to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 06.04.2020

Κοινωνία

«Με πογκρόμ αλλοδαπών εργατών θα τη γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα προσφύγων η δημοτική αρχή Κύμης - Αλιβερίου;»

«Ο αυταρχισμός, οι εκδιώξεις και «εσωτερικές απελάσεις», τα πρόστιμα , ο ρατσισμός , η διάσπαση της λαϊκής ομοψυχίας απέναντι στον πραγματικό αόρατο ιό-εχθρό, δεν έχουν θέση στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν γένει και στις δημοκρατικές παραδόσεις της περιοχής μας»


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «Δήμος για Όλους»:

Σήμερα, εν μέσω εγκλεισμού όλων μας στα σπίτια μας λόγω πανδημικής κρίσης κορονοϊού αλλά και λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που δοκιμάζουν τις δημόσιες υποδομές (δρόμοι , γεφύρια κλπ) του Δήμου μας (που η εγκατάλειψή τους, οι κακοτεχνίες και η προχειρότητα των παρεμβάσεων τα κάνει να καταρρέουν), ο (γενικά «αόρατος» ) Δήμαρχος μας(;) , αποφάσισε να κάνει ένα «δώρο» στους αλλοδαπούς εργάτες που ξεκίνησαν να απασχολούνται στην αγροτική παραγωγή του Δήμου μας, ιδιαίτερα  της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων, με την έναρξη της καλλιεργητικής σεζόν.

          Με ιδιαίτερη σπουδή και από το πουθενά, θέλησε να κάνει αισθητή την «παρουσία» του.  Απέστειλε έγγραφο αίτημα (6953/03-04-2020) στο ΑΤ Αλιβερίου, λαϊκίζοντας, κινδυνολογώντας, υπερτονίζοντας αριθμούς, κάνοντας άτοπες και άσχετες συσχετίσεις, ζητώντας από την αστυνομία να ελέγξει από πού ήρθαν, πού διαμένουν, αν νόμιμα βρίσκονται εδώ και άλλα πολλά . Κι όλα αυτά επικαλούμενος διαμαρτυρίες κατοίκων του Δήμου (ποιοι αλήθεια διαμαρτυρήθηκαν;).                       
          Οποία περισσή υποκρισία! Ενδιαφέρον δήθεν για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και για να καθησυχαστούν οι πολίτες του Δήμου. Τάχα δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους και τον ενδιαφέρει η υγεία των ίδιων και των υπόλοιπων πολιτών.

          Φτάνει! Ως εδώ! Με το έγγραφο αυτό ο Δήμαρχος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διχάζει τους πολίτες του Δήμου, την τοπική κοινωνία, σε «επικίνδυνους» αγρότες και στους υπόλοιπους. Ουσιαστικά εκβιάζει την Αστυνομία να μεταβεί στον κάμπο του Δύστου και να διώξει - απελάσει τους αλλοδαπούς εργάτες που κάθε χρόνο βοηθούν τους αγρότες της περιοχής στο μεγάλο όγκο της αγροτικής παραγωγής! Διασπά το εσωτερικό μέτωπο σπέρνοντας αβάσιμες ανησυχίες και υποψίες.

         Τη στιγμή που, στην παρούσα  τουλάχιστον φάση, η  επίσημη κατεύθυνση ελέγχου απέναντι σε όλους όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι αν τηρούν ή όχι τα προβλεπόμενα για τη μη μετάδοση του ιού, και όλες οι δημόσιες αρχές να λειτουργούν ισότιμα προς όλους – ανεξάρτητα νόμιμης ή παράνομης διαμονής τους – να μην προσβληθούν, και αν προσβληθούν να αντιμετωπιστούν με τις αρχές του  σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Ο Δήμαρχος - ωσεί παρών και ταυτόχρονα οιονεί απών από τη διοίκηση του Δήμου – φαίνεται πως επέλεξε να «ψαρέψει σε θολά νερά». Φαίνεται να διατυπώνει το συγκεκριμένο αίτημα , έχοντας ανάγκη ένα ιδεολόγημα που θα τον βοηθήσει να καλύψει τις ανεπάρκειες του εν γένει και ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα κοινωνικής πολιτικής  - στην σημερινή ευαίσθητη συγκυρία – αλλά και  ταυτόχρονα να μαζέψει έστω κάποια από τα κομμάτια της ετερόκλητης παράταξής του. Ενδεχομένως στο μυαλό του να έχει να συσπειρώσει το δεξιό και ενίοτε ακροδεξιό κομμάτι της δημοτικής του παράταξης (το οποίο αναμφισβήτητα έχει υποστεί κατάφωρο ρήγμα σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πχ ενάντια στα εργολαβικά συμφέροντα και το δήθεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο της σκληρά νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ). Ας σκεφτεί – έστω και τώρα ας ανατρέξει στις δήθεν προοδευτικές καταβολές που επαίρεται ότι έχει -  πως τελικά έτσι αφήνει χώρο να επωαστεί το αυγό του φιδιού, να φουντώσουν εθνικιστικές, ρατσιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις…

Όταν τους μετανάστες τους έχουμε να μας κόβουν το χορτάρι, να μας καθαρίζουν τα σπίτια και να δουλεύουν στα χωράφια μας και μάλιστα ανασφάλιστοι και με πενιχρή αμοιβή, είναι καλοί και χρήσιμοι; Πας αγρότης, μη Δημόσιος Υπάλληλος ή συνταξιούχος , καθίσταται μίασμα, και είναι χρήσιμος μόνο να μας θρέφει; Εκτός αν πίσω υπάρχουν άλλα συμφέροντα (βλέπε «ενισχύω το πάω  Σούπερ Μάρκετ») αν υπάρχει η αντίληψη πως τη διατροφή μας θα την εξασφαλίσουν οι «εισαγωγές»…. 
         

Αν ο Δήμαρχος ενδιαφέρεται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας όλων των πολιτών του Δήμου εν μέσω πανδημικής κρίσης:

  • Να πιέσει τη Πολιτεία να υπάρχει πλήρης επάρκεια εξοπλισμού και υλικών στις δομές Υγείας του Δήμου μας και να αντιμετωπίσει το πώς η Δημοτική Αρχή από πλευράς της θα συνδράμει αυτόνομα…
  • Να φροντίσει να παρέχει καθημερινά τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης (εργαζόμενους στην καθαριότητα, στην ύδρευση-αποχέτευση, στο Βοήθεια στο Σπίτι, βρεφονηπιοκόμους, κτλ) κι όχι να τα διαχειρίζεται ο ειδικός συνεργάτης του που είναι υπεύθυνος για το γραφείο τύπου του Δήμου…
  • Να φροντίσει να καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων στην ώρα τους…
  • Να φροντίσει κάθε φορά που επισκέπτεται τον Υπουργό Εσωτερικών να τον πιέζει να προχωρήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του Δεκέμβρη του 2018 ώστε να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι και να μην τελούν υπό εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια για 18 χρόνια τώρα…
  • Να φροντίσει να επιβλέπει σε κάθε χώρο κοινόχρηστο (π.χ. λαϊκές αγορές) αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να συντονίζει την τήρησή τους, και όχι να νοιάζεται για να κόβει πρόστιμα η Αστυνομία…
  • Να ενδιαφερθεί να συναντηθεί με τους αγρότες της περιοχής , να τους ενημερώσει για τα ειδικά μέτρα που πρέπει να τηρούν στην άσκηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Να ενδιαφερθεί για το πού και πώς διαβιούν οι εν λόγω μετανάστες-εργάτες γης και να τους ενημερώσει για τα μέτρα προστασίας που είναι απαραίτητο να τηρούν όπως όλοι μας (όταν συζητούσαμε τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε τονίσει πως αναφέρει μεταξύ άλλων και τη σύσταση και  λειτουργία Επιτροπής Διαχείρισης Προσφύγων και Μεταναστών αλλά μας χλεύασαν!). Όπου χρειάζεται να επέμβει απολυμαντικά όπως – θετικά και μπράβο του – κινήθηκε ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου με τις κοινότητες των Ρομά… Και όχι πρώτο μέλημα του να είναι πως θα τους εκδιώξει ως «λεπρούς»…

          Όχι άλλη μισαλλοδοξία και καταστολή στα θύματα του ιμπεριαλισμού, των πολέμων και της φτώχειας!
          Η ουσιαστική έγνοια και το αυθεντικό ενδιαφέρον για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αυτή τη δύσκολη ειδικά περίοδο που διανύουμε θα ήταν καλό να έχει ως πυξίδα την αλληλεγγύη κυρίως προς όσους είναι μόνοι, ηλικιωμένοι και αβοήθητοι, την ανθρωπιά, το σεβασμό της διαφορετικότητας, την έμπνευση της τήρησης των μέτρων προστασίας από όλους και την ενημέρωση.

         Ο αυταρχισμός, οι εκδιώξεις και «εσωτερικές απελάσεις», τα πρόστιμα , ο ρατσισμός , η διάσπαση της λαϊκής ομοψυχίας απέναντι στον πραγματικό αόρατο ιό-εχθρό, δεν έχουν θέση στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν γένει και στις δημοκρατικές παραδόσεις της περιοχής μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)