to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κυβέρνηση ΣΕΒ-ΝΔ κατεδαφίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων

Τι σημαίνει η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης«Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε;» Τη ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την έκανε πράξη ο γιος του Κυριάκος.  Η κυβέρνηση της ΝΔ τοποθέτησε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, και μάλιστα υπεύθυνο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου τον κ. Σκέρτσο, που τον προσέλαβε κατ΄ ευθείαν από  τον ΣΕΒ, δεύτερο της ιεραρχίας, μετά τον πρόεδρο του, τον μεγαλοεπιχειρηματία κ. Φέσσα. Υπενθυμίζω ότι  ο κ. Σκέρτσος ήταν αυτός που προσέφυγε στα δικαστήρια,  εκπροσωπώντας τον ΣΕΒ, για να ακυρωθεί η αύξηση των βασικών μισθών που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Έχει σημασία να σημειωθεί ότι το γνωστό νεοφιλελεύθερο σάιτ Capital.gr την Πέμπτη στις 16:32 δημοσίευσε θέσεις του ΣΕΒ που προλείανε το  έδαφος, με τίτλο «Έξη άμεσα μέτρα ζητούν οι εργοδότες για εργολαβίες, απολύσεις, προλήψεις». Και ως εκ του θαύματος, στις 17:30 κατατέθηκαν οι αντεργατικές τροπολογίες. Σημειώνω ότι υπάρχει πρόβλημα. Άργησε μια ολόκληρη ώρα, λίγο πριν τελειώσει η συνεδρίαση. Άλλη φορά να το στέλνει ο ΣΕΒ κατευθείαν στη Βουλή…


Τι σημαίνει η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης


Οι πραξικοπηματικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σηματοδοτούν την επιστροφή στις εύκολες απολύσεις εργαζομένων, ικανοποιώντας το αίτημα του ΣΕΒ, καταργώντας τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πλέον οι απολύσεις των εργαζομένων γίνονται χωρίς αιτιολογία, αφού καταργούνται κορυφαίες ρυθμίσεις για τα εργασιακά που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον ν. 4359/17-5-2019 για αιτιολογημένες απολύσεις.
Οι αιτιολογημένες απολύσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του ΣΕΒ, ο οποίος θέλει ελεύθερο καθεστώς απολύσεων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι, αυτό λειτουργεί υπέρ των προσλήψεων και της μείωσης ανεργίας!
Ειδικότερα ο ν. 4611/2019 προέβλεπε ότι: «Η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θεωρείται έγκυρη, μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια.  Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος απόδειξης της απόλυσης φέρει ο εργοδότης».                                                                                                                                                   Αν ο λόγος απόλυσης κρινόταν από το δικαστήριο «μη βάσιμος» και ο εργοδότης δεν έπειθε για τη βασιμότητα του λόγου της απόλυσης, η απόλυση θα ακυρώνονταν και θα υποχρεωνόταν να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο!                                                                      

Από τώρα και στο εξής, σε περίπτωση απόλυσης, ο εργαζόμενος είναι εκείνος που θα πρέπει να αποδείξει ότι ο λόγος της απόλυσής του ήταν αβάσιμος και καταχρηστικός!                               

Σημειώνω, επίσης ότι τον Ιούλιο, που οι εργοδότες αναθάρρησαν μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, καταγράφηκε ρεκόρ απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα! Για να καλύψουν μάλιστα την αυθαιρεσία τους,  ο νόμος θα έχει αναδρομική εφαρμογή!

Ανοίγει ο δρόμος και για αυθαιρεσίες εργολάβων


  Ο ν. 4611/2019 του ΣΥΡΙΖΑ έθετε επίσης αυστηρούς κανόνες στις εργολαβικές επιχειρήσεις για τη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και καθιστούσε υπεύθυνο και τον έμμεσο εργοδότη. Για παράδειγμα, αν ο εργολάβος καθαρισμού δεν κατέβαλε στους εργαζόμενους το επίδομα αδείας ή τα χρήματα που εισέπραττε για μισθούς από τον έμμεσο εργοδότη, με τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ ο έμμεσος εργοδότης  π.χ. τράπεζα, καθίστατο συνυπεύθυνη και θα υποχρεωνόταν  να ελέγξει τον εν λόγω εργολάβο. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα χρήματα τους από την τράπεζα.


Κυβέρνηση-ΣΕΒ  οργανώνουν περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων


Με τις τροπολογίες Βρούτση όλα αυτά καταργούνται. Οι εργαζόμενοι θα απολύονται πανεύκολα ή στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να απευθύνονται μόνο στον εργολάβο, που όμως τους έχει στο χέρι με εκβιασμούς και απειλές ή να υποστούν αυτά που έκαναν στην Κούνεβα….
Η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της ευθύνης αναθέτοντος εργολάβου έναντι των εργαζομένων, δεν είναι παρά μόνο η αρχή της κυβερνητικής επιχείρησης περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι στενές σχέσεις της κυβέρνησης με ΣΕΒ, δεν θα σταματήσουν εδώ, αλλά θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί ένα εργασιακό περιβάλλον, που να εξυπηρετεί πλήρως τα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το λόγο πια τον έχουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα…

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)