to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 05.09.2021

Διεθνή

Ταλιμπάν διέλυσαν βίαια διαμαρτυρία γυναικών στην Καμπούλ

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη κινητοποίηση γυναικών στην στην Καμπούλ, που βρίσκεται από τη 15η Αυγούστου υπό τον έλεγχο των φονταμεταλιστών ισλαμιστών, ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία


Επεισόδια ξέσπασαν χθες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίες γυναικών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ενώ σύμφωνα με διαδηλώτριες οι δυνάμεις των Ταλιμπάν τις ξυλοκόπησαν και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.

Τουλάχιστον μία από τις συμμετέχουσες τραυματίστηκε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που δημοσίευσαν εικόνες μια γυναίκας με αίμα να κυλάει στο πρόσωπό της.

Οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό παλάτι κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «δεν είμαστε οι γυναίκες της δεκαετίας του ’90». Όμως, βρέθηκαν αντιμέτωπες με οπλισμένους Ταλιμπάν και ακολούθησαν προπηλακισμοί.

«Φαίνεται πως οι διαδηλώσεις δεν επιτρέπονται πλέον», ανέφερε μέσω Twitter ο Αφγανός δημοσιογράφος Ζάκι Νταριάμπι.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη κινητοποίηση γυναικών στην στην Καμπούλ, που βρίσκεται από τη 15η Αυγούστου υπό τον έλεγχο των φονταμεταλιστών ισλαμιστών, ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Ηγέτες των Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως τα δικαιώματα των γυναικών θα γίνονται σεβαστά στη χώρα, αλλά με βάση τη δική τους ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Ήδη υπάρχουν στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς τους με τις ανησυχητικές ενδείξεις να δείχνουν επιστροφή στους αυστηρούς περιορισμούς του παρελθόντος.

Το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001) επέβαλε στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και όλο τους το σώμα. Δεν επέτρεπε να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς συνοδεία άνδρα συγγενή. Τους απαγόρευε να μορφώνονται και να εργάζονται.

Δημοσίευμα του Guardian σημειώνει πως εδώ και μέρες έχουν ζητήσει από τις περισσότερες γυναίκες να μείνουν στο σπίτι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο για «λόγους ασφαλείας». Σύμφωνα με Αφγανές γυναίκες, κι άλλοι ασφυκτικοί κανόνες εφαρμόζονται ανεπίσημα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, ηγετικού στελέχους των Ταλιμπάν την Τρίτη στο BBC, που είπε πως δεν αναμένει να ονομαστούν γυναίκες μέλη της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει η ισλαμιστική παράταξη και αρκέστηκε να διαβεβαιώσει πως θα έχουν ρόλο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)