to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:00 | 18.10.2019

Διεθνή

Εισβολή στη βόρεια Συρία: Οι ΗΠΑ δίνουν στην Τουρκία ό,τι επιδίωκε (ενημέρωση)

Διπλωματικός πυρετός, που κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας - χωρίς συμμετοχή των Κούρδων - για κατάπαυση του πυρός - Η Τουρκία προσωρινά διακόπτει τις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα να αποχωρήσουν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που εξαρχής ήθελε να «εκκαθαρίσει» η Τουρκία- Στον τουρκικό στρατό ο έλεγχος της «ζώνης ασφαλείας» - Οι κουρδικές αρχές στη Συρία κατηγόρησαν την Τουρκία ότι καταφεύγει σε μη συμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, κατά την επίθεσή της - Τριακόσιες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι από την εισβολή


Η Τουρκία θα αναστείλει για πέντε ημέρες την στρατιωτική της επίθεση στη βόρεια Συρία και θα την τερματίσει μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ανακοίνωσε σήμερα από την Άγκυρα σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η τουρκική επίθεση «θα σταματήσει τελείως όταν λήξει αυτή η αποχώρηση» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναστολής, διευκρίνισε.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις (βλ. παρακάτω σε αυτό το άρθρο) που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είπε, η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Στον τουρκικό στρατό ο έλεγχος της «ζώνης ασφαλείας»

Ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΗΠΑ και Τουρκία. «Η ζώνη ασφαλείας θα επιβληθεί ως επί το πλείστον από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, είπε πως η συμφωνία δεν είναι μια «εκεχειρία», αλλά η Τουρκία προσωρινά διακόπτει τις επιχειρήσεις της μόνο για να μπορέσει η συροκουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να αποχωρήσει από την περιοχή.

Άγκυρα: «Δεν μιλήσαμε για εκεχειρία»

"Η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ουάσιγνκτον και Άγκυρας "δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών".

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι.

Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

«Η Τουρκία πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε»

Οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.

Με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για "σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία", έπειτα από τις συνομιλίες Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως "Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν".

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία "πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση" που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Μόσχα και Τεχεράνη δηλώνουν έτοιμες να διευκολύνουν τις συνομιλίες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συζήτησαν για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για να διευκολύνουν τις σχετικές συνομιλίες, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λαβρόφ και Ζαρίφ δήλωσαν ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια σταθεροποίηση διαρκής στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη μέσα από τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας όπως και μεταξύ των συριακών αρχών και των εκπροσώπων των Κούρδων της Συρίας.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι η Ρωσία και η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμες να διευκολύνουν τέτοιου είδους επαφές.

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι καταφεύγει σε μη συμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, στην επίθεσή της στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Οι κατηγορίες αυτές με στόχο τις δυνάμεις της Άγκυρας και τους σύρους βοηθητικούς τους δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθούν από ανεξάρτητες πηγές από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, η τουρκική επίθεση εναντίον του Ρας αλ-Άιν διεξάγεται με κάθε τύπο όπλων», κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της η ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση.

«Μπροστά στην προφανή αποτυχία του σχεδίου του, ο (τούρκος πρόεδρος Ταγίπ) Ερντογάν προσφεύγει σε διεθνώς απαγορευμένα όπλα, όπως ο φώσφορος ή οι ναπάλμ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην περιοχή, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση αυτών των όπλων.

Όμως η εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση «κατέγραψε τραυματίες που έφεραν εγκαύματα και έφθασαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο της Ταλ Ταμρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, αναφερόμενος σε μια κωμόπολη κοντά στο Ρας αλ-Άιν.

Ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του προωθήθηκαν σήμερα στο Ρας αλ-Άιν, το οποίο ελέγχουν πλέον κατά το ήμισυ, ανέφερε εξάλλου το Παρατηρητήριο.

Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται από το 2011 στη Συρία, ο όρος ναπάλμ χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις εμπρηστικές βόμβες που κατασκευάζονται με βάση ουσίες παρόμοιες με αυτές των ναπάλμ.

Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα καπνού, όμως μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για την κατασκευή φονικών εμπρηστικών όπλων, μια χρήση του που είναι απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο.

Κούρδοι αξιωματούχοι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται παιδιά με εγκαύματα που, σύμφωνα με έναν γιατρό της επαρχίας Χασακέ, επιβεβαιώνουν τη χρήση τέτοιων όπλων. «Καλούμε τις διεθνείς οργανώσεις να στείλουν τις ομάδες τους για να εξετάσουν τα τραύματα», δήλωσε ο Μούσταφα Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις.

«Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στη βορειοανατολική Συρία δεν διαθέτουν πλέον ειδικούς μετά την αποχώρηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων εξαιτίας της τουρκικής εισβολής», δήλωσε. Η τουρκική επίθεση έχει προκαλέσει από τις 9 Οκτωβρίου τουλάχιστον 72 νεκρούς μεταξύ των αμάχων στη Συρία και 203 μεταξύ των μαχητών των SDF, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

300 χιλιάδες οι νέοι εκτοπισμένοι

Η στρατιωτική επιχείρηση, την οποία έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, έχει προκαλέσει μέσα σε οκτώ ημέρες τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν εκτοπισθεί από την έναρξη της επίθεσης» στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

72 άμαχοι, 224 μαχητές των κουρδικών SDF και 183 αντάρτες σύμμαχοι των Τούρκων νεκροί 

Μετά από 8 μέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις, τόσο στο έδαφος όσο και στο διπλωματικό πεδίο:

Τραμπ προς Ερντογάν: «Μην είσαι χαζός»

Με έναν εντελώς ανοίκειο τρόπο απευθύνεται ο Ντ. Τραμπ στον τούρκο πρόεδρο, καθώς σε επιστολή του - που αποκαλύπτει δημοσιογράφος του Fox - φαίνεται να του γράφει ότι «δεν θέλω να το παίζει αντράκι [tough guy], μην είσαι χαζός», ενώ επαναλαμβάνει τις - ήδη χιλιοειπωμένες - απειλές ότι «θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία».

Κρεμλίνο: «Ασυνήθιστη» η γλώσσα της επιστολής Τραμπ»

Το Κρεμλίνο, μέσω του εκπρόσωπου του Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντοναλντ Τραμπ προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ασυνήθιστη στην αλληλογραφία ηγετών χωρών.

«Δεν συναντάς συχνά μια τέτοια γλώσσα στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών» δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για το ύφος της επιστολής την οποία έστειλε ο πρόεδρος Τράμπ στον Τούρκο πρόεδρο

Νομοσχέδιο με κυρώσεις για την Τουρκία ανακοίνωσαν Αμερικανοί γερουσιαστές

Αμερικανοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν σήμερα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την επίθεσή της στη Συρία.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, στοχεύει τούρκους αξιωματούχους και προβλέπει κυρώσεις για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο θα λάβει ισχυρή στήριξη από τα δύο κόμματα.

Ευαίσθητες ισορροπίες

Στο επιχειρησιακό επίπεδο των πολεμικών επιχειρήσεων, η προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας και η ανάγκη ευέλικτης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τις περιοχές που είχαν αναπτυχθεί στην Συρία, έφεραν τις ΗΠΑ και την Τουρκία πολύ κοντά στο ενδεχόμενο μιας άμεσης πολεμικής σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει παράπονα για πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στις στρατιωτικές της δυνάμεις, ενώ ενδεικτική του κλίματος έντασης που διαμορφώθηκε ήταν και η πτήση αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από την συνοριακή πόλη Κομπάνι και καθώς αντάρτες που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας είχαν βρεθεί κοντά σε μία αμερικανική στρατιωτική βάση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι.

“Η δήλωση του προέδρου Τραμπ για το Κομπάνι ήταν ‘Μην βομβαρδίσετε εκεί,” είχε δηλώσει προχθές στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ερντογάν. “Είπαμε ότι πραγματοποιούσαμε μία επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης. Δεν μας ενδιαφέρει το εσωτερικό του Κομπάνι, αλλά είπαμε ότι “αν υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη είναι ενδεχόμενο να εμπλακούμε,” είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Οι Σύροι είναι ενωμένοι απέναντι στην τουρκική επίθεση, δηλώνει η Δαμασκός

«Η συριακή κυβέρνηση επαναβεβαιώνει ότι απορρίπτει πλήρως και καταδικάζει σθεναρά την απαίσια επίθεση της Τουρκίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου η Άγκυρα εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, γίνεται λόγος για «μεγαλύτερη από ποτέ» «συνοχή και ενότητα όλων των Σύρων, υπό την εθνική σημαία της Συρίας».

Η Δαμασκός κατηγορεί εξάλλου την Άγκυρα ότι προκαλεί «θάνατο και καταστροφή» στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με μια επιχείρηση που αποκάλυψε τις «επεκτατικές φιλοδοξίες» της Τουρκίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Με «όλα τα νόμιμα μέσα» υπόσχεται να απαντήσει ο Μπασάρ αλ Άσαντ στην τουρκική επίθεση

Η Συρία θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα «νόμιμα μέσα» που διαθέτει, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο στόχαστρο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Καταγγέλλοντας την «επιθετικότητα» της Τουρκίας, ο Άσαντ υποσχέθηκε ότι η Συρία «θα απαντήσει σε αυτήν και θα την αντιμετωπίσει, σε κάθε μορφή της, σε οποιαδήποτε περιοχή της συριακής επικράτειας και με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου προέδρου, που μεταδόθηκαν από τους λογαριασμούς της προεδρίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την έκκληση των αρχών της κουρδικής μειονότητας, η οποία στοχοθετείται, από την 9η Οκτωβρίου, από τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ υπογράμμισε ότι η Συρία απάντησε «στην θρασεία εισβολή» της Τουρκίας «σε πολλές περιοχές, πλήττοντας τους στρατιώτες της και τους τρομοκράτες της».

Διπλωματικές εξελίξεις

Στην Άγκυρα ο Ο'Μπράιεν

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν πέταξε χθες στην Τουρκία λαμβάνοντας μέρος σε μία διπλωματική αποστολή έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα για τον τερματισμό της πολεμικής επίθεσης στα βόρεια της Συρίας, αναγκάζοντας την Ουάσινγκτον να αποχωρήσει εσπευσμένα από την περιοχή.

Ο Ο’ Μπράιεν ασκεί τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για έναν μήνα και αναμένονταν να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εισβολή ξεκίνησε μετά από συνομιλία Τραμπ - Ερντογάν

Η τουρκική στρατιωτική επίθεση που άρχισε μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ερντογάν και του Τραμπ ανάγκασε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την στρατηγική που ακολουθούσε επί μία πενταετία, ανακαλώντας την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρούσε στα βόρεια της Συρίας.

Από την άλλη μεριά, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, αντιπάλων των ΗΠΑ στην Συρία, προωθήθηκαν άμεσα στις περιοχές όπου και περιπολούσαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η τουρκική επίθεση ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ προκάλεσε ερωτηματικά για την τύχη των χιλιάδων τζιχαντιστών μαχητών στις κουρδικές φυλακές.

Αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Άγκυρας ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζήτησε να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας και δήλωσε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Άγκυρας με την ΕΕ πρέπει να ανασταλούν λόγω της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία.

"Οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρότερες και να περιλαμβάνουν υφιστάμενα συμβόλαια", δήλωσε ο Σασόλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μην υπογράψουν νέες συμφωνίες με την Τουρκία για πωλήσεις όπλων, αλλά δεν ανέλαβαν καμιά δράση κατά των υφισταμένων συμφωνιών.

Ο Ιταλός Σασόλι, ένας κεντροαριστερός πολιτικός, είπε επίσης στους ευρωπαίους ηγέτες ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να ανασταλούν.

Διαβάστε ακόμα:

Διαβάστε τις αμέσως προηγουμενες εξελίξεις:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)