to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 11.11.2013

Κοινωνία

Αγώνας για ελευθερία ως το τέλος: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας των 4 απεργών πείνας από την Τουρκία

51η ημέρα απεργίας πείνας - Την αλληλεγγύη στον αγώνα τους εξέφρασε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα


 Το hashtag στο twitter: #Turkish_HungerStrikeGr

Οι υπογραφές αλληλεγγύης, εδώ.

Eνημέρωση, Τετάρτη 13/11:

51η ημέρα απεργίας πείνας για τους αγωνιστές και η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους 4 και καταδίκης της υποχρεωτικής σίτισης, στο υπουγείο Δικαιοσύνης. Επίσης, απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Άρειο Πάγο, την Παρασκευή 15/11, ημέρα που θα ανακοινωθεί η απόφαση για τον Χασάν Μπιπέρ.

Παράλληλα, στην Κωνσταντινούπολη, τα μελή του TAYAD (Συγγενείς των πολιτικών κρατούμενων) κάνουν απεργία πείνας εδώ και 15 μέρες για συμπαράσταση στους πολιτικούς κρατούμενους. Στις 11 Νοέμβριου πριν να  μαζευτούν μπροστά στο προξενείο της Ελλάδος, δέχτηκαν νέα επίθεση από τους αστυνομικούς. Έγιναν προσαγωγές. Μεταξύ των προσαχθέντων, η μητέρα του Mehmet Yayla.

 

Οι εξελίξεις έως και την Δευτέρα 11/11:

Μετά τις αποφάσεις για τη μη έκδοση των Μεχμέτ Γιαϊλά και Ερντογάν Τσακίρ, συνεχίζεται ο αγώνας των τεσσάρων πολιτικών κρατουμένων από την Τουρκία, απεργών πείνας από τις 24 Σεπτεμβρίου. Οι άλλοι δύο αγωνιστές είναι οι Αχμέτ Ντουζκούν Γιουκσέλ και Χασάν Μπιπέρ. Η απόφαση για τον πρώτο θα εκδοθεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και για τον δεύτερο την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Οι πολιτικοί κρατούμενοι συνελήφθησαν στις 30 Ιουλίου 2013 μετά από έφοδο που πραγματοποίησε η αστυνομία στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Ο Χασάν Μπιπέρ φανερά καταβεβλημένος από την απεργία πείνας μίλησε την προηγούμενη Παρασκευή (8/11) στο δικαστήριο για τις διώξεις του στην Τουρκία, που έχουν ξεκινήσει από το 2003, και την αίτηση ασύλου του από το ελληνικό κράτος. Στην απολογία του τόνισε ότι διώκεται για την πολιτική του δράση, επειδή είναι συνδικαλιστής.


Όπως αναφέρει το omniatv.com, σύμφωνα με τους συνηγόρους Χασάν Μπιμπέρ, ο κρατούμενος δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία, αφενός γιατί εκκρεμεί η αίτηση ασύλου του και αφετέρου διότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης απαγορεύεται η επαναπροώθηση, αφού υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα αν εκδοθεί στην Τουρκία. Οι συνήγοροι ανέφεραν τα γνωστά "Λευκά Κελιά" ή Φυλακές "Τύπου F" στην Τουρκία,  τα βασανιστήρια, τις κατασκευασμένες συλλήψεις και την μη απόδοση δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Οι αγωνιστές καθώς και αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, έχουν δεχθεί ουκ ολίγες αναίτια καταστολή. Τελευταίο κρούσμα την Κυριακή 10/11 όταν η αστυνομία προσήγαγε στο Α.Τ της Βούλας, ένα μέλος της Επιτροπής και τον αδερφό του Erdogan Cakir, με την αιτιολογία ότι είχαν λήξει οι ώρες επισκεπτηρίου (ενώ οι προσαχθέντες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο!). Οι προσαχθέντες κρατήθηκαν για τρεις ώρες, και μετά την εξακρίβωση στοιχείων αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Άμεσα απειλητική για τη ζωή τους» η κατάσταση της υγείας τους

Η  κατάσταση της υγείας  των απεργών πείνας είναι σε κρίσιμο σημείο.  Στις 7 Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν βίαια κατόπιν εισαγγελικής εντολής στο νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, όπου νοσηλεύονται φρουρούμενοι οι  Erdğan Çakır και Mehmet Yayla, ενώ οι Ahmet Yüksel   και Hasan Biber μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Μέχρι στιγμής δεν τους έχει χορηγηθεί καμιά θεραπεία αφού οι ίδιοι αρνούνται την οποιαδήποτε παρέμβαση στον αγώνα τους.



Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας, οι απεργοί πείνας έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν στην ιατρική παρέμβαση και οι εργαζόμενοι καλούν την Πολιτεία «να σταματήσει να μετατοπίζει τις ευθύνες στις πλάτες των γιατρών, των νοσηλευτών και των λοιπών εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας, που καταλαβαίνουν ότι χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε ένα στημένο παιχνίδι και που, είτε πράξουν έτσι είτε αλλιώς, γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να  κατηγορηθούν είτε για αμέλεια, είτε για παραβίαση της θέλησης του ασθενούς». Όπως καταλήγει η ανακοίνωσή τους, «καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιλύσει άμεσα ένα θέμα κατεξοχήν πολιτικό, που άπτεται του αγώνα του κουρδικού λαού».

Επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγωνιστές απεργούς πείνας

Το Ασκληπιείο Νοσοκομείο της Βούλας επισκέφθηκε τη Δευτέρα 11/11 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τη βουλευτή Βασιλική Κατριβάνου, μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων και μέλη της κομματικής οργάνωσης εργαζομένων του νοσοκομείου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους πρόσφυγες και τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στου Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν. Το αίτημά τους είναι δίκαιο, η προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειάς τους είναι επιβεβλημένη και ο αγώνας τους θα πρέπει να προστατευτεί από κάθε είδους κρατικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα δεν είχε ως σήμερα, και δεν πρέπει να έχει απεργούς πείνας νεκρούς. Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική δικαιοσύνη οφείλουν να εγγυηθούν ότι κανένας πολιτικός πρόσφυγας αιτών άσυλο δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήριο και άδικη δίκη

Η τελευταία ιατρική γνωμάτευση στις 7/11/2013, από την παθολόγο Όλγα Κοσμοπούλου



"Εξέτασα σήμερα για τρίτη φορά, τους κρατούμενους απεργούς πείνας κκ Hasan BIBER 55 ετών, Erdogan CAKIR 48 ετών, Ahmet DUZGUN YUKSEL 51 ετών, καθώς επίσης τον κκ Mehmet YAYLA 33 ετών, που έκανε απεργία πείνας έως προχθές (σσ 5 Νοεμβρίου), οπότε και σταμάτησε, όντας σε βαριά κατάσταση, και εφ’ όσον το αίτημά του να μην εκδοθεί στην Τουρκία έγινε αποδεκτό (βλέπε χαρακτηριστικά στην αρχή του κειμένου).


Εξ αυτών:



1. Ο κ. Hasan BIBER, που διανύει την 42η ημέρα απεργίας πείνας, έχει χάσει συνολικά το 12.1 % του σωματικού του βάρους. Εμφανίζει δυσανεξία στο κρύο, εντονώτατη καταβολή, δυσκολία στη βάδιση και στην έγερση, εύκολη κόπωση, ενώ πιθανά εμφανίζει επεισόδια υπογλυκαιμίας, δεδομένου ότι αναφέρει προλιποθυμικές τάσεις με έντονη εφίδρωση. Ορθοστατική υπόταση και σκοτοδίνη κατά την έγερση. Αιμωδίες άκρων χειρών και προκάρδια άλγη που συνοδεύονται από αίσθημα ναυτίας. Έχει εμφανή απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού. Επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου είναι, πέραν της ηλικίας του, και το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, έχει κάνει ξανά απεργία πείνας, δύο φορές στο παρελθόν (14 ημέρες το 1994 και 10 ημέρες το 1997).



2. Ο κ. Erdogan CAKIR, που διανύει την 45η ημέρα απεργίας πείνας, είχε χάσει συνολικά το 18.7 % του σωματικού του βάρους, χθές .Σήμερα δεν ζυγίστηκε, διότι η βαρύτατη συνολική του κατάσταση δεν επέτρεπε πολλές μετακινήσεις, καθώς επίσης δεν ελέγχθηκε για ορθοστατική υπόταση. Είχε ψυχρά άκρα, και η αρτηριακή του πίεση ήταν 80/50 mmHg, είχε υπογλυκαιμία την ώρα της εξέτασης. Έχει τραγική απώλεια μυϊκού ιστού και εμφανείς μυϊκές ατροφίες. Η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί από σοβαρά επεισόδια επιγαστραλγίας και εμέτων. Αδυνατεί να λάβει την ποσότητα υγρών που απαιτείται από το στόμα. Αρνείται σχετική φαρμακευτική αγωγή. Έχει κάνει ξανά απεργία πείνας, δύο φορές στο παρελθόν (πολλαπλά 10ήμερα το 1994, 1995, και 41 ημέρες το 1999).



Οι ανωτέρω κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο ιατρείο με τροχήλατο κάθισμα, διότι αδυνατούν να μετακινηθούν αφεαυτών.



3. Ο κ. Ahmet DUZGUN YUKSEL, ο οποίος έκανε απεργία πείνας επί 30 ημέρες (24/9/2013 έως 23/10/2013) και ξεκίνησε πάλι από την 31η /10ου, διανύει δηλαδή την 38η ουσιαστικά ημέρα απεργίας πείνας με ένα μικρό μεσοδιάστημα σίτισης, έχει συνολικά χάσει το 12.9 % του σωματικού του βάρους (2 Kg αυτήν την εβδομάδα).
Δεν έχει εμφανίσει ακόμη υπογλυκαιμίες, όπως κατά την πρώτη περίοδο, εμφανίζει όμως ορθοστατική υπόταση και ελαφρά σκοτοδίνη κατά την έγερση.



4. Τέλος, ο κ. Mehmet YAYLA, που σταμάτησε όπως προαναφέρθηκε την 4η 11ου, μετά από συνολικά 40 ημέρες, και διανύει την κρίσιμη περίοδο της επανασίτισης, είναι αιμοδυναμικά σταθερός, ωχρός, εμφανώς αδυνατισμένος με απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού, ενώ έχει έντονα προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα.



Συμπέρασμα: Οι κκ Hasan BIBER και Erdogan CAKIR, βρίσκονται σε βαριά, ΑΜΕΣΑ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, και, σίγουρα, για μόνιμες βλάβες στην υγεία τους, κατάσταση. Παρομοίως βαριά κατάσταση προβλέπεται στο άμεσο μέλλον και για τον κ. Ahmet DUZGUN YUKSEL, εφ ‘όσον συνεχίσει την αποχή από τη σίτιση. Μετά από μακρά συζήτηση, έγινε απολύτως σαφές από πλευράς τους, ότι εμμένουν στην απόφασή τους να μην δεχτούν ιατρική βοήθεια, και να θυσιάσουν τις ίδιες της ζωές τους προκειμένου να μην εκδοθούν. Το εάν το άμεσο μέλλον τους είναι ο βέβαιος θάνατος μένει να μας το γνωστοποιήσει το ίδιο το Ελληνικό Κράτος και οι δομές του.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)