to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 02.03.2017

Κοινωνία

Κομισιόν: Κυρώσεις στις χώρες που δεν δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα ότι «δεν θα διστάσει» να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον των χωρών που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα σε εθνικό επίπεδο κατά των «παράτυπων»μεταναστών.


 

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα η Κομισιόν ζήτησε να επιταχυνθούν οι απελάσεις, «με την άμεση σύναψη» συμφωνιών επανεισδοχής με τη Νιγηρία ή την Τυνησία και την κράτηση «ατόμων τα οποία έχουν ενημερωθεί ότι έχει ληφθεί απόφαση για την απέλασή τους», αν «υπάρχει κίνδυνος φυγής».

«Είναι καθήκον μας να μπορούμε να λέμε ξεκάθαρα στους πρόσφυγες, στους εταίρους μας σε τρίτες χώρες και στους συμπολίτες μας ότι αν άνθρωποι έχουν ανάγκη, θα τους βοηθήσουμε, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν», τόνισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Στο πόρισμα ότι δεν θα καταστεί δυνατή η μετεγκατάσταση του συνόλου των επιλέξιμων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, εφόσον συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός, καταλήγει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, κατά το μήνα Φεβρουάριο σημειώθηκε νέο ρεκόρ μετεγκαταστάσεων (1.940), αριθμός που όμως είναι πολύ μικρότερος από το στόχο των 3.000 μετακινήσεων το μήνα από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία, που έχει μάλιστα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συνολικά, σύμφωνα με την Επιτροπή, 13.546 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, 3.936 από την Ιταλία και 9.610 από την Ελλάδα.

«Ο σημερινός ρυθμός δεν θα επιτρέψει τη μετεγκατάσταση του συνόλου των επιλέξιμων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 -παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Επιπλέον, σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, μόνο δύο κράτη-μέλη (η Μάλτα και η Φινλανδία) βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ελλάδα, ενώ κάποια κράτη-μέλη (η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία) εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχήμα. Άλλα κράτη-μέλη συμμετέχουν σε πολύ περιορισμένο βαθμό (η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία).

«Η πίεση στην Ελλάδα και την Ιταλία παραμένει, ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για τα κράτη-μέλη. Είναι απολύτως εφικτό να μετεγκατασταθούν όλοι όσοι είναι επιλέξιμοι στις δύο χώρες» δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι χθες απέστειλε κοινή επιστολή με τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας, σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς καλώντας τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, ενώ σημείωσε πως, εάν τα κράτη-μέλη δεν αυξήσουν τις μετεγκαταστάσεις τους σύντομα, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών της που πηγάζουν από τις Συνθήκες. «Το πρόγραμμα μπορεί να τελειώνει το Σεπτέμβριο αλλά οι ευθύνες δεν τελειώνουν. Υπάρχει ένας απλήρωτος λογαριασμός και θα πρέπει να πληρώσουν» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, στην έκθεσή της η Επιτροπή σημειώνει πως «εξακολουθεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα, παρά τις αντίξοες συνθήκες». «Οι πολιτικές εξελίξεις ή το γενικότερο κλίμα δεν έχουν επηρεάσει την εφαρμογή της δήλωσης και ευχόμαστε να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση προς όφελος όλων» δήλωσε σχετικά ο Δ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ο αριθμός των ημερήσιων διελεύσεων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σε 43 άτομα ημερησίως από 10.000 άτομα σε μία μόνο ημέρα τον Οκτώβριο του 2015.

Συνολικά, ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί κατά 98%. Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η δήλωση, σημείωσε επίσης σημαντική πτώση, από 1.100 (κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου 2015-2016) σε 70. Οι επιχειρήσεις επιστροφής συνεχίζονται και, αφότου άρχισε να εφαρμόζεται η δήλωση, έχουν επιστρέψει συνολικά 1.487 άτομα.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως οι αφίξεις εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις στα ελληνικά νησιά. «Επί τόπου οι υπηρεσίες κάνουν πλέον καλά τη δουλειά τους. Με τη βοήθεια της Επιτροπής, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες» ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος.

Αν οι χώρες μέλη «δεν εντατικοποιήσουν τις μετεγκαταστάσεις σύντομα», η Επιτροπή «δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνουν οι Συνθήκες», επεσήμανε η Επιτροπή, αναφερόμενη στη διαδικασία παράβασης που προβλέπεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)