to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 12.10.2018

Διεθνή

Άγκυρα: Ανατριχιαστικό ηχητικό ντοκουμέντο αποδεικνύει πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εντός του σαουδαραβικού προξενείου

«Το ηχητικό αρχείο από το εσωτερικό» του προξενείου «καταγράφει ακριβώς τι συνέβη στον Τζαμάλ αφού μπήκε» στο κτίριο (...) «Μπορεί κανείς να ακούσει τη φωνή του και τις φωνές ανδρών οι οποίοι μιλούν στα αραβικά. Μπορεί να ακούσει το πώς ανακρίθηκε, βασανίστηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε».


Τούρκος αστυνομικός έξω από την είσοδο του σαουδαραβικού προξενείου

Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης ενημέρωσαν αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Άγκυρα έχει στη διάθεσή της αρχεία ήχου και βίντεο που αποδεικνύουν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφοςΤζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της Washington Post, δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας αυτόν τον μήνα, αποκαλύπτει η εφημερίδα για την οποία εργαζόταν.

Οι καταγραφές, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων που επικαλείται η Ποστ, αποδεικνύουν ότι μια ομάδα στελεχών των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο, όπου είχε πάει για να παραλάβει ένα έγγραφο που χρειαζόταν ενόψει του γάμου του, τον σκότωσε και διαμέλισε το πτώμα.

Ειδικά το ηχητικό αρχείο — κατά το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας — είναι συντριπτικό, καθώς τα μακάβρια στοιχεία που αποτυπώνει αποδεικνύουν τι συνέβη στον Κασόγκι και ότι ευθύνεται για τον θάνατό του μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων.

«Το ηχητικό αρχείο από το εσωτερικό» του προξενείου «καταγράφει ακριβώς τι συνέβη στον Τζαμάλ αφού μπήκε» στο κτίριο, είπε μία από τις πηγές της εφημερίδας, που όπως και άλλες μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Μπορεί κανείς να ακούσει τη φωνή του και τις φωνές ανδρών οι οποίοι μιλούν στα αραβικά. Μπορεί να ακούσει το πώς ανακρίθηκε, βασανίστηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε», είπε αυτή η πηγή.

Μια δεύτερη πηγή ενήμερη για το ηχητικό αρχείο ανέφερε ότι ακούγονται άνδρες να επιδίδονται στον ξυλοδαρμό του Κασόγκι.

Ο γνωστός δημοσιογράφος, που διατηρούσε επί σειρά ετών σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, είχε γράψει πολλά επικριτικά άρθρα για τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας και για τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή της Ουάσιγκτον Ποστ, με καταγραφή των σαουδαράβων που φέρεται να δολοφόνησαν τον Κασόγκι, και της εισόδου του Κασόγκι στο προξενείο.

Η ύπαρξη αυτών των αποδεικτικών στοιχείων εξηγεί γιατί τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ριάντ για τη δολοφονία του Κασόγκι. Ωστόσο τούρκοι αξιωματούχοι δίσταζαν να αποκαλύψουν την ύπαρξη αυτών των στοιχείων διότι έκριναν πως θα αποκάλυπταν πόσο ευρεία είναι η κατασκοπεία των τουρκικών αρχών σε ξένες διπλωματικές εγκαταστάσεις στην τουρκική επικράτεια και πώς γίνεται, εξηγεί η Ποστ.

Δεν είναι σαφές εάν αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δει το οπτικό υλικό ή έχουν ακούσει το ηχητικό αρχείο, πάντως τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν για τα ευρήματα αμερικανούς ομολόγους τους, κατά την εφημερίδα.

Επισήμως, το Ριάντ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη την εξαφάνιση του Κασόγκι και διαβεβαιώνει ότι αποχώρησε από το προξενείο λίγη ώρα αφότου εισήλθε σε αυτό. 

Στην Τουρκία αντιπροσωπεία από τη Σαουδ. Αραβία

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε σήμερα ότι συγκρότησε μια κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία προκειμένου να ερευνήσει και "να αποκαλύψει τις συνθήκες της εξαφάνισης" του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Το βασίλειο "έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ομάδας" αυτής, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη φτάσει στην Τουρκία, σύμφωνα με τρεις τουρκικές πηγές. Μια πηγή από το Ριάντ ανέφερε επίσης ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Χάλεντ αλ Φαϊσάλ, επισκέφθηκε την Τουρκία την Πέμπτη για συνομιλίες. Αργότερα την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν να συγκροτήσουν αυτήν την κοινή ομάδα εργασίας, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Κασόγκι μπήκε στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου για να παραλάβει ορισμένα έγγραφα ενόψει του γάμου του. Οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν ότι αποχώρησε λίγο μετά, όμως Τούρκοι αξιωματούχοι και η αρραβωνιαστικιά του, που τον περίμενε απ' έξω, λένε ότι δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο.

Η Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζει αβάσιμες τις εικασίες ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

Η σαουδαραβική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Τούρκο εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση και με εκπροσώπους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με μια άλλη πηγή.

Ο πρίγκιπας Χάλεντ, που είναι κυβερνήτης της Μέκκας, πραγματοποίησε αυτήν την επίσκεψη στην Τουρκία ως ειδικός σύμβουλος του βασιλιά Σαλμάν, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή που έχει δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα αποσιωπήσει την εξαφάνιση του Κασόγκι και κάλεσε τους υπεύθυνους του προξενείου της Σ. Αραβίας να αποδείξουν ότι ο δημοσιογράφος έφυγε από το κτίριο.

Η στάση Τραμπ

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής ενός νομοσχεδίου στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τη φερόμενη δολοφονία του Κασόγκι «φρικτό πράγμα», αλλά απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες. «Το ερευνούμε», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Θα κάνουμε ανακοινώσεις σύντομα. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, συνεργαζόμαστε με τη Σαουδική Αραβία. Αυτό που έγινε είναι φρικτό πράγμα, αν όντως έγινε. Εννοώ, ίσως να μας περιμένει κάποια ευχάριστη έκπληξη, αλλά για κάποιο λόγο τείνω να αμφιβάλλω για αυτό».

Πάντως ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να επιβάλλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία ή να μειώσει τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Ριάντ.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)