ελ Άσαρ, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου. "Η Αίγυπτος είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, που υποστηρίζει όλες τις δημοκρατικές αξίες", είπε ο Αιγύπτιος αξιωματικός.

Ωστόσο, το στρατιωτικό συμβούλιο ανέλαβε το βράδυ της Κυριακής και τη νομοθετική εξουσία μετά τη διάλυση της Βουλής με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και έθεσε ως όρο για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών την έγκριση με δημοψήφισμα του νέου συντάγματος, το οποίο παραχωρεί διευρυμένες εξουσίες στον στρατό. Οργανώσεις της αντιπολίτευσης και πολιτικοί ακτιβιστές χαρακτήρισαν “πραξικόπημα” την κίνηση των στρατιωτικών.

Στο μεταξύ, η κεντρική εκλογική επιτροπή συνεχίζει την καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και αναμένεται να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα την Πέμπτη. Οι υπεύθυνοι των προεκλογικών εκστρατειών των δύο υποψηφίων, Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και Άχμεντ Σαφίκ, του τελευταίου πρωθυπουργού του Χόσνι Μουμπάρακ, διεκδικούν, ο καθένας απ' τη μεριά του, την εκλογική νίκη.

Το στρατόπεδο του Σαφίκ κατηγόρησε τον αντίπαλό του, Μοχάμεντ Μόρσι, ότι επιθυμεί «να κλέψει» τη νίκη ανακοινώνοντας πως έχει κερδίσει στις εκλογές, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης. «Είναι πειρατική πράξη να διεκδικούν μια νίκη χρησιμοποιώντας εντελώς ψεύτικους αριθμούς», δήλωσε ο Άχμαντ Σάρχαν, στέλεχος της εκστρατείας του Σαφίκ. Το Κόμμα της Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικός βραχίονας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πρόεδρος του οποίου είναι ο Μόρσι, είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Twitter ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «ο δρ Μοχάμεντ Μόρσι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας που εκλέχθηκε από τον λαό».

Πάντως, η Ε.Ε. χαιρέτισε ως «σημαντικό σταθμό» τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο και ζήτησε να γίνει σεβαστή από τον στρατό η μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

«Οι προεδρικές εκλογές αποτελούν σημαντικό σταθμό στη δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο», τόνισε η Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Μολαταύτα, σημαντικά ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά το κοινοβουλευτικό καθεστώς και τη συνταγματική διαδικασία, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν την έως σήμερα επιτευχθείσα πρόοδο, τόνισε η ίδια εκπρόσωπος, εκτιμώντας πως η θεσμική και νομική κατάσταση «θα πρέπει να αποσαφηνισθεί το ταχύτερο δυνατόν».


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)