to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10+1 σημεία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής (ρήτρα Μητσοτάκη)

Σε μια περίοδο που η κοινωνία καθημερινά βλέπει το εισόδημα της να συρρικνώνεται δραματικά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι η πολιτική της Δεξιάς βλάπτει σοβαρά την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα. Υποχρέωση των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, να φύγει η Δεξιά και να υπάρξει διακυβέρνηση με δημοκρατικό, κοινωνικό, προοδευτικό αποτύπωμα


  1. Με τροπολογία της κυβέρνησης, αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, που εφάρμοσαν από 5 Αυγούστου 2021, τα γαλάζια χρυσοπληρωμένα παιδιά της ΔΕΗ. H τροπολογία αυτή, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε για ένα χρόνο ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία στο ηλεκτρικό ρεύμα, υπέρ των παραγωγών ενέργειας, σε βάρος των πολιτών - καταναλωτών.
  2. Επί ένα χρόνο, υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο κ. Γεωργιάδης, έλεγαν ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προστατεύει τις εταιρείες από την χρεοκοπία! Βουλευτές της ΝΔ, όπως ο κ. Β. Οικονόμου, προκλητικά ισχυρίζονται ότι «το τζάμπα πέθανε»!
  3. Παρότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ρήτρα έχει μεταφέρει στους καταναλωτές άδικα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, ακόμα δεν έχει ανακοινώσει το τελικό ποσό των υπερκερδών. Ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΝ κ. Σκρέκας ψάχνει από τον Απρίλιο τα υπερκέρδη και ακόμα να τα βρει!
  4. Αν και η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη αναστολής της ρήτρας και το νομοθετεί με τροπολογία, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τους πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τη ρήτρα και αφήνει ελεύθερες τις διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
  5. Η τροπολογία αναφέρει όμως ότι εφαρμόζεται την 1η Αυγούστου και ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τον Ιούλιο. Με λίγη καθυστέρηση, εξασφαλίζει ακόμα ένα χατίρι στο καρτέλ.
  6. Η τροπολογία αναστέλλει τη ρήτρα, ουσιαστικά ενσωματώνοντας την όποια διακύμανση στην κυμαινόμενη τιμή που θα αλλάζει κάθε μήνα! Άρα η ρήτρα θα υπάρχει αλλά απλά οι πολίτες δεν θα τη βλέπουν ως χωριστή εγγραφή στο λογαριασμό τους! Και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη υποκρισία της κυβέρνησης. Και ένας λόγος που καθυστερεί την εφαρμογή της τροπολογίας είναι για να μην εκτεθεί στους καταναλωτές πριν από τις πρόωρες εκλογές.
  7. Οι χώρες της Ιβηρικής εφαρμόζουν την εξαίρεση που κέρδισαν στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Στην ίδια Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε τίποτα για τη χώρα του, και έτρεξε να διαπραγματευτεί δικό του μηχανισμό, που όπως φαίνεται προστατεύει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.
  8. Αν ήθελε να στηριχθούν οι καταναλωτές, η χώρα θα εντασσόταν στην εξαίρεση της Ιβηρικής ή τουλάχιστον θα είχε επιστρέψει στους καταναλωτές το 90% των υπερκερδών όπως δεσμεύτηκε το Μάρτιο στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αφαιρεί ακόμα και τις εκπτώσεις συνέπειας από το φορολογητέο ποσό.
  9. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε κάθε της επιλογή αποδεικνύει ότι στηρίζει το καρτέλ ενέργειας, στοχοποιεί τη μεσαία τάξη, στρέφεται ενάντια στους οικονομικά ασθενέστερους. Δεν θέλει, ούτε μπορεί να διαχειριστεί την κρίση σε όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
  10. Η ΝΔ εδώ και ένα χρόνο  μένει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην αφαίμαξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Η πολιτική στήριξης των καταναλωτών, η πολιτική αποτροπής της  αφαίμαξης της κοινωνίας και της οικονομίας, περιλαμβάνει:
  • μέτρα καταπολέμησης της αισχροκέρδειας
  • ένταξη στην εξαίρεση της Ιβηρικής ή τουλάχιστον επιστροφή στους καταναλωτές το 90% των υπερκερδών
  • αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Και ένα τελικό σημείο: Σε μια περίοδο που η κοινωνία καθημερινά βλέπει το εισόδημα της να συρρικνώνεται δραματικά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι η πολιτική της Δεξιάς βλάπτει σοβαρά την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα. Υποχρέωση των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, να φύγει η Δεξιά και να υπάρξει διακυβέρνηση με δημοκρατικό, κοινωνικό, προοδευτικό αποτύπωμα!

* Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)