to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 08.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Αγωγή Σέρβων κατά Αμερικανών εκπαιδευτών του κροατικού στρατού

Αποζημιώσεις 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία MPRI (Military Professional Resources Inc.), η οποία εκπαίδευε Κροάτες αξιωματικούς που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά του σερβικού πληθυσμού στην Κράινα το 1995 ενώ μαινόταν ο γιουγκ


Στην αγωγή, την οποία έκανε αποδεκτή το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγο, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία συμμετείχε έμμεσα στην επιχείρηση "Oluja" ("καταιγίδα"), στον βίαιο εκτοπισμό 200.000 Σέρβων και σε εγκλήματα πολέμου κατά των αμάχων.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σικάγο Ρούμπεν Καστίλιο έκρινε βάσιμο το κατηγορητήριο και ανέθεσε την υπόθεση σε δικαστήριο του Ιλινόις. Εκπρόσωπος της εταιρείας MPRI δήλωσε στο κροατικό περιοδικό "Slobodna Dalmacija" ότι η αποδοχή της αγωγής από το δικαστήριο δεν σημαίνει ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί, αφού, όπως είπε, "δεν υπάρχει σοβαρή νομική βάση για να στηριχθεί το κατηγορητήριο".

Ο εκπρόσωπος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, παραδέχθηκε ότι η MPRI παρείχε υπηρεσίες εκπαίδευσης, λογιστικής υποστήριξης και σχεδιασμού επιχειρήσεων στον κροατικό στρατό εκείνη την περίοδο, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι συνεργάτες της παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες πολέμου ή διέπραξαν εθνικιστικά εγκλήματα".

Αποκάλυψε επίσης ότι στην προετοιμασία και κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης "Καταιγίδα", είχε ενεργό ρόλο η τότε πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είχε χαρακτηρίσει πέρυσι την επιχείρηση "Καταιγίδα" ως "οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση για την εθνοκάθαρση της Κράινας με επικεφαλής τον Κροάτη πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)