to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 15.01.2023

Πολιτική

F-16: Τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής του «πιστού και δεδομένου» συμμάχου

«Αντί να κινήσει γη και ουρανό ο Πρωθυπουργός για να αποτρέψει την πώληση των F-16, άφησε τον κ. Συρίγο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το αντίθετο», σχολιάζει ο Γ. Κατρούγκαλος εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Το δημοσίευμα της της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμες να εγκρίνουν την πώληση εκσυγxρονισμένων F-16 στην Τουρκία ύψους 20 δισ. δολαρίων μαζί με την ξεχωριστή πώληση F-35 στην Ελλάδα, δημιουργεί έντονες ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας, σχετικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το ίδιο δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις αμερικανικών εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια» σημειώνει ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν.

Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει δε ότι η πώληση προς την Ελλάδα περιλαμβάνει «τουλάχιστον 30» F-35. «Αν και οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για τυχαία σύμπτωση, είναι βέβαιο ότι θα καμφθούν πιθανές αντιδράσεις της Αθήνας για τα F-16 στην Τουρκία, αν ικανοποιηθεί και το δικό της αίτημα», επισημαίνει το δημοσίευμα σχολιάζοντας ότι το Κογκρέσο ποτέ στο παρελθόν δεν σταμάτησε πώληση όπλων σε ξένη χώρα, που έχει αιτηθεί ο Λευκός Οίκος.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Παταγώδης αποτυχία της πολιτικής του «πιστού και δεδομένου συμμάχου»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τη συζήτηση περί πώλησης F-16 στην Τουρκία:

«Το αίτημα της Αμερικανικής Κυβέρνησης προς το Κογκρέσο για πώληση 40 εκσυγχρονισμένων F-16, 900 πυραύλων αέρος-αέρος και 800 βομβών στην Τουρκία, καθώς και για εκσυγχρονισμό 79 F-16, αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του «πιστού και δεδομένου συμμάχου» του κ. Μητσοτάκη.

Δεν είναι δυνατόν να δίνεις γη και ύδωρ, να μην διεκδικείς τίποτα από την ομόλογή σου κυβέρνηση και μετά να επαφίεσαι αποκλειστικά στις- καθόλα πολύτιμες- προσπάθειες του Γερουσιαστή Μενέντεζ και της ομογένειας για να προασπίσουν τα συμφέροντά της χώρας.

Επιπλέον, αντί να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ο κ. Μητσοτάκης για να αποτρέψει αυτές τις εξελίξεις, έβαλε τον κ. Συρίγο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη.

 

Η επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης έχει όλο και πιο δυσμενείς συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα.

Τουλάχιστον θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα απορρίπτει τον απαράδεκτο συμψηφισμό μεταξύ της πώλησης F16 στην Τουρκία - τα οποία θα παραβιάζουν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο- και ενδεχόμενη αγορά F35 από τη χώρα μας».​

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν είναι αποτελεσματική διπλωματία να μην διεκδικείς τίποτα

Πολύ αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος με ανάρτηση στο τουίτερ αναφέρει ότι: «το αίτημα της Αμερ. Κυβέρνησης για τα F-16 αναδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής του «πιστού και δεδομένου» του κ.Μητσοτάκη. Δεν είναι αποτελεσματική διπλωματία να μην διεκδικείς τίποτα κ να επαφίεσαι αποκλειστικά στις προσπάθειες του Γερουσιαστή Μενέντεζ και της ομογένειας».

Παράλληλα ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι: «αντί να κινήσει γη και ουρανό ο Πρωθυπουργός για να αποτρέψει την πώληση των F-16, άφησε τον κ. Συρίγο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το αντίθετο. Δεν ασκείται όμως έτσι η εξωτερική πολιτική, ούτε υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)