to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:58 | 16.10.2019

Διεθνή

Β. Συρία: Αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση με τους Κούρδους ο Ερντογάν - Στο Κομπάνι o συριακός στρατός

8η μέρα της τουρκικής εισβολής στη Συρία και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο - Παρά τις πιέσεις ανυποχώρητος φαίνεται ο Ερντογάν ο οποίος λέει ότι οι «Κούρδοι πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους» - Στο Κομπάνι έφτασε ο στρατός του καθεστώτος Άσαντ, με τη Ρωσία να αναπτύσσει δυνάμεις μεταξύ αυτού και του τουρκικού στρατού


(Κούρδισα θρηνεί σε κηδεία 5 μαχητών των SDF στην Ras al-Ain - πηγή: AFP)

«Σφοδρές συγκρούσεις» την Τετάρτη στο βορειοανατολικό τμήμα της Άιν Ίσα ανάμεσα στον συριακό κυβερνητικό στρατό και τις δυνάμεις των Κούρδων στη μία πλευρά και τους Σύρους αντάρτες που πολεμούν με την Τουρκία στην άλλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός έφθασε μετά τις ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) , μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.

* * *

Οι τελευταίες ειδήσεις για τις εξελίξεις στη Συρία και τις διεθνείς αντιδράσεις ως το βράδυ της Τετάρτης 16/10:

O Τραμπ στοχοποιεί το PKK, το ονομάζει μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» απ'ό,τι ο ISIS

Συρία: Αποχώρησε και από τη Ράκκα ο στρατός των ΗΠΑ

Με την εισβολή σε εξέλιξη: Τουρκικές διαβεβαιώσεις στη Ρωσία για «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας» της Συρίας

Γερμανία: Διαδηλωτές υπέρ των Κούρδων διέκοψαν το κυβερνητικό μπρίφινγκ (βίντεο)

SDF: Σταματάμε τις επιχειρήσεις κατά του ISIS λόγω της τουρκικής απειλής

* * *

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων, αποτέλεσε στόχο επιδρομών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση.

Χθες το βράδυ επίσης δύο στρατιώτες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Άιν Ίσα από τα πυρά του πυροβολικού των Σύρων ανταρτών που μάχονται στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων, σύμφωνα και πάλι με το Παρατηρητήριο, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα ένας στρατιώτης του συριακού κυβερνητικού στρατού είχε σκοτωθεί από πυρά κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ.

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την Μάνμπιτζ και τις γειτονικές της τοποθεσίες και σημείωσε ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία "διεξάγει περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής, κατά μήκος της γραμμής επαφής" ανάμεσα στις συριακές και τις τουρκικές δυνάμεις.

Ακόμη, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Ρωσίας, ο συριακός κυβερνητικός στρατός πήρε τον έλεγχο των στρατιωτικών βάσεων στην βορειοανατολική Συρία που εγκατέλειψαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Η μεγάλη σύμμαχος του Άσαντ, η Ρωσία υπογράμμισε χθες ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και αυτόν του Σύρου προέδρου. Μάχες μεταξύ των δύο αυτών στρατών "δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός και δεν θα αποδεχθούμε να γίνουν", σημείωσε ο Ρώσος απεσταλμένος για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ. "Δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουν εκεί" τα πράγματα, πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συμφωνίες και να τις εφαρμόσουν. Μιλώντας στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η τουρκική επιχείρηση επέτρεψε σε αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν.

Eπιμένει: Αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση με τους Κούρδους ο Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος καλείται από τις δυτικές χώρες να σταματήσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει στη Συρία, απέκλεισε εκ νέου σήμερα, Τετάρτη, κάθε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις και απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα σύνορα με την Τουρκία.

«Ορισμένοι ηγέτες προσπαθούν να διεξαγάγουν μια διαμεσολάβηση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. «Δεν γυρεύουμε έναν μεσολαβητή, δεν τον έχουμε ανάγκη», είπε ο Ερντογάν.

«Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: αμέσως, απόψε, όλοι οι τρομοκράτες καταθέτουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους, καταστρέφουν όλες τις οχυρώσεις τους και αποσύρονται από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει», είπε ο Ερντογάν. «Όταν θα έχει γίνει αυτό που έχουμε περιγράψει, από τη Μάνμπιτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρησή μας ‘Πηγή Ειρήνης’, που στόχο έχει μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει από μόνη της», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους, ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μεταβαίνουν σήμερα στην Τουρκία για να διαπραγματευτούν μια "κατάπαυση του πυρός". Ωστόσο ήδη από χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Έκρινε ακόμη πως το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Δαμασκού μπήκαν στη Μάνμπιτζ δεν θα είναι «πολύ αρνητική» εξέλιξη για την Άγκυρα, αν συνεπάγεται πως θα απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή οι σύροι κούρδοι μαχητές. «Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος [των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ] στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική [εξέλιξη]. Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος», ανέφερε,

Ο Ερντογάν επέμεινε ότι απορρίπτει τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης. «Μας λένε “κηρύξτε εκεχειρία”. Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός», όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει «την τρομοκρατική οργάνωση», όπως είπε, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν.

«Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση. Έχουμε σαφή στόχο. Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις», είπε ακόμη ο Ερντογάν, έξι ημέρες αφότου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για να εκκαθαρίσουν την περιοχή των συνόρων τους κούρδους πολιτοφύλακες.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως δεν θα έχει συνομιλίες με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που αναμένονται στην Άγκυρα για να ζητήσουν να σταματήσει η τουρκική επίθεση στη Συρία.

«Κλείδωσε» συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία για τη συριακή σύγκρουση με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και τον προσκάλεσε στη Ρωσία «εντός των προσεχών ημερών», ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια επίσκεψη εργασίας εντός των προσεχών ημερών. Η πρόσκληση έγινε δεκτή», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν «την ανάγκη να προληφθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές μονάδες» στη βόρεια Συρία, όπου η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης την επιθυμία τους να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ωστόσο ότι η Μόσχα σέβεται το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε σήμερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ότι οι συριακές και οι τουρκικές δυνάμεις θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους για να συνεργαστούν στη βόρεια Συρία βάσει της συμφωνίας των Αδάνων, μια συμφωνία για την ασφάλεια του 1998, και ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων των χωρών τους.

Ο Ερντογάν θα συναντήσει τελικά τον Πενς

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί τελικά αύριο, Πέμπτη, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, τον οποίο στέλνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποσπάσει μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως ο Πενς και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν θα γίνουν δεκτοί παρά από τους τούρκους ομολόγους τους, «προβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία», γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Ο Πενς θα υπενθυμίσει «τη δέσμευση του κ. Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν την Τουρκία ωσότου εξευρεθεί λύση», σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση. «Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός», επανέλαβε ο Τραμπ, ο οποίος προέτρεψε προχθές Δευτέρα τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

Δυνάμεις του καθεστώτος του Άσαντ άρχισαν χθες να αναπτύσσονται σε ορισμένους τομείς στη βόρεια Συρία που παρέμεναν εκτός του ελέγχου τους τα τελευταία χρόνια, κατόπιν μιας συμφωνίας με τις de facto κουρδικές αρχές με στόχο να περιοριστεί η τουρκική επίθεση.

Ο Ερντογάν είπε πως μια επίθεση που έγινε στη Μάνμπιτζ χθες και είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας τούρκος στρατιωτικός έγινε από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε αργότερα ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους περιοχή έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή της Μάνμπιτζ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού Τάμπκα.

Πέραν των αμερικανικών κυρώσεων, χθες αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank για την εμπλοκή της σε «κύκλωμα» που επέτρεψε στο Ιράν να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Τούρκος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της εισαγγελίας άλλο ένα βήμα που δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας διεξάγουν συνομιλίες για την υπόθεση της Χάλκμπανκ για πάνω από έναν χρόνο.

(ο χάρτης των ζωνών επιρροής στη Συρία)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την απόφαση Τραμπ

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και οι πρόεδροι των επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με συνεργάτες των κοινοβουλευτικών.

Προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, πρόεδρος της Γερουσίας, η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και οι προεδρεύοντες και κορυφαία στελέχη των επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο σωμάτων, εξήγησαν οι πηγές αυτές.

Η συνάντηση καταγράφεται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις που εκφράζονται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να εξαπολύσει την περασμένη εβδομάδα επίθεση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών οι οποίες πολέμησαν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μαζί με τον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική διοίκηση.

Νωρίτερα χθες, Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί προσυπέγραψαν ψήφισμα που εναντιώνεται στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Σε ανακοίνωσή τους με την οποία παρουσιάζεται το ψήφισμα, η Πελόσι και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ τονίζουν εξάλλου πως «μολονότι ασφαλώς χρειαζόταν, ένα πακέτο κυρώσεων από μόνο του δεν αρκεί» για να αποτραπεί η «ανθρωπιστική καταστροφή» στη βορειοανατολική Συρία εξαιτίας της τουρκικής εισβολής.

Πληροφορίες: Reuters, AFP, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)