to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:54 | 14.07.2017

Μ.Λ.

Κοινωνία

Άει σιχτίρ, Σπαλιάρα

Ο Γιάννης Σπαλιάρας, ένας εκ των παικτών του Survivor, αφού μπήκε μέσω της οθόνης στην καθημερινότητά μας ως «ο σφάχτης της καρύδας» επιδιώκει να μπει και ως λαλίστατη τηλεπερσόνα που προσπαθεί να περιγράψει το «δράμα» της Καραϊβικής. Δυστυχώς, όμως, κάθε του προσπάθεια γίνεται και μια απόδειξη αβελτηρίας.


Ο Γιάννης Σπαλιάρας παραδέχτηκε δημόσια ότι ήταν... ατυχέστατη η δήλωση που είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες για τους «λαθρομετανάστες» και ζήτησε συγγνώμη. «Πολλές φορές σκεφτόμουν ότι οι "λαθρομετανάστες" είναι πιο τυχεροί από εμάς», είχε πει χαρακτηριστικά.

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις για έναν άνθρωπο που δεν αρκέστηκε στην προβολή του και την πληρωμή του από το τηλεπαιχνίδι, αλλά, ξεπερνώντας κάθε όριο αντικοινωνικότητας, προσπάθησε να ηρωοποιήσει και την παρουσία των παικτών στον Άγιο Δομίνικο με παραλληλισμούς που αφορούσαν το ανείπωτο δράμα των προσφύγων.

Άσ' το, τα κάνεις χειρότερα

Ο παίκτης του Survivor βρέθηκε στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1, το μεσημέρι της Παρασκευής. Επιδιώκοντας να απολογηθεί για τη δήλωσή του περί «λαθρομεταναστών» ανέφερε: «Μέχρι τους δυο μήνες οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες και εγώ θέλοντας να δείξω σε πόσο δύσκολο σημείο μας έφερε η πείνα έκανα μια ατυχέστατη δήλωση, ότι οι λαθρομετανάστες είναι πιο τυχεροί από εμάς. Εννοούσα τις συνθήκες διαβίωσης και όχι τις καταβολές και το background που έχει ο καθένας, γιατί είναι πολύ διαφορετικό ένας άνθρωπος να εγκαταλείπει το σπίτι του και να γίνεται πρόσφυγας επειδή πέφτουν μπόμπες πάνω από το κεφάλι του ή γίνεται πόλεμος ή δεν έχει να φάει και πολύ διαφορετικό ένας άνθρωπος που πληρώνεται να μπαίνει σε ένα παιχνίδι. Εγώ ήθελα να δώσω έμφαση στις συνθήκες και όχι στο κίνητρο. Εννοούσα τους άστεγους».

Με άλλα λόγια, ο καλοπληρωμένος και οικειοθέλως αναξιοπαθών μας λέει ότι -εντάξει- οι πρόσφυγες κακοπερνάνε, γίνονται και κάτι πόλεμοι, στα κεφάλια τους πέφτουν μπόμπες και όχι καρύδες, δεν πληρώνονται αλλά πληρώνουν για να θαλασσοπνιγούν, οπότε άστοχο το παράδειγμα... Και για να το απαλύνει, να το κάνει καλύτερο αναφέρει τους άστεγους και παραλληλίζει τους παίκτες ενός ριάλιτι με ανθρώπους στο έσχατο σημείο ανέχειας και απόγνωσης, που έχουν χάσει τα σπίτια τους, που ζουν στους δρόμους, που αποτελούν το όνειδος των σύγχρονων κοινωνιών. Ποιος; Αυτός που πήγε στο τηλεπαιχνίδι με τη θέλησή του για να πληρωθεί και να προβληθεί. Που υπέβαλε τον εαυτό του στις στερήσεις, την πείνα και τις δυσκολίες, προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού, που -να τα λέμε κι αυτά- αντάμειψε και αυτόν και τους συν αυτώ με τις δάφνες της δημοσιότητας.

Και τούτα και με κείνα, με λίγο σκέτο από καρύδα και ύπνο στη βροχή, φτάσαμε στο σημείο να μετατρέπονται οι παίκτες τηλε-ριάλιτι σε ακατασχέτως δημοσιολογούντες και να μας αποδεικνύουν το εύρος της ανθρώπινης ανοησίας και της αντικοινωνικής αναλγησίας. Και με τα κανάλια πρόθυμα, όπως πάντα, να αναδείξουν αυτά τα... χαίσματα. Φτάσαμε στο σημείο, αφού μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες για το πώς ζούσαν στην παραλία, να αναρωτιόμαστε, τώρα που γύρισαν και περιφέρονται στα κανάλια ως καρυδομαϊντανοί: Πού ζουν αυτοί οι τύποι;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)