to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 27.01.2023

Πολιτική

Πρόταση δυσπιστίας: Ρεσιτάλ υπεκφυγών από τον «λίγο» Κυρ. Μητσοτάκη - «Υπέρ» ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πέταξε τη μπάλα ως τη... Βενεζουέλα με αστείες κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσπαθώντας να αποφύγει με κάθε τρόπο να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα για την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή των υποκλοπών, για τις οποίες «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος» όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ολοκληρώθηκε με τους 156 βουλευτές της ΝΔ να ψηφίζουν «όχι» στην πρότασης μομφής, την οποία υπερψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση


(φωτ. Γ. Κονταρίνης/Eurokinissi)

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την κυβέρνηση και τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, τον Κυρ. Μητσοτάκη, να καλούνται να απολογηθούν στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά την επιβεβαίωση από την ΑΔΑΕ των παρακολουθήσεων πολιτικών, υπουργών και ηγετικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Περί τη 1.30 ανέβηκε στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αλ. Τσίπρα που προηγήθηκε να τον καλεί να παραιτηθεί. «Το μόνο που καταφέρατε τελικά είναι να είστε σήμερα δυο φορές ένοχος. Γιατί τα γεγονότα βοούν, κύριε Μητσοτάκη. Δε πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί», είπε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις υποκλοπές, και πρόσθεσε: «Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης», κατηγορώντας από την αρχή τον πρωθυπουργό ότι προκειμένου να αποφύγει αυτή τη στιγμή, προέβη σε «συγκαλύψεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία, παρανομίες».

Οι βουλευτές της ΝΔ συνένοχοι στην εκτροπή, 156 τα «όχι» - Έστειλαν επιστολική ψήφο με νόημα οι Κ. Χατζηδάκης (5046c), Σαμαράς, Καραμανλής

Περί τις 2.30 μ.μ. ξεκίνησε η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στην οποία  ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ο Ανδρέας Πάτσης, πρώην βουλευτής της ΝΔ) και το αποτέλεσμα ήταν η απόρριψη της πρότασης με τα 156 «όχι» της κυβερνητικής πλειοψηφίας - ανάμεσά τους και ο αποδεδειγμένα παρακολουθούμενος υπουργός Κ. Χατζηδάκης ή αλλιώς στόχος 5046c, ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίστηκε στη Βουλή για να ακούσει τον Μητσοτάκη, ενώ ψήφισε με επιστολική ψήφο, όπως και οι πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Καραμανλής.  Υπέρ της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισαν 143 βουλευτές, δηλαδή όλη η αντιπολίτευση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πέταξε τη μπάλα  ως τη... Βενεζουέλα με αστείες κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μέχρι τη ....Βενεζουέλα έφτασε να επικαλεστεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για να μην απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όσα του επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας που προηγήθηκε στο βήμα της Βουλής. Με μια ομιλία - συνονθύλευμα κατηγοριών κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τον ισχυρισμό ότι τις καταγγελίες του για τις υποκλοπές τις αναρήγαγαν τα τουρκικά ΜΜΕ, μέχρι τον Καλογρίτσα, το προσφυγικό, τη «μικρή Μαρία» του Έβρου, αλλά και το ερώτημα αν τάχα η αξιωματική αντιπολίτευση ...έπαιρνε χρήματα από τη Βενεζουέλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ελάχιστα για τα πραγματικά αμείλικτα ερωτήματα για τα οποία κλήθηκε να απολογηθεί. Και όταν το έκανε, επανέλαβε νομικίστικους ισχυρισμούς, κουνώντας επιδεικτικά το δάχτυλο, και πηδώντας από θέμα σε θέμα ακριβώς για να αποφύγει πάση θυσία να απαντήσει γιατί η ΕΥΠ παρακολοθούσε υπουργούς και ηγετικά στ ελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Απάντηση στα ψέματα Μητσοτάκη: Στο «φως» δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιστολή Τσίπρα σε Ράμμο

Σημειώνεται ότι το αφήγημα του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής, ότι δήθεν δεν γνώριζε τα ονόματα των έξι ατόμων που, και με τη «βούλα» Ράμμου και ΑΔΑΕ, επιβεβαιώθηκε πως έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ (Χατζηδάκη, Φλώρου, Λαλούση, Διακόπουλου, Λάγιου και Αλεξόπουλου). Και αυτό γιατί στο επίσημο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ στις 27/12, υπήρχαν όλα τα ονόματα - δείτε το έγγραφο και την απάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους ισχυρισμούς Μητσοτάκη

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος για τις παρακολουθήσεις - Πρωτοφανής η εκτροπή

Αμείλικτα ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ένοχο για τη μεγαλύτερη εκτροπή στη χώρα μας από την μεταπολίτευση και μετά, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης μομφής. Στο ανελέητο σφυροκόπημα που εξαπέλυσε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί παρακολουθούσε τα πρόσωπα που αποκαλύφθηκαν από την έρευνα της ΑΔΑΕ, ενώ τόνισε ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να εξασφαλίσουν ότι θα έρθει η κάθαρση.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που προηγήθηκε (εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ):
 

Η συζήτηση ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, χωρίς δευτερολογίες από τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις ομιλίες τους, οι βουλευτές της ΝΔ ομιλούν για οτιδήποτε άλλο πλην της... ταμπακιέρας των παρακολουθήσεων, ενώ σφοδρή είναι η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (δείτε εδώ αναλυτικά τις παρεμβάσεις τους) που καλούν τους συναδέλφους τους της ΝΔ να μην στρουθοκαμηλίζουν, ενώ τονίζουν μεταξύ άλλων πως τελικά δεν ξέρουμε ποιο είναι το χειρότερο: «οι παρακολουθήσεις ή η προσπάθεια συγκάλυψης;». Παρά τον θόρυβο στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές της ΝΔ επιλέγουν να γίνουν δωρητές σώματος στο παρακράτος Μητσοτάκη και την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή. Να σημειωθεί ότι οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα καταψηφίσουν μεν την πρόταση μομφή, αλλά εξ αποστάσεως καθώς με την απουσία τους από τη βουλή στέλνουν σαφές «μήνυμα» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεγάλης διάρκειας η συζήτηση, αλλά...

Η συζήτηση διήρκησε 34 ώρες, από τις μεγαλύτερες, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, που έχουν διεξαχθεί σε αντίστοιχες προτάσεις δυσπιστίας - με τον κ. Τασούλα βέβαα να μην αναφέρει ότι κράτησε τόσες ώρες επειδή λόγω κυβερνητικής βιασύνης να τελειώνει με το... δυσάρεστο καθήκον, οι ομιλίες κρατούσαν ως τα ξημερώματα, δηλαδή χωρίς να μπορούν οι πολίτες να ακούσουν όσα λέγονται. Ετσι, την πρώτη ημέρα, η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα, ενώ τη δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα. Μίλησαν 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), μία πρώην γραμματέας ΚΟ (Αλέκα Παπαρήγα) ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής (Νίκος Βούτσης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, συνολικά δηλαδή 164 ομιλητές.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο της δεύτερης ημέρας (Πέμπτη) ήταν βέβαια η παρουσία του - επιβεβαιωμένα πλέον παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ - υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, που ανερυθρίσταστα έβαλε πάλι ασπίδα προστασίας στον Κυρ. Μητσοτάκη και μέσα στη Βουλή. Ο Π. Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε πως ο υπουργός Εργασίας (και πρώην υπουργός Ενέργειας) παρακολουθούνταν καθ' όλη τη διάρκεια των «μεγάλων deals». Για «κρεσέντο αναξιοπρέπειας» στη Βουλή μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σημειώνεται ότι από νωρίς τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜέΡΑ25 έχουν τοποθετηθεί, αναφέροντας πως θα υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ τόνισε ότι η μομφή του προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. «είναι δεδομένη και διαρκής, αφορά το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και το σύνολο των προβλημάτων που συσσωρεύονται στις πλάτες του λαού». Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι απαιτείται μομφή συνολικά στην ολιγαρχία και τις μυστικές της υπηρεσίες.

---

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

ΘΕΜΑ: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(Άρθρα 84, παρ.2 Συντ. και 142 ΚτΒ)»

Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού predator. Το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη.

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε να προστεθεί, μετά τη σταδιακή αποκάλυψή του, το σκάνδαλο της λυσσαλέας προσπάθειάς συγκάλυψής του, η άρνηση κάθε λογοδοσίας, η πάση θυσία προστασία των υπεύθυνων και των αυτουργών της θεσμικής εκτροπής και η προσπάθεια εκφοβισμού των κρατικών λειτουργών, που τιμώντας τη συνταγματική αποστολή τους, διεξάγουν έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του. Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ’ εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (άρθρο 87 του ν. 4790/2021, ν. 5002/2022).

Η πρώτη θεσμική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Αποδεικνύεται ότι το έκανε προκειμένου να εκτελέσει ένα σχέδιο αυθαίρετης αξιοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με απώτερο σκοπό την κατίσχυση έναντι πάντων, πέρα από κανόνες και αρχές, και την εγκαθίδρυση ενός προσωπικού πολιτικού καθεστώτος. Αναλαμβάνοντας υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε και τον ρόλο του επικεφαλής ενός νοσηρού ιστού παρακολουθήσεων στον οποίο στοχευμένα και εν γνώσει του ενεπλάκησαν ως θύματα όχι μόνο αντίπαλοι, αλλά και στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να παραμένει πρωθυπουργός.

Τεράστιες ευθύνες έχει όμως και η κυβέρνηση συλλογικά. Συμπράττει στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, που παρακωλύει την έρευνα και κάθε εξεταστική διαδικασία, επιχειρεί την απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ΑΔΑΕ. Δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια Κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα. Πόσω μάλλον όταν, μ’ αυτόν το φόβο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές –κατεδάφιση του ΕΣΥ, ανοχή αισχροκέρδειας, αδιαφορία για τη φτωχοποίηση και την υπερχρέωση των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχώρηση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον κ.ά.– που ικανοποιούν τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών.

Ο αγώνας του κ. Μητσοτάκη να αποκρύψει από τη λαϊκή κρίση την ηθική χρεοκοπία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας στο διασυρμό κάθε άλλου θεσμού (Βουλή, δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές). Ο καθεστωτισμός του μεταδίδεται ως αντιδημοκρατική, θεσμική πανδημία, απομακρύνοντας τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσβάλλοντας τόσο βαριά τη δημοκρατία που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)