to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 11.09.2012

left.gr

Πολιτική

Αγώνας για τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους στους δήμους - Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος

H Τοπική Αυτοδιοίκηση βάλλεται από τις μνημονιακές πολιτικές και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία.


Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την τελευταία τριετία υπήρξε μείωση των πόρων της για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% και της επιχορήγησης για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%. Με τις νέες περικοπές πόρων κατά 30% και με την αδυναμία να πληρωθούν ακόμα και οι μισθοί είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός. 


Ήδη οι 60 δήμοι  έχουν χρεωκοπήσει, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς, λειτουργικές δαπάνες και τρέχοντα καθημερινά έξοδα. Από την 1η Σεπτεμβρίου προστίθενται δεκάδες νέοι και μετά από 2-3 μήνες όλοι οι δήμοι της χώρας θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών και διακοπή παροχής των πιο κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, που αφορούν σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα τα οποία εξαθλιώνονται από την κυβερνητική πολιτική.

Υπηρεσίες όπως σχολικές επιτροπές, μεταφορές μαθητών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, καθώς και οι απολύτως αναγκαίοι σήμερα θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης παύουν να λειτουργούν.


Στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) αποτυπώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο η εκτίμηση των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων (ΠΕΔ) που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ότι η αυτοδιοίκηση ή θα αντισταθεί, ή θα βάλει λουκέτο.


Οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) στις 30/8 ότι δεν θα πέσουν αμαχητί. Η πρόταση κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν ήδη με διήμερη απεργία (29, 30/8) και ασυνήθιστη για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία, μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, πήραν την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των Δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012.


Κινητοποιήσεις και συγκέντρωση


Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σε επιμέρους τομείς, όπως το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και οι ομοσπονδίες  ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΠ-ΟΤΑ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση της ΚΕΔΕ την Τετάρτη 12/9, 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Διαβάστε επίσης για τη συμμετοχή της Ανοιχτής Πόλης:

Συγκέντρωση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) την Τετάρτη 12/9


Και τα σχετικά άρθρα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)