to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 27.01.2023

Πολιτική

Πρόταση δυσπιστίας: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας»: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


(φωτ. Eurokinissi - Γ. Κονταρίνης)

«Η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσβάλλοντας τόσο βαριά τη δημοκρατία που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα»: Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα η χειρότερη ίσως κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, με φόντο τις τελευταίες αποκαλύψεις - αποδείξεις για παρακολούθηση υπουργών αλλά και στρατιωτικών στελεχών από το «παρακράτος» του Μαξίμου.

Στην τριήμερη συζήτηση - που κουτοπόνηρα σκεφτόμενη η κυβέρνηση έβαλε να κρατάει ως τις 3 τα ξημερώματα κάθε ημέρας - παρεμβαίνουν διαρκώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις εισηγήσεις τους να εστιάζουν τόσο στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και στο καταστρεπτικό της έργο σε κάθε επιμέρους τομέα της δημόσιας ζωής.

Μερικές από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνεχιζόμενη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας (η δημοσίευση ανανεώνεται περιοδικά):

Νίκος Βούτσης: Πολιτική αλητεία η επιχειρούμενη δολοφονία χαρακτήρων των άξιων λειτουργών της ΑΔΑΕ. Ντροπή σας!

«Η Βουλή καλείται να βάλει τέλος στο ανώμαλο πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και τον αντιθεσμικό κατήφορο της Κυβέρνησης» ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής Α' Αθήνας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, αναρωτώμενος: «Ποιος σκοπός εν προκειμένω "αγιάζει τα μέσα" και οδηγεί στην ομερτά και στον εξευτελισμό υψηλά ιστάμενα πρόσωπα; Προφανώς ο στόχος να αποσοβηθεί, με αντιδημοκρατικά μέσα η προοδευτική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πολιτικός της στόχος είναι ο καθεστωτικός αντιδημοκρατικός έλεγχος των αρμών της εξουσίας με τη χειραγώγηση των εξελίξεων, την παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών deals αλλά και τη διευκόλυνση του παρακρατικού μηχανισμού υπέρ των «ημετέρων» του καθεστώτος.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που είπε ο Γεραπετρίτης χθες θεωρώντας ότι έτσι απαντούσε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δηλαδή ότι ένοχος δεν ποιεί ένοχο, είναι κυριολεκτικά η επιτομή της συγκάλυψης της ενοχής και της στρατηγικής ότι όλοι είναι ίδιοι. Ήταν εντελώς αποκαλυπτική αυτή η ρήση του κ. Γεραπετρίτη. Έχω να πω ότι ένοχοι ποιούνται από τα στοιχεία, από τις αποδείξεις, από τα δημοσιεύματα, από τις μαρτυρίες, από τις ακροάσεις. Αλίμονο αν ήταν απλά από μια εικασία. Αυτά καταθέτουμε, λοιπόν. Είναι η πολλοστή φορά που κατατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία, στα οποία δεν υπάρχει απάντηση. Και αντί απάντησης αρχίζει η προηγούμενη στρατηγική, την οποία σας ανέφερα, η οποία είναι εντελώς ατελέσφορη και για την κοινή γνώμη -να το ξέρετε πολύ καλά.

Να σας θέσω μερικά από τα ζητήματα, τα οποία αν έχετε τη διάθεση για αλήθεια θα τα ψάξετε. Διότι για να τα απαντήσετε, δεν μπορείτε.

Κατ’ αρχάς, σχετικά με το predator. Αποκλείεται η χρήση, η κτήση και η εμπορία από κυβέρνηση. Αφήνω την ΕΥΠ δίπλα, αφήνω τις νομότυπες, τις νόμιμες λεγόμενες επισυνδέσεις, αφήνω όλη αυτή την ιστορία. Το predator όμως και αυτά τα λογισμικά, Pegasus κ.λπ. και τα άλλα, ακριβώς επειδή είναι παράνομα, δεν μπορούν να ελεγχθούν, δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου τους, είναι εντελώς έξω από την ύλη της χρήσης, της κτίσης, πόσo μάλλον της εμπορίας τους από μία κυβέρνηση. Έχουν κατατεθεί αδιάψευστα στοιχεία, τα οποία σας καλούμε να τα διαψεύσετε, πως η ελληνική Κυβέρνηση έκανε χρήση, όχι εμμέσως, όπως στην αρχή νομίζαμε κι εμείς και μπήκε γραμμένο στο πόρισμά μας, δηλαδή μέσω ιδιωτών, αλλά πως έκανε άμεση χρήση του PREDATOR, είχε κτήση του PREDATOR και έκανε και εμπορία με υπογραφή του κυρίου ο οποίος τώρα θα κατέβει μάλλον υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν μου αρέσει να αναφέρω τα ονόματα. Το έστειλαν στην Μαδαγασκάρη και δεν ξέρω και πού αλλού. Δηλαδή, έγινε και εμπορία του PREDATOR.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι σκαστή παρανομία. Και αν δεν έχετε τα στοιχεία να απαντήσετε, ρωτήστε παρακαλώ το έγκριτο ΒΗΜΑ και άλλες εφημερίδες που έδωσαν τα αρχικά και τα στοιχεία των επτά αστυνόμων, οι οποίοι από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής είχαν για μήνες αποσπαστεί, οι οποίοι και με την κυρία, που το όνομά της ήταν τις δύο τελευταίες μέρες σε εφημερίδες, και με άλλους και άλλους συγκροτούσαν μέσα στην Αγία Παρασκευή το κέντρο της χρήσης του PREDATOR. Σε αυτό πρέπει να απαντήσετε.

Και αντ’ αυτού, ο κ. Γεραπετρίτης χθες άρχισε να λέει ο ένοχος, τον ένοχο κ.λπ.. Η ιστορία της ΕΥΠ είναι προφανώς δημοκρατική εκτροπή. Αυτό είναι σκαστή παρανομία και όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την ιστορία έχουν προφανώς ποινικές ευθύνες.

Δεύτερον. Είναι στα όρια της συμπαιγνίας με την Κυβέρνηση -το λέμε ευθύτατα- η δικαστική εξουσία διά του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Ελπίζαμε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο να αρχίσουν να καλούνται οι μάρτυρες, να αρχίσουν να καλούνται αυτοί οι οποίοι αποπέμφθηκαν από τον Πρωθυπουργό. Να κληθεί επίσης η κυρία Βλάχου, η οποία είπε αυτά που είπε ακόμη και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σχετική ακρόαση της Βουλής, για να ελεγχθεί. Να κληθούν αυτοί τους οποίους ανέφερα προηγουμένως, για να δούμε αν συγκροτούν αυτό το «ρυπαρό δίκτυο», όπως είπατε. Δεν έχουν κληθεί οκτώ μήνες μετά.

Είναι προφανές ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου –είμαι σαφής- αναμένει τις εκλογές έναν, δυο, τρεις, τέσσερις μήνες, ώστε αυτή η υπόθεση να «θαφτεί». Έτσι φαίνεται. Δεν είναι λυπηρό. Είναι εξοργιστικό, εάν είναι έτσι. Πρόκειται περί συμπαιγνίας –επαναλαμβάνω-, εάν είναι έτσι. Μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία δικαστική.

Πάντως, έγκριτοι δημοσιογράφοι –δεν θα πω την εφημερίδα, πρόκειται για άλλη εφημερίδα, πάντως όχι το «Documento» ή η «Insider», η «Αυγή» κ.λπ., με τους οποίους χαριεντίζεται, ας πούμε, και ο κ. Οικονόμου-  από έγκριτη εφημερίδα του δικού σας χώρου, με υπογραφές, καλούν τον κ. Ντογιάκο εδώ και τρεις μήνες να ενοποιήσει τις επιμέρους εγκλήσεις που έχουν γίνει, τις επιμέρους μηνυτήριες αναφορές σε μία μηνυτήρια αναφορά και να αποδοθεί δια του Συμβουλίου Εφετών σε εφέτες, όπως είναι η διαδικασία, για να επισπευσθεί η διερεύνηση του σκανδάλου. Τον καλούν και περνάνε οι μήνες. Σε αυτό αναφερόμαστε. Σας λέω, μιλάω με στοιχεία, μιλάω με επιχειρήματα, όπως μιλήσαμε και παντού σε όλες αυτές τις διαδικασίες αυτούς τους μήνες.

Τρίτον. Αναφέρομαι στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας για όσους κάνατε τον κόπο -εγώ λέω όλοι- να διαβάσετε το πόρισμα το οποίο ομοφώνως, ακόμα και αυτοί οι οποίοι παρακολουθούνταν, ψηφίσατε σε σχέση με την εξεταστική επιτροπή.

Έχετε το κουράγιο να πάτε στο 146 να το ξαναδιαβάσετε; Τώρα, τρεις μήνες μετά. Έχετε το κουράγιο να το ξεφυλλίσετε, να δείτε τι υπογράψατε, τι θεωρήσατε μάλιστα πως είναι απόρρητο; Δεν το κατέθεσα εγώ. Εμείς το έχουμε διαβάσει ως μέλη της εξεταστικής. Να δείτε τι λέτε μέσα, τι αθωώνετε, τι θέσατε σε απόρρητο, σε ανέλεγκτο, πώς τα βρήκατε όλα σωστά, πώς θεωρείτε ότι δεν ανέκυψε κανένα ζήτημα απολύτως και πως ο Πρωθυπουργός είπε να χυθεί «φως» και χύθηκε. Τα έχετε υπογράψει. Είναι το πόρισμά σας, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, μετά τα επιπλέον στοιχεία, που ήρθαν βεβαίως και μετά τη λήξη της κατάθεσης των πορισμάτων. Και επαναλαμβάνω, όχι από πηγές της αντιπολίτευσης.

Ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Και γι’ αυτούς που έδωσαν τα στοιχεία και για αυτούς που έγραψαν τα στοιχεία πέραν του Documento και άλλων εφημερίδων, που είχαν μία συνεχή ροή. Διαβάστε τι υπογράψατε και τι φέρατε εδώ και κάντε δημόσιο αυτό το έγγραφο.

Τέταρτον, το οποίο αναφέρθηκε προηγούμενα από τον κ. Ραγκούση. Θυμάστε μήπως και την υπόθεση της CISCO, την κουβέντα που είχε γίνει εδώ με αφορμή τους μαθητές; Θυμάστε την εταιρεία η οποία είχε αναλάβει μαζικά να κάνει την τηλεμάθηση και πώς βγήκε και το πόρισμα της Αρχής Μενουδάκου –της άλλης Αρχής- για τα προσωπικά δεδομένα κ.λπ.; Ήταν παρακλάδι της ρουμανικής εταιρείας και είναι παρακλάδι της στρατηγικής αυτής στην οποία αναφέρθηκε προηγούμενα ο κ. Ραγκούσης, την οποία έχετε από το 2018 στα χνάρια του κ. Μπάνον.

Κάποιοι από εσάς θα το γνωρίζουν πώς ξεκίνησε αυτού του τύπου η χειραγώγηση μαζών, ειδικών target group, με τελική απόληξη την πολιτική τους χειραγώγηση, ξεκινώντας από τα προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα και τη διαμόρφωση ενιαίων ομάδων. Αυτή την παράνομη συνεργασία την είχατε ως κόμμα από το 2018.

Γιατί τη λέω παράνομη; Πρώτον, διότι χρησιμοποιούσε τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Δεύτερον, διότι δεν είναι γραμμένη στο μητρώο. Υπάρχει ένα μητρώο του νόμου του 2007 -ψάξτε το-, το οποίο λέει ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργεί εταιρεία δημοσκοπική ή εταιρεία έρευνας της αγοράς από προϊόντα εμπορικά μέχρι τα θέματα της πολιτικής άποψης, εάν δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο του νόμου 2007.

Κύριε Υπουργέ, επειδή θα πάρετε τον λόγο, αυτή η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το κόμμα σας από το 2018 δεν είναι καν εγγεγραμμένη και έχει βγάλει στοιχεία, έχει βγάλει εκθέσεις, έχει κάνει press conference, έχετε συνεργαστεί. Δεν είναι μόνο, λοιπόν, η χρήση αυτών των στοιχείων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ραγκούσης.

Αυτό θα μου πείτε τι σημαίνει; Σημαίνει πως ήταν ένας από τους βραχίονες για τον καθεστωτικό αντιδημοκρατικό έλεγχο των αρμών της εξουσίας. Εγώ αυτό το θεωρώ το πιο σοβαρό από όλα αυτό που θα σας πω, της ειδικής κατάστασης της πανδημίας, που υποδηλώνει πολιτικό κυνισμό και πλήρη απουσία ενσυναίσθησης για τη χειραγώγηση των εξελίξεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, αυτά όλα τα οποία αφηγούμαστε, εξιστορούμε εδώ και για τα οποία ενδεχομένως υπάρχει και άλλη άποψη -για κάποια απ’ αυτά τα ζητήματα- δεν συνέβησαν σε έναν ουδέτερο χρόνο. Δεν συνέβησαν καθώς η χώρα είτε έβγαινε από την κρίση είτε πήγαινε στην ανάπτυξη. Συνέβησαν στην ιστορικά διεθνώς πρωτότυπη και απίστευτα επικίνδυνη φάση της πανδημίας, όπου ο κόσμος είχε κλειστεί στα σπίτια του, όπου συνταγματικά εκ των πραγμάτων ως ειδική κατάσταση πορευόμασταν και η Κυβέρνηση νομοθετούσε μέσω ΠΝΠ. Και εσείς –το «εσείς» βάλτε το σε εισαγωγικά-, η Κυβέρνησή σας, ο κ. Μητσοτάκης,  ασχολιόσασταν το 2020, το 2021, το 2022 με αυτά που συζητάμε τώρα εδώ.

Δεν είναι ντροπή; Δεν είναι ντροπή; Την ίδια ώρα που δεν ξέραμε τι θα μας βγει από αυτή την πανδημία, όλος ο κόσμος, όλη η κοινωνία, η ίδια η Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, αλλά πρώτα-πρώτα ο κ. Τασούλας, εσείς στήνατε αυτή την υπόθεση.

Κάτι τελευταίο, διότι προφανώς πρόκειται και για μία προσπάθεια ομηρίας και εκβιασμού προσώπων. Θα πω μια σκληρή έκφραση: Πρόκειται περί πολιτικής αλητείας η επιχειρούμενη δολοφονία χαρακτήρων. Και προσέξτε πάρα πολύ -κύριε Βορίδη, σημειώστε το και αυτό, εάν θέλετε. Επαναλαμβάνω, πρόκειται περί πολιτικής αλητείας η επιχειρούμενη δολοφονία χαρακτήρων μέσα από εφημερίδες και από ανακοινώσεις απέναντι σε έγκριτα πρόσωπα που τίμησαν τον όρκο τους.

Τον κ. Ράμμο και τους άλλους κυρίους και τις κυρίες τυγχάνει να ξέρω όλα τα ονόματά τους, και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και τα λοιπά, διότι ήμουν Πρόεδρος της Βουλής, όταν κάναμε τη συγκεκριμένη σύνθεση.

Αυτή η σύνθεση με 4/5, με 5/5 με ομοφωνία της Νέας Δημοκρατίας, ενεκρίθη δέκα μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2019. Ήταν η φάση που δεν είχαν εγκριθεί, εάν θυμάστε, δεν υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τους δικαστικούς την αλλαγή, το μεσοδιάστημα. Και την Αρχή αυτή, ακριβώς επειδή όλα τα πρόσωπα είναι ανεπίληπτα, έχουν όλες τις περγαμηνές, τα τεκμήρια, τη γνώση και τη διαδρομή να ασκήσουν αυτό τον ρόλο, ομοφώνως την εγκρίνατε.

Δεν είναι ντροπή να βλέπετε αυτά σήμερα; Είναι πρωτοσέλιδα σήμερα σε δύο-τρεις εφημερίδες. Πρόκειται για δολοφονίες χαρακτήρων γι’ αυτούς τους ανθρώπους, γυναίκες και άντρες. Ποιος ήταν ο σκοπός, κύριε Πρόεδρε -και τελειώνω, ευχαριστώ- εν προκειμένω που αγιάζει τα μέσα και οδηγεί στην ομερτά και στον εξευτελισμό υψηλά ιστάμενων προσώπων;

Ο Πρόεδρος κ. Τσίπρας έβαλε ερωτήματα. Εγώ θα προσπαθήσω να δώσω και μια απάντηση, για να είμαστε σαφείς και καθαροί αναμεταξύ μας. Ο στόχος που ενοποιεί τους πάντες, και τους παρακολουθούμενους και τους ανώτατους δικαστικούς και κάποιους εκ των διοικητών κλπ. να μας λένε ψέματα ή να μην βοηθούν στην αποκάλυψη της αλήθειας είναι ένας: Να αποσοβηθεί με αντιδημοκρατικά μέσα η προοδευτική, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην Ελλάδα. Είναι μία προφανώς διχαστική στρατηγική που εγκυμονεί κινδύνους και για τις εκλογές και που, εάν δεν έχει λάμψει μέχρι τότε η αλήθεια, θα επιχειρηθεί να επηρεαστούν ευθέως ή εμμέσως από όσους ενήργησαν ή ανέχθηκαν τη δημοκρατική εκτροπή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Βουλή καλείται σήμερα να βάλει τέλος σε αυτό το ανώμαλο πολιτικό κλίμα και στον αντιθεσμικό κατήφορο της Κυβέρνησης».

Π. Σκουρλέτης: Οφείλετε απαντήσεις για το καθεστώς χειραγώγησης θεσμών, προσώπων, υπουργών και της κοινής γνώμης

Ξέρετε, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, ένα από τα λάθη που κάνουν καμιά φορά τα κόμματα, είναι να υιοθετούν την προπαγάνδα τους και με αυτό τον τρόπο να χάνουν την πραγματικότητα. Άκουσα πριν τον κ. Κουμουτσάκο που αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του ‘15 και μας είπε: «εσείς οι οποίοι  δεν σεβαστήκατε  την λαϊκή εντολή»… Τι μας λέγατε το ‘15; Ότι είναι ένα δημοψήφισμα για το ποιοι είναι υπέρ και κατά της Ευρώπης. Γι’ αυτό και βγάλατε το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη». Τώρα τι έρχεστε και μας λέτε; Ότι δεν σεβαστήκαμε εκείνη την εντολή. Σας λέγαμε ότι είναι ένα δημοψήφισμα που αφορά μια συγκεκριμένη πρόταση, που είχε έρθει τότε από την τρόικα, την οποία βάλαμε στην κρίση του λαού και, ακριβώς επειδή ενεργοποιήσαμε τον λαϊκό παράγοντα, αυτό όπλισε την κυβέρνηση ώστε αμέσως μετά  να φέρει μια πολύ πιο ήπια συμφωνία και να έχει το πολιτικό σθένος να την θέσει στην κρίση του λαού τον Σεπτέμβριο του ‘15. Αυτόν τον Σεπτέμβριο του ‘15, ρε παιδιά, εσείς που ανατρέχετε πίσω, γιατί δεν τον αναφέρετε ποτέ; Γιατί σας πείραξε αυτό. Διότι υπήρχε δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτή την οποία εσείς την έχετε πολύ χαμηλά στη δική σας κλίμακα αξιών.

Βλέπω, τελικά, και έναν πολιτικό διχασμό. Η πολιτική σας παρουσία σήμερα είναι απόλυτα διχασμένη. Μας λέτε για τις συντάξεις. Σήμερα σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμος, συνταξιούχοι, είδαν αυξήσεις. Με ποιανού νόμο έγινε αυτό; Αυτόν που καταγγέλλετε; Υπήρξε κάποια δική σας διάταξη που προέβλεπε αυτό να γίνει τώρα; Τι αναθεωρητισμός είναι αυτός, ρε παιδιά, της πρόσφατης πραγματικότητας; Είμαστε  όλοι πρωταγωνιστές, ζούσαμε όλοι, δεν είναι οι προηγούμενες γενιές, τα έχουμε ζήσει, ξέρουμε πως έγιναν αυτά τα πράγματα. Ήρθε ο κ. Καραμανλής και είπε ότι «υπογράψαμε Συλλογικές Συμβάσεις». Αν δεν μας είχε βγάλει από το μνημόνιο η προηγούμενη κυβέρνηση θα είχατε αυτή τη δυνατότητα, να υπογράψετε Συλλογικές Συμβάσεις εσείς που τις καταργήσατε; Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εκείνο, όμως, το οποίο παρατηρώ, ακούγοντας σήμερα τον κ. Βορίδη είναι το εξής: βλέπω δύο γραμμές. Μέχρι τώρα υπήρχε μια καταγγελία ότι η δική μας προσπάθεια είναι να υπονομεύσουμε τη Δημοκρατία, ότι κατασκευάζουμε ψέματα, ότι όλα αυτά είναι δικές μας κατασκευές. Εσείς ήρθατε με μία άλλη γραμμή τώρα, κάτω από την πίεση της πραγματικότητας και λέτε «κοιτάξτε να δείτε, τι λέει η ΑΔΑΕ; Η ΑΔΑΕ λέει ότι έγιναν παρακολουθήσεις, δεν λέει αυτά που λέτε εσείς από εκεί και πέρα». Βοήθησε κ. Βορίδη η συζήτηση που έγινε πριν και με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και με τον κ. Τσακαλώτο, να αποκατασταθεί στα μάτια της κοινής γνώμης και του Κοινοβουλίου, ποιοι είναι οι πυλώνες του Κράτους Δικαίου. Γιατί το Κράτος Δικαίου είναι η ασπίδα του πολίτη απέναντι στην κρατική εξουσία. Είναι θετικό, λοιπόν, ότι μέσα από αυτή την συζήτηση μπορούμε κάποιοι και υπερασπιζόμαστε τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου, τη Δημοκρατία και ο κόσμος καταλαβαίνει.

Αυτοί ήταν οι λόγοι  που επέβαλλαν στο δικό μας κόμμα να καταθέσει, σε αυτή την συγκυρία, που έχουν επιβεβαιωθεί πολλά πράγματα, που υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, την πρόταση δυσπιστίας. Σας άκουσα κ. Βορίδη να μας λέτε κάποια στιγμή, αναφερόμενος στην υπόθεση των καναλιών, ότι «πήγατε να χαρίσετε άδειες». Ποιος το λέει αυτό; Τριάντα χρόνια είχατε χαρίσει τις άδειες, βασισμένοι  σε σχέσεις διαπλοκής. Δεν υπήρχε πλαίσιο και σήμερα υπάρχει  ένας νόμος που δεν τον αλλάξατε! Ο δικός μας νόμος, που έβαλε κανόνες, υποχρέωσε τους καναλάρχες  να δώσουν χρήματα και μιλάτε εσείς για χάρισμα; Η αποκατάσταση των κανόνων στο χώρο των τηλεοπτικών αδειών είναι χάρισμα; Μα τόσο πια τυφλωμένοι είσαστε; Τόσο έχετε πιστέψει την προπαγάνδα σας; Συνεννοηθείτε μεταξύ σας.

Αλλά για το συγκεκριμένο θέμα, επί του προκειμένου. Έχουμε μια υπαρκτή προκλητικότητα, απειλή, επιθετικότητα από την Τουρκία; Υπάρχει κανείς που το αμφισβητεί αυτό; Δεν νομίζω να μην το αντιλαμβάνεται. Ποιος είναι επιφορτισμένος να φυλάει με τα όπλα τα σύνορα της πατρίδας; Είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναι ή όχι; Επί δύο χρόνια τον παρακολουθούσατε, ναι ή όχι; Δύο χρόνια συνεχούς παρακολούθησης σημαίνει δώδεκα εντολές. Δώδεκα εντολές παρακολούθησης συνεχώς ανανεούμενες. Υπήρχε εθνικός λόγος που τον παρακολουθούσατε; Δηλαδή, ο άνθρωπος που θα προστατέψει τη χώρα από τον εξ ανατολών εθνικό κίνδυνο,  αποτελεί ο ίδιος εθνικό κίνδυνο και συντρέχουν εθνικοί λόγοι για να τον παρακολουθούν; Εξέλιπαν αυτοί; Γιατί του ανανεώσατε για ένα χρόνο τη θητεία; Αυτά τα ερωτήματα είναι πολιτικότατα, σοβαρότατα και προφανώς δεν μπορεί να μας τα απαντήσει η έρευνα της ΑΔΑΕ. Η έρευνα της ΑΔΑΕ λέει αυτά που μέχρι τώρα αρνιόσασταν και που εσείς προσωπικά κ. Βορίδη είχατε το σθένος να το παραδεχθείτε: «υπήρξε παρακολούθηση». Με τη βούλα της ΕΥΠ και τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού προϊσταμένου Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτά, ότι βγάλαμε τον Δημητριάδη και πήρε μαζί του το αμάρτημα, δεν μετράνε. Ο Δημητριάδης δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Με υπογραφή του κ. πρωθυπουργού δούλευε.

Όλο αυτό το σύστημα, αυτό το καθεστώς πολλαπλών και πολυεπίπεδων παρακολουθήσεων, που δεν σταμάταγε μόνο στην ΕΥΠ, αλλά είχε και τις συνέργειες του Predator -το οποίο, όμως, το λειτουργούσαν κρατικοί υπάλληλοι- σε συνδυασμό με την ιστορία της ρουμανικής εταιρείας, αποτελούν ακριβώς όλο αυτό το πλαίσιο χειραγώγησης Θεσμών, προσώπων, υπουργών, της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό μιλάμε για μια «κατασκοπευτική Δημοκρατία», τελικά, άρα μια μη Δημοκρατία. Γι’ αυτό σας εγκαλούμε σήμερα και πάνω σε αυτά καλείστε να απαντήσετε.

Και δεν μπορεί να εμφανίζεται ο κ. Χατζηδάκης, ο άνθρωπος που χειρίστηκε όλες τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών επί των κυβερνήσεών σας, να παρακολουθείται και να λέει «εγώ πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία απολύτως σχέση». Και ποιος έχει; Αν δεν έχει ο πολιτικός προϊστάμενος, τότε τι είναι δηλαδή, επικίνδυνος, αδαής, κάτω από τη μύτη του γίνονταν όλα αυτά;  Μπορεί να παραμένει σε αυτή τη θέση;

Για όλα αυτά τι έχετε να πείτε; Είναι μία σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Επιλέξατε, λοιπόν, να μην απαντήσετε. Εσείς κ. Βορίδη είπα ότι προσπαθήσατε. Με μια δεινότητα νομική, αλλά που θυμίζει περισσότερο… δικολάβο -συγνώμη, με όλη τη συμπάθεια που σας έχω- και όχι μια στέρεη νομική προσέγγιση, προσπαθήσατε να απαντήσετε λίγο διαφορετικά. Αλλά όλοι οι προηγούμενοι ήταν «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Αυτή την τακτική, του να πετάτε την μπάλα απ’ έξω, του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», είναι σίγουρο ότι θα την υιοθετήσετε πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Διότι δεν σας συμφέρει, όχι μόνο η σύγκριση σε σχέση με τις κυβερνητικές θητείες, αλλά και το ότι θα πρέπει να μιλήσουμε κι εμείς για το τι παραλάβαμε. Εκεί… αφήστε τα. Αφήστε το τι παραλάβαμε. Διαβάστε το βιβλίο του Τσακαλώτου, είναι καλό βοήθημα, σας το συνιστώ.

Αυτή την τακτική την έχετε επιλέξει πηγαίνοντας στις εκλογές διότι δεν έχετε να απαντήσετε κάτι πειστικό γιατί είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, γιατί ο πληθωρισμός τσάκισε τα εισοδήματα, γιατί  η ηλεκτρική ενέργεια χαρακτηρίζεται από κερδοσκοπικές συνθήκες, γιατί οι φοιτητές βρίσκουν μπροστά τους την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και αντιμετωπίζουν καθημερινά τον αυταρχισμό, γιατί οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται, γιατί, παρά τη μεγέθυνση των τελευταίων ετών, το μερίδιο της εργασίας έχει υποχωρήσει, ενώ αυξάνει το μερίδιο των κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως για τα θέματα του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, σας υποβάλαμε αυτή την πρόταση δυσπιστίας. Φαίνεται ότι το μόνο, πλέον, που θα μπορούσε να είναι παραγωγικό, γόνιμο, ωφέλιμο από μέρους σας, είναι να προκηρύξετε το συντομότερο εκλογές. Να μιλήσει ο λαός. Αυτό δεν πρέπει να το φοβάστε. Εμείς, πάντως, δεν το φοβόμαστε.

Λ. Αβραμάκης: Οι Βουλευτές της ΝΔ οφείλουν να περισώσουν την ιστορία και τις παρακαταθήκες του κόμματός τους, την αξιοπρέπειά τους και την προσωπική τους διαδρομή, την ίδια τη Δημοκρατία

Επικίνδυνο, ανίκανο και ανεπαρκή χαρακτήρισε τον  πρωθυπουργό ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο κ Μητσοτάκης   θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του πολιτεύματος, υπεράνω του Συντάγματος, υπεράνω του κόμματός του, υπεράνω τελικά του συνόλου της χώρας και των θεσμών της.

Διερωτήθηκε εάν κυβερνούσε όλο αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός ή ο ανιψιός του με τη συνδρομή ενός ακατάλληλου διοικητή της ΕΥΠ και μιας εισαγγελέως που επίσης θεωρεί τον εαυτό της ανώτερη του Συντάγματος και των θεσμών της χώρας.

Ζήτησε απαντήσεις για τους λόγους που «επέβαλαν» την παρακολούθηση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας επί δύο χρόνια, γεγονός που συνεπάγεται ότι υπήρξαν στοιχεία που επέβαλαν τη συνέχιση των υποκλοπών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρ΄ όλα αυτά όμως η στρατιωτική αυτή ηγεσία παραμένει στη θέση της παρά του ότι υπάρχουν βαρύτατες σκιές σε βάρος της.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να αποκαλύψει τους λόγους εθνικής ασφάλειας που επέβαλαν την παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού, Βουλευτών της αντιπολίτευσης, Υπουργών, Βουλευτών της ΝΔ, δημοσιογράφων και πολιτών. Πώς γίνεται να ταυτίζονται οι λόγοι Εθνικής Ασφάλειας με τις προσωπικές επιδιώξεις και τους φόβους του πρωθυπουργού.

Πόσους πολίτες τελικά έχουν «παγιδεύσει» μέσω της ρουμανικής εταιρίας majoritas η οποία επεξεργάζεται το προφίλ και τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών στην Ελλάδα για λογαριασμό του πρωθυπουργού και της ΝΔ, ποιος και από που την πληρώνει δεδομένου ότι και το κόμμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους αλλά μπορούν και αγοράζουν πανάκριβες υπηρεσίες του εξωτερικού για να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα

Οι Βουλευτές της ΝΔ οφείλουν να περισώσουν την ιστορία και τις παρακαταθήκες του κόμματός τους, την αξιοπρέπειά τους και την προσωπική τους διαδρομή, την ίδια τη Δημοκρατία, αίροντας την εμπιστοσύνη τους σε ένα καταφανώς επικίνδυνο πρόσωπο.

Στις εκλογές που έρχονται τα διλλήματα είναι σαφή. Θα νικήσει η Δημοκρατία ή η εκτροπή, Δημοκρατία ή ολιγαρχία, Δημοκρατία ή Οικογενειοκρατία και Κλεπτοκρατία. Σε αυτό το δίλημμα ο ελληνικός λαός θα απαντήσει ξεκάθαρα. Δημοκρατία, Πολιτική Αλλαγή, Προοδευτική Διακυβέρνηση.

Γ. Αμανατίδης: «Ζούμε μια ζοφερή κατάσταση, όπου αριθμοί και άνθρωποι δυστυχούν και η δημοκρατία βάλλεται» 

Ιστορική χαρακτήρισε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια. «Ιστορική, γιατί η πρόταση δυσπιστίας είναι κίνηση προστασίας της δημοκρατίας  στη χώρα μας, όπου οι Έλληνες πολίτες βιώνουμε μια ζοφερή κατάσταση» όπως εξήγησε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αφού «στη χώρα και οι αριθμοί και οι άνθρωποι δυστυχούν» είπε, χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποίησε τα ψέματα από τότε που ήταν  στην αντιπολίτευση, υποστήριξε, στη συνέχεια, «με διχαστικό τρόπο και για τα εθνικά θέματα, έτσι ώστε να κερδίσει την εξουσία». «Μίλησε με  ψέματα  για τα προηγούμενα χρόνια, όταν  είχαμε 39,6 δισεκατομμύρια μείωση του εισοδήματος μέχρι το 2014. Μίλησε πάλι με ψέματα για τα πλεονάσματα, τα οποία είχαν συμφωνήσει μέχρι το 2018 να είναι 16,2%  ενώ οι μειώσεις των συντάξεων ήταν 45 δις μέχρι το 2014» υπενθύμισε, «τα ψέματα γίνονται πλέον η δεύτερη φύση του κ. Μητσοτάκη, έξις».

«Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έφερε και την κρίση της ίδιας της δημοκρατίας» επεσήμανε ο Γ. Αμανατίδης για να αναρωτηθεί: «Δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο: οι παρακολουθήσεις ή η προσπάθεια συγκάλυψης;».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Έκαναν τα αδύνατα δυνατά να μην λάμψει η αλήθεια»

Η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλεύτρια Αχαΐας και τομεάρχης Πολιτισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ξεκινώντας την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστία επισήμανε πως «επί έξι μήνες το καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να πείσει όλη την κοινωνία  ότι δεν έχουμε υποκλοπές, εκτός από αυτές που ήταν υποχρεωμένος να παραδεχθεί ευθύς εξαρχής. Είπε λοιπόν ότι δεν έχουμε υποκλοπές, ότι είναι fake news κι ερχόταν εδώ στο Βήμα της Βουλής και αναρωτιόταν, έξαλλος μάλιστα, έμπλεος οργής, αν υπάρχουν αποδείξεις. Η ερευνητική δημοσιογραφία, όση έχει μείνει στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν έβγαζαν συνέχεια στοιχεία τα οποία βέβαια αγνοούσε επιδεικτικά ο κ. Μητσοτάκης».

Και η Σία Αναγνωστοπούλου πρόσθεσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν και η Κυβέρνησή του έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μην λάμψει η αλήθεια. Ο Βαξεβάνης ήταν ο αρχισυμμορίτης, οι άλλοι δημοσιογράφοι ήταν πληρωμένοι, ήταν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια, ποτέ μα ποτέ η Κυβέρνηση αυτή και ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχθηκαν, παρά τις διακηρύξεις, να λειτουργήσει κοινοβουλευτικά και θεσμικά η δημοκρατία και να έρθουν οι άνθρωποι που έπρεπε να έρθουν εδώ και να λογοδοτήσουν.

Μήπως θυμάστε ποιος συγκάλεσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας; Πάντα η αντιπολίτευση με τα δύο πέμπτα. Πώς συγκροτήθηκε η εξεταστική επιτροπή; Με τα δύο πέμπτα. Τι φοβόσασταν; Φοβόσασταν την αλήθεια κι όχι μόνο τη φοβόσασταν. Νόμιζε ο κ. Μητσοτάκης, επειδή επί τριάμισι χρόνια βρισκόταν στο απυρόβλητο, ότι δεν θα τολμήσει κανένας να πει την αλήθεια, δεν θα σπάσει αυτό το αρραγές μέτωπο της συγκάλυψης, το αρραγές μέτωπο από πληρωμένα ΜΜΕ, από πληρωμένους κονδυλοφόρους, από μια κοινοβουλευτική ομάδα υποταγμένη στον κ. Μητσοτάκη.

Και βρέθηκαν δύο άνθρωποι, γιατί στην ιστορία πάντα θα βρίσκονται οι άνθρωποι. Ο ένας είναι ο πρόεδρος μιας ανεξάρτητης αρχής, ο οποίος σέβεται τον θεσμικό του ρόλο και λογοδοτεί στο Σύνταγμα. Και αυτός ο άνθρωπος δεν φοβήθηκε ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε κανέναν άλλο. Και πάντα θα βρίσκονται τέτοιοι άνθρωποι. Είχε βρεθεί ο Σαρτζετάκης πριν από κάποια χρόνια. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν έκανε αυτό που επιτάσσει ο θεσμικός του ρόλος και αποκάλυψε την αλήθεια, παρά το γεγονός ότι προσπαθήσατε με νύχια και με δόντια να μην τον αφήσετε να έρθει εδώ να τα παρουσιάσει στη Βουλή.

Ο δεύτερος άνθρωπος, μαζί με άλλους, αλλά ο οποίος το τράβηξε έχοντας πλήρη αντίληψη του τι σημαίνει «είμαι Πρόεδρος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» και Πρόεδρος ενός κόμματος αριστερού, δημοκρατικού, προοδευτικού, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Και το τράβηξε μέχρι τέλους και η αλήθεια αποκαλύφθηκε.

Τι κάνατε μόλις αποκαλύφθηκε η αλήθεια; Άρχισε ο οχετός και η στοχοποίηση εναντίον του Προέδρου της ανεξάρτητης αρχής, του οποίου η ανεξαρτησία, όπως ο ίδιος πάρα πολύ ωραία είπε στην επιστολή που απέστειλε, ίσταται εκ του Συντάγματος. Δεν τα καταλαβαίνετε αυτά. Ένας οχετός που μου δημιούργησε λύπη και ντροπή εχθές το βράδυ εδώ στη Βουλή. Και μάλιστα από νέους Βουλευτές που θα περίμενα να έχουν λίγο την ταπεινότητα απέναντι στους θεσμούς αυτής της χώρας και τις ανεξάρτητες αρχές ή στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης -γιατί δεν υπάρχει ερωτηματικό πια, είναι γεγονός, είναι αντικειμενικό γεγονός και επί αυτού συζητάμε αυτές τις μέρες- εντάξει τους πολιτικούς του αντιπάλους, είναι αποδεδειγμένο, τον κ. Ανδρουλάκη, δημοσιογράφους Κουκάκη, Τέλλογλου και λοιπούς, τους δικούς του γιατί τους παρακολουθούσε; Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα εδώ.

Ξέρετε γιατί τους παρακολουθούσε; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επί τριάμισι χρόνια -και πάνω από τριάμισι χρόνια- φτιάχνει καθεστώς, ένα καθεστώς από αυτά που βλέπουμε στη γειτονική μας χώρα, στη Λατινική Αμερική, στην Κεντρική Ευρώπη. Τι σημαίνει το καθεστώς; Ότι φτιάχνει ένα δικό του προσωπικό, το οποίο αποδέχεται να παρακολουθείται, είναι ευγνώμων που παρακολουθείται, είναι ευγνώμων να ταπεινώνεται και να είναι σε αναξιοπρεπή θέση. Αυτό είναι το καθεστώς.

Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ανεξαρτησία γνώμης ούτε αξιοπρέπεια. Γιατί είναι ένα εύπλαστο καινούργιο υλικό που δεν είναι ο παλιός Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου ο οποίος είναι εδώ γιατί είναι αντιπρόσωπος του έθνους, παραστάτης του έθνους. Είναι εδώ για να δοξάζει τον κ. Μητσοτάκη.

Μου έκανε εντύπωση από το 2019 μέχρι σήμερα, πριν καν το θέμα των παρακολουθήσεων, πώς όλοι οι Βουλευτές και Υπουργοί ανέβαιναν σε αυτό το Βήμα και έλεγαν σε όλες τους τις ομιλίες «ο κ. Μητσοτάκης, ο αρχηγός μας, που έκανε αυτό, ο Πρωθυπουργός μας που έκανε το άλλο». Η αξιοπρέπεια του Βουλευτή, η υπερηφάνεια, αυτό που βγαίνει από το Σύνταγμα δεν το είδαμε ποτέ και εδώ βλέπουμε να ταπεινώνονται άνθρωποι.

Κι εγώ ερωτώ. Τον κ. Φλώρο και τους άλλους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων ταπεινωμένους -γιατί το να παρακολουθείται κάποιος είναι ταπείνωση- πώς εμείς οι πολίτες μπορούμε να τους εμπιστευτούμε;

Αυτό το καθεστώς έχει φτιάξει ο κ. Μητσοτάκης, αυτό το καθεστώς το οποίο ο Βέμπερ ονομάζει σουλτανικό, που δεν θέλει τη μοντέρνα πολιτική, το πολιτικό προσωπικό, με άποψη αλλά ένας αρχηγός ο οποίος το μόνο που μαθαίνει είναι να τσιρίζει και όσο περισσότερο τσιρίζει νομίζει ότι εκφοβίζει. Ο κ. Μητσοτάκης εκφοβίζει την κοινωνία, εκφοβίζει όμως και το δικό του προσωπικό πάνω από όλα, γιατί το θεωρεί δικό του προσωπικό.

Το αντισύριζα μέτωπο φτιάχτηκε όχι μόνο στην πολιτική σύγκρουση, την πολιτική αντιπαράθεση, φτιάχτηκε και ως ένα πολιτισμικό γεγονός, ότι υπάρχει ένα πολιτικό προσωπικό της Δεξιάς, με κεντρώους, με ακροδεξιούς, με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από το χουντικό παρελθόν, φτιάχτηκε λοιπόν ένα πολιτισμικό γεγονός ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι, είναι οι άριστοι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κατσαπλιάδες, οι αμόρφωτοι, οι οποίοι δεν είναι στην Ευρώπη, δεν έχουν καμία αίσθηση της Ευρώπης. Λοιπόν, θα πάρω τον τίτλο της σημερινής εκδήλωσης. Μένουμε Ευρώπη χωρίς κράτος δικαίου; Αυτό είναι η Ευρώπη για εσάς; Χωρίς κράτος δικαίου; Χωρίς δημοκρατία; Χωρίς ελευθεροτυπία; Χωρίς τίποτα; Και νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε;

Θέλω να σας πω ένα πράγμα. Τα δικά μας χώματα, τα αριστερά, δημοκρατικά, προοδευτικά, έχουν ποτιστεί με άλλους ιδρώτες και αίματα, που δεν πρόκειται να φοβηθούν ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε το καθεστώς που φτιάχνει και δεν πάτε να βάλετε όσες τσιρίδες θέλετε…

Ο λαός σάς έχει πάρει είδηση. Θα αντισταθούμε σε αυτόν τον κατήφορο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει μια τριτοκοσμική χώρα με αυταρχικό καθεστώς και με ένα πολιτικό προσωπικό και με πολίτες που φοβούνται.

Όχι, δεν θα βγάλουμε τον σκασμό. Να το ξέρετε!».

Βαγγέλης Αποστόλου: Food pass, όπως “δελτίον τροφίμων”

«Δε νοείται να παραμένει στη θέση της μια Κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα. Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας», σχολίασε ο βουλευτής Ευβοίας κατά την ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε τα εξής: 

«Στην πρώτη του δήλωση, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης αρχηγού κόμματος της Βουλής κι ενός δημοσιογράφου, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η αλήθεια θα αναδειχθεί σε όλες της τις διαστάσεις.

Από τότε μέχρι σήμερα φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης εξάντλησε τη δέσμευσή του βρίσκοντας τρόπους, με τους οποίους πίστευε ότι θα παρακάμψει το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ακόμη και τους θεσμούς της Βουλής, που έχουν εκ των πραγμάτων βασικό τους χρέος τη διαφάνεια και την απόδοση ευθυνών.

Τι κάνατε μέχρι σήμερα εσείς κ. συνάδελφοι της Ν.Δ.; Μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών αντί να δοθεί ο χρόνος, και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους βουλευτές, να τοποθετηθούν, φτάσατε μέχρι το σημείο να μην καλέσετε στην Εξεταστική Επιτροπή τους δύο βασικούς πολιτικούς που επόπτευαν τη λειτουργία της ΕΥΠ, δηλαδή τον επικεφαλής, που γνώριζε τη λειτουργία της και τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, που όφειλε να τη γνωρίζει και τη γνώριζε.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πανικοβληθήκατε και προσπαθήσατε να κρύψετε τους τραγικούς χειρισμούς σας κάτω από το χαλί.

Γελιέστε αν νομίζετε ότι απαλλάσσεται της ευθύνης, ο αντ΄ αυτού, ή και ο έχων την αρμοδιότητα, Πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος θέσπισε τον ολοκληρωτικό έλεγχό της, από μέρους του.

Γιατί στη Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση δεν αρκεί η επίφαση της έγκρισης ενός εισαγγελέα για να μπορεί ο εκάστοτε Πρωθυπουργός να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε όλα τα κόμματα, το λένε πρώην πρωθυπουργοί, το λένε αξιόλογοι επιστήμονες, και κυρίως ο ελληνικός λαός, ο οποίος ζητά την πλήρη διαλεύκανση.

Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρούν οι συνάδελφοι της Ν.Δ. όταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζήτησε από το ελληνικό κοινοβούλιο και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερώσει για αποτελέσματα της έρευνας που έκανε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και μάλιστα με δικό σας νόμο.

Νομίζετε ότι με τις δημοσκοπήσεις και το σκηνικό παραπληροφόρησης που στήνετε, θα θολώσετε το τοπίο. Κάνετε μεγάλο λάθος.

Τόσο η ίδια η υπόθεση των υποκλοπών, όσο και η διαχείρισή της, έχουν ήδη δημιουργήσει τις συνθήκες αναβίωσης ενός κλίματος που έχει ξαναζήσει ο ελληνικός λαός και θυμάται με μελανά χρώματα.

Η γνωστή τακτική του κ. Μητσοτάκη, να διαχειρίζεται τις κρίσεις με διαγγέλματα, δεν αρκεί για να σκεπάσει τον κουρνιαχτό.

Ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του.

Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ’ εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η σ​υνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή.

Δε νοείται να παραμένει στη θέση της μια Κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα.

Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας.

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι η κορυφή του παγόβουνου που θα βυθίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη μια ώρα αρχύτερα.

Κι ασφαλώς η πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά μόνον αυτά. Είναι κι αυτά που καθημερινά βιώνει ο έλληνας πολίτης

Η ακρίβεια, η διαχείριση της πανδημίας, η εγκατάλειψη του πολίτη καθιστούν αναγκαία την αλλαγή κυβέρνησης.

Η προεκλογική ομηρία των πολιτών που επιχειρεί η Κυβέρνηση δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο σε ζητήματα επιβίωσής τους, αλλά και στην απόπειρα επίλυσης χρόνιων προβλημάτων τους. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αποτελούν οι λεηλασίες και οι καταπατήσεις που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον και η αισχροκέρδεια στο εμπόριο των γεωργικών προϊόντων.

Η μείωση στην αγροτική παραγωγή και στο εμπόριο των γεωργικών προϊόντων της χώρας μας αποτελούν προβλήματα που πλήττουν, τόσο τους καταναλωτές, όσο και τους αγρότες.

Φτάσατε τη χώρα μας να έχει ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην ΕΕ: τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών, από την το χωράφι του παραγωγού μέχρι το ράφι των καταστημάτων λιανικής πώλησης, να φτάνει στο 300%.

Οι παραγωγοί δεν μπορούν φέτος να σπείρουν τα χωράφια τους και να έχουν παραγωγή, οι κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να σφάζουν τα θηλυκά τους ζώα για να συρρικνώσουν τα κοπάδια τους».

Δ. Αυγέρη: «Δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εκβιαζόμενα»

 «Το παρακράτος Μητσοτάκη τελεί υπό τον πανικό που πιάνει κάθε αυταρχική εξουσία όταν βλέπει το τέλος της.Ο πανικός αυτός φτάνει και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι καλούνται να στηρίξουν ή όχι έναν παρακρατικό μηχανισμό. Η ιστορία θα καταγράψει την επιλογή τους», σημείωσε μεταξύ άλλων η Δώρα Αυγέρη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η Δώρα Αυγέρη επισήμανε στην ομιλία της:

«Οφείλω μια απάντηση στον υπουργό Υγείας, στον κ. Πλεύρη, ο οποίος έχει φύγει από την αίθουσα. Δεν συνηθίζω να απαντώ σε απόντα, αλλά οφείλω να το κάνω, γιατί ο κ. Πλεύρης ψεύδεται.

Αναφέρομαι σε αυτό που είπε σε σχέση με την κατηγορία της σκευωρίας της κ. Τουλουπάκη και του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Πρέπει να του υπογραμμίσω, να του υπενθυμίσω το ομόφωνο, απαλλακτικό βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, με το οποίο καταρρίφθηκε όλη αυτή  η σκευωρία της σκευωρίας που είχε στηθεί, εδώ στη Βουλή, σε αυτή την περιβόητη προανακριτική επιτροπή.
Δεν υπάρχει καμία κατηγορία για σκευωρία της Novartis, τουναντίον υπάρχει σκευωρία της σκευωρίας. Το ένα είναι αυτό.
Το άλλο είναι σε σχέση με την αγωνιώδη προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών και των συνηγόρων του κ. Γεωργιάδη του Αρχειοθετημένου, να θεωρηθεί η αρχειοθέτηση ως αθώωσή του και μη εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis.
Και πάλι θα υπενθυμίσω ένα γεγονός, παρότι ο άνθρωπος στον οποίο αναφέρεται αυτό το γεγονός, έχει φύγει από τη ζωή. Είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Να θυμίσω την περιβόητη ιστορία-υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά, για την οποία είχε αρχειοθετηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση από τη Βουλή, αλλά τελικά το 2012 ο αείμνηστος Άκης Τσοχατζόπουλος κρίθηκε προφυλακιστέος για τα εξοπλιστικά, δικάστηκε και καταδικάστηκε. Αυτά για την ιστορία.
Τώρα πάμε στην ουσία της πρότασης μομφής την οποία συζητάμε σήμερα. Της πρότασης μομφής σε βάρος ενός Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ως άλλος αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, έστησε και διηύθυνε ένα ρυπαρό δίκτυο παρακολουθήσεων, το οποίο περιλάμβανε από δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους, μέχρι στενούς συνεργάτες, υπουργούς και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Σε στοιχειώδεις συνθήκες δημοκρατικού ελέγχου, αυτός ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί, έχοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνο τη λαϊκή κρίση, αλλά τη δικαιοσύνη ως προς το ποινικό κομμάτι των ευθυνών του.
Γιατί για πολύ λιγότερα έχουν παραιτηθεί ή και εκδιωχθεί ή και καταδικαστεί άλλοι ηγέτες, σπουδαιότεροι σε πολιτικό περιεχόμενο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Παρακρατικό.
Πιστεύω ότι η ελληνική ιστορία δεν θα πρέπει να αγνοήσει να προσδώσει στον εν λόγω πολιτικό άνδρα το κατάλληλο προσωνύμιο για τα έργα και τις ημέρες του.
Το παρακράτος Μητσοτάκη τελεί υπό τον πανικό που πιάνει κάθε αυταρχική εξουσία όταν βλέπει το τέλος της.
Ο πανικός αυτός φτάνει και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι καλούνται να στηρίξουν ή όχι έναν παρακρατικό μηχανισμό.
Η ιστορία θα καταγράψει την επιλογή τους. Μπορούν να κρυφτούν από τους ψηφοφόρους, μπορούν να κρυφτούν από τους τηλεθεατές, μπορούν να κρυφτούν όλοι πίσω από τον αρχηγό τους, αλλά από την ιστορία, κυρίες και κύριοι της ΝΔ, δεν μπορείτε να κρυφτείτε.
Η στρεψοδικία την οποία επιχειρείτε τα πιο θαρραλέα στελέχη της ΝΔ, είναι από αστεία έως θλιβερή.
«Είναι δυνατόν να ήξερε ο πρωθυπουργός;» μας λέτε.
Εμείς σας ρωτάμε: «είναι δυνατόν να μην ήξερε;»
Είναι δυνατόν να μην ήξερε ότι η αρμόδια εισαγγελέας, η κ. Βλάχου,  ενέκρινε εντολή παρακολούθησης από την ΕΥΠ του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και, ακολούθως, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον παρακολουθούσαν, σε μια περίοδο μάλιστα έντονων γεωπολιτικών αναταραχών και όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εντάσεων;
Είναι δυνατόν να μην ήξερε ο Πρωθυπουργός, κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης που συνομιλείτε με τον υφυπουργό σας, αν παρακολουθούνταν για δύο χρόνια ο στρατηγός που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη της άμυνας της πατρίδας, σε μια περίοδο που διαρρέει ότι θέλει να κάνει εκλογές ανάλογα με το πότε θα κάνουν αντίστοιχα τις δικές τους στην Τουρκία;
Είναι δυνατόν να μην ξέρει ο Μητσοτάκης αν παρακολουθούνταν ο στρατηγός Φλώρος, σε μια περίοδο που ο Ερντογάν απειλεί ότι θα έρθει νύχτα;
Και είναι δυνατόν μπροστά στη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη της παρακολούθησης, ο Μητσοτάκης ως κοινός νταβατζής να απειλεί την αντιπολίτευση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις;
Είναι δυνατόν να παρακολουθείται ο αρχηγός του στρατεύματος ως εθνικά επικίνδυνος και ο πρωθυπουργός να κατηγορεί την αντιπολίτευση ως εθνικά επικίνδυνη;
Κι από ποιον παρακολουθούνταν ο στρατηγός Φλώρος, ο υπουργός Χατζηδάκης και πλήθος άλλων; Από την ΕΥΠ, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε υπό τον άμεσο έλεγχό του από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Θέλετε να μας πείτε εσείς της ΝΔ ότι το λογικό είναι να μην ήξερε τίποτα. Προτιμάτε, δηλαδή, έναν πολιτικό αρχηγό και έναν Πρωθυπουργό ανόητο από έναν αρχηγό απατεώνα.
Εσείς αυτό θέλετε, αλλά η κοινή λογική δεν το θέλει.
Ο Μητσοτάκης ο Παρακρατικός έστησε δίκτυο υποκλοπών και παρακολουθήσεων με το οποίο θα διασφάλιζε ότι η μεγάλη δουλειά θα γινόταν απρόσκοπτα, χωρίς απρόοπτα και χωρίς αντιδράσεις.
Η μεγάλη δουλειά, δηλαδή η διακυβέρνηση της χώρας σαν να είναι φέουδο, με τον πρωθυπουργό σε ρόλο αρχιτσιφλικά.
Ποιος ξέρει τι θα γράψει τελικά το κοντέρ στις απευθείας αναθέσεις. Στα μαύρα ταμεία στο ΙΦΕΤ, στα παρακρατικά μαφιόζικα δίκτυα μεσαζόντων, εργολάβων, πάτσηδων και κάθε λογής τρωκτικών που έπεσαν να φάνε ό,τι μπορούν, ιδιωτικοποιήσεις και λεηλασία δημόσιου πλούτου προς όφελος συγκεκριμένων παικτών.
Υπό τον έλεγχο, βεβαίως, και τον όρο ότι όλο αυτό το πλιάτσικο θα εξυπηρετεί τον Έναν και Μοναδικό αρχηγό.
Κάθε μπίζνα, από τις μάσκες της πανδημίας μέχρι την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, από την εμπορεία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μέχρι τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων του ΙΦΕΤ, κουμπώνει πάνω στην αντίληψη ότι αυτή η χώρα θα κυβερνάται πάντα από Μητσοτάκηδες, τσεκουράτους Βορίδηδες, αρχειοθετημένους Γεωργιάδηδες, ανιψιούς Δημητριάδηδες και μερικούς καθηγητές στον ρόλο του κονσιλιέρε για τις απαραίτητες νομικές συμβουλές.
Με διασφαλισμένη την ομερτά των ΜΜΕ. Το μόνο που έλλειπε ήταν ένα σύστημα παρακολουθήσεων, μην τυχόν και κάποιος παραβιάσει τους όρους με τους οποίους η Μαξίμου Α.Ε. μοίραζε δημόσιο χρήμα κι έκανε τα μεγάλα ντιλς. Γι’ αυτό και στα ονόματα των παρακολουθήσεων συμπεριλαμβάνονται διευθυντές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Γι’ αυτό και, βεβαίως, δεν τολμά κανένας να σπάσει την ομερτά. Κι όταν, βεβαίως, δεν έφθανε η ΕΥΠ, αναλάμβανε το Predator, και αντιστρόφως, για το Predator, για το οποίο τάχα δεν ξέρατε τίποτα, αλλά αποκαλύφθηκε ότι δίνατε άδεια εξαγωγής του σε τρίτες χώρες.
Για τέτοιο παρακράτος μιλάμε, για τέτοια αδιανόητα ψέματα. Για τέτοιο επίπεδο εκβιασμών.

Ως εκ τούτου:
Δε νοείται να παραμένει στη θέση της μια κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εκβιαζόμενα.
Πόσο μάλλον όταν, μ΄ αυτόν τον φόβο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές, κατεδάφιση του ΕΣΥ, ανοχή αισχροκέρδειας, αδιαφορία για τη φτωχοποίηση και την υπερχρέωση των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχώρηση της διεθνούς φήμης και θέσης της χώρας, όλες πολιτικές που ικανοποιούν τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών.

Κατά συνέπεια θέλει θράσος, θέλει περισσό θράσος να μιλάτε για σύγκριση τετραετιών. Το παρακράτος σας είναι ασύγκριτο. Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας έχει γίνει τίτλος βιβλίου. Πλέον έχει καταστεί λεζάντα σε κάθε φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά, η Ελλάδα πολύ σύντομα θα γυρίσει σελίδα, με προοδευτική διακυβέρνηση και με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό.»

Αλ. Αυλωνίτης: Είσαστε βουλευτές του λαού και όχι του κ. Μητσοτάκη

Στη λασπολογία και στις απαράδεκτες προσωπικές επιθέσεις Βουλευτών της ΝΔ, όπως του κ. Δ. Μαρκόπουλου, του κ. Α. Γεωργιάδη  και του κ. Μαραβέγια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει με κάθε αντικοινοβουλευτικό τρόπο, μία συζήτηση που αφορά στον πυρήνα της ελληνικής δημοκρατίας, αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Εξήγησε πως ο φόβος για την αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από τις παρακολουθήσεις έφερε τη ΝΔ σε θέση επίθεσης εναντίον του κ. Ράμμου με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. «Γιατί αυτή είναι η κεντρική γραμμή από χθες του Μαξίμου. Τσακίστε τον Ράμμο! Βγάλτε τον ψεύτη και διαπλεκόμενο. Το έργο των Ανεξάρτητων Αρχών, κυρίες και κύριοι, δεν είναι a la carte! Όποτε σας βολεύει να το υπερασπίζεστε και όποτε δεν σας βολεύει να το συκοφαντείτε, κλονίζοντας τη Δημοκρατία και διαταράσσοντας τους Θεσμούς» ανέφερε σχετικά.

Υποστήριξε πως το «κατηγορητήριο» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι βαρύ και συγκεκριμένο και πως η υπερασπιστική γραμμή που τηρεί η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική, καθώς τα γεγονότα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Έθεσε σειρά λογικών ερωτημάτων προς τους Βουλευτές της ΝΔ:

  • Τα στοιχεία που εδόθησαν από την ΑΔΑΕ  στους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής είναι κατά περιεχόμενο αλήθεια;
  • Αφού η ΑΔΑΕ είναι διοικητικό όργανο, όπως είπε ο κ. Καιρίδης, θα στραφείτε δικαστικά εναντίον της ΑΔΑΕ;
  • Ο κ. Ράμμος ψευδώς αναφέρει ότι η ΕΥΠ με υπογραφή της Εισαγγελέως  κ. Βλάχου παρακολουθούσε όλους τους παραπάνω;
  • Αν πιστεύετε ότι ο κ. Ράμμος είναι υποχείριο του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύετε να του κάνετε μήνυση;
  • Οι ενέργειες της ΑΔΑΕ για εξακρίβωση των υποκλοπών ήταν με εντολή Ράμμου ή όλης της Διοίκησης; Τα μέλη της Διοίκησης της ΑΔΑΕ είναι υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ; Θα κάνετε και εναντίον αυτών μήνυση;
  • Αφού, οι υποκλοπές ισχυρίζεστε ότι έγιναν από ρυπαρά δίκτυα, τότε πως φέρουν την υπογραφή της Εισαγγελέως της ΕΥΠ; Είναι και η εισαγγελέας μέλος των ρυπαρών δικτύων;
  • Ακούσατε τι είπαν για όλα αυτά, οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί που εκφράστηκαν δημοσίως υπέρ της ανάδειξης της αλήθειας; Θα μιλήσουν στη Βουλή οι πρώην πρωθυπουργοί, οι κύριοι Τζαβάρας, Κακλαμάνης και η κυρία Κεφαλογιάννη;
  • Υπενθύμισε ότι αν κάποιος παρακολουθεί κατά τη διάρκεια πολέμου τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων διαπράττει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και ότι εν καιρώ ειρήνης ισχύει  το άρθρο  292Α του ΠΚ που στη παρ. 5 ορίζεται για το ίδιο αδίκημα, η κάθειρξη, ενώ αναφέρθηκε και στο άρθρο 134 του ΠΚ που προβλέπει την εσχάτη προδοσία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάλεσε τη ΝΔ αντί να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα, τα ρυπαρά δίκτυα και τον κ. Ράμμο να εξετάσει σοβαρά τα στοιχεία της ΑΔΑΕ, ενώ έκανε αναφορά και στις αποκαλύψεις περί συνεργασίας της ΝΔ με τη ρουμάνικη εταιρεία Majoritas από το 2018 με σκοπό τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, με επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών και στοχευμένες διαδικτυακές καμπάνιες, όπως αποκαλύφθηκε παγκοσμίως από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. «Αν έχετε δώσει πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, απαιτούμε απαντήσεις, αλλά και την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Ε. Αχτσιόγλου: Ο φόβος έχει αλλάξει πλευρά

Απαντήσεις στους ισχυρισμούς του κ. Βορίδη έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ότι «ο κ. Βορίδης είπε ότι όλες οι παρακολουθήσεις που γίνονται από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι νόμιμες και πως η νομιμότητα είναι εγγυητής του κράτους δικαίου. Θεωρεί νόμιμες τις παρακολουθήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού ΓΕΣ και του κ. Χατζηδάκη. Δηλαδή, για τον κ. Βορίδη, δικαίως θεωρήθηκε επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, διότι όπως γνωρίζει ή θα όφειλε να γνωρίζει, νομιμότητα δεν σημαίνει απλώς τήρηση μίας διαδικασίας, νομιμότητα σημαίνει και ουσιαστικό έρεισμα. Η τήρηση μίας διαδικασίας χωρίς κανένα ουσιαστικό έρεισμα δεν είναι νομιμότητα, αντιθέτως είναι παράβαση καθήκοντος. Η τήρηση της νομιμότητας και άρα το καθήκον της ΕΥΠ και της αρμόδιας εισαγγελέως, δεν είναι να προωθούν και να εγκρίνουν ατεκμηρίωτα αιτήματα αλλά να ελέγχουν την αλήθεια και τη βασιμότητά τους».

Σημείωσε, επίσης, ότι «αυτά που λέει ο υπουργός Εσωτερικών εκθέτουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση –η οποία γι’ αυτό άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες την αφήγηση και άρχισε να μιλά περί ρυπαρών δικτύων. Σήμερα ο κ. Βορίδης ακύρωσε το αφήγημα περί ρυπαρών δικτύων που λειτουργούν στην ΕΥΠ».

Δεύτερον, πρόσθεσε, «ο κ. Βορίδης είπε ότι όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική τοποθέτηση του επικεφαλής ο οποίος είναι και υπόλογος. Υποδεικνύοντας τον κ. Κοντολέωντα ή τον κ. Δημητριάδη. Τι ξέχασε; Τον προϊστάμενο, τον κ. Μητσοτάκη, τον άνθρωπο ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, με βάση τη δική του επιλογή, διότι ο ίδιος το νομοθέτησε. Τι άλλο δεν είπε; Ότι η αρμοδιότητα αυτή είναι ανεκχώρητη».

Τρίτον, επισήμανε, «η απόδειξη από την ΑΔΑΕ, την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή, ότι αυτές οι παρακολουθήσεις συνέβησαν δεν είναι για τον κ. Βορίδη ένα πρόσθετο στοιχείο, ενώ ο ίδιος πριν λίγο καιρό σε κανάλι εθνικής εμβέλειας έλεγε ότι εφόσον υπάρξει στοιχείο που να αποδεικνύει την κατηγορία, αυτό δεν θα σημαίνει απλώς πολιτικές, αλλά κακουργηματικές ευθύνες για τον κ. Μητσοτάκη».

Τέταρτον, ανέφερε, «διαστρέβλωσε τη θέση της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι αυτή τάχα μίλησε για νόμιμες επισυνδέσεις, όμως η ΑΔΑΕ δεν έκανε καμία κρίση επί της νομιμότητας, η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο κ. Βορίδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ευθύνη διότι δεν γνώριζε. Επέλεξε δηλαδή τη θέση που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ανίκανος. Επικίνδυνα ανίκανος. Και άρα θα όφειλε να παραιτηθεί. Όποια υπερασπιστική γραμμή κι αν ακολουθηθεί οδηγεί ευθέως στην παραίτηση. Η μία που λέει ότι δεν γνώριζε και άρα είναι επικίνδυνα ανίκανος να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και η άλλη που λέει ότι γνώριζε και το συντόνιζε».

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αφορά μία θεωρητική συζήτηση για την ερμηνεία του Συντάγματος ή του κράτους δικαίου, δεν αφορά καν μία μάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει κερδισμένος και χαμένος, εδώ είμαστε όλοι χαμένοι από αυτή την υπόθεση, και οι πολιτικοί και οι πολίτες. Διότι αυτή η υπόθεση διαρρηγνύει τη βασική παράμετρο με την οποία συζητούμε και παίρνουμε μία θέση. Την πίστη ότι ένα πολιτικό πρόσωπο πράττει κάτι επειδή το θέλει, επειδή το θεωρεί σωστό και όχι επειδή εκβιάζεται. Αυτή τη συνθήκη έχει διαμορφώσει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει κάνει στη δημοκρατία. Σε αυτή τη διολίσθηση καλούμαστε τώρα να βάλουμε φραγμό. Όσοι από τη ΝΔ συκοφαντούν και βρίζουν, έχουν επίγνωση ότι ένα τέτοιο καθεστώς δεν μπορεί να σταθεί για πολύ στα πόδια του. Ο φόβος τώρα έχει αλλάξει πλευρά».

Χ. Γιαννούλης: Διαγωνισμός χυδαιότητας και ευτέλειας από βουλευτές της ΝΔ

«Έκδηλη η αμηχανία και η ενοχική στάση των υπουργών της κυβέρνησης και των βουλευτών της ΝΔ στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο τόνος που έδωσε στην αρχή της συζήτησης ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει προκαλέσει μία διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης, για το ποιος θα τον ακολουθήσει στη χυδαιότητα και την ευτέλεια.

Θέλει περίσσιο θράσος για τολμάνε συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αυτοί που από το 2019 έχουν εφορμήσει στα δημόσια ταμεία, λειτουργούν υπερ των λίγων και εκλεκτών πολιτικών τους φίλων, έχουν κάνει την αδιαφάνεια και τη διαφθορά δεύτερη φύση τους.

Αυτοί που με την αδράνεια, την ανικανότητα και την ανευθυνότητα τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση την κοινωνία, έχουν στερήσει την ελπίδα και την προοπτική από τη νέα γενιά».

Ν. Γκαρά: Όσο εσείς σχεδιάζετε εκτροπές, εμείς θα παλεύουμε για δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού

Εδώ και αρκετό καιρό βιώνουμε φαινόμενα εκτροπής της δημοκρατίας και ασφυξίας της ελληνικής κοινωνίας, με πρακτικές μη αποδεκτές σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Και μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι βουλευτές αλλά και οι πολίτες καλούμαστε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να προστατεύσουμε τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε την κοινωνία.
Σήμερα, που η δημοκρατία στη χώρα μας κακοποιείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδεδειγμένα πλέον και από την ΑΔΑΕ και από τις ανεξάρτητες αρχές, σήμερα που η Νέα Δημοκρατία βιάζει το κράτος δικαίου και τα κοινωνικά δικαιώματα, σήμερα που η χώρα βυθίζεται στον ζόφο και την παρακμή, το αίτημα είναι ένα, να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός υποκλοπέας, ο Πρωθυπουργός κοριός. Να φύγει άμεσα η κυβέρνηση της ακρίβειας, της διαπλοκής και των υποκλοπών.
Αναρωτιέμαι, κύριοι συνάδελφοι: Μπορούμε να έχουμε Κυβέρνηση και Υπουργούς που θα παίρνουν αποφάσεις, που θα υπογραφούν, που θα εισηγούνται για την καθημερινότητά μας, για τη ζωή μας, ενώ είναι εκβιαζόμενοι; Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι;
Η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει αυτές τις μέρες άμεσα να τοποθετηθεί και όλοι και όλες εμείς να ψηφίσουμε. Είμαστε με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή;
Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, υποσχεθήκατε στο λαό καλές δουλειές, ασφάλεια και σταθερότητα. Τελικά, καταδικάσατε την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Φαντάζομαι, κυκλοφορείτε στα χωριά και στις πόλεις σας και ακούτε τα προβλήματα που έχουν οι συμπολίτες μας. Για την πολιτική σας επιβίωση έχετε καταστρέψει την οικονομία, την εργασία, την αξιοκρατία, τους θεσμούς. Υπηρετείτε το δόγμα «το κράτος είμαι εγώ». Έχετε καταστεί συνώνυμο του αυταρχισμού, των εκβιασμών, των σκανδάλων, του καθεστωτισμού και της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου. Παραβιάζετε συνειδητά κάθε κανόνα, κάθε δικαίωμα των πολιτών.
Από την πρώτη μέρα, στήσατε μεθοδικά ένα παρακρατικό δίκτυο παρακολουθήσεων με απόλυτο συντονιστή και υπεύθυνο τον κ. Μητσοτάκη. Με όρους μαφίας παρακολουθούσατε πολιτικούς, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς, Υπουργούς σας. Οι ενδείξεις πλέον που είχαμε έχουν γίνει αποδείξεις και ούτε ένας, ούτε μία από εσάς το έχει διαψεύσει. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε εδώ μέσα λέμε!
Αντίθετα, επιτίθεστε χυδαία σε δικαστικούς λειτουργούς που υπηρέτησαν τις επιταγές του Συντάγματος. Αλήθεια, αυτές τις μέρες δεν σέβεστε τη Δικαιοσύνη ή τη σέβεστε μόνο όταν σας βολεύει; Ψωμοτύρι το έχετε το ερώτημα, αλλά τι να λέμε; Εδώ σε λίγο θα μας πείτε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι σκευωρία ή θα ξαναπείτε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε, δεν γνώριζε, άρα αποδέχεστε ότι είναι ένας ανίκανος Πρωθυπουργός.
Και ρωτάμε, κύριοι: Ποιοι είναι, αλήθεια, οι λόγοι εθνικής ασφάλειας για τους οποίους παρακολουθήσατε για δύο ολόκληρα χρόνια τους Αρχηγούς του Στρατού, τους ταγούς της εθνικής μας ασφάλειας; Είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια; Ήταν ο κ. Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΣ, που έχει υπηρετήσει στην πιο ακριτική Μεραρχία, στον Έβρο; Οι Εβρίτες γνωρίζουμε αρκετά καλά και το ήθος και τη στάση του. Ήταν ο κ. Λαλούσης ύποπτος για κατασκοπεία και τον παρακολουθούσατε; Ήταν επικίνδυνοι αυτοί οι άνθρωποι για την εθνική ασφάλεια; Θα δώσετε απαντήσεις; Καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνοι είστε με αυτές τις πρακτικές; Κατανοείτε τις πληγές που ανοίγετε στη χώρα, στην ασφάλεια και τη δημοκρατία;
Πόσο ασφαλείς, άραγε, και ήρεμοι μπορούν να νιώθουν οι ακρίτες, οι κάτοικοι του Έβρου, που έχουν τα σπίτια, τη ζωή τους, την εργασία τους στα σύνορα, όταν εσείς θεωρείτε ως επικίνδυνους για την εθνική ασφάλεια τους Αρχηγούς του Στρατεύματος; Θα μας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, που αποδεικνύεται ότι είναι ο ενορχηστρωτής, εν τέλει, δικτύου υποκλοπών και εργαλειοποίησε την έννοια της εθνικής ασφάλειας; Δεν πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν και να πάρουν απαντήσεις; Διότι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που την πρώτη μέρα διακυβέρνησής του πήρε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του, άλλαξε τον νόμο για να προσλάβει διοικητή τον δικό του άνθρωπο, που δεν πληρούσε καν τα τυπικά προσόντα και έχρισε τον ανιψιό του υπεύθυνο συντονιστή.
Κυρίες και κύριοι, η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά. Τα νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα. Επιχειρήσεις και υπηρεσίες κλείνουν η μία μετά την άλλη. Η ακρίβεια και η ανεργία σαρώνουν. Οι μισθοί πέφτουν συνεχώς. Οι αγρότες εγκαταλείπουν τη γη. Οι νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά τα καρτέλ με υπογραφή του κ. Μητσοτάκη θησαυρίζουν. Η Νέα Δημοκρατία με τους Πάτσηδες, τους Στάσσηδες, τους Χειμάρες λεηλατεί τα σπίτια, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις των Ελλήνων και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθεί τα στελέχη της που κλείνουν όλως τυχαίως ή διαχειρίζονται εμπορικές συμφωνίες.
Μπροστά σε αυτόν τον ζόφο, κυρίες και κύριοι, ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας όλα τα θεσμικά μέσα, έπραξε το αυτονόητο, πατριωτικό, δημοκρατικό του καθήκον. Κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην πιο επικίνδυνη και καταστροφική Κυβέρνηση, μία Κυβέρνηση της εκτροπής, της ακρίβειας, των υποκλοπών, της μίζας και των 8 και πάνω δισεκατομμυρίων απευθείας αναθέσεων.
Δυστυχώς για τον τόπο μας, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέδειξαν πως δεν έχουν το ανάστημα να αντιταχθούν σε αντιθεσμικές διαδικασίες. Σιωπούν σε όλη αυτή την κατάσταση και η εγκληματική σιωπή τους είναι ομολογία συνενοχής. Το βάρος υπεράσπισης της δημοκρατίας και της κοινωνίας πέφτει για ακόμη μία φορά στην Αριστερά, για ακόμη μια φορά στις δημοκρατικές δυνάμεις, στους προοδευτικούς πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί, θα παλέψει, ώστε να μην προχωρήσει αυτό το έγκλημα σε βάρος της χώρας, σε βάρος των θεσμών, σε βάρος του κράτους δικαίου, σε βάρος των πολιτών. Γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα δικαιοσύνης, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας.
Ο κ. Μητσοτάκης, όσο κι αν το βάζει στα πόδια από τη Βουλή -απ’ αυτή την πόρτα έφυγε-, όσο και αν κρύβεται, θα λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό και στις επερχόμενες εκλογές ο λαός θα σας καταδικάσει για τις πρακτικές σας και θα πάρει τη ζωή στα χέρια του.
Όσο εσείς ορέγεστε σκοτάδια, εμείς θα παλεύουμε για το φως. Όσο εσείς  σχεδιάζετε εκτροπές, εμείς θα παλεύουμε για δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού.

Θοδ. Δρίτσας: Όχι, κύριε Οικονόμου, στην Ελλάδα δεν έχουμε δικτατορία

«Όχι, κύριε Οικονόμου, στην Ελλάδα δεν έχουμε δικτατορία. Πάλεψε ο ελληνικός λαός πολλά χρόνια για να μην έχουμε δικτατορία και έχουμε αυτήν τη δημοκρατία που έχουμε και την υπερασπίζεται  ο ελληνικός λαός, όπως και όλα τα κόμματα τα δημοκρατικά στη Βουλή, αλλά έχουμε μία Κυβέρνηση που αυτή τη δημοκρατία δεν την υπερασπίζεται, αντίθετα την υπονομεύει και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και το σημερινό θέμα εντάσσεται εκεί, σε αυτό», τόνισε ο Θοδ. Δρίτσας στο ξεκίνημα της παρέμβασής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Και ο Θοδ. Δρίτσας πρόσθεσε:

«Εσείς παρουσιάσατε έναν Πρωθυπουργό μειωμένου καταλογισμού. Δεν ήξερε! Ξέρει όλη η Ελλάδα, ξέρουν όλα τα κόμματα, ξέρουν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, ξέρουν οι πάντες και δεν ξέρει ο Πρωθυπουργός! Δεν είναι πρώτη φορά, είναι στοιχείο της ελληνικής ιστορίας και της παλαιότερης και της σύγχρονης. Η Δεξιά όταν βρίσκεται στα πολύ δύσκολα, δραπετεύει. Το έχει κάνει και παλαιότερα σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, το έχει κάνει και πρόσφατα με τον Σαμαρά, το έχει κάνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Θα καταλάβετε επιτέλους η Κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία ότι, η άσκηση του δικαιώματος της Αντιπολίτευσης να κάνει πρόταση δυσπιστίας είναι στοιχείο της δημοκρατίας και ό,τι άποψη και αν έχετε, αν είναι, όπως είπε, ο κ. Παπαδημητρίου βήμα τακτικισμού ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, είναι αδιάφορο. Είναι αδιάφορο ποιο είναι το κίνητρο. Δίκη προθέσεων θα κάνετε;

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σήμερα με τεκμηρίωση πρόταση δυσπιστίας για συγκεκριμένο ζήτημα. Δηλαδή, για την παραβίαση του άρθρου 19, παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος και του σχετικού ν.3115/2003 και του συνόλου της νομοθεσίας που διέπουν την προστασία του απορρήτου και του απόλυτα απαραβίαστου των επικοινωνιών και εσείς, πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα. Και με την περισπούδαστη φράση του κ. Γεραπετρίτη ότι ένοχος ένοχον ου ποιεί, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Καστανίδης, πριν, πολύ καλά εξήγησε και εμμένει στην απλοϊκή ερμηνεία που απ’ ό,τι φαίνεται δίνει ο κ. Γεραπετρίτης ότι, ένοχοι και εσείς, ένοχοι και εμείς, ε, εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε, ας απαλλαγούμε.

Και δεν τολμάει η Κυβέρνηση να μετατρέψει, όπως πολλές φορές κάνουν οι κυβερνήσεις την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, όπου εκεί, κύριε Πρόεδρε, θα δικαιολογείτο η παρουσία και η παρέλαση όλων αυτών των Υπουργών. Γι’ αυτού του είδους την πρόταση μομφής δεν δικαιολογείται, έστω και αν είναι εντός Κανονισμού. Τί έχει να συνεισφέρει πέραν του Υπουργού Δικαιοσύνης -ναι- του εκπροσώπου της Κυβέρνησης τώρα του κ. Οικονόμου -ναι- του κ. Γεραπετρίτη -ναι- και ενός, δύο άλλων ακόμα; Τί έχει να συνεισφέρει ο Υπουργός Υγείας για το θέμα αυτό, παρά μόνο εάν θέλει ως Βουλευτής να πάρει τον λόγο;

Αυτή είναι η πραγματικότητα και ερχόμαστε σε μια στρεψοδικία στη λογική ότι μπράβο, μας κάνατε και δώρο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής» -αστειάκια, αλλά δεν είναι, είναι η γραμμή- αλλά δεν θα απαντήσουμε σε τίποτα, θα το υποβαθμίσουμε ως να είναι ένα θέμα που δεν υπάρχει και το ανακαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, άντε και όλοι οι συνταγματολόγοι –κανένας δεν έχει αντίθετη άποψη- άντε και όλα τα κόμματα, ε, δεν πειράζει, η κυριαρχία της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Εκ της Κυβερνήσεως προέρχεται το δόγμα της αυθεντικής ερμηνείας των πάντων. Ε, όχι βέβαια, αυτό δεν είναι δημοκρατία, αυτό είναι υπονόμευση της δημοκρατίας. Και έτσι, τί έχουμε; Να αλλάζει την ατζέντα η Κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία ένας προς έναν, για να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αυτό, ούτε η Κυβέρνηση ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε κανείς. Έχετε παραδεχθεί τουλάχιστον στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη ότι έγινε παρακολούθηση νόμιμη που δεν έπρεπε να γίνει και όλο αυτό το διάστημα λέγατε «φέρτε μας στοιχεία, δεν έχετε αποδείξεις».

Το άρθρο 19, παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος κατοχυρώνει, δεν είναι ένα κείμενο με πολλαπλές ερμηνείες, είναι τόσο σαφές, είναι η κοινή συμφωνία κομμάτων, πολιτών, των πάντων, ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθεί κανέναν. Κανέναν, παρά μόνο με δύο ρητά οριζόμενες εξαιρέσεις: Την εθνική ασφάλεια και τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων. Και τί κάνει το Σύνταγμα; Δεν προβλέπει ότι αυτά θα τα κρίνει η δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη έχει να κάνει τη δουλειά της σε σχέση με την ποινική ευθύνη που μπορεί να προκύπτει είτε για πολιτικά πρόσωπα είτε για οποιονδήποτε άλλον πολίτη που παρανομεί. Καθιερώνει και εγκαθιδρύει μία ανεξάρτητη αρχή συνταγματικά καθιερωμένη, για να ελέγξει ακριβώς εάν αυτές οι δύο εξαιρέσεις τηρούνται σχολαστικά και αν κατοχυρώνεται απολύτως το απαραβίαστο των επικοινωνιών για όλους τους πολίτες, πολιτικά πρόσωπα, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους, οποιονδήποτε και γι’ αυτό βάζει όλες τις ρήτρες. Και η Ανεξάρτητη Αρχή εκ του Συντάγματος έχει όχι το δικαίωμα, αλλά την υποχρέωση -το είπε ο κ. Καστανίδης- να ελέγξει με όλους τους τρόπους, χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν και τα πορίσματα του ελέγχου, βάσει και του δικού σας νόμου, αλλά και του προϊσχύοντος του ν.3115/2003, να τα κοινοποιήσει στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να τα κοινοποιήσει στους Αρχηγούς των κομμάτων και από εκεί και πέρα όπου χρειάζεται στη δικαιοσύνη.                

Αυτό έκανε ο κ. Ράμμος ως είχε υποχρέωση, όχι απλώς δικαίωμα, και αντί να τον στηρίξετε, πάτε να τον βγάλετε ΣΥΡΙΖΑ και μας είπε ο κ. Χιονίδης πριν να μην υπονομεύσουμε τις ανεξάρτητες αρχές, τις συνταγματικά κατοχυρωμένες.

Καταλαβαίνετε πόσο υποκριτές είστε και πόσο σκόπιμα υποκριτής είναι ο κ. Μητσοτάκης;

Ποια είναι η κορυφαία απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ακριβώς ο ηγήτωρ όλου αυτού του παρακρατικού σχεδιασμού που υπονομεύει τη δημοκρατία και την απειλεί και ακριβώς έτσι απειλούνται και όλα τα κοινωνικά δικαιώματα; Γιατί δεν μπορεί ένας λαός να γλυτώσει από τη φτώχεια, εάν δεν τον στηρίζει μία πολιτεία δημοκρατική. Εκεί, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τί κάνει;

Ο κ. Μητσοτάκης παραβαίνει το Σύνταγμα και το νόμο από τη στιγμή που ανέθεσε στον κ. Δημητριάδη να ενημερώνεται για τα ζητήματα της ΕΥΠ. Απ’ αυτό και μόνο είναι υπόλογος ο κ. Μητσοτάκης, που έχει ορκιστεί, που έχει αναλάβει ως Πρωθυπουργός. Ο κ. Δημητριάδης δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ούτε καν υποχρέωση σιγής εφ’ όρου ζωής, όπως έχουν όλοι οι άλλοι που εμπλέκονται».

Ν. Ηγουμενίδης: Εγγεγραμμένη στο DNA της Αριστεράς η υπεράσπιση της Δημοκρατίας

Την προκλητική σιωπή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων και Υπουργού της Κυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη ανέδειξε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με την ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης.

«Όσοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τώρα μίλησαν, δεν απάντησαν λέξη για αυτά», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης, τονίζοντας: «Το γεγονός είναι ένα: Η ΕΥΠ, η υπηρεσία που πήρε στο γραφείο του, στην ευθύνη του, στον έλεγχό του ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε την ηγεσία του στρατεύματος, παρακολουθούσε έναν Υπουργό του. Είναι αυτό ή όχι βαθιά προσβολή στη δημοκρατία; Είναι αυτό το γεγονός ή όχι βαθιά προσβολή στο κράτος δικαίου; Είναι αυτό ή όχι βαθιά προσβολή στην κοινωνία που αγωνίζεται καθημερινά να τα φέρει βόλτα;», επέμεινε ο Νίκος Ηγουμενίδης προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής.

«Σας ερωτώ, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, το εξής: Ποιος Πρωθυπουργός είναι πιο επικίνδυνος για τον τόπο; Ο Πρωθυπουργός που παίρνει την ΕΥΠ στο Γραφείο του, αλλά δεν έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται στο σύνολό της τη δραστηριότητά της ή ο Πρωθυπουργός που παίρνει στο Γραφείο του την ΕΥΠ, οργανώνει τη δραστηριότητά της και τη συσκότιση αυτής της δραστηριότητας; Ποια εκδοχή προτιμάτε; Αύριο που θα έρθουν εδώ οι πολιτικοί Αρχηγοί θα χειροκροτήσετε όρθιοι όλοι σας τον κ. Μητσοτάκη σαν Πρωθυπουργό ανεπάρκειας ή σαν Πρωθυπουργό «αρχινονό»; Ποιο από τα δύο θέλετε;», ρώτησε με νόημα ο βουλευτής.

«Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής. Τον είπε με τον πιο σαφή τρόπο ο κ. Βορίδης. Είναι να μην ξαναβρεθεί η Αριστερά στην κυβέρνηση, να εδραιώσει την εξουσία του μαζί με την οικονομική ολιγαρχία που τον στηρίζει, να χαλιναγωγήσει τις επιλογές του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

«Τα κάνατε όλα τόσο καλά που ακόμα και η επίσκεψη της Υπουργού Υγείας μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη στο νοσοκομείο όπου δούλευα πριν γίνω Βουλευτής, χρειάστηκε δύο κλούβες των ΜΑΤ προπομπό», σημείωσε για την επίσκεψη Μητσοτάκη και Υπουργών του στην Κρήτη ο βουλευτής.

«Φτάσατε στο σημείο πραγματικά να χρησιμοποιείτε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για τη χειραγώγηση του λαού μας. Αυτά είναι εγγεγραμμένα στο DNA της δεξιάς παράταξης. Στον αντίποδα, αυτό το θέμα που αφορά τη δημοκρατία είναι συστατικό στοιχείο της Αριστεράς. Είναι συστατικό στοιχείο εγγεγραμμένο στο DNA της παράταξής μας. Είναι ένα θέμα που δεν συμψηφίζεται, δεν αγνοείται, δεν παραγνωρίζεται. Γι’ αυτό είναι στην πρώτη γραμμή τα θέματα της δημοκρατίας. Έχουμε ευθύνη να αντισταθούμε σε όλη αυτήν την επιχείρηση συλλογικού εθισμού της κοινωνίας σε τοξικές πολιτικές συμπεριφορές».

Διον. Καλαματιανός: «Να μπει τέλος στην εκτροπή και τον κατήφορο»

Την κρισιμότητα των στιγμών για τη δημοκρατία και τον λαό μας υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ηλείας και αν. τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Με το πόρισμα της ΑΔΑΕ αποδείχθηκε και δεν αμφισβητείται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποδείχθηκε ότι η ΕΥΠ, δηλαδή, το πρωθυπουργικό γραφείο, δηλαδή, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε, μεταξύ άλλων, αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την άμυνα της Χώρας. Και λέω ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διότι, εκείνος επέλεξε να έχει την ευθύνη.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι το απόρρητο των επικοινωνιών είναι απαράβατο για όλους. Κατ΄ εξαίρεση μπορεί να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών μόνο για διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων ή για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τώρα, θα πρέπει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός αν υπήρχαν τέτοιοι λόγοι για να τους παρακολουθεί. Εφόσον υπήρχαν στοιχεία ενοχής για να παρατείνεται η αρχική εντολή παρακολούθησης, γιατί ο Υπουργός και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρέμεναν και παραμένουν στη θέση τους;

Θα πρέπει επίσης να απαντήσει αν υπήρχε ένα ρυπαρό και εγκληματικό δίκτυο που προφανώς ήθελε να ελέγχει τις σκέψεις, τις πράξεις, τη ζωή των παρακολουθούμενων.  Ένα δίκτυο που είχε ως στόχο να βάλει στο χέρι τους παρακολουθούμενους για να τους εκβιάσει.

Τελικά αποδείχθηκε ότι το Documento και ο Βαξεβάνης δεν έλεγαν ψέματα. Τελικά αποδείχθηκε ότι εσείς λέγατε ψέματα όταν μιλούσατε για μυθοπλασίες και μύθους του Αισώπου.

Τώρα τι έχετε να πείτε; Θα αναλάβετε τις ευθύνες σας ή θα συνεχίσετε τον ίδιο κατήφορο; Θα συνεχίσετε τον δρόμο της εκτροπής της αυθαιρεσίας, της ασυδοσίας, του αυταρχισμού και της δημοκρατικής υπονόμευσης;

Νομίζατε ότι δεν θα βγει τίποτα στο φως. Νομίζατε ότι θα είστε στο απυρόβλητο. Νομίζατε ότι κανείς δεν θα σας ελέγξει, κανείς δεν θα σας αγγίξει. Κάνατε λάθος. Η αλήθεια ήλθε στο φως και θα αποκαλυφθούν και άλλα.»

Περαιτέρω, επισήμανε πως όταν έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες στον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα και τον ανιψιό του, τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού.

«Όμως, το κέντρο των παρακολουθήσεων ήταν μέσα στο γραφείο του. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν άκουγε, δεν ήξερε, δεν ρώταγε. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν τόσο ανίκανος που δεν γνώριζε τι γίνεται μέσα στο γραφείο του.

Τώρα που αποδείχθηκαν οι υποκλοπές, δεν μπορεί να το βάλει στα πόδια μέσα στη Βουλή. Οφείλει να αναλάβει τις συντριπτικές ευθύνες του και να απολογηθεί για την προσβολή στους νόμους, στο Σύνταγμα, στη δημοκρατία, στον ελληνικό λαό.»

Παράλληλα ο Διονύσης Καλαματιανός στηλίτευσε την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει πως δήθεν οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Γνωρίζετε, όμως και φοβάστε ότι οι Έλληνες είναι πολύ ευαίσθητοι στα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία. Γνωρίζετε ότι έχουν κάνει θυσίες και έχει χυθεί αίμα για τη δημοκρατία στον τόπο μας. Γνωρίζετε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της δημοκρατίας για την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη και ανάπτυξη.

Η δημοκρατία στον τόπο μας κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα. Κανείς δεν μπορεί να την προσβάλει.»

Κλείνοντας, ο Βουλευτής κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας για να τελειώσει η εκτροπή και να επουλωθούν οι πληγές στους θεσμούς.

«Αυτός ο Πρωθυπουργός, αν θέλουμε να είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δεν μπορεί να μένει ούτε λεπτό στη θέση του.

Εμείς δίνουμε ξεκάθαρη απάντηση: να μπει τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Έχουμε και έχετε ιστορική ευθύνη. Για τη δημοκρατία και τον λαό. Ήλθε η ώρα να μιλήσει ο λαός και να πάρει στα χέρια του την πορεία και το μέλλον του τόπου, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.»

Μ. Κάτσης: Ο Αλέξης Τσίπρας με την εντολή του λαού θα γκρεμίσει το καθεστώς Μητσοτάκη

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης, ξεκίνησε λέγοντας πως, «αποκαλύφθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο επικίνδυνος Πρωθυπουργός που γνώρισε ο τόπος σε ολόκληρη την περίοδο της μεταπολίτευσης», ενώ συνέχισε κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του, ξεδίπλωσε ένα οργανωμένο σχέδιο οικειοποίησης και εκμετάλλευσης του σκληρού πυρήνα του κράτους, με στόχο να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να χειραγωγήσει τα μίντια, να καπελώσει την αγορά, και να εδραιώσει με αντιδημοκρατικό τρόπο την εξουσία του. Έχει εξευτελίσει το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την ελευθεροτυπία, το πολίτευμα, το στράτευμα, τη χώρα και τους τους πολίτες της. Ακόμα και το ίδιο του το κόμμα εξευτέλισε και συνεχίζει να εξευτελίζει με τη στάση του».

Σχετικά με το σκάνδαλο της συγκάλυψης που ακολούθησε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός, «αρχικά μίλαγε για fake news. Έπειτα είπε πως το predator και η ΕΥΠ είναι άσχετα πράγματα μεταξύ τους, κάνοντας πως δεν βλέπει το προφανές. Στη συνέχεια μίλησε για νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, τις οποίες όμως δεν γνώριζε γιατί λογικά είναι ανίκανος, αλλά ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός βεβαίως βεβαίως. Έκανε τα πάντα αρχικά για να μην ελέγξει ως όφειλε η ΑΔΑΕ το θέμα των υποκλοπών, κι έπειτα για να μην φτάσει το πόρισμά της στη Βουλή. Έβαλε λιτούς και δεμένους να πλήξουν το κύρος της συνταγματικά αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής και του κύριου Ράμου».

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα τόνισε ότι, «ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στήσει στο γραφείο του έναν παρακρατικό μηχανισμό, μέσω του οποίου παρακολουθούσε την ηγεσία του στρατεύματος, τους πολιτικούς του αντιπάλους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, αλλά και τους ίδιους τους Υπουργούς του. Το έκανε είτε για να γνωρίζει τις κινήσεις και τις αδυναμίες των αντιπάλων του, είτε για να εκβιάζει τους δικούς του ώστε να τους έχει στο χέρι, είτε για να ελέγχει τη ροή του χρήματος. Ούτε ο Βίτο Κορλεόνε δεν τα έκανε αυτά. Και από ότι φαίνεται πιάνει. Μια χαρά πειθαρχημένοι είστε συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι και όλες μούγκα».

Σχολιάζοντας τη θεωρία που διακινούν κυβερνητικά στελέχη, περί ρυπαρών δικτύων που δρούσαν εντός της ΕΥΠ, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «αν ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε τι γινόταν μέσα στο ίδιο του το γραφείο, είναι εντελώς ανίκανος», ενώ συνέχισε με κατάθεση σειράς ερωτημάτων, «ποιοι ήταν σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα; Συνελήφθησαν για την παράνομη δράση τους; Πως γίνεται η εισαγγελέας κυρία Βλάχου που υπέγραψε ούτε μία ούτε δυο, αλλά δεκάδες φορές τις παρακολουθήσεις και τις παρατάσεις αυτών, να βρίσκεται ακόμα στη θέση της; Για ποιο λόγο έδινε παρατάσεις στις παρακολουθήσεις εφόσον δεν υπήρχαν ευρήματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια;

Και αν υπήρχαν τέτοια ευρήματα πως είναι δυνατόν ο στρατηγός Φλώρος και ο Υπουργός Χατζηδάκης να βρίσκονται στη θέση τους; Σύμφωνα με το νόμο για να παρακολουθούνται νόμιμα, και κατ’ εξακολούθηση όπως αποδείχθηκε, είναι ύποπτοι είτε ως εχθροί της πατρίδας είτε ως εγκληματίες. Είναι εχθρός της πατρίδας ή εγκληματίας ο τουρκοφάγος κ. Φλώρος κ. της ΝΔ; Και θα μας προστατεύσει σε περίπτωση εισβολής; Εάν δεν είναι τότε είναι παράνομη η παρακολούθηση, και είστε πραξικοπηματίες και κατάσκοποι. Διαλέξτε και πάρτε. Βρείτε επιτέλους γραμμή».

Ο Μάριος Κάτσης σκιαγραφώντας τον αντιδημοκρατικό κατήφορο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε για τη σχέση της Νέας Δημοκρατίας με τη Ρουμάνικη εταιρεία Majoritas. Μιας εταιρείας δηλαδή που ειδικεύεται και κατηγορείται για τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, μέσα από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών. «Ήδη από το 2018 η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ως πελάτης των υπηρεσιών της. Το 2018 μάλιστα είχαν κληθεί ως ομιλητές σε συνέδριο της Majoritas, με φωτογραφίες που το αποδεικνύουν, οι κ.κ. Πιερρακάκης, και Λιβάνιος, η σημερινή ηγεσία του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλαδή. Ποιες υπηρεσίες αγόρασε τελικά η ΝΔ από την Majoritas; Η χρεοκοπημένη ΝΔ που χρωστάει 380εκ € δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες; Υπάρχουν παραστατικά; Ποιοι είναι οι αφανείς χορηγοί σας και είχατε πλημμυρίσει το διαδίκτυο με τη φάτσα του κ. Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019; Τι έχει γίνει με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών την περίοδο της πανδημίας; Σας είχα προειδοποιήσει να μην διανοηθείτε να εμπορευτείτε και να παίξετε παιχνίδια χειραγώγησης με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών! Και έπειτα ήρθε η Cisco, ήρθε η Palantir του Cambridge Analytica που σας πιάσαμε στα πράσα, και τώρα η υπόθεση Majoritas, που μας δείχνει πως όλα αυτά τα κάνετε monetize και ψήφους! Ζόφος κυρίες και κύριοι».

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε πως «αν το κυβερνητικό κόμμα καταψηφίσει την πρόταση μομφής, παίρνει στην πλάτη του συλλογικά την ντροπή, και θα πάψει να είναι και Νέα, και Δημοκρατία», ενώ συνέχισε λέγοντας κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «μέσα από απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς έχουν σπαταληθεί σε ημέτερους πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ με δημόσιο χρήμα χρυσοπληρώνεται η ιλουστρασιόν εικόνα του «καλύτερου Πρωθυπουργού, της δημοσκοπικά άτρωτης και καλύτερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης» που φιλοτεχνεί η πετσωμένη ενημέρωση και οι χωματουργικές δημοσκοπήσεις. Κι ας υποφέρουν οι πολίτες από την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια που πριμοδοτεί ο κ. Μητσοτάκης».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μάριος Κάτσης, τόνισε ότι «σε αυτή την πρόταση μομφής δεν αναμετρώνται ιδεολογίες και πολιτικές. Αναμετράται το κράτος Δικαίου με το παρακράτος του κ. Μητσοτάκη, αναμετράται η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας με την βαλκανικού τύπου ψωροκώσταινα του κ. Μητσοτάκη, αναμετράται το φως με το σκοτάδι. Ο λαός δεν σας φοβάται πια, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος που με την εντολή του μπορεί, και θα γκρεμίσει το καθεστώς. Έκαστος εφ' ω ετάχθη».

Χ. Καφαντάρη: Πότε επιτέλους θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για τις υποκλοπές;

Να απαντήσω τώρα σε Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ακούστηκαν σήμερα και στον προλαλήσαντα συνάδελφο, περί αξιοπρέπειας που έχει η Νέα Δημοκρατία και δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι είναι περιττό και αυτοί οι οποίοι μας ακούν, καταλαβαίνουν, όταν πάνε να κάνουν συγκρίσεις με μία κυβέρνηση, που σε σκληρές μνημονιακές συνθήκες, παρέλαβε μία χώρα χρεωκοπημένη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την έβγαλε από τα μνημόνια που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις -εκείνης της εποχής μεγάλα κόμματα- τη βάλανε και άφησε, βέβαια, και ένα αποθεματικό 37 δισεκατομμυρίων. Νομίζω ότι δεν είναι συγκρίσιμες αυτές οι δύο κυβερνήσεις.

Όμως, πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να δηλώσω το εξής: Να δηλώσω τη βαθιά ένσταση που έχω για τον τρόπο και τη διαδικασία που γίνεται η συζήτηση αυτή σήμερα στη Βουλή. Μία συζήτηση κορυφαία, γιατί πρόκειται για πρόταση μομφής που κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση προς την Κυβέρνηση, για ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας.

Είναι ένα μείζον ζήτημα, το οποίο απασχολεί τον κόσμο, γιατί, πέρα από τη σκληρή καθημερινότητά του, ακόμα και δημοσκοπικά αποτυπώνεται η μεγάλη ανησυχία του κόσμου σε συντριπτική πλειοψηφία για όλα αυτά τα οποία αποκαλύπτονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

Στρίμωξε η Κυβέρνηση, η Πλειοψηφία τη διαδικασία στη Βουλή σε μικρό χρόνο. Δυστυχώς, πολλοί συνάδελφοί μου και συναδέλφισσες δεν θα μπορέσουν να τοποθετηθούν, τη στιγμή που η διαδικασία θα κλείσει στις 03:00΄ και αυτό, νομίζω, δεν είναι τιμή για το Κοινοβούλιο για ένα τέτοιο μείζον θέμα, που απαιτείται -και ο λαός το απαιτεί- να πέσει άπλετο φως.

Πιστεύω ότι φοβάστε την αλήθεια. Φοβάστε να ακουστούν αλήθειες και αυτό φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των Βουλευτών της συγκυβέρνησης που μιλάνε για άλλα ζητήματα, ενώ για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα δεν έχουν και πολλά να πουν, πολύ περισσότερο η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι πέρυσι σαν σήμερα, τέτοιες μέρες, ζήσαμε μία πρωτοφανή αποδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού από μία μεγάλη χιονόπτωση, εάν το θυμάστε, που παρέλυσε ο κρατικός μηχανισμός. Είχαμε χιόνια στο κέντρο της Αθήνας, δεν λειτουργούσαν κεντρικές αρτηρίες και άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. Βέβαια, τότε είπαν ότι διατηρήσαμε το κράτος λειτουργικό. Σήμερα, ακριβώς αυτές τις μέρες, αντίστοιχα βλέπουμε ότι και πάλι ο μηχανισμός δεν λειτούργησε στο βαθμό που απαιτείτο και είχαμε μεγάλα προβλήματα. Είχαμε εγκλωβισμένους, είδαμε μεγάλες οδικές αρτηρίες στην Αθήνα να πλημμυρίζουν, είδαμε τους φοιτητές στο Πολυτεχνείο, επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό, να γράφουν με το φως των κινητών τους, είδαμε τον ΗΣΑΠ να είναι εκτός λειτουργίας το μεσημέρι, ο σταθμός του ηλεκτρικού, δεν ξέρω, πόσες ώρες λόγω προβλημάτων.

Πάλι, βέβαια, θα έρθετε να πείτε ότι το κράτος λειτουργεί κ.λπ. Όμως, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες της νυν Κυβέρνησης μάλλον δεν ενδιαφέρονται για αυτά τα καθημερινά ζητήματα του πολίτη, για την πραγματική καθημερινότητά του. Αντίθετα, όμως, αυτή η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για άλλα πράγματα. Ενδιαφέρεται για την εφαρμογή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που τη βιώνει ο ελληνικός λαός. Ενδιαφέρεται για τα λεφτά, για τις δουλειές, για τις απευθείας αναθέσεις που έχουν αγγίξει, θα έλεγα, ακόμα και τα 8 δισεκατομμύρια και μάλιστα, για να εφαρμοστούν αυτές οι συγκεκριμένες πολιτικές, βλέπουμε και κάποια ζητήματα δημοκρατίας πολύ σοβαρά, ενώ πλήττονται σημαντικά δημοκρατικά δικαιώματα. Δηλαδή, είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μη μιλήσουμε για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις επισυνδέσεις -καινούργιους όρους μαθαίνουμε πλέον-, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και εμφανίζονται να παρακολουθούνται κορυφαίοι πολιτειακοί παράγοντες, Υπουργοί, δημοσιογράφοι, ακόμα και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ.λπ.; Για όλα αυτά τα ζητήματα ο ελληνικός λαός πραγματικά ζητάει απαντήσεις, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι εκείνες οι οποίες εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, εάν πραγματικά ο επικεφαλής παρακολουθείται από το σύστημα Μαξίμου.

Εδώ και έξι μήνες, ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την πατρίδα μας, το φάντασμα των παρακολουθήσεων, ας το πω έτσι. Η χώρα μας -και αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα- διασύρεται διεθνώς. Η Ελλάδα, η χώρα της δημοκρατίας, εγκαλείται από ευρωπαϊκές επιτροπές και από την PEGA, εν προκειμένω, για τα ζητήματα των υποκλοπών και της δημοκρατίας και καλούνται ο κ. Ράμμος και ο κ. Μενουδάκος να πάνε να δώσουν στοιχεία σχετικά με αυτό.

Από την άλλη μεριά, το άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αρχίζει έλεγχο αξιολόγησης αποτελεσματικότητας, σχετικά με την προστασία οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από παραβιάσεις κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη και αναφέρει έξι χώρες. Μεταξύ αυτών των έξι χωρών, η μία είναι η Ελλάδα. Καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρά ζητήματα για την εικόνα της χώρας μας είναι αυτά.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με συναίσθηση πολιτικής ευθύνης ενήργησε και ενεργεί άκρως θεσμικά με τις παρεμβάσεις και παρουσίες που έκανε στην ΑΔΑΕ αλλά και με τα σχετικά αιτήματα. Η συνάντηση –και πάλι θεσμική- με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η κατάθεση της πρότασης μομφής δείχνουν ένα στόχο: Θέλουμε και παλεύουμε και θα το πετύχουμε να πέσει φως σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ταλανίζει τη χώρα μας.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, άκρως αντιθεσμικά λειτουργώντας, προσπαθούν όλο αυτό τον καιρό να κουκουλώσουν το μείζον αυτό ζήτημα. Εμείς μέσα από τη διαδικασία εδώ στη Βουλή προσπαθούμε πραγματικά να πέσει φως, όσο είναι δυνατόν, σε αυτή την υπόθεση.

Ένα ερώτημα, όμως, πλανάται πάνω από την πατρίδα: Πού είναι ο κύριος Πρωθυπουργός; Είναι ένα ερώτημα του κόσμου. Επτά φορές κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας για ζητήματα συγκεκριμένα που αφορούν τις παρακολουθήσεις και ο κ. Μητσοτάκης δεν προσήλθε. Και όταν ήταν εδώ στη Βουλή και ρωτήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα «Παρακολουθείται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Παρακολουθείται ο τάδε υπουργός;» δεν απάντησε, αλλά ως φυγάς σηκώθηκε και έφυγε.

Πραγματικά, αυτά είναι σοβαρά θέματα και η συζήτηση που γίνεται σήμερα και οι τοποθετήσεις από τους Βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι, θα έλεγα, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Όχι, δεν υποτιμώ και άλλα ζητήματα που υπάρχουν, αλλά στο προκείμενο, που είναι και το θέμα της συζήτησης για την πρόταση μομφής, πουθενά δεν ακούμε απαντήσεις. Προσπαθούν να πετάξουν -επιτρέψτε μου την έκφραση- τη μπάλα στην εξέδρα, ενώ συγχρόνως όποιος διαφωνεί με το καθεστώς Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση είναι συριζαίος. Έτσι, λοιπόν, έρχομαι και εγώ και λέω, εάν αυτοί που διαφωνούν, που και δημοσκοπικά εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό, είναι συριζαίοι, τότε τι νόημα έχουν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν διαφορά στη Νέα Δημοκρατία πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι ένα ερώτημα, λοιπόν. Όσο και να προσπαθούν όμως η Κυβέρνηση και η κυβερνητική παράταξη να αλλάξουν το θέμα, να μην απαντούν, ένα είναι γεγονός, ότι θα λάμψει η αλήθεια. Και η αλήθεια θα λάμψει, γιατί το οφείλουμε στη δημοκρατία, το οφείλουμε στον ελληνικό λαό.

Ο κόσμος σήμερα θέλει να μάθει και περιμένει απαντήσεις. Ρωτάμε, λοιπόν: Παρακολουθείται ο κ. Χατζηδάκης; Παρακολουθείται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Παρακολουθούνται άλλα πολιτικά πρόσωπα, Υπουργοί, δημοσιογράφοι κ.λπ.; Αυτή την απάντηση θέλουμε. Έχετε το θάρρος πραγματικά να την δώσετε, κύριοι της Κυβέρνησης;

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κ. Μάλαμα: Η πρόταση δυσπιστίας είναι το δριμύ κατηγορώ των πολιτών στην κυβέρνηση.

Thes - Θέμα για τους αρνητές στη Γαλάτιστα από την Κυριακή Μάλαμα

Η πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση που συζητάμε σήμερα, είναι το δριμύ κατηγορώ του λαού ενάντια σε όλα εκείνα που υπέστη κι υπέμεινε τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια. Είναι το δριμύ κατηγορώ των ανθρώπων της εργασίας, που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, είναι το δριμύ κατηγορώ των νέων που βλέπουν το δρόμο για τις σπουδές φραγμένο με την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Είναι το δριμύ κατηγορώ των ανθρώπων της ελληνικής περιφέρειας που δεν έχουν δασκάλους και γιατρούς κι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους τόπους τους. Είναι το δριμύ κατηγορώ των ανθρώπων της τέχνης για την υποβάθμιση που υφίστανται, είναι το δριμύ κατηγορώ τελικά όλων των δημοκρατικών ανθρώπων που δεν αποδέχονται την κανονικότητα των υποκλοπών, που δεν αποδέχονται την κατάλυση των θεσμών από το γαλάζιο παρακράτος, που δεν αποδέχονται τα σκάνδαλα, τα κοράκια και τις ακρίδες ως μέρος της καθημερινότητας τους.

Χάρης Μαμουλάκης: Αγωνιώδεις προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών από τον κ. Μητσοτάκη

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, ανέδειξε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.

Ο Χάρης Μαμουλάκης παρουσίασε το ιστορικό που οδήγησε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όλες τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019, την νομοθέτηση υπαγωγής της ΕΥΠ στο γραφείο του, την εμπλοκή του ανιψιού του κ. Δημητριάδη, καθώς και τον σκανδαλώδη διορισμό του κ. Κοντολέοντα στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ, με «χαμήλωμα» των προσόντων που ο νόμος προέβλεπε, μέχρι και την άνοιξη του 2022, με το νομοθέτημα φίμωσης της ΑΔΑΕ. Καυτηρίασε το ότι οι κυβερνητικοί Βουλευτές αποφεύγουν κάθε αναφορά στην ουσία του θέματος των υποκλοπών, «για την ταμπακέρα τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στηλίτευσε και την σύντμηση του χρόνου συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, λέγοντας: «Συνεχίζεται να συντελείται προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να κρατήσει το θέμα χαμηλά, ουσιαστικά συρρικνώθηκε ακόμα και η παρούσα διαδικασία που προβλέπεται να διαρκεί τρεις ολόκληρες ημέρες. Πότε θα προλάβουν να τοποθετηθούν 188 συνάδελφοι; Μιλώντας ξημερώματα;».

Κάλεσε επίσης τους κυβερνητικούς Βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας εάν διαθέτουν στοιχειώδη ευθιξία, «για το μέλλον του τόπου, γιατί βάλλεται η Δημοκρατία» όπως ανέφερε, ενώ έκανε παραλληλισμό του σκανδάλου των υποκλοπών με το σκάνδαλο Watergate, τονίζοντας ότι ο Νίξον έπεσε από την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, μήνες μετά. Αναφέρθηκε και στον διεθνή διασυρμό που υφίσταται η χώρα μας από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ χαρακτήρισε ανέκδοτο την δήλωση Μητσοτάκη για «άπλετο φως» στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναρωτήθηκε αν και κατά πόσο αποτελούν απειλή για την χώρα και την εθνική ασφάλεια οι κ.κ. Χατζηδάκης και Φλώρος και εάν όχι, γιατί παρακολουθούνταν και κατέληξε: «Από την Κρήτη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα συγκρουστούμε αλλά θα συγκριθούμε, θα συγκριθεί το χθες με το αύριο. Συμφωνούμε. Αυτός εκπροσωπεί το χθες. Το χθες στη διαφάνεια, στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, στη λογοδοσία, στην αντιμετώπιση των θεσμών, στη Δημοκρατία. Το αύριο, όσο κι αν πασχίζει ο κ. Μητσοτάκης να το αποτρέψει, είναι έτοιμο να γεννηθεί. Και είναι άρρηκτα συνυφασμένο με μια προοδευτική πατριωτική διακυβέρνηση για τη χώρα. Είναι ένα αύριο, όχι μόνο για τους πολίτες που τόσο διψούν, τόσο θέλουν να πάρουν ανάσα, αλλά ένα αύριο και για το μέλλον των παιδιών μας».

Αλ. Μεϊκόπουλος: Οφείλουμε να προστατεύσουμε το κύρος της Βουλής και να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία των θεσμών

Εδώ και μήνες παρακολουθούμε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που έχει ως συνέπεια το διεθνή διασυρμό της χώρας με παρακολουθήσεις ηγετικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, υπουργών, δημοσιογράφων, αρχηγού πολιτικού κόμματος.

Στη Βουλή από τον Αλ.Μεϊκόπουλο η ανάγκη αύξησης των αναπηρικών επιδομάτων  - AstraTV

Ακούσαμε πολλά όλο αυτό το διάστημα στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να πάρει αποστάσεις από το καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο των υποκλοπών. Από σκοτεινά κέντρα εξουσίας που δήθεν τον επιβουλεύονται μέχρι το ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, παρότι ο ίδιος είχε την ΕΥΠ υπό την άμεση εποπτεία του έχοντας διορίζει, μάλιστα, νέο διοικητή έναν άνθρωπο που δε διέθετε καν τα τυπικά προσόντα και την απαιτούμενη εμπειρία.

Οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν, παρότι ο Πρωθυπουργός προσπαθεί στις σκιές και με μεθοδεύσεις να δραπετεύσει είτε κρυπτόμενος είτε λήγοντας τις συνεδριάσεις και βάζοντάς το στα πόδια, με τελευταία τη fast track συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Η κοινωνία, όμως, γνωρίζει καλά ποιος οργάνωσε τις υποκλοπές, όπως και η εξεταστική επιτροπή PEGA που παρέπεμψε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συστήνοντας να φύγει άμεσα η ΕΥΠ από τα χέρια Μητσοτάκη.

Με τις επιλογές του Πρωθυπουργού στο θέμα των παρακολουθήσεων, είμαστε σίγουροι ότι είμαστε ακόμα πολίτες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου με θεσμικές λειτουργίες και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών; Τελικά τι είναι χειρότερο;

Να εκβιάζεις ή να εκβιάζεσαι;

Να υποκλέπτεις συνομιλίες ή να μαθαίνεις ότι παρακολουθείσαι και να σιωπάς;

Να παρακολουθείς για λόγους «εθνικής ασφάλειας» ή να παρακολουθείς την ηγεσία των ΕΔ που ο ρόλος τους είναι η διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας;

Θα είμασταν όλοι πιο κερδισμένοι, αν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αναζητούσε την αλήθεια και υπερασπιζόταν τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια της πολιτικής ζωής με το ίδιο πάθος και το ίδιο σθένος που ο κ. Χατζηδάκης υπερασπίζεται τις ιδιωτικοποιήσεις, η κ. Κεραμέως τα κολλέγια, ο κ. Γεωργιάδης το καλάθι του νοικοκυριού.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε το κύρος της Βουλής και να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία των θεσμών. Έχουμε ύψιστη υποχρέωση να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε τους νόμους, να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα της χώρας. Και βέβαια να προστατεύσουμε το μείζον πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης: ότι ο προοδευτικός και ο συντηρητικός κόσμος είναι πολιτικοί αντίπαλοι, όχι εχθροί.

Γιάννης Μπουρνούς: Οι πολίτες θα βυθίσουν την κυβέρνηση του παρακράτους Μητσοτάκη

Ομιλία πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε αρχικά στο επικοινωνιακό αφήγημα που συνόδευε την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί «κανονικότητας, θεσμικότητας, μετριοπάθειας», την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έπαιρνε υπό τον προσωπικό του έλεγχο την ΕΥΠ και μεθόδευε και τον σκανδαλώδη διορισμό του διοικητή της χωρίς τα τυπικά προσόντα.

Από την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, ξεκίνησαν παρακολουθήσεις «ενοχλητικών» προσώπων, με πρώτο τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, που ερευνούσε νομοθετικές πρωτοβουλίες του Μαξίμου ευνοϊκές για τραπεζικά σκάνδαλα, ενώ άμεσα προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ και σε νομοθεσία συγκάλυψης των παρακολουθήσεων, την ώρα που μεσάζοντες του υποκόσμου και εταιρίες λογισμικών παρακολούθησης γίνονταν συνομιλητές της εξουσίας.

Ο Γ. Μπουρνούς κατακεραύνωσε τον προφανή σχεδιασμό της κυβέρνησης να ελέγξει κάθε πτυχή της ενημέρωσης των πολιτών, με την υπαγωγή τόσο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, όσο και της ΕΡΤ, στο Μαξίμου. Σε στενή συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των καναλιών, φυτεύτηκε πλήθος δημοσιογράφων - προπαγανδιστών της κυβέρνησης σε κάθε εκπομπή, με σκοπό να λιβανίζουν καθημερινά τον κ. Μητσοτάκη.

Κι ενώ όλα αυτά συνιστούν ένα εφιαλτικό τοπίο ενημέρωσης που συναντιέται μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα εκτός Ευρώπης, η κυβέρνηση, κουρελιάζοντας το Σύνταγμα, θέλησε να ελέγχει όχι μόνο τι μαθαίνουν οι πολίτες, αλλά και τι λένε μεταξύ τους κάθε είδους σημαίνοντα πρόσωπα: κορυφαίοι Υπουργοί, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, ακόμα και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων – όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει συνάψει συμβάσεις στρατιωτικών εξοπλισμών ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γιάννης Μπουρνούς αντιπαρέθεσε στους «αναξιοπρεπείς και εκβιαζόμενους παρακολουθούμενους» και στους υπουργούς - συνομιλητές του Φουρθιώτη, εκείνους που κάνουν τη δουλειά τους έντιμα, χωρίς να πάσχουν από σύνδρομα καταδίωξης και χωρίς να επιδιώκουν τη συναλλαγή: τους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Ντοκουμέντο» και τον Κώστα Βαξεβάνη, της ιστοσελίδας Inside Story και τον κ. Κουκάκη, που αποκάλυψαν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά και τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, που τιμά το θεσμικό του ρόλο εφαρμόζοντας άφοβα το Σύνταγμα.

«Ο δημοκρατικός, ο γνήσια ευρωπαϊκός και φιλελεύθερος κόσμος στην Ελλάδα, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε και κάνει το καθήκον του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, «και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Αντίθετα, «ο ντήλερ συμφερόντων, ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός της εκτροπής και της ιδιοτέλειας, ο αλαζονικός υπονομευτής της δημοκρατίας και του Συντάγματος, δεν θα μπορεί να σταθεί πουθενά».

Στεκόμαστε ενάντια σε μια κυβέρνηση που βύθισε την κοινωνία στην ανασφάλεια και στην αγωνία της επιβίωσης και επιδιώκει να τη χειραγωγήσει για να μην αντιδράσει, ανέφερε κλείνοντας ο Γιάννης Μπουρνούς. Ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση, που συνεχίζει «να παριστάνει την ορχήστρα του Τιτανικού», οι πολίτες θα κάνουν και αυτοί το καθήκον τους και πολύ σύντομα θα βυθίσουν το παρακράτος Μητσοτάκη.

Κ. Νοτοπούλου στη Βουλή: "Εγκέφαλος και εντολέας του παρακράτους ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης"

Για παρακράτος, με εγκέφαλο και εντολέα τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εργαλειοποίηση της ΕΥΠ, της αστυνομίας και του στρατού έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στη Βουλή.

Μίλησε για τους αγώνες που δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, για τις εφιαλτικές εποχές του παρακράτους και τις δολοφονίες του Γιώργη Τσαρουχά και του Γρηγόρη Λαμπράκη. Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας που είναι υπόθεση όλων των πολιτών. «Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κανένας δεν περίμενε πως θα βρισκόταν ένας πρωθυπουργός τόσο αδίστακτος, που θα μας έκανε να βιώσουμε τον 21ο αιώνα την επιχείρηση ανασυγκρότησης του μαύρου παρελθόντος των παρακολουθήσεων, του καθημερινού φόβου, της κατάλυσης του κράτους δικαίου».

Αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις που προέκυψαν από την έρευνα της ΑΔΑΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, βουλευτών, πολιτικών αρχηγών, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων τονίζοντας πως μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Αντιθέτως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια επιχείρηση συγκάλυψης χρησιμοποιώντας μάλιστα κάθε μέσο. «Εκβιασμοί, κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, απειλές, παρεμπόδιση των ανεξάρτητων αρχών, λάσπη στον ανεμιστήρα προς κάθε κατεύθυνση έως και υπονόμευση της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας για να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό». Ακόμη και η διαδικασία της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας όπως τόνισε διεξάγεται με διαδικασίες fast track και ομιλίες μέχρι τα ξημερώματα σε μια προσπάθεια να μην προλάβουν οι πολίτες να ενημερωθούν επαρκώς για τη δημοκρατική εκτροπή που βιώνει η χώρα.

«Η ΕΥΠ Μητσοτάκη παρακολουθούσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δυο χρόνια! Προσέξτε κύριοι συνάδελφοι εσείς που σκοντάψατε στις περικεφαλαίες της πατριδοκαπηλίας σας. Κάνατε την εθνική μας ασφάλεια προϊόν υποκλοπών και εκβιασμών» τόνισε.

Η κυβέρνηση παρακάμπτει, φιμώνει και εκφοβίζει τους θεσμούς ανέφερε και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να τοποθετηθούν απέναντι στην Ιστορία και τον ελληνικό λαό.

Να πάρουν θέση και να απαντήσουν αν είναι με τη Δημοκρατία ή αν είναι με την εκτροπή.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη ότι είχε δοθεί πρόσβαση και σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών ώστε να χειραγωγηθεί το εκλογικό σώμα το 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, επεφύλασσαν για τον ελληνικό λαό δήλωσε, υποκλοπές, φτώχεια, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, καλάθια της ντροπής και κουπόνια της ακρίβειας που φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη.

«Δεν θα σας αφήσουμε να πληγώσετε άλλο τη Δημοκρατία, δεν θα σας αφήσουμε να βυθίσετε τη χώρα στο σκοτάδι του παρακράτους. Το φως θα νικήσει, το φως πάντα νικά το σκοτάδι» Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επερχόμενες εκλογές θα είναι νίκη της ελπίδας του λαού και της δημοκρατίας τόνισε.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Ο ελληνικός λαός, που τόσο υποτιμάτε, θα δώσει καθαρά την απάντηση του στις εκλογές»

«Το στίγμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι δεδομένο, στο μέλλον θα αναφέρεται ως η κυβέρνηση της αντιθεσμικής εκτροπής και των υποκλοπών», είπε από το βήμα της Βουλής η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε η βουλεύτρια:

«Τους τελευταίους επτά μήνες, η χώρα μας και ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει ένα κλίμα ζοφερό, μία ατμόσφαιρα σκοτεινή, αντιθεσμικής εκτροπής που πλήττει βάναυσα τη δημοκρατία και τους θεσμούς.

Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση Κουκάκη και στη συνέχεια η υπόθεση Ανδρουλάκη, αποκαλύφθηκε ότι είχε οικοδομηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, από την ημέρα εκλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ένα αντιθεσμικό παρακράτος.

Με το πρώτο νομοσχέδιο μετά τις εκλογές του επιτελικού κράτους, ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ευθύνη της ΕΥΠ. Μέσα στο καλοκαίρι του ‘19, επέβαλε τον εκλεκτό του, τον κ. Κοντολέοντα – ο οποίος μάλιστα δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα και έφερε ειδική διάταξη για να τον επιβάλει – και στη συνέχεια ήρθε η τροπολογία Πικραμμένου, η οποία απαγόρευσε την ενημέρωση του πολίτη που παρακολουθείται από την ΑΔΑΕ και θεμελίωσε το απόρρητο, πίσω από το οποίο οχυρώθηκε η Ν.Δ. όλο αυτό το διάστημα.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης , θα είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα είχε γίνει μία ενδελεχής και αποτελεσματική διαδικασία εξεταστικών επιτροπών. Αυτό γίνεται στην Ευρώπη, για την οποία συνεχώς κόπτεσθε και ισχυρίζεστε ότι είστε η ευρωπαϊκή παράταξη της χώρας. Ευρωπαϊκή παράταξη σημαίνει σεβασμός στις ευρωπαϊκές αρχές σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Εσείς τί κάνατε μετά τις αποκαλύψεις; Αφού έγινε η εξ ανάγκης αποπομπή του κ. Δημητριάδη, παρότι η πολιτική ευθύνη δεν μετατίθεται, και του κ. Κοντολέοντα, αρχίσατε το δεύτερο, ακόμα πιο βαρύ ατόπημα της αντιθεσμικής εκτροπής, την απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του μεγάλου σκανδάλου. Αυτό ζούμε όλους αυτούς τους μήνες.

Επικαλούμενοι το απόρρητο, απαξιώσατε κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε αυτό ήταν η εξεταστική επιτροπή, είτε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δεν επιτρέψατε σε κρίσιμους μάρτυρες να έρθουν να καταθέσουν. Μάλιστα, απειλήσατε επανειλημμένα ότι οποιοσδήποτε επιχειρήσει να μιλήσει κινδυνεύει με κάθειρξη 10 ετών. Κυνηγήσατε, απαξιώσατε και κατηγορήσατε την ερευνητική δημοσιογραφία. Τώρα φτάσατε στο απόγειο αυτής της αυταρχικής και αντιθεσμικής πολιτικής και λογικής σας με την προσπάθεια αποδόμησης και απαξίωσης του κ. Ράμμου και της ΑΔΑΕ, μιας ανεξάρτητης αρχής, η οποία - προς τιμήν της και προς τιμήν του κ. Ράμμου - προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των αρμοδιοτήτων που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει.

Όλο αυτό το διάστημα, είδαμε να μεταβάλλονται τα κυβερνητικά επιχειρήματα. Στην αρχή λέγατε ότι όλα είναι μυθεύματα, μετά ότι ήταν προπαγάνδα, δάκτυλος και τα σκοτεινά υπόγεια του ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσουμε τώρα, όταν ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε πλέον άλλα επιχειρήματα, στη θεωρία των “ρυπαρών δικτύων”. Αυτό ακούμε κατά κόρον από χθες. Τώρα βέβαια υπάρχει ένα επίσημο πόρισμα, τώρα δεν είναι μυθεύματα και δημοσιεύματα, αλλά διαπιστωμένα γεγονότα!

Κατηγορήσατε τον κ. Ράμμο επειδή ζήτησε να ενημερώσει θεσμικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τον αποτρέψατε, τον ειρωνευτήκατε και τον αποκαλέσατε αυτόκλητο μάρτυρα. Απήντησε ο κ. Ράμμος με μια σαφέστατη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, με τη δεύτερη επιστολή του, με την οποία σας εκθέτει ανεπανόρθωτα, καθώς αναφέρει ότι ακόμα και ο νόμος που φέρατε, πριν από λίγες εβδομάδες, προκειμένου να παρεμποδίσετε τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και να παραπέμψετε στο μέλλον, μετά από τρία χρόνια και με προϋποθέσεις την ενημέρωση για αυτήν την αντιθεσμική εκτροπή και τη συγκάλυψη, ο κ. Ράμμος αναφέρει ότι το άρθρο 8, του δικού σας νόμου, επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει υποχρέωση και αρμοδιότητα να ενημερώνει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Από χθες μιλάτε μόνο για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν λέτε όμως ότι έχουν λάβει το πόρισμα όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Δεν λέτε ότι έχετε σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντί σας. Επιχειρείτε με κάθε τρόπο να επανασυστήσετε ένα αντί - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που πλέον έχει γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον σας.

Όταν βγαίνουν 20 επιφανείς συνταγματολόγοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ήταν πολέμιοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και με επιχειρήματα αποδομούν τη γνωματευση Ντογιάκου και αναδεικνύουν πόσο αντιδημοκρατική και αυταρχική είναι η εκτροπή που επιχειρείτε δεν έχετε πλέον άλλα επιχειρήματα από τα “ρυπαρά δίκτυα”.

Αύριο όμως ο κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να απαντήσει, δεν θα μπορέσει να φύγει αυτή τη φορά. Και τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:

Υπάρχουν “ρυπαρά δίκτυα” στην ΕΥΠ;  Αν υπάρχουν, γιατί τα αφήνετε να λειτουργούν ακόμη μετά από επτά μήνες;
Ακούσαμε τον κ. Χατζηδάκη, προφανώς σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, να αποδέχεται πλήρως ότι παρακολουθήθηκε – πλέον δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, μέχρι και τις στιχομυθίες παραδέχθηκε – και να υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας πράκτορας 000! Ποιος είναι και από που λαμβάνει εντολές;  Είναι, μήπως η κα. Βλάχου, την οποία υπερασπίζεστε με κάθε τρόπο, και που έξι φορές υπέγραψε για τον κ. Χατζηδάκη. Ποιός είναι ο λόγο εθνικής ασφάλειας που παρακολουθήθηκε επί ένα χρόνο ένας υπουργός της κυβέρνησης σας;
Μας κατηγορείτε ότι εμπλέκουμε τον κ. Φλώρο και τις ένοπλες δυνάμεις στην πολιτική αντιπαράθεση. Αλήθεια εμείς εμπλέκουμε τις ένοπλες δυνάμεις όταν πλέον αποκαλύπτεται με επίσημο πόρισμα ότι επί δύο  χρόνια παρακολουθείται ο Αρχηγός και οι αρχηγοί του Επιτελείου; Ποιοί εθνικοί λόγοι το επιβάλλουν; Ποιοί παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια και για ποιό λόγο;
Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν αυτές οι σκιές. Οφείλετε να απολογηθείτε, όχι στην αντιπολίτευση αλλά στον ελληνικό λαό!

Το στίγμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι δεδομένο. Αυτή η κυβέρνηση στο μέλλον θα αναφέρεται ως η κυβέρνηση της αντιθεσμικής εκτροπής και των υποκλοπών. Δυστυχώς κύριοι υπουργοί με τη στάση σας, και για οποιοδήποτε λόγο το αποδέχεστε, παίρνετε όλοι πάνω σας την ευθύνη.

Επειδή λέτε ως αντεπιχείρημα ότι οι παρακολουθήσεις δεν αφορούν τον κόσμο, ότι η ακρίβεια και η οικονομική και κοινωνική κρίση τον αφορούν τον κόσμο, υποτιμάτε βαθύτατα τον ελληνικό λαό όταν νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και ότι η δημοκρατία και η δικαιοσύνη πάνε χέρι – χέρι. Αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή αποκάλυψε το χαρακτήρα της κυβέρνησής σας και των πολιτικών που ασκείτε.

Ο ελληνικός λαός, που τόσο υποτιμάτε, θα δώσει καθαρά την απάντηση του στις εκλογές με την καταψήφιση της αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής κυβέρνησης και θα δώσει εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και μια ισχυρή, προοδευτική διακυβέρνηση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ν. Παππάς: «Ευθεία εμπλοκή Μητσοτάκη – Θεοδωρικάκου με Καλογρίτσα. Αυτό αποκάλυψε το ημερολόγιο»

«Η συντηρητική παράταξη έκανε ακραίες επιλογές, η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν αγκαζέ με την ακροδεξιά. Και στην περίοδο της ανωμαλίας του 1965 και τώρα που έχει στη διοίκηση της Ν.Δ. ακροδεξιά στελέχη του ΛΑΟΣ και που παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Χαρακτήρισε, δε, αυτή την κατάσταση, «όχι σύμπτωση, αλλά μέθοδο προσωπικών και οικογενειακών ωφελημάτων και βιασμού των θεσμών».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να πειθαναγκάσει το πολιτικό σύστημα μέσω των παρακολουθήσεων. «Μας ρωτάγατε αν εμπιστευόμαστε τον κ. Φλώρο, ενώ είχε αποδειχθεί ότι ο πρώτος που δεν τον εμπιστευόταν ήταν ο Μητσοτάκης. Γιατί δεν τον εμπιστευόταν; Γιατί ήταν υπό παρακολούθηση ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων; Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο το υλικό της παρακολούθησής του να έχει πέσει στα χέρια υπηκόων άλλης χώρας;», τόνισε. Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Έχετε υποστεί μία πολιτική συντριβή. Δώσατε μάχη, όχι υπέρ αδυνάτου με Λυσία που μας είπε ο κ. Γεραπετρίτης, αλλά υπέρ απορρήτου. Δώσατε μάχη λυσσαλέα και τη χάσατε».

Ο βουλευτής του Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ακόμα: «Ούτε μία μήνυση από τους παρακολουθούμενους στους παρακολουθητές τους. Τι σας δένει με τον κ. Μητσοτάκη, τι σας κρατά μαζί; Η πρώτη ύλη των παρακολουθήσεων;».

Σε ό,τι αφορά στο ειδικό δικαστήριο, τόνισε: «Παλιά σας τέχνη, κόσκινο. Συκοφαντίες πολιτικών αντιπάλων και ειδικά δικαστήρια, που στήσατε για να δώσετε ένα πολιτικό παράδειγμα. Ότι, δηλαδή, οι έχοντες και κατέχοντες δεν πρέπει να παρενοχλούνται και να πληρώνουν τους φόρους τους, ότι κακώς πληρώσανε και κακώς ελέγχθηκαν, ότι δεν πρέπει να ελεγχθούν ξανά». Αναφερόμενος, μάλιστα, σε όσα προκύπτουν από τη διαδικασία, επεσήμανε: «Έχουν παρελάσει οι μάρτυρες, ο ένας μετά τον άλλον, και είπαν ότι “ούτε είδαν ούτε άκουσαν για τον Παππά”, πλην της κυρίας Διαμαντή, η οποία θα κληθεί στη δικαιοσύνη για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, μετά τη μήνυση που κατέθεσα».

Ενώ για το ημερολόγιο της γραμματέως είπε ότι ο κ. Καλογρίτσας με τον δικηγόρο του, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, «έστειλαν συστημένο ραβασάκι, παρουσιάζοντας ραντεβού Καλογρίτσα – Θεοδωρικάκου. Με τον κ. Θεοδωρικάκο να έχει διπλή ιδιότητα τότε. Και συνεταίρος του κ. Καλογρίτσα στην GPO με 50% - 50% και σύμβουλος στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη. Η πολιτική και επιχειρηματική εμπλοκή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, διά του κ. Θεοδωρικάκου, είναι λοιπόν ευθεία».

Σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές, ανέφερε ότι «ο λαός θα κληθεί να απαντήσει στα εξής διλλήματα: Αν θα έχουμε δημοκρατία ή εκτροπή, αν θα έχουμε κάθαρση, όπως λένε στα Ανώγεια, ή συγκάλυψη, αν θα διευκρινιστούν τα αδιευκρίνιστα, αν θα καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχεια, αν θα ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος».  Για να καταλήξει: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μπορεί να διαφωνούν στην εκτίμηση για το ποιος θα είναι πρώτος στις ερχόμενες εκλογές. Συμφωνούν, όμως, ότι τη Δευτέρα το πρωί δε θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης», εξηγώντας ότι πρωτιά της Ν.Δ. στις εκλογές της απλής αναλογικής δεν θα οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η χώρα δεν θα μπει σε περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας, αλλά θα αποκτήσει ισχυρή και σταθερή προοδευτική διακυβέρνηση.

Παύλος Πολάκης: Το επιτελικό κράτος ήταν ο μηχανισμός για τη βίαιη αναδιανομή πλούτου και τον έλεγχο της ροής του χρήματος

Στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Π. Πολάκης θέλησε να απαντήσει στην προσπάθεια της ΝΔ να στέψει τη συζήτηση μακριά από το επίμαχο θέμα των παρακολουθήσεων. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Έχω βαρεθεί να ακούω το ίδιο non paper, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Λέτε και ξαναλέτε το ίδιο πράγμα. Για το μόνο που δεν μιλάτε, είναι για το επίμαχο θέμα των παρακολουθήσεων. Μιλάτε για βαλίτσες Καλογρίτσα, τη μικρή Μαρία, για τον κουκουλοφόρο μάρτυρα που συνελήφθη, τον Πιτσιόρλα και το ειδικό δικαστήριο δύο Υπουργών.

Μερικές πολύ σύντομες απαντήσεις για να κλείσει το θέμα, διότι μας έχετε ζαλίσει με αυτό το non paper:

Αποφασίστε. Ο Καλογρίτσας είχε βοσκοτόπια που δεν είχαν καμία αξία ή πλήρωνε τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι από τα δύο συνέβαινε;

Για την μικρή Μαρία ο Μηταράκης δεν βγήκε και είπε ότι έχουμε πληροφορίες ότι πέθανε σε μια νησίδα, που ήταν και ελληνική τελικά και εσείς τους λέγατε ότι είναι τουρκική;

Για τον κουκουλοφόρο μάρτυρα, πού είναι ο Ντογιάκος να ψέξει τον αδιευκρίνιστο λαδέμπορα κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αποκαλύπτει το όνομα ενός προστατευόμενου μάρτυρα; Προστατευόμενος δεν είναι;  Πού το ξέρει ότι είναι αυτός; Εδώ δεν έχει ευαισθησία ο κ. Ντογιάκος; Μόνο για τις παρακολουθήσεις που έκανε ο αρχικοριός κ. Μητσοτάκης με τον ανιψιό του και τον Κοντολέοντα έχει;

Ο Πιτσιόρλας παρακολουθήθηκε για το μεγάλο σκάνδαλο, το ελληνικό Qatargate, για την περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου η οποία πουλήθηκε από έναν τύπο, με κάποια μεσαιωνικά χρυσόβουλα (16.000 στρέμματα διακοσίων οικογενειών που τα έχουν εδώ και τριακόσια χρόνια),  για να κτίσουν ξενοδοχεία οι Καταριανοί. Όλη αυτή η ιστορία αποδείχτηκε και τώρα  θα δικαιωθούν οι άνθρωποι με την παρακολούθηση που έγινε τότε.

Όσο για το Ειδικό Δικαστήριο, ποιο Ειδικό Δικαστήριο; Για τον Παππά μιλάτε; Για τον άνθρωπο που έβαλε για πρώτη φορά τους καναλάρχες να πληρώσουν ωφελώντας το Ελληνικό Δημόσιο;

Ή για τον Παπαγγελόπουλο που κυνήγησε μαζί με την κ. Τουλουπάκη αυτούς που τα πιάσανε στην Ελλάδα για το διεθνές σκάνδαλο NOVARTIS;»

Στη συνέχεια, για το επίμαχο θέμα των παρακολουθήσεων ο Π. Πολάκης ανέφερε ότι:

«Κουβεντιάζουμε σήμερα για έναν ακόμα εκπρόσωπο της οικογένειας Μητσοτάκη, αυτής της ακρίδας που ανά είκοσι πέντε έτη ενσκήπτει σε αυτόν τον τόπο.

Το 1965, την πρώτη φορά είχαμε πάλι παλάτι, ανωμαλία, ακροδεξιά, αποστασία.

Το 1990-1993 είχαμε τις παρακολουθήσεις Μαυρίκη, είχαμε πάλι ξεπουλήματα (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) είχαμε και την ΕΑΣ. Θα θυμάστε το σύνθημα ΕΑΣ, ΕΑΣ, να φύγει ο κερατάς;

Σήμερα έχουμε την ακροδεξιά να διοικεί με τα πουλιά και τα στερνοπούλια του Καρατζαφέρη. Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης σε κρίσιμα Υπουργεία να διοικούν τη χώρα. Έχουμε επαναφορά διά της πλαγίας οδού του θέματος της βασιλείας και έχουμε πάλι υποκλοπές. Έχουμε απόδειξη ότι δέκα άνθρωποι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, παρακολουθούνταν από τη ΕΥΠ.

Αν είχατε στοιχειώδη τσίπα πάνω σας, θα είχατε τοποθετηθεί εναντίον αυτής της τακτικής η οποία υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Αντί αυτού έχετε χώσει σαν τη στρουθοκάμηλο τα κεφάλια στην άμμο και μιλάτε επί όλων των άλλων επιστητών.

Τι αποδεικνύεται από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα:

Πρώτον, επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμηση που κάναμε την πρώτη βδομάδα μετά τις εκλογές του Ιούλη του 2019, ότι ο Μητσοτάκης σε συνεργασία με κάποιους επιχειρηματίες, ήρθε στην εξουσία για να υλοποιήσει μια βίαιη αναδιανομή πλούτου και συγκεκριμένα, για να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση, να υπερτιμολογήσει ως εκεί που δεν πάει τις εξοπλιστικές δαπάνες, να ξεπουλήσει τα χρυσαφικά του δημοσίου και να φάει τα 37 δισεκατομμύρια του μαξιλαριού μαζί με τα 31 δις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το θέμα είναι ότι αποδεικνύεται πια και ο μηχανισμός που έστησε για να υλοποιήσει το σχέδιο: το επιτελικό κράτος. Αυτός ήταν ο μηχανισμός μέσω του οποίου έγινε αυτή η αναδιανομή και ελεγχόταν η ροή του χρήματος.

Διότι, προσέξτε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρακολουθούσε μόνο πολιτικούς αντιπάλους ή επιχειρηματίες ή στρατιωτικούς. Παρακολουθούσε, όπως φαίνεται, και τους CEO, τους managers, τους διευθυντές της «Μητσοτάκης ΑΕ», για να δει αν του κουβαλάνε τα λεφτά όπως πρέπει και αν υλοποιούν και τις εντολές του έτσι όπως τις έχει δώσει.

Τολμάτε να μιλάτε για βαλίτσες, όταν έχετε τη ΔΕΗ να έχει τριάντα μέρες την ψηλότερη χονδρική στην Ευρώπη, τώρα που έχει πέσει το βαρέλι! Γιατί έχουμε 1,70 ευρώ και 1,80 ευρώ την τιμή της βενζίνης; Γιατί η Κύπρος έχει 1,50 ευρώ, που παίρνει από τα δικά μας διυλιστήρια; Διότι δύο διυλιστήρια κι επτά εταιρείες εμπορίας κερδίζουν από τις εντολές του Μητσοτακαίικου.

Μιλάτε εσείς για βαλίτσες; Τις βαλίτσες να τις ψάξετε, πρώτον, στην κ. Νικολάου με τα 2.200.000 € διαφορά τιμής ανάμεσα σε αυτά που αγόρασε αυτή και αυτά που αγόρασε το Υπουργείο του Χρυσοχοΐδη.

Να τις ψάξετε στον κ. Γεωργιάδη που έδωσε 730.000 € στον συνεργάτη του, τον κ. Colombani, ο οποίος δεν δικαιούταν να τα πάρει. Είχε μια offshore στην Κύπρο που είχε εφτά χρόνια να καταθέσει ισολογισμό! Ήταν συνεργάτης του το 2012-2013 και του δίνει 730.000 € από τον αναπτυξιακό. Έχει κατατεθεί μήνυση πάνω σε αυτό.

Να ψάξετε τις βαλίτσες και τα μαύρα χρήματα στον κ. Μηταράκη με τα 6,2 εκ ευρώ ανάθεση για να του φτιάξουν τις συμβάσεις των δομών ταυτοποίησης.

Νομίζω ότι μετά από τριάμισι χρόνια είναι πλέον φανερό ότι εσείς δεν ήρθατε για να αναπτύξετε τη χώρα, ήρθατε για τη ληστέψετε για μια ακόμα φορά.

Βγήκε ο Γεωργαντάς και μας είπε: «Εμείς βοηθάμε τους αγρότες». Τι βοηθάς, βρε έρμε; Που μέχρι το 2019-2020 το λίπασμα είχε 18 ευρώ το τσουβάλι. Το 2021 πριν τον πόλεμο είχε πάει στο 36 ευρώ το τσουβάλι και με τον πόλεμο πήγε στα 40.

Αυτή η κερδοσκοπία υποθάλφθηκε από την Κυβέρνηση των κοριών του Κυριάκου Μητσοτάκη για να κονομήσουν εκατό οικογένειες. Αυτή την αναδιανομή που κάνατε θα την πληρώσετε πολύ ακριβά στις εκλογές που έρχονται».

Π. Σκουρολιάκος: «Είστε σε αποδρομή, τρομοκρατημένοι που χάνετε την εξουσία και γίνεστε συνεπώς επικίνδυνοι»

Ο Πάνος Σκουρολιάκος αρχικά στηλίτευσε τη στάση υπουργών και βουλευτών της ΝΔ κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης, οι οποίοι ωρύονταν και στρίγκλιζαν. Αναρωτήθηκε σε πόσο μεγάλη απόγνωση βρίσκονται ως κόμμα. Χαρακτήρισε τραμπουκισμούς από ακροδεξιούς αυτή τη στάση, για να αμαυρωθεί το δημοκρατικό πολίτευμα.

Αφού έκανε μια γρήγορη επισκόπηση στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και στα δεινά που αυτή έφερε στον ελληνικό λαό – αθέτηση όλων των προεκλογικών της υποσχέσεων, κύμα ακρίβειας, διασπάθιση δημοσίου χρήματος με απευθείας αναθέσεις, άθλιο χειρισμό πανδημίας – έφτασε στις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

Στη συνέχεια και με αφορμή τη χρήση του κειμένου του Λυσία “Υπέρ αδυνάτου” από τον κ. Γεραπετρίτη, έκανε μια σύντομη αναφορά στο λόγο που γράφτηκε το κείμενο και αναρωτήθηκε αν οι της κυβέρνησης ή οι βουλευτές της ΝΔ ταυτίζονται σε κάτι με τον “αδύνατο” του Λυσία.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ως θύτες των παρακολουθήσεων που αυτοσυστήνονται ως θύματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα οι πολίτες καταμαρτυρούν στην κυβέρνηση. Την υποβάθμιση της Παιδείας, τις καταστροφές που επέτρεψε το Υπ. Πολιτικής Προστασίας να επισυμβούν για να φυτρώσουν παντού στα καμένα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, την αστυνομική βία και αυθαιρεσία μαζί με τις αθρώες προσλήψεις αστυνομικών, χωρίς εξετάσεις και εκπαίδευση, τη στιγμή μάλιστα που λείπουν γιατροί, νοσηλευτές, καθηγητές στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές πέφτουν από τα παράθυρα των αμφιθεάτρων λόγω συνωστισμού που προκαλεί η έλλειψη καθηγητών, την ακρίβεια που παρατηρεί απαθής ο Υπουργός Ανάπτυξης και πολλά άλλα.

Επαναφέρετε την παλία σας τέχνη, είπε ο Πάνος Σκουρολιάκος. Το χαφιέ και την παρακολούθηση. Και φυσικά τα fake news και τη σύγχυση στους πολίτες, αναφερόμενος στο περιστατικό του Έβρου και την “Καλογριτσιάδα”. Ρώτησε μάλιστα τη ΝΔ αν ο κ. Καλογρίτσας είναι φτωχός που βάζει βοσκοτόπια ως εγγύηση για να πάρει δάνειο και να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια ή πλούσιος που χρηματοδοτεί παράνομα τον ΣΥΡΙΖΑ, για να γνωρίζουν ως κόμμα σε ποιο ψέμα να απαντήσουν.

Επανήλθε στο κλείσιμο της ομιλίας του στις παρακολουθήσεις από τους “πατριώτες” της κυβέρνησης της ηγεσίας του στρατεύματος της χώρας και στη δικαιολογημένη στοχοποίησή της από την Επιτροπή PEGA της ΕΕ.

Είστε σε αποδρομή, τρομοκρατημένοι που χάνετε την εξουσία και γίνεστε συνεπώς επικίνδυνοι. Ο ελληνικός λαός θα φέρει στο προσκήνιο μια προοδευτική διακυβέρνηση για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, είπε καταλήγοντας ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Ολ. Τελιγιορίδου: Οι βουλευτές της ΝΔ παραδέχονται ότι ο πρωθυπουργός είναι ανίκανος

«Κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, η αντίφαση που υποκρύπτεται στις τοποθετήσεις σας αποδεικνύει την προσπάθεια να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα με μόνο στόχο να προστατεύσετε το καθεστώς της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Και εξηγούμαι. Σημείο πρώτο: Μας είπατε πως δύο μέρες μετά το θέμα που προέκυψε με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ο Πρωθυπουργός με δημόσια δήλωσή του απέδωσε την πολιτική ευθύνη και απέπεμψε τον Διευθυντή του Γραφείου του, τον κ. Δημητριάδη και τον Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα. Συμπέρασμα: Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως γίνονται υποκλοπές και απέδωσε την ευθύνη στους δύο στενούς του συνεργάτες», τόνισε εισαγωγικά η Ολυμπία Τελιγιορίδου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και η Ολ. Τελιγιορίδου πρόσθεσε:

«Ερώτημα: Η αποπομπή τους από δίπλα του τελειώνει το θέμα; Οι δύο υπεύθυνοι, κατά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη; Ο Πρωθυπουργός θα επιτρέψει τη διερεύνηση της δράσης τους; Θα τιμωρηθούν, αν μη τι άλλο, γιατί προσέβαλαν το ηθικό κύρος του κ. Μητσοτάκη που ξαφνιάστηκε από τις δράσεις τους;

Απάντηση: Προφανώς όχι. Γιατί; Γιατί προφανώς δεν ενεργούσαν αυτοβούλως, αλλά εν γνώσει του.

Σημείο δεύτερο: Λέτε ότι ο Πρωθυπουργός ο ίδιος μίλησε. Είπε ξεκάθαρα πως δεν γνώριζε για τα ζητήματα αυτά. Είπατε ότι ήταν πάρα πολύ σαφής, διαυγής και με ξεκάθαρη θέση. Και το ισχυρίζεστε αυτό, παρόλο που η ευθύνη της ΕΥΠ ήταν στον ίδιο και μάλιστα με δική του απόφαση.

Συμπέρασμα: Λέτε πως ο Πρωθυπουργός είναι ανίκανος να ελέγξει την ΕΥΠ της οποίας επιδίωξε να έχει και έχει την ευθύνη.
Ερώτημα: Θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της χώρας όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελέγξει ούτε την ΕΥΠ, της οποίας έχει την ευθύνη; Μπορεί να ελέγξει το σύνολο των πτυχών του κυβερνητικού έργου;

Σημείο τρίτο: Λέτε πως όλα έγιναν νόμιμα και αμέσως μετά λέτε ότι όλα αυτά έγιναν από αυτονομημένο ρυπαρό δίκτυο.

Συμπέρασμα: Η κυβερνητική τοξικότητα μολύνει το σώμα της δημοκρατίας. Είναι παραλογισμός και παράνοια από τη μια να ακολουθήθηκε η νομιμότητα των υποκλοπών και ταυτόχρονα να λέτε πως αυτό έγινε από ρυπαρά δίκτυα.

Ερώτημα: Τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη των συνομιλητών σας και του ελληνικού λαού;

Η χώρα εδώ και τριάμισι χρόνια έχει μπλέξει σε ένα επιτελικό παιχνίδι υποκλοπών και παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, στρατιωτικών, δημοσιογράφων και δυστυχώς τα τελευταία τριάμισι χρόνια μάς οδηγείτε σε σκοτεινές παρακρατικές μεθόδους που πλήττουν το κύρος της δημοκρατίας.

Θα μας απαντήσετε ποτέ για ποιον λόγο παρακολουθούσατε τον Υπουργό σας, για ποιον λόγο παρακολουθούσατε τον Αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τους στρατιωτικούς επιτελείς, για ποιο λόγο παρακολουθούσατε δημοσιογράφους της ερευνητικής δημοσιογραφίας; Ισχυρίζεστε ακόμη, όπως λέγατε, πως υπάρχουν εθνικοί λόγοι; Έχετε υποχρέωση να μας απαντήσετε. Αν ο κ. Χατζηδάκης, αν οι στρατιωτικοί επιτελείς και αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια, οφείλετε να το πείτε στον ελληνικό λαό.

Ταυτόχρονα, αξιοποιήσατε τις σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες με προηγμένη τεχνολογία και καταφέρατε να διαθέσετε το κακόβουλο λογισμικό και να μετατρέψετε τη χώρα και σε κέντρο εμπορίας του. Και την ίδια ώρα συνεχίζετε συνεργασία από το 2018 με την εταιρεία «Majoritas» της Ρουμανίας που αναλαμβάνει τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος μέσα από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για στοχευμένες διαδικτυακές καμπάνιες και εκλογικά οφέλη.

Ταυτόχρονα, επιχειρήσατε να απαγορεύσετε και να εκβιάσετε την ανεξάρτητη αρχή να ασκήσει το έργο που το Σύνταγμα επιτάσσει.

Και έχετε σήμερα το πολιτικό θράσος να λέτε ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας σας κάνει χαρούμενους γιατί θα έχετε την ευκαιρία της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ας συγκριθούμε. Τι θα συγκρίνετε; Τα άδεια ταμεία που αφήσατε το 2015 με τα 37 δισεκατομμύρια που αφήσαμε το 2019;

Θα συγκρίνετε την ευθύνη σας για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια με τη δική μας προσπάθεια για την έξοδο από αυτά;

Θα συγκρίνετε την κοινωνική μας πολιτική με το ότι οδηγήσατε το 30% του ελληνικού πληθυσμού σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό;

Θα συγκρίνετε την προσπάθειά μας να προστατέψουμε τους δανειολήπτες με την εξαγορά των κόκκινων δανείων στο ένα δέκατο πέμπτο της τιμής τους από εξωχώριες τύπου Πάτση;

Θα συγκρίνετε τα δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους που επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη με το γεγονός ότι σήμερα φάρμακα δεν βρίσκουν ούτε οι ασφαλισμένοι;

Τι θα συγκρίνετε; Θα συγκρίνετε τον κ. Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη; Θα συγκρίνετε τον Αλέξη Τσίπρα με τον συνυπεύθυνο για την οικονομική κρίση από πριν από το 2015; Θα τον συγκρίνετε με τον ανέμελο της πανδημίας, με τον δεδομένο των γεωπολιτικών εξελίξεων, με τον «δε βαριέσαι» για την αισχροκέρδεια, με τον «δεν πληρώνω τα χρέη του κόμματός μου», με τον οπαδό της κοινωνικής ανισότητας, με τον ανήξερο των υποκλοπών;

Τη σύγκριση δεν θα την κάνετε εσείς με λογύδρια τύπου ποιητή Φανφάρα. Την σύγκριση την κάνει ήδη στη συνείδησή του ο ελληνικός λαός.

Γι’ αυτό ψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι εγώ το κάνω και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί η πολιτική σας εδώ και τριάμισι χρόνια έχει καταστρέψει την εκλογική μου περιφέρεια, την Καστοριά, με δημογραφική συρρίκνωση, με οικονομικό μαρασμό, με πείνα, φτώχεια και ανέχεια. Ψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας γιατί καταψηφίζω την πολιτική σας».

Αλ. Τριανταφυλλίδης: «Πρόταση μομφής στο παρακράτος και στον υπόκοσμο των υποκλοπών του Μητσοτάκη»

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας τόνισε εισαγωγικά πως «βρισκόμαστε πρόδηλα ενώπιον μιας πρωτοφανούς πολιτικής, θεσμικής και ηθικής κρίσης της οποίας το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί την αποτρόπαια και ανυπόφορη κορύφωσή της. Ζόφος αποπνικτικός γαλάζιων ρυπαρών δικτύων πνίγει το κράτος δικαίου, τη χειμαζόμενη κοινωνία, την παραπαίουσα οικονομία, τον διωκόμενο πολιτισμό».

Ο Αλ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε στη συνέχεια:

«Η χώρα μας είναι πρώτη στη διαφθορά, εκατοστή όγδοη στην ελευθερία του Τύπου, πρώτη στην ανεργία των νέων, πρώτη στην ακρίβεια καυσίμων και ρεύματος, πρώτη στους θανάτους από covid. Αυτός ο ορυμαγδός που πνίγει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, που αφαιρεί οξυγόνο από τη ζωή τους, υπογραφεί την πρόταση μομφής.

Μέμφεται τη χειρότερη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης που μόνο η κυβέρνηση του «αρχιερέα» της αποστασίας ’90-‘93 μπορεί να συγκριθεί μαζί της, με το σκάνδαλο των υποκλοπών Μαυρίκη.

Η αμηχανία σας έκδηλη, καθώς ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τοποθέτησε τον τεράστιο καθρέφτη όχι των πληροφοριών, αλλά των αποδείξεων απέναντί σας της ενδελεχούς και τεκμηριωμένης έρευνας της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα, άρθρο 19 παράγραφος 2, ανεξάρτητης αρχής, της ΑΔΑΕ.

Αντικρίσατε το είδωλό σας και τρομάξατε ως εκπρόσωποι του κόμματος των ωτακουστών μαζί με το κόμμα των «Πάτσηδων», των «Χειμάρων» και των άλλων παιδιών υλοποιώντας το δόγμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». Αποδείξεις δεν θέλατε; Γνωστοποιήθηκαν επίσημα με βάση και τον δικό σας νόμο, τον ν. 5002/2022, τον οποίο ψηφίσατε, αλλά όπως φαίνεται, δεν γνωρίζετε καν τις πρόνοιες του άρθρου 8 παράγραφος 6, από τον αρμόδιο και ουχί αυτόκλητο Πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Οι συνεντεύξεις εκδικούνται. Στις 7 Νοεμβρίου του 2022 σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχετικά με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Εφημερίδας «DOCUMENTO». Το δημοσίευμα αυτό, έλεγε ο Νίκος Χατζηνικολάου, καταλογίζει σε εσάς προσωπικά ότι δώσατε εντολή στην ΕΥΠ ή σε τυχόν παράκεντρά της να παρακολουθήσουν πολιτικούς και δημοσιογράφους παράνομα. Απαντάει ο Μητσοτάκης: «Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος. Έχουμε ένα δημοσίευμα το οποίο παρουσιάζει μία σειρά από ονόματα τα οποία δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο». Και λίγο πιο κάτω: «Η απάντησή μου είναι καμία απόδειξη γι’ αυτά τα οποία γράφονται». Και λίγο πιο κάτω: «Να κατηγορείται ο Πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί Υπουργούς του χωρίς καμία απολύτως απόδειξη». Και λίγο πιο κάτω: «Προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού σε παρακολούθηση στελεχών της Κυβέρνησής του…» -όχι των πολιτικών του αντιπάλων, της Κυβέρνησής του- «…δεν νοείται σε μια δημοκρατία». Έτσι κατέστη σαφές ότι εκεί που τελειώνει η δημοκρατία αρχίζει το ρυπαρό παρακρατικό δίκτυο του κ. Μητσοτάκη.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός! Φως στο καθεστώς! Γιατί μιλάμε για καθεστώς και για παρουσία πολιτικού υπόκοσμου; Η ΑΔΑΕ ενημερώθηκε από την ΕΥΠ πως τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα δεδομένα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη-Κουκάκη που αποδεχθήκατε έχουν καταστραφεί. Πώς λέγεται αυτό αν δεν λέγεται «καθεστώς», αν δεν λέγεται «πρακτικές πολιτικού υπόκοσμου»; Ποιος έδωσε την εντολή να καταστραφεί το υλικό της παρακολούθησης; Γιατί τα καταστρέψατε;

Ο τελευταίος πολίτης σε κάθε ευνομούμενη χώρα και σε κάθε δημοκρατική πολιτεία που δικαιούται να πει «δεν γνωρίζω» είναι ο Πρωθυπουργός της. Το δίλημμα αμείλικτο και η κατάληξη μονόδρομος: η παραίτηση! Είτε είσαι συμμέτοχος-πρωταγωνιστής στις υποκλοπές ή ανίκανος να τις εμποδίσεις, επειδή δεν γνώριζες, και στις δύο περιπτώσεις η κατάληξη είναι μονόδρομος: παραίτηση!

Εσείς που παριστάνετε τους πατριωταράδες παρακολουθούσατε τους υπερασπιστές της πατρίδας για τρία ολόκληρα χρόνια. Γιατί; Ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από εσάς που καμώνεστε και παρουσιάζεστε στην κοινή γνώμη ως οι μέγιστοι πατριωταράδες; Δεν σας πιστεύει κανείς εξαιτίας της αλαζονείας και της έπαρσης του πορφυρογέννητου και ανασφαλούς, του κατά δήλωσή του ανήξερου και αδαούς και γι’ αυτό ακατάλληλου για τη θέση του Πρωθυπουργού, καθώς συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε αυτή την ιλαροτραγωδία σε βάρος της δημοκρατίας.

Και έρχομαι τώρα σε κάτι που είχα σημειώσει στις 26 Μαΐου του 2020 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον κ. Πιερρακάκη, τον Υπουργό σας. Του ανέφερα πως το σκάνδαλο «Cambridge Analytica» το ξέρετε, έχει βουίξει ο τόπος. Έτσι του έλεγα. Προστατεύστε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από τα social media, από το Facebook, το Twitter, να μην πέφτουν στα χέρια ανθρώπων που θέλουν να αξιοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα για να επηρεάσουν είτε την αγοραστική είτε ακόμη χειρότερα, όπως σημείωνα, την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών. Και δυστυχώς, όπως αποκαλύπτεται σήμερα από τον Ιστότοπο «NEWSBOMB», όχι μόνο δεν προστατεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα, αλλά το ίδιο το Μαξίμου έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα, προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών, για πολιτικές καμπάνιες. Αποκαλύπτεται, δηλαδή, ότι πέραν του σκανδάλου των υποκλοπών, υπάρχει μία ακόμη πτυχή της πρωτοφανούς δημοκρατικής εκτροπής με ιθύνοντα νου πάντα τον κ. Μητσοτάκη, από τον οποίον αναμένουμε να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματά μας.

Δεν έπεσα από τα σύννεφα από τις αποκαλύψεις, καθώς πριν από ακριβώς δύο χρόνια περιέγραφα σε άρθρο μου στην Εφημερίδα «DOCUMENTO» αυτές τις πρακτικές που εσείς τις φέρατε στην Ελλάδα καμωνόμενοι και μιμούμενοι το σκάνδαλο «Cambridge Analytica» και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από το «καθεστώς Μητσοτάκη». Ποιο; Ο «αρχισυντάκτης» του Μαξίμου ομαδοποιεί τους πολίτες και επιχειρεί να πολτοποιήσει την κρίση τους. Στοχεύει σε πολίτες-πελάτες στα social media, στους ευκολόπιστους με αριστερές ευαισθησίες, στους οπαδούς της αποχής και στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα για την εκλογική τους συμπεριφορά. Ό,τι πιάνει στον καθένα. Είναι οι λεγόμενες «ψυχολογικές πολεμικές επιχειρήσεις» για να εξαφανιστεί ο εχθρός. Ποιος είναι ο εχθρός; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Σπιλώνετε, λασπώνετε τους εχθρούς φιλοδοξώντας να είστε πρωταθλητές στον βούρκο και όχι για να πείσετε ότι είστε οι «καθαροί». Έτσι, καταφέρνετε στα βρώμικα και στάσιμα νερά της Δεξιάς να ποτίζεται το φίδι της ακροδεξιάς λέγοντας στον ελληνικό λαό «όλοι είστε το ίδιο». Δεν είμαστε το ίδιο και γι’ αυτό κάνουμε την πρόταση μομφής και γι’ αυτό φωνάζουμε με στεντόρεια τη φωνή -έστω και τα ξημερώματα και με την απουσία των μέσων ενημέρωσης- και γι’ αυτό σημειώνουμε ότι στο ίδιο πλαίσιο προπαγάνδας είναι και οι δημοσκοπήσεις που χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ως εργαλείο ψυχολογικών επιχειρήσεων για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Τι λέγατε στον Έλληνα πολίτη; Ό,τι και να συμβεί, ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, ο Μητσοτάκης θα είναι μπροστά δέκα, δεκαπέντε, είκοσι μονάδες. Κάθε προσπάθεια, δηλαδή, αντίστασης, αντίδρασης, διεκδίκησης και αγώνα είναι μάταιη. Αυτό καλλιεργήσατε επί τέσσερα συναπτά έτη! Όμως, η ώρα της κρίσεως της αιωνίου μεριωμένης κολάσεως έφτασε! Ορκιστήκαμε να είμαστε πιστοί στο δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούμε στο Σύνταγμα και όχι να είμαστε θεατές της καταστρατήγησής του από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός των κοριών υπονομεύει τη συνταγματική λειτουργία του πολιτεύματος και προκαλεί ευθέως ζήτημα δημοκρατίας. Όνειδος για την πατρίδα, εφιάλτης για τη δημοκρατία, «μεγάλος αδερφός» για τα κατοχυρωμένα συνταγματικά ατομικά δικαιώματα.

Έλληνες πολίτες είναι σαφές ότι εσείς θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές και για τη δέσμευσή μας να συγκροτήσουμε προανακριτική επιτροπή διερεύνησης των ποινικών ευθυνών για τις υποκλοπές. Θα πληρώσουν! Οι ένοχοι θα πληρώσουν! Επιτέλους τέλος! Η πολιτική ευθύνη βαραίνει τον κ. Μητσοτάκη και η ανάληψή της σημαίνει παραίτηση και εκλογές».

Αλ. Φλαμπουράρης: Στο δίλημμα Μητσοτάκης ή Δημοκρατία, η απάντηση είναι Δημοκρατία

«Μια πρόταση δυσπιστίας είναι κορυφαίο γεγονός για το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας κι εμείς έπρεπε να την καταθέσουμε ως ελάχιστη δημοκρατική  υποχρέωσή μας» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός υποστήριξε ότι από τον Ιούλιο του 2019, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε μπρος το κτίσιμο του «καθεστώτος Μαξίμου», με πρόσωπα που στόχο είχαν όχι να υπηρετήσει αλλά να λαφυραγωγήσουν τη χώρα».

Για να προσθέσει: «Για να λαφυραγωγήσεις, όμως,  πρέπει να ελέγχεις. Γιατί λαφυραγώγηση χωρίς βλάβη της χώρας, του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών, δεν νοείται.

Συνεπώς, δεν μπορείς εξ ορισμού να εξασφαλίσεις έντιμα την κοινωνική συναίνεση, παίζοντας καθαρά στον πολιτικό ανταγωνισμό.

Ποιους, λοιπόν,  να ελέγχεις;

Τους πάντες: από τον τελευταίο ψηφοφόρο έως τον πρώτο υπουργό.

Πώς θα ελέγχεις;

Με προπαγάνδα και καταστολή. Η προπαγάνδα προϋποθέτει τη φίμωση κάθε αντίθετης άποψης. Η καταστολή προϋποθέτει, εκτός από την αντιλαϊκή θεσμική αυστηροποίηση, την συνδρομή παρακρατικών μηχανισμών.

Άπαντες, λοιπόν, υπό παρακολούθηση. Προς πάσα χρήση. Από τον έλεγχο του πολιτικού ανταγωνισμού, τον έλεγχο του εσωκομματικού παιχνιδιού, τον έλεγχο του επιχειρείν, των απευθείας αναθέσεων και των χατιριών.

Ανεύθυνα και επαίσχυντα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέληξε τη χώρα πεδίο επάλληλων και πολυεπίπεδων εκβιασμών με πολλαπλούς αποδέκτες, ώστε να μην μπορεί να διακρίνει κανείς, πλην των ιδίων, αν αυτό που διαμορφώνεται καθημερινά στο κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό επίπεδο, είναι αποτέλεσμα ελεύθερης λειτουργίας των θεσμών ή εκβιαστικών επιλογών, μέσα από αξιοποίηση των αρχείων από το σύστημα των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακολουθήσεων του καθεστώτος σας.

Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας,

σας θυμίζω ότι με τις πρώτες αποκαλύψεις των ανθρώπων που παρακολουθούνταν, υπήρξαν από τη ΝΔ συνεχώς διαψεύσεις, καταγγελίες, και ύβρεις εναντίον δημοσιογράφων, ΜΜΕ και πολιτικών κομμάτων και στελεχών. Μόλις όμως οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν από το αρμόδιο όργανο (ΑΔΑΕ), η κυβέρνησή σας ξαναλλάζει  ρότα και προσπαθεί να διασωθεί με το πολιτικάντικο εύρημα της ανίερης συμμαχίας Ράμμου – ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από τα εκκωφαντικά ευρήματα  της  ΑΔΑΕ και να την στρέψει στο ερώτημα σε ποιον τα είπε η ΑΔΑΕ. Παράλληλα, λέει στην κοινωνία "και τι έγινε; όλοι παρακολουθούν".

Με όσα ζούμε κι αποκαλύπτονται επανέρχεται διαρκώς το ερώτημα: Δημοκρατία ή τσιφλίκι; Πρωθυπουργός ή μονάρχης; Καθένας και καθεμία πρέπει να πάρει θέση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχω την πολυτέλεια της βιωματικής μνήμης του χαφιέ, της ΚΥΠ και του παρακράτους. Βλέπω καθαρά τι συμβαίνει.

Πρέπει ο ελληνικός λαός, οι δημοκρατικοί πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι, να καταλάβουν πόσο κινδυνεύει η προσωπική τους ελευθερία και πόσο ίδιο είναι το pretador, με τα μαύρα γυαλιά του κυπατζή της νιότης μου.

Ελπίζω μόνο να μην πληρώσουν οι νέες γενιές αυτήν την εκτροπή, που είναι πεντακάθαρη στα δικά μου μάτια.

Να μη ζήσουν αυτόν το ζόφο, το φόβο, την ατμόσφαιρα εκβιασμών και σκοτεινών κέντρων, που η κυβέρνηση έχει βάλει στο καλάθι του νοικοκυριού, στους πλειστηριασμούς, στις εξώσεις, στα ξεχαρβαλωμένα νοσοκομεία, στα κολλέγια των «αρίστων», στους αόρατους καλλιτέχνες, στους απογοητευμένους αγρότες, στους λογαριασμούς του ρεύματος και του πετρελαίου, σε όλη εν τέλει την απελπισμένη κοινωνία με την airbnb ανάπτυξη.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το δίλημμα "Μητσοτάκης ή Δημοκρατία" υπερβαίνει τις αναλύσεις των συνταγματολόγων. Είναι κάτι πολύ πάνω απ' αυτό. Είναι δίλημμα ταυτοτικό της ελληνικής κοινωνίας, που επαναφέρει στο προσκήνιο το προπατορικό ιστορικό χάσμα της δεξιάς με τη δημοκρατική παράταξη.

Κρατάει από τον αγώνα του Κολοκοτρώνη αλλά και των Τερτσέτη-Πολυζωΐδη, είναι η δολοφονία του Λαμπράκη αλλά και ο Σαρτζετάκης. Είναι ο Μουστακλής, είναι ο Παναγούλης, η Μακρόνησος, η Ικαρία και οι ρημαγμένες ζωές των αριστερών. Είναι το 114 και το Πολυτεχνείο. Είναι ο Παύλος Φύσσας. Είναι το ρήγμα του '81. Είναι το ρήγμα του 2015.

Είναι η φροντίδα του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος του 2015, η ελληνική ανθρωπιστική απάντηση στη σκοτεινή Ευρώπη και το φασισμό.

Γι’αυτό λέω και στους εκπροσώπους των κομμάτων του προοδευτικού τόξου,  συγκρατηθείτε. Δεν έβλαψε ποτέ την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δίλημμα λοιπόν, αυτό η απάντηση είναι μία. Δημοκρατία

"Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο" - αυτός είναι ο δικός μας κόσμος. Ο δικός μας μεγάλος  κόσμος».

Θ. Φωτίου: Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός του «ρυπαρού δικτύου» της ΕΥΠ, οργάνωσε τις υποκλοπές και τη δημοκρατική εκτροπή

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου, τόνισε :

Παρακολουθούμε, δύο μέρες τώρα, τον πλήρη ευτελισμό της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, της πρότασης δυσπιστίας για την υπόθεση των υποκλοπών. Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ έχουν πάρει εντολή να μην αναφερθούν στις υποκλοπές. Μιλούν σαν επί πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης, επαναλαμβάνοντας άθλια ψέματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άθλια ψέματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό και μόνο είναι η απόδειξη της ενοχής του Πρωθυπουργού. Όμως, όλη η κοινωνία θέτει στον κ. Μητσοτάκη αμείλικτα ερωτήματα προς απάντηση:

1ον: Ποιοι λόγοι εθνικής ασφάλειας επέβαλαν την παρακολούθηση, από την ΕΥΠ, του κ. Φλώρου επί δύο χρόνια ενώ γίνονταν οι παραγγελίες των εξοπλιστικών και τού κ. Χατζηδάκη επί ένα χρόνο ενώ διαπραγματευόταν την πώληση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ;

2ον: Ποιος έδωσε εντολή στην ΕΥΠ για τις  παρακολουθήσεις;  Το έκανε η κα Βλάχου αυτοβούλως, ανανεώνοντας επί δύο χρόνια ανά δίμηνο την εντολή παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ρισκάροντας ανήκεστες βλάβες στο στράτευμα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης την κρατάει στη θέση της;

3ον: Ήταν νόμιμο και πολιτικά ορθό αυτό που έκανε η κα Βλάχου; Και ποια η σχέση της με το «ρυπαρό δίκτυο» μέσα στην ΕΥΠ που ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί ότι έκανε τις παρακολουθήσεις; Ο ανώτατος προϊστάμενός της, ο Πρωθυπουργός, ήταν στο σκοτάδι;

Η κυβέρνηση μεθόδευσε να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας με fast track διαδικασίες για να προστατεύσουν όσο μπορούν τον κ. Μητσοτάκη από τον εξευτελισμό των όσων κωμικοτραγικών λέει για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αρχικά έλεγε ότι όλα ήταν ψέματα σκοτεινών διεθνών κύκλων. Πριν δυο μήνες στη Βουλή, αντί να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις των κ.κ Φλώρου και Χατζηδάκη, αποχώρησε, κηρύσσοντας μάλιστα ο ίδιος περαιωμένη τη διαδικασία και καταργώντας τον κ. Τασούλα. Και τελευταία, όταν πλέον κατάλαβε ότι οι αποδείξεις βγαίνουν στο φως, μίλησε για «ρυπαρό δίκτυο» μέσα στην ΕΥΠ.  Δίκτυο για το οποίο ο ίδιος δηλώνει άγνοια, τη στιγμή που από την πρώτη μέρα πήρε την ΕΥΠ υπό τον απόλυτό έλεγχό του και τροποποίησε το νόμο για να τοποθετήσει επικεφαλής έναν έμπιστό του «σεκιουριτά» που απέλυσε μαζί με τον ανιψιό του όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση Ανδρουλάκη

Επί 6 μήνες ο κ. Μητσοτάκης ευτελίζει τους βουλευτές του, τους Υπουργούς του, κυρίως όμως τη Βουλή στην οποία απαγόρευσε δια στόματος του κ. Τασούλα να ενημερωθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Με την αντισυνταγματική γνωμάτευση Ντογιάκου προσπάθησε να απαγορεύσει στην ΑΔΑΕ, Ανεξάρτητη Αρχή, να επιτελέσει τον ρόλο της, απειλώντας με φυλάκιση όσους δώσουν στοιχεία, ό,τι είχε πει παλιότερα η κα Μπακογιάννη. Ο κ. Μητσοτάκης έφερε τη μαφιόζικη «ομερτά» στη Βουλή. Και όταν απέτυχε, συκοφάντησε τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ ως όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κανείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν πιστεύει στο παραμύθι του «αθώου Πρωθυπουργού». Στις πρώτες δημοσκοπήσεις, 65-70% των πολιτών απαντούσε ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε. Γι’ αυτό και η ερώτηση εξαφανίστηκε στη συνέχεια από τις δημοσκοπήσεις. Ο Ελληνικός λαός θα παρακολουθήσει αύριο την τελευταία πράξη στον αυτοευτελισμό του κ. Μητσοτάκη, πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο αρχηγός του «ρυπαρού δικτύου» των παρακολουθήσεων και ότι συνειδητά επέλεξε την συνταγματική εκτροπή έναντι της δημοκρατίας.

Όμως η Δημοκρατία θα νικήσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το πρόγραμμά του θα βγάλει τον λαό από την ανασφάλεια, το φόβο μήπως χάσει το σπίτι του, το φόβο μήπως αρρωστήσει και δεν έχει περίθαλψη αν δεν έχει χρήματα, την αγωνία για την επιβίωση και το μέλλον των παιδιών του.

Δημ. Χαρίτου: Το παρακράτος των υποκλοπών πηγαίνει χέρι χέρι με τις πολιτικές που φτωχοποιούν την κοινωνία και υπηρετούν την αισχροκέρδεια μιας οικονομικής ελίτ

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση, σημείωσε αρχικά:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας μιας Ανεξάρτητης Αρχής της ΑΔΑΕ που από το Σύνταγμα είναι υποχρεώνει να διασφαλίζει το απόρρητο της Επικοινωνίας των πολιτών, σας έκανε να χάσετε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας. Για να μην πω, βλέποντας εδώ στα έδρανα μια πλειάδα υπουργών ότι μάλλον έχετε χάσει και τον ύπνο σας.

Έξι μήνες τώρα με την δυσοσμία του σκανδάλου των υποκλοπών να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή κάνατε ό,τι ήταν μα ό,τι ήταν δυνατό με την πλειοψηφία που διαθέτετε στη Βουλή, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα, για να ενταφιάσετε το σκάνδαλο.

Υπονομεύσατε κάθε πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για να υπάρξει φως και να λάμψει η αλήθεια. Με την επίκληση του απορρήτου, τις απειλές με ποινές κάθειρξης δεκαετίας σε όποιον μιλήσει είτε στη Βουλή είτε στην εξεταστική επιτροπή κρατήσατε ερμητικά κλειστά τα στόματα, δείγμα πραγματικής ομερτά.

Ακόμη και η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσατε στη Βουλή ήταν για να νομιμοποιήσετε εκ των υστέρων τις πράξεις συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ένα μα ένα μόνο στόχο είχατε, να μείνει στο απυρόβλητο ο κύριος Μητσοτάκης. Που υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να παραδεχθεί την παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού ως μια κακή στιγμή».

Ειδικότερα μιλώντας για το πόρισμα της ΑΔΑΕ ο κος Χαρίτου τόνισε:

«Και τώρα κύριοι που η Ανεξάρτητη Αρχή μετά από έλεγχο που έκανε στους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας όπως ήταν υποχρεωμένη να κάνει.

Τώρα που  έφερε στο φως τα στοιχεία που συγκέντρωσε, τις αποδείξεις που μιλούν με αριθμούς τηλεφώνων και ονόματα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ όχι μόνο ενός αλλά δέκα μέχρι σήμερα προσώπων, υπουργών, βουλευτών, δημοσιογράφων, της ηγεσίας του στρατεύματος.

Τώρα λοιπόν που ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε εξαρχής να έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό του την ΕΥΠ αναλαμβάνει πλήρως και εξολοκλήρου την αποκλειστική ευθύνη των παρακολουθήσεων και της δημοκρατικής εκτροπής.

Σήμερα πια ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Φοβόσασταν κύριοι μια τέτοια εξέλιξη αλλά δεν περιμένατε να βρείτε απέναντί σας έντιμους δικαστές. Άλλωστε είχατε δείξει πόσο αδίστακτοι είστε όταν οδηγήσατε στο Ειδικό Δικαστήριο την εισαγγελέα διαφθοράς την κυρία Τουλουπάκη γιατί έκανε έντιμα τη δουλειά της.

Τώρα που βλέπετε ότι δεν περνούν οι φοβέρες και οι απειλές σας, ότι έχει υψωθεί απέναντί σας τείχος δημοκρατικής εγρήγορσης και υπεράσπισης του κράτους δικαίου.

Τώρα που αντιλαμβάνεστε ότι με την πρόταση μομφής που κατατέθηκε έχετε απέναντι σας σύσσωμη όλη την αντιπολίτευση. Όχι απλώς χάσατε την ψυχραιμία σας αλλά βυσομανάτε με χυδαίες επιθέσεις, σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που έκαναν το καθήκον τους.​
Για ένα, μα για ένα μόνο πράγμα αποφεύγετε να μιλήσετε όπως ο διάολος το λιβάνι. Δεν απαντάτε για τα στοιχεία, τις απτές αποδείξεις που τόσο καιρό ζητούσατε και τώρα με το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής έρχονται να ρίξουν άπλετο φως και αποκαλύπτουν τη δράση μιας παρακρατικής οργάνωσης με ενορχηστρωτή τον κύριο Μητσοτάκη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας  του ο βουλευτής είπε με έμφαση:

«Σας εγκαλούμε λοιπόν γιατί παραβιάζετε με τον πιο βάναυσο τρόπο το κράτος δικαίου που δε συνάδει με ευρωπαϊκή χώρα.

Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, η υπονόμευση της δημοκρατίας πηγαίνουν χέρι-χέρι με τις πολιτικές σας που φτωχοποιούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, τη μεσαία τάξη και θρυμματίζουν τα όνειρα της νέας γενιάς.

Το παρακράτος των υποκλοπών που στήσατε πηγαίνει γάντι με το παρακράτος των αδιαφανών και απευθείας αναθέσεων σχεδόν 10 δις σε κολλητούς και υμετέρους. Είναι απόλυτα προσαρμοσμένο να υπηρετεί την αισχροκέρδεια μιας οικονομικής ελίτ, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Σας εγκαλούμε γιατί σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας και απειλών που δέχεται η χώρα μας, εκθέτετε την εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας, όταν εμπλέκετε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων στα ρυπαρά παίγνια των υποκλοπών και των εκβιασμών τύπου μαφίας.

Τώρα κύριοι με τις αποδείξεις του πορίσματος που ήρθαν στο φως έχει υποχρέωση ο κύριος Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίον παρακολουθείτο για σχεδόν δύο χρόνια η ηγεσία του στρατεύματος; Ήταν επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Ήταν ύποπτοι για κάτι που εμείς ή ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζουμε και πρέπει να μας το πει αύριο ο κύριος Μητσοτάκης; Αν υπάρχει κάτι γιατί τους άφησε να μείνουν στη θέση τους;

Άκουσα με πολύ προσοχή τον ναύαρχο Αποστολάκη να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι αν υπήρχε ανάλογη συμπεριφορά απέναντί του από την πολιτική ηγεσία θα είχε παραιτηθεί και δεν σας κρύβω, ότι προβληματίστηκα σοβαρά.

Με τις αποδείξεις που ήρθαν στο φως, θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις. Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας που παρακολουθείτο για 9 μήνες ο τότε υπουργός Ενέργειας κύριος Χατζηδάκης; Αν δεν απαντηθεί δικαιούμαστε να θεωρούμε ότι υπάρχουν σκιές στην διαχείριση των πολλών δις ευρώ στον χώρο της Ενέργειας, την ώρα που η κοινωνία και η επιχειρηματικότητα συνθλίβεται μέσα στην ενεργειακή κρίση».


Ο βουλευτής Ροδόπης ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας: «Κυρίες και κύριοι, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για τη Δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας δεν θα καταγραφούν αρνητικά στις σελίδες της ιστορίας μόνο οι πρωταγωνιστές και οι ενορχηστρωτές, αλλά και όσοι με την ψήφο τους συγκαλύψουν αυτήν την δημοκρατική εκτροπή, την υπονόμευση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Αν δεν το κάνετε εσείς κύριοι της πλειοψηφίας θα το κάνει σε πολύ λίγους μήνες με την ετυμηγορία του ο ελληνικός λαός.

Να είστε βέβαιοι ότι η τιμωρία του θα είναι επώδυνη για εσάς,  ευεργετική για την πλειοψηφία της κοινωνίας και ελπιδοφόρα για τον τόπο.

Θα ανοίξει μια νέα σελίδα ασφάλειας, σταθερότητας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης παντού».

Ρ. Χρηστίδου: «Οργίζομαι για τη στιγμή που ο κ. Χατζηδάκης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτόν που τον παρακολουθούσε για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας!»

Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλ. Χρηστίδου στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος που επιχειρεί η κυβέρνηση έθεσε σειρά από ερωτήματα προς τους βουλευτές της Ν.Δ. .

Έτσι τους κάλεσε να απαντήσουν:

«Είναι γεγονός ότι οι υπεύθυνοι ο κύριος Κοντολέων, ο πλέον έμπιστος του πρωθυπουργού, και ο  ανιψιός του πρωθυπουργού, ο κύριος Δημητριάδης, έστησαν ένα δίκτυο υποκλοπών που παρακολουθούσε τους πάντες; Το αρνιέστε;

Είναι γεγονός ότι η εισαγγελέας που υποτίθεται ότι έλεγχε τις παρακολουθήσεις είχε ένα ρόλο τροχονόμου, ένα ρόλο φύλου συκής ώστε να  καταστρατηγείτε κάθε έννοια νομιμότητας και δημοκρατικής λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών; Το αρνιέστε;
Ισχυρίζεστε πραγματικά ότι ο Πρωθυπουργός είναι ανίκανος να ελέγξει το παρακράτος και τις μυστικές υπηρεσίες  που έθεσε υπό τις διαταγές του από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας;
Τι επεδίωκαν αυτοί που κατ’ εντολή Πρωθυπουργού παρακολουθούσαν Υπουργούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Όχι τη συλλογή προσωπικών στοιχείων για να τους εκβιάζουν; Γιατί το έκαναν επί 2 χρόνια; Επειδή κινδύνευε η εθνική ασφάλεια;
Μπορείτε να υψωθείτε πάνω από την κομματική σας ταυτότητα και να απαντήσετε με αίσθημα ευθύνης; Αν δε έχετε ευθύνη  απέναντι στους πολίτες που σας ψήφισαν αλλά δε σας έδωσαν την άδεια να καταργήσετε το πολίτευμα, αν δε φέρετε ευθύνη απέναντι στον κόσμο που αύριο θα του ξαναζητήσετε την ψήφο, μήπως τουλάχιστον χρωστάτε αυτήν την ευθύνη στον εαυτό σας;
Είναι δυνατόν να ακολουθείτε σε αυτήν την πολιτική κατρακύλα; Αυτή είναι η πολιτική σας αξιοπρέπεια;
Απορώ τέλος με τον πρωθυπουργό! Είναι δυνατόν να αποδέχεται να  τον παρουσιάζουν οι βουλευτές του ως έναν ανίκανο πολιτικό που δεν μπορεί να ελέγξει ούτε το στενό του περιβάλλον; Είναι δυνατόν να φτάνει τόσο χαμηλά για να κρυφτεί από τις ευθύνες του;»

Η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον κο Χατζηδάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οργίζομαι για τη στιγμή που ο κύριος Χατζηδάκης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτόν που τον παρακολουθούσε για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας!»

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει το κράτους δικαίου και την κοινωνία. Με ολοκληρωμένο σχέδιο θα αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος

«Ακούσαμε μέχρι τώρα ελάχιστα από τους συναδέλφους της πλειοψηφίας, εκτός από τις γνωστές σοφιστείες του κ. Βορίδη, ο οποίος επί χρόνια ήταν θιασώτης της ακροδεξιάς, και είχε το θράσος να μας κατηγορήσει ότι υποστηρίζουμε ολοκληρωτικά καθεστώτα», είπε στην ομιλία του ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.

Και ο ίδιος συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Ακούσαμε μέχρι τώρα ελάχιστα από τους συναδέλφους της πλειοψηφίας, εκτός από τις γνωστές σοφιστείες του κ. Βορίδη, ο οποίος επί χρόνια ήταν θιασώτης της ακροδεξιάς, και είχε το θράσος να μας κατηγορήσει ότι υποστηρίζουμε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Αυτή η πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλάβει «εργολαβία» σχεδόν τη συζήτηση δυσπιστίας. Διότι υπάρχουν άνθρωποι μετριοπαθείς, μετρημένοι, άνθρωποι του πεδίου και από τον χώρο αυτό. Επικοινώνησαν μαζί μου και άνθρωποι φιλελεύθεροι, κεντρώοι, οι οποίοι συμφωνούσαν πλήρως για πρώτη φορά, με την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα και θεωρούν όνειδος και ντροπή αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Ακούσαμε κραυγές και όχι ουσία και επιχειρήματα.

Ακούσαμε, όμως, και πράγματα από τον κ. Σκυλακάκη, από τον κ . Τσιάρα, σαν μαγική εικόνα, σαν διπλή πραγματικότητα σχετικά με το τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του το 2015. Δεν το ξεχνάει ο κόσμος. Παρέλαβε ανθρωπιστική κρίση, χρεοκοπία, άδεια ταμεία, κοινωνικό κράτος διαλυμένο και κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να αφήσει αποθεματικό.

Η λέξη «μεταρρυθμίσεις» όταν ακούγεται από τη ΝΔ είναι εφιάλτης για τον κόσμο. Ξήλωμα κοινωνικών δικαιωμάτων, ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων, απευθείας αναθέσεις και μετακλητοί, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και αισχροκέρδεια, υπερκέρδη σε λίγους, φτωχοποίηση για τους πολλούς, πρώτη κατοικία στο «σφυρί».

Έξω από τον Άρειο Πάγο ο κόσμος διεκδικεί τα αυτονόητα, να εφαρμοστεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 για τα funds, με τις δικλείδες και την προστασία των πολιτών και όχι ο δικός σας που ξήλωσε τα πάντα.

Η τιμή από το χωράφι των αγροτών στο ράφι - για να μιλήσω για την περιφέρειά μου- είναι πέντε και έξι φορές επάνω. Αυτή είναι η κατάσταση. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις σας...

Λέτε ότι το κράτος δικαίου επί ΣΥΡΙΖΑ επιδεινώθηκε. Καμία συνοχή με αυτά που έλεγαν το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα ευρωπαϊκά όργανα, για νομοσχέδια που εκσυγχρόνισαν τη χώρα και την ευθυγράμμισαν με τις πιο προοδευτικές και σύγχρονες διατάξεις αποκατέστησαν αδικίες και ενίσχυσαν το κράτος δικαίου.

Συζητάμε για τις υποκλοπές, για τις παρακολουθήσεις και για όλες αυτές τις καταστάσεις που διασύρουν τη χώρα. Νιώθει κανείς πραγματικά ντροπή με αυτό που συμβαίνει, είναι ένα τεράστιο ζήτημα, ένα σκάνδαλο, ένα έγκλημα για τη Δημοκρατία.

Όταν διαβάζαμε τον Όργουελ, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα το ζήσουμε, θα το βλέπαμε στην πράξη, στην καθημερινότητά μας. Δεν μπορούσε να μας περάσει από το μυαλό ότι θα συμβεί αυτό σε ένα κράτος το οποίο έχει Δημοκρατία, το οποίο έχει θεσμούς, έχει κανόνες, που όμως πρέπει να τηρούνται για όλους.

Η Δημοκρατία, οι ατομικές ελευθερίες, η αξιοπρέπεια, η ελευθερία της έκφρασης, κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες στην Ελλάδα και για αυτό πρέπει να τις υπερασπιστούμε όλοι.

Παρακολουθούσατε, Υπουργούς, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό σηματοδοτεί για τον πολίτη ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθείται, κάποιος που έχει κοινωνική δράση, που διεκδικεί, που δείχνει την ανθρωπιστική του αλληλεγγύη. Είναι μια επιστροφή στο παρακράτος του 1960.

Κάποτε ομνύατε τις Ανεξάρτητες Αρχές, τη λειτουργία τους, τη σημασία τους, την ανεξαρτησία τους. Και τώρα, επειδή ακριβώς έγινε το αυτονόητο, αυτό που ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα, αυτό που έκανε ο επικεφαλής της, να ελέγξει και να ενημερώσει, τις στοχοποιείτε.

Έχουμε πια αποδείξεις, για το ρόλο της ΕΥΠ στο σκάνδαλο, η οποία ήταν υπό τις οδηγίες και την εποπτεία του Πρωθυπουργού, και αυτό αποτελεί εκτροπή. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και κράτος δικαίου θα υπήρχαν παραιτήσεις και της ίδιας της κυβέρνησης. Για πολύ μικρότερης σημασίας θέματα συνέβη αυτό σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Δημοκρατία δεν είναι ήσσονος σημασίας, είναι ο «καμβάς», είναι η προϋπόθεση για όλα τα υπόλοιπα, για την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή, την ισότητα, τους θεσμούς, το κράτος δικαίου.

 Επί μέρες επιχειρείτε την αλλαγή ατζέντας στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Υπάρχει όμως ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, η ανάγκη για κοινωνίες συνοχής, αλληλεγγύης και ισότητας και υπάρχει και η ανάγκη να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη ένα άλλο Σύμφωνο Μετανάστευσης».

-          Η Ουκρανία θα έπρεπε να μας κάνει σοφότερους για το τι συμβαίνει και τι σημαίνει προσφυγικό-μεταναστευτικό και τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε.  Όμως εσείς εκθέτετε τη χώρα με την κατάσταση στις δομές στην ενδοχώρα, χωρίς προσωπικό, με οικογένειες και παιδιά χωρίς φαγητό για μέρες, στη Ριτσώνα και αλλού. Με απευθείας αναθέσεις, μετακλητούς, ιδιωτικοποιήσεις βασικών δομών, με βαριές κατηγορίες και καταγγελίες από την «Καθημερινή» και από άλλους για επαναπροωθήσεις από κουκουλοφόρους και μαυροντυμένους. Επιλέγετε τις τεράστιες δομές-φυλακές στα νησιά και τον Έβρο, και ορίζετε την Τουρκία, η οποία εργαλειοποιεί το προσφυγικό, ως ασφαλή τρίτη χώρα.

-          Αυτό που κάνετε στον Έβρο είναι μια σπέκουλα. Και θέλετε να το «πουλήσετε» σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο. Διότι αυτά που βγαίνετε και λέτε, που σας τα έχουν γράψει σε όλες τις ομιλίες σας, δεν τεκμηριώνονται και, μάλιστα, αγνοείτε την πλήρη εικόνα και την έρευνα που ήδη διεξάγεται.

-          Εδώ πρέπει να απαντήσετε σε κάποια πράγματα. Εμείς είπαμε πολύ συγκεκριμένα για εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (για την διάσωση των 38, που εσείς αρνιόσασταν στην αρχή την ύπαρξή τους) και τίποτε άλλο. Είπαμε, εάν είναι στην ελληνική επικράτεια, να επιχειρήσει η ελληνική Πολιτεία. Είπαμε, εάν είναι σε τουρκική επικράτεια, να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα και να δώσουμε τις ευθύνες που αναλογούν στην Τουρκία. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν μισή-μισή αυτή η νησίδα. Δεν είπαμε τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθούμε.

-          Βασίζεστε σε μία μαρτυρία η οποία είναι ενός ανθρώπου από τους τριάντα οκτώ. Και ενώ η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη -σε ανώτατο επίπεδο μάλιστα- και είναι μια σύνθετη και δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν οι μαρτυρίες της μητέρας και του πατέρα για το θέμα αυτό και τις αγνοείτε και επιλέγετε να στοχοποιείτε δικηγόρους και ανθρώπους του πεδίου που λειτούργησαν στο πλαίσιο του ρόλου τους οι οποίοι λένε απλώς «διερευνήστε». Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν είναι κράτος δικαίου αυτό και πρέπει να το περιφρουρήσουμε για όλα και για όλους και χωρίς εντυπώσεις.

-          Πριν από περίπου οκτώ χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς ήταν για πρώτη φορά πραγματικότητα. Πολύ σύντομα, λοιπόν, μετά από αυτή τη νίκη οκτώ χρόνια πριν, θα γίνει το ίδιο και θα αποδείξουμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι με ολοκληρωμένο σχέδιο και ριζοσπαστικές προτάσεις θα κρατήσουμε όρθια την κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)