to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 06.09.2018

Πολιτική

Αφωνία από τη ΝΔ για τα δάνειά της, διαφοροποίηση Σταϊκούρα από τις δηλώσεις Γεωργιάδη

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχει βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση, με την οποία να αδειάζει τον αντιπρόεδρό της και την προκλητική του πρόταση για τη διαγραφή των χρεών της ΝΔ


24 ώρες περίπου μετά  από την «πρόταση» του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε ρύθμιση των δανείων της ΝΔ και μάλιστα χρησιμοποιώντας το προκλητικό επιχείρημα για το νόμο Κατσέλη, ο οποίος έχει να κάνει με τους πολίτες, το Μοσχάτο δεν έχει βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση με την οποία να «αδειάζει» τον αντιπρόεδρο του κόμματος (παρά τα ερωτήματα από ΣΥΡΙΖΑ και Μαξίμου).

Αντίθετα, μέσω «διαρροών», πηγές της ΝΔ, χωρίς να λένε λέξη για την πρόταση Γεωργιάδη, υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι δαπάνες του κόμματος κατά 75,6% και το σύνολο της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης κατευθύνεται στην αποπληρωμή των δανείων και οφειλών παρελθουσών χρήσεων ενώ, χαρακτηρίζουν «απολύτως ψευδή» τα δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για κατάσχεση ή και μπλοκάρισμα των λογαριασμών της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από προσφυγή σε νομικά μέσα εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς. 

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται τα εξής:

Πρώτον: Είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις. Όλα, όμως, τα δάνεια που πήρε στο παρελθόν είναι απολύτως σύννομα, όπως προκύπτει, άλλωστε, και από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων. Και βέβαια κανένας δεν μπορούσε τότε να προβλέψει την κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα και τη συνακόλουθη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, που θα δυσκόλευε τα Κόμματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπλήρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Δεύτερον: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει κανένα δάνειο μετά το 2011.

Τρίτον: Η Νέα Δημοκρατία σήμερα εξαντλεί κάθε δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το συνολικό ποσό -μέχρι τελευταίου ευρώ- που έλαβε κατά το 2017 ως κρατική επιχορήγηση επεστράφη για την αποπληρωμή των δανείων και οφειλών παρελθουσών χρήσεων, και 

Τέταρτον: Η Νέα Δημοκρατία, μετά από το συστηματικό νοικοκύρεμα που ξεκίνησε στις 11/1/2016, οπότε εξελέγη στην ηγεσίας της ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποκτήσει πλήρη λειτουργική αυτοτέλεια. Επιστρέφει το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης σε δάνεια και οφειλές του παρελθόντος και λειτουργεί χωρίς κανένα νέο δάνειο, με τα έσοδα της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Μέχρι το τέλος του 2017 το κόστος λειτουργίας του Κόμματος είχε μειωθεί συνολικά κατά 75,6% ξεπερνώντας ακόμη και τον φιλόδοξο στόχο που είχε αρχικώς τεθεί για μείωση 71%.

Η διαφοροποίηση Σταϊκούρα

Την ίδια στιγμή, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», τόνισε ότι «τα κόμματα πρέπει, όπως και όλοι οι πολίτες, να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και η Νέα Δημοκρατία αυτό πράττει με σοβαρότητα και συστηματικό τρόπο».

Κληθείς να απαντήσει στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ», καθώς και τις προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τη δυνατότητα ρύθμισης των κομματικών δανείων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Τα κόμματα πρέπει να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους και να αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Δεύτερη παρατήρηση, εδώ και κάποια χρόνια έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση όλων των πολιτικών κομμάτων και ορθώς έγινε από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό αυτομάτως δυσκόλεψε τα πολιτικά κόμματα που έχουν δανειοδοτηθεί να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Η ΝΔ συνεπώς προσπαθεί -και αυτό έχει κάνει τα τελευταία χρόνια- το σύνολο της χρηματοδότησης που έχει πάρει από το κράτος να το δίνει για να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις και να καλύπτει με ίδιους πόρους τη χρηματοδότηση του κόμματος που έχουμε για τις τρέχουσες ανάγκες. Αποδεικνύουμε ότι προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις».

Τα παραπάνω αποτελούν ασφαλώς ξεκάθαρη διαφοροποίηση από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη διάψευση της πρότασης Γεωργιάδη από την ίδια τη ΝΔ. Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε: «Δεν είμαι μέσα στον οργανισμό που λέγεται ΝΔ για να ξέρω ακριβώς την επικοινωνία, αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι τέτοια σχετική απόφαση δεν έχει φτάσει ακόμη στη ΝΔ και σε κάθε περίπτωση θα δει πώς θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα».

Ρ. Σβίγκου: Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, περιμένουμε την επίσημη διάψευση

Η Ρ. Σβίγκου, μιλώντας επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς η ΝΔ ακόμη και τώρα δεν έχει βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση, με την οποία να αδειάζει τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και την προκλητική του πρόταση [...] Περιμένουμε μία επίσημη διάψευση, θυμόμαστε όλοι τον κ. Μητσοτάκη όταν είχε αναλάβει πρόεδρος της ΝΔ να κάνει δηλώσεις και να βγάζει βίντεο λέγοντας ότι βάζουμε τώρα σε τάξη το σπίτι μας, τη ΝΔ [...] Θεωρώ ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση των οικονομικών της ΝΔ, τι συμβαίνει με τα δάνεια και τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η πρωτόδικη απόφαση, την οποία διαβάσαμε στον έντυπο Τύπο και την οποία έχει επιβεβαιώσει η ΝΔ χωρίς να ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η δικαστική απόφαση».

Για τη δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις κατηγορίες του αντιπροέδρου της ΝΔ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τρεις φορές διαγραφή», εξήγησε αναλυτικά για τη δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η προσπάθεια της ΝΔ είναι να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό ζήτημα της δανειοδότησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το επιχείρησε και στην εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ το 2016. Προσπάθησε να βάλει στην ίδια την ζυγαριά τα δάνεια συνολικά 400 εκατομμυρίων ευρώ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο τότε ήταν της τάξης των 7,5 εκατομμυρίων και τώρα είναι κάτω από 5 εκατομμύρια ευρώ γιατί αποπληρώνεται κανονικά. Προσπάθησε να βάλει στην ίδια ζυγαριά δάνεια εξυπηρετούμενα, γιατί και το ΚΚΕ έχει εξυπηρετούμενο δάνειο, με δάνεια τα οποία δεν αποπληρωνόντουσαν .

Επίσης, έκανε και σήμερα άλλη μια αναφορά ο κ. Γεωργιάδης. Αναφέρθηκε σε διαγραφή τραπεζικού χρέους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο επίσης είχε συζητηθεί στην εξεταστική τότε και είχαν δοθεί οι απαντήσεις από τον οικονομικό υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρεται σε ένα δάνειο της ΕΑΡ. Ήταν ένα δάνειο 80 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιονική Τράπεζα το οποίο έχει εξοφληθεί από το 1997, δηλαδή εδώ και είκοσι χρόνια, με 175 εκατομμύρια. Με διπλάσιο δηλαδή ποσό από το αρχικό κεφάλαιο. Αυτό είναι το «μέγα σκάνδαλο» για το οποίο κατηγορείται, όχι βέβαια ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο τότε Συνασπισμός, στον οποίο είχαν περιέλθει μετά τη συνένωση και τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΡ. Αυτό είναι το «μέγα σκάνδαλο» που έχει βρει ο κ. Γεωργιάδης και στο οποίο αναφέρεται. Καταλαβαίνουν λοιπόν όλοι όσοι μας ακούνε, ότι, στη μια περίπτωση έχουμε ένα δάνειο το οποίο επαναλαμβάνω έχει εξοφληθεί εδώ και είκοσι χρόνια από τον τότε Συνασπισμό και (απ’ την άλλη) έχουμε τα σημερινά δάνεια της ΝΔ που κανείς δεν ξέρει τι και πόσα είναι…

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια, οι απαντήσεις έχουν δοθεί πάρα πολλές φορές  στη ΝΔ και επίσης κανείς δεν θα μπορούσε να θεωρήσει ότι θα τύχαινε οποιαδήποτε εύνοιας του τραπεζικού ή του πολιτικού συστήματος ο Συνασπισμός το 1997 και το 1998…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)