to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 23.01.2024

Πολιτική

«Τορπίλισε» κάθε συναίνεση η Κεραμέως για την επιστολική ψήφο - «Κατά» θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η αιφνιδιαστική τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για επέκταση της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και στις βουλευτικές εκλογές “τίναξε στον αέρα” την κοινοβουλευτική διαδικασία και κάθε διάθεση κοινοβουλευτικής συναίνεσης - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση, ο Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε προσβλητική για τη δημοκρατία την τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου - Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά τη θέσπιση επιτέλους 4 περιφερειών για τους εκλογείς από το εξωτερικό


Σε τεταμένο κλίμα συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, καθώς η Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης με τα άλλα κόμματα, καθώς προχώρησε χθες (Δευτέρα) σε κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Το ενδιαφέρον της εν εξελίξει σημερινής συνεδρίασης (23/1) εστιάζεται στις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών και στην αποσαφήνιση της στάσης των κομμάτων απέναντι στην αρχή του νομοσχεδίου.

Σ. Φάμελλος: Θα καταψηφίσουμε την επιστολική ψήφο - Προσβάλλει τη δημοκρατία η αιφνιδιαστική τροπολογία Κεραμέως

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε προσβλητική για τη δημοκρατία την τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου αποδήμων στις εθνικές εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο: «Και αυτό δεν έγινε μόνο με την αιφνιδιαστική τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, που κυριολεκτικά πέταξε στο τραπέζι χθες. Αλλά και με όλη την διαδικασία που ακλούθησε πριν και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επέλεξε να προσβάλει, όχι μόνο τη Βουλή και τη νομοθετική διαδικασία αλλά και τις προβλέψεις του Συντάγματος, που δεν προβλέπουν απλά, αλλά επιβάλλουν συναίνεση σε αυτά τα θέματα». Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως εφόσον η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε τις τρεις τροπολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, τις οποίες αποκάλεσε «απαράβατες προϋποθέσεις», τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. (αναλυτικά εδώ)

Ζωντανή ροή από την Ολομέλεια από το κανάλι της Βουλής:

«Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων χωρίς περιορισμούς»: Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι.

Η τροπολογία προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων (4) εδρών βουλευτών Επικρατείας που κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό: α) Ευρώπης, β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και δ) υπολοίπων χωρών. Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές. (διαβάστε αναλυτικά)

Καταψηφίζει και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στη Βουλή έθεσε δύο όρους για να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο.Να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα.

«Σήμερα σας δίνουμε ακόμη μια, τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα. Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς, κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Aίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα καθώς και για τα άρθρΑ 6 '(Πεδίο εφαρμογής - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 ν. 4648/2019), 8 (Ειδική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο), 11 ( Αποστολή ειδικών φακέλων ψηφοφορίας), 13 (Διαδικασία ψηφοφορίας), 14 (ΠΑραλαβή φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου και 21 (αποπεράτωση συλλογής φακέλων επιστροφής επιστολικής ψήφου) . Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου και ημέρα ψήφισής του.

Ο αιφνιδιασμός

Με βάση τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου, η υπουργός Εσωτερικών αιφνιδίασε τη μειοψηφία, γνωστοποιώντας πως η κυβέρνηση καταθέτει ρύθμιση για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές. Η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 200 βουλευτών. Όμως, τα κόμματα που μέχρι πριν λίγο σχημάτιζαν μια συναίνεση 230 βουλευτών, πλέον καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τον τρόπο που επιχειρεί να περάσει την τροπολογία και μένει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η στάση τους επί της αρχής του νομοσχεδίου. Πάντως, κατά τη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, επί της αρχής, «ναι» είχαν δηλώσει Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ. «Όχι» είχαν δηλώσει ΚΚΕ και Νίκη. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια είχαν δηλώσει Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Σφοδρά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαράδεκτη εκτροπή της Κεραμέως, η προπαγάνδα της δεν θα περάσει!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακή πρακτική νομοθέτησης. «Αλαζονικά προσεγγίζετε το 41% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός. Όμως ο ελληνικός λαός δεν σας έδωσε λευκή επιταγή» είπε ο κ. Γαβρήλος αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες της διασποράς. «Αναζητούσατε συναίνεση. Και έρχεστε στην ολομέλεια και δυναμιτίζετε την πρόθεση συναίνεσης που επέδειξαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που τόνισε μάλιστα ότι ζούμε κοινοβουλευτικά και πολιτικά παράδοξα για την κοινοβουλευτική ζωή του τόπου, αφού ο κ.Μητσοτάκης παριστάνει τον μεταρρυθμιστή, ζητάει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης αλλά αφήνει ελεύθερους τους βουλευτές του να απέχουν από την ψηφοφορία σε σημαντικά ζητήματα, όπως το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

«Η Τροπολογία της υπουργού κ. Κεραμέως για ένα κορυφαίο θέμα που αφορά σε μείζονα αλλαγή του πλαισίου των βουλευτικών εκλογών είναι ένα φθηνό τέχνασμα που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα» ανέφερε, σε δήλωσή της, η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου και πρόσθεσε ότι η καθολική και έντονη αντίδραση των κομμάτων στην απόπειρα παγίδευσης και χειραγώγησής τους ήταν αναμενόμενη, γιατί οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του πλαισίου απαιτεί μία διαφορετική επεξεργασία, με ευρύτατη συναίνεση (αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων) αφού αναφέρεται σε άλλη εκλογική διαδικασία, με πολλές εκλογικές περιφέρειες και πολλούς υποψηφίους. «Με την υπεύθυνη στάση μας στη λεπτομερή επεξεργασία του νομοσχεδίου της επιστολικής ψήφου, που εκφράστηκε με προτάσεις και Τροπολογίες, αποδομήσαμε τη δήθεν κυριαρχία και "αποκλειστικότητα" της Νέας Δημοκρατίας στην εκπροσώπηση των δικαιωμάτων των ομογενών. Έτσι, κατέφυγε σε μία απαράδεκτη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα εκτροπή, για να διεκδικήσει εκ νέου το προβάδισμα. Όμως, η προπαγάνδα της δεν θα περάσει!» τόνισε η Γιώτα Πούλου.

«Απόλυτη φυσική συνέχεια» θεωρεί τη μεθόδευσή της η Κεραμέως!

Αμενανόητη για την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ η υπουργός Εσωτερικών.

“Είναι 50 χρόνια που συζητάμε συνολικά για το ζήτημα του πώς οι Έλληνες συμπολίτες μας, που ζουν στο εξωτερικό, θα μπορούν να σκούν το δικαίωμά τους της ψήφου και πώς θα τους διευκολύνουμε στην άσκηση αυτού του δικαιώματος. Σας θυμίσω ότι αυτή η ιστορία σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού χτίζεται βήμα-βήμα. Ήδη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το βήμα έγινε το 2019 – πρώτη προσπάθεια για να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Το 2021 επί Μάκη Βορίδη η δεύτερη προσπάθεια για να αρθούν οι νομικοί περιορισμοί. Καλοκαίρι του 2023 η τρίτη προσπάθεια όπου επετεύχθη η άρση όλων των νομικών περιορισμών. Σε κάθε μία από αυτές τις συζητήσεις όποτε έρχονταν οι απόδημοι να μιλήσουν στη Βουλή λέγανε ένα πράγμα: επιστολική ψήφο θέλουμε και στις εθνικές εκλογές” τόνισε η κα Κεραμέως.

“Άρα το θέμα συζητείτο έντονα. Την περασμένη εβδομάδα που το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων δεν υπήρχε σχεδόν κανείς εκπρόσωπος των αποδήμων που να μην έθιξε το θέμα για τις εθνικές εκλογές” σημείωσε.

Θ. Ξανθόπουλος: Αδιανόητη τσαπατσουλιά

Η τροπολογία Κεραμέως προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., που ψήφιζαν επί της αρχής το νομοσχέδιο. «Δεν παύετε να μας εκπλήσσετε. Ακόμη και στην υποψία της αρχικής συναίνεσης, το μεταλλάσσετε σε ένα επικοινωνιακό τρικ, και μάλιστα μικροκομματικής αντίληψης» τόνισε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Αδιανόητο η υπουργός να διαχειρίζεται ζητήματα μ’ αυτόν τον τσαπατσούλικο τρόπο» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ., κάνοντας λόγο για «λαθροχειρίες και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής».

• Διαβάστε σχετικά:

Ξανθόπουλος: Λαθροχειρία η προκλητική τροπολογία της τελευταίας στιγμής για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το μείζον ζήτημα της επιστολικής ψήφου για κομματικό συμφέρον

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Μιχάλης Κατρίνης είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Είστε τυχοδιώκτες με “Τ” κεφαλαίο γιατί προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε την συναίνεση των κομμάτων».  Μάλιστα δήλωσε ότι μετά τον αιφνιδιασμό «ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση».

Έντονα αντέδρασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ι. Γκιόκας τονίζοντας ότι «αλλάζει ο χαρακτήρας της συζήτησης -μιλάμε για ένα άλλο νομοσχέδιο», ενώ προέτρεψε τα κόμματα που είχαν συναινέσει να αναθεωρήσουν την ψήφο τους: «Τελειώνουν τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…», είπε, ενώ και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας αντέδρασε λέγοντας «είτε και πονηρούληδες, αλλά βρίσκετε και τα κάνετε διότι δεν έχετε αξιωματική αντιπολίτευση».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι τροπολογία αφορά κάτι διαφορετικό από το αντικείμενο του νομοσχεδίου και είναι εκπρόθεσμη. «Δεν θα πάρουμε πίσω την τοποθέτησή μας ότι οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να διευκολύνονται και έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις σε κάποια ζητήματα. Τις ίδιες θέσεις θα εκφράσουμε και για τις εθνικές εκλογές όμως δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο και να μετατραπεί σε διαδικασία εκλογικού νόμου με εκπρόθεσμη τροπολογία», είπε.

Αντίθετος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος κάνοντας λόγιο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ αντιρρήσεις εξέφρασαν οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Τέτοιες ήταν οι αντιδράσεις που το υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε με διαρροές να εκφράσει στήριξη στην υπουργό, την ώρα που στη Βουλή οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας διαδέχονται η μία την άλλη.

Τι ισχυρίζεται το ΥΠΕΣ

Συγκεκριμένα πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών μίλησαν για φυσική συνέχεια της συναίνεσης που διαμορφώθηκε στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως «η τροπολογία απαντάει στο αυτονόητο ερώτημα των φορέων της Ομογένειας».

«Η κατάθεση της τροπολογίας με την οποία καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές, απαντά στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας».

«Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές; » αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις σχετικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση. Στο ερώτημα «γιατί έρχεται τώρα η συγκεκριμένη τροπολογία», η απάντηση είναι ότι... (διαβάστε αναλυτικά)

• Διαβάστε επίσης: Επιστολική ψήφος: Προ των πυλών νέα «λίστα Πέτσα» με καμπάνια 5 εκατ. ευρώ

Οι τρεις τροπολογίες που κατέθεσε τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση καταλόγων και λοιπές διατάξεις» που συζητείται στην Ολομέλεια.

   Με την πρώτη τροπολογία προτείνονται αλλαγές για τα άρθρα 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16 και 17 του σχεδίου νόμου. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την τροποποίηση της παραγράφου 4 του άρθρου 8 που αφορά την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Εγγραφής Εκλογέων Επιστολικής Ψήφου με ρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξουν αυξανόμενοι όροι διαφάνειας λειτουργίας της Επιτροπής και διοικητικός έλεγχος. Την τροποποίηση του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για την μεγαλύτερη προστασία της διαδικασίας της ψηφοφορίας από τη διπλοψηφία και την επακόλουθη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. Την τροποποίηση του άρθρου 10 για την οργανωτική διευθέτηση της σύστασης των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και εκλογικών τμημάτων επιστολικής ψήφου. Την τροποποίηση του άρθρου 11 του σχεδίου νόμου με στόχο την αποτροπή των πρακτικών «άγρας ψήφων» και της «οικογενειακής ψήφου». Την τροποποίηση του άρθρου 12 με ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της αυτόνομης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των τυφλών ατόμων με βοηθητικό εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Την τροποποίηση του άρθρου 15 για την οργανωτική διευθέτηση της σύστασης Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και εκλογικών τμημάτων επιστολικής ψήφου βάσει των 13 Περιφερειών και ανά ήπειρο. Την τροποποίηση του άρθρου 17 με διατάξεις που έχουν ως στόχο την παρακολούθηση με όρους διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής της λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο.

  Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά την «αξιοποίηση καινοτομιών και ψηφιακών μέσων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας». Με την προτεινόμενη διάταξη, όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας «επιδιώκεται η αξιοποίηση καινοτομιών και ψηφιακών μέσων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και ιδίως της διαδικασίας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με οφέλη για την διοίκηση και τον πολίτη»

   Η τρίτη τροπολογία αφορά διατάξεις σχετικά με την «διευκόλυνση αυτόνομης άσκησης εκλογικού δικαιώματος ατόμων με αναπηρία» με προβλέψεις βοηθητικού εξοπλισμού που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, την ορατότητα και την προσβασιμότητα τους στα εκλογικά τμήματα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)