to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:24 | 09.11.2012

left.gr

Κοινωνία

3η ανταπόκριση από Φλωρεντία: η συνάντηση για το νερό

Στα πλαίσια του θεματικού άξονα για τα κοινά αγαθά, στα πλαίσια του Φλωρεντία 10+10 έγινε χθες και συζήτηση ειδικά για το νερό, τη διαχείρισή του, τις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών που το διαχειρίζονται κ.λπ. Ακολουθεί μια μικρή ανταπόκριση.


Σε σχέση με το νερό και το Εuropean Water Assembly (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Νερό ως Κοινό Αγαθό - δείτε εδώ την καταστατική Xάρτα της Nάπολης που είχε βγει πέρσι και αυτό που συμβαίνει τώρα εδώ στη Φλωρεντία είναι συνέχεια με ένα τρόπο εκείνης της διαδικασίας), συζητήθηκε η κατάσταση σε κάθε χώρα και τα κινήματα, ειδικά στα PIGS. Παραθέτουμε κάποιες από τις προτάσεις που συζητούνται αυτή τη στιγμή στη συνέλευση για τα φυσικά και κοινωνικά αγαθά, από τις οποίες θα προκύψουν αργότερα συνολικές προτάσεις.


Στην παρέμβαση έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία που είχε παρθεί στην Αθήνα για τη δημιουργία ενός συντονιστικού των  διαφόρων πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα, όχι μόνο για το νερό αλλά συνολικά για περιβαλλοντικά ζητήματα (π.χ. τις βιομηχανικές ΑΠΕ στα νησιά του Αν. Αιγαίου και την Κρήτη, το χρυσό στη Χαλκιδική, κ.ά.) αλλά και των διαφόρων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για να ανοίξει η συζήτηση γύρω από τα ζητήματα του νερού και της διαχείρισης του, και κυρίως για την ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.


Συζητήθηκε επίσης η σύνδεση αυτού του ζητήματος με το αντιφασιστικό και τονίστηκε ότι επειδή εμείς έχουμε στην Ελλάδα τα γνωστά προβλήματα,  ειναι βασικό να τονίζουμε ότι τα κοινά αγαθά, και το νερό, είναι για όλους, γηγενείς και μετανάστες.


Επίσης κατατέθηκε η πρόταση να γίνει προσπάθεια ώστε στην Εναλλακτική Σύνοδο (Αlter summit) που ενδεχομένως να γίνει στην Αθήνα (ή στη Μαδρίτη) να υπάρξει συζήτηση για τα κοινά αγαθά και το νερό ειδικότερο, για να ενισχυθεί και η ελληνική προσπάθεια.


Στην ίδια συνάντηση παρουσιάστηκαν διάφορες εμπειρίες ανά την Ευρώπη σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, την εκπαίδευση, την υγεία, το νερό, τη διατροφική ασφάλεια κ.λπ.


Διαβάστε σχετικά:


Ανταπόκριση από Φλωρεντία 10+10, Πέμπτη βράδυ: συζήτηση για το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα

Φλωρεντία 10+10: δέκα χρόνια μετά, για τα επόμενα δέκα! (ενημέρωση)

Νέα ανταπόκριση από τη Φλωρεντία 10+10: Το σεμινάριο της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)