to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 04.10.2013

Διεθνή

Αίγυπτος: Πέντε μέχρι στιγμής οι νεκροί στις σημερινές διαδηλώσεις

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Κάιρο και σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις την ώρα που οπαδοί του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν να τερματιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από τον στρατό, όπως δήλωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.


Οι σημερινές διαδηλώσεις θεωρούνται οι σημαντικότερες που έχει διοργανώσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία ανήκει ο Μόρσι, από τις 14 Αυγούστου, οπότε οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν δύο καταυλισμούς οπαδών του ανατραπέντος προέδρου στο Κάιρο, κήρυξαν την Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έθεσαν σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν αφού δέχθηκαν πυροβολισμούς στην πόλη Ασιούτ, στη νότια Αίγυπτο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για οπαδούς ή αντιπάλους του Μόρσι. Ιατρικές πήγες από το Κάιρο ανακοίνωσαν ότι ένας οπαδός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχασε τη ζωή του αφού τραυματίστηκε από σφαίρα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Άνδρες που επέβαιναν σε ένα όχημα του αιγυπτιακού στρατού χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών, οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που προσπαθούσαν να φθάσουν στην πλατεία Ταχρίρ, μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Παριστάμενοι πέταξαν πέτρες εναντίον ισλαμιστών διαδηλωτών, που τις ανταπέδωσαν. Νωρίτερα η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στο βορειοανατολικό Κάιρο, στο σημείο που τον Αύγουστο είχαν στήσει έναν καταυλισμό οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή του Μόρσι, προτού τον διαλύσουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Αργά το απόγευμα, οι διαδηλωτές είχαν υποχωρήσει από την περιοχή.  Μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία έχει απαγορεύσει η αιγυπτιακή δικαιοσύνη, προσπάθησαν εξάλλου να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο, όμως τους εμπόδισε η αστυνομία.

Το πρακτορείο MENA μετέδωσε επίσης ότι οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε στο υπουργείο Άμυνας ούτε σε κτίριο της Δημοκρατικής Φρουράς. Επεισόδια αναφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)