to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:48 | 08.08.2019

Πολιτική

Αυλαία ντροπής με αντεργατικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο που καταργεί άσυλο και νοθεύει την απλή αναλογική - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Δύο αντεργατικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής του Γ. Βρούτση οδήγησαν σύσσωμη την αντιπολίτευση σε αποχώρηση από την Ολομέλεια - Συνολικά από την ψηφοφορία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 - Κατεδαφιστική πολιτική για δωρεάν πρόσβαση, έρευνα και άσυλο στην εκπαίδευση καθώς και δραστικό περιορισμό της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης


Δύο τροπολογίες της τελευταίας στιγμής του Γ. Βρούτση (διαβάστε αναλυτικά περί τίνος πρόκειται) οδήγησαν σύσσωμη την αντιπολίτευση σε αποχώρηση από την Ολομέλεια και τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για άσυλο και ΟΤΑ, το οποίο μπήκε μετά τις 7 μ.μ. σε διαδικασία ψηφοφορίας από την οποία απείχε συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την κατάθεση των τροπολογιών καυτηρίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας

Ενώ  ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

(Διαβάστε συνολικά τις αντιδράσεις: Aντεργατικές τροπολογίες την τελευταία στιγμή από τον Γ. Βρούτση - Σφυροκόπημα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ψηφοφορία για τα άρθρα του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ, με τις τροπολογίες Βρούτση να ψηφίζονται μόνο από τη ΝΔ. «Με τις τροπολογίες αίρεται το αιτιολογημένο των απολύσεων και η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες. Είναι τροπολογίες οι οποίες εξυπηρετούν ξεκάθαρα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα. Επί της ουσίας πρόκειται για διατάξεις μνημονιακές οι οποίες έρχονται μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός δεν παίρνει χαμπάρι αυτές τις μεθοδεύσεις. Πλανώνται πλάνη οικτράν. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται και θα αντισταθεί σε αυτή τη μεθόδευση», όπως αναφέρει ενδεικτικά ο Αλέξης Χαρίτσης.

ΝΔ και Ελληνική Λύση υπερψήφισαν την κατάργηση του ασύλου

Από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε το άρθρο 64 του διυπουργικού νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ που είχε -όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από την όλη διαδικασία και δεν επέστρεψαν διαμαρτυρόμενα για την κατάθεση την τελευταία στιγμή τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας.

Το ίδιο είχαν κάνει τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, αλλά τα τρία κόμματα επέστρεψαν στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας. Ειδικότερα, σε σύνολο 198 παρόντων βουλευτών το άρθρο έλαβε 162 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 21 «παρών».

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Το απόγευμα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο μαζί με τις διατάξεις που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι καμία από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των τριών επίμαχων άρθρων δεν διεξήχθη καθώς είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την Ολομέλεια και οι βουλευτές του δεν συμμετείχαν στη διαδικασία .

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, όπως και υπέρ των άρθρων 1,2,3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες.

Υπέρ του άρθρου 101 ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Η νέα διάταξη ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού και την οδηγεί σε παραίτηση.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο διυπουργικό νομοσχέδιο  περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για την «κυβερνησιμότητα» σε δήμους και Περιφέρειες - που νοθεύει τη βούληση των πολιτών όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές - και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα:  Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ. κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019, χορήγηση φαρμάκων για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Παρέμβαση Τσίπρα: Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο η επίθεση της ΝΔ στο άσυλο

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής έκανε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Αλ. Τσίπρας: Ιδεολογική εμμονή της ΝΔ με την κατάργηση του ασύλου

Για «ιδεολογική εμμονή» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του κοινοβουλίου την Πέμπτη.

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι αποκρύπτεται πως στο νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και τόνισε: «Μέσα από αυτή την ιδεολογική εμμονή σας ενέχει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης».

Η μεταφορά της έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης την «ακρωτηριάζει» και την «αποδυναμώνει»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία ότι διατηρεί την ίδια στάση απέναντι στην παιδεία διαχρονικά που στοχεύει στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο σε ό,τι αφορά την έρευνα και πρόσθεσε ότι η μεταφορά της έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης την «ακρωτηριάζει» και την «αποδυναμώνει».

«Συμφωνούμε ότι η έρευνα πρέπει να έχει σύνδεση με την αγορά. Όμως η έρευνα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Έρευνα απαιτεί επιστημονικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική».

«Οδηγείτε σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία τα οποία η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους».

Οι αλλαγές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνουν «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός». «Έρχεστε σήμερα πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος και τον αλλάζετε», σημείωσε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι.

«Φέρνετε ένα ψευτοδίλημμα: κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία- εμείς σας λέμε ότι η δημοκρατία είναι το κρίσιμο».

Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη διάταξη η οποία αλλάζει τη διοίκηση της Αρχής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

«Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφίσετε θα υπάρχει ζήτημα διακοπής της θητείας της επιτροπής. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση, μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, για κάποιες εκ των οποίων μάλιστα επίκειται η έκδοση αποφάσεων. Μήπως αυτό επιχειρείτε;». τόνισε

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τέλος αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή τού διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αντιπολίτευση σχετικά με το βιογραφικό του. «Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα. Ξεκινάτε πολύ άσχημα,» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα: Έχετε εμμονή με το δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας (βίντεο)

Μητσοτάκης: Τα πανεπιστήμια ανοίγουν! Δεν συμβιβάζονται, πλέον, με την ασχήμια και την μετριότητα

Μίλησε για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής και αποκατάσταση του ασύλου παρά για κατάργησή του. «Διότι «ά-συλο» σημαίνει τον ασφαλή, «τον προστατευόμενο από σύληση τόπο» είπε και συμπλήρωσε «Και σήμερα ας το παραδεχτούμε: οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί. Πολλά κτίρια έχουν λεηλατηθεί».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνομία στα πανεπιστήμια. «Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών» και επισήμανε ότι «όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και απολογούνται σε αυτήν. Ενώ οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια υπάρχουν διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες. «Η συζήτηση ας μείνει μακριά και από επικίνδυνες απόψεις. Όπως αυτή που ακούστηκε, ότι τάχα τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι φυτώρια πολιτικών στελεχών. Η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά τους κομματικούς σωλήνες και τα προϊόντα τους».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιμένει στην ετήσια παραγωγή χιλιάδων ανέργων πτυχιούχων, υποστηρίζει τον στενό έλεγχο των πανεπιστημίων από το υπουργείο, σπέρνει απρογραμμάτιστα σχολές σε όλη την Ελλάδα και τάσσεται υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης ετών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Με λίγα λόγια, οι αντίπαλοί μας εκπροσωπούν, σήμερα, την οπισθοδρόμηση. Ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πρόοδο!» είπε.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για διατάξεις που αφορούν άσυλο, ΟΤΑ και Επιτροπή Ανταγωνισμού

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τρία επίμαχα ζητήματα, που περιλαμβάνονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 1, 2, 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, τα άρθρα 64 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δ. Τζανακόπουλος: Επιβεβλημένη η κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας (βίντεο)

Άσυλο: «Κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος»

Από την πλευρά του, και υπεραμυνόμενος του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στα τρία επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει τους όρους συγκρότησης των δημοτικών συμβουλίων εκβιάζοντας μια νέα κατάσταση, παρά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, και παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις για την ισότητα της ψήφου και την αρχή της αναλογικότητας».

Για το άρθρο 64 και το θέμα του ασύλου έκανε λόγο για αντισυνταγματική κατάργηση του άρθρου 16 σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Παράλληλα χαρακτήρισε «αντισυνταγματική και εξόφθαλμα “φωτογραφική” κατά της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου, τη διάταξη του άρθρου 101 που την οδηγεί σε παραίτηση», τονίζοντας ότι παραβιάζει και το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρση της τροπολογίας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, ενώ κάνει λόγο για απόπειρα παύσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η τροπολογία της κυβέρνησης «δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Σχετικές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις

Κατεδαφιστική πολιτική για δωρεάν πρόσβαση, έρευνα και άσυλο στην εκπαίδευση

«Κατεδαφιστική πολιτική» όσον αφορά την εκπαίδευση καταλόγισε η Μερόπη Τζούφη, πρώην υφυπουργός, στην κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής επί του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε και περιέχει την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Πιο συγκεκριμένα, η Αν. Τομεάρχης Παιδείας ανέφερε πως η νέα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατεδάφιση του μεταρρυθμιστικού έργου της προηγούμενης περιόδου, καταφεύγοντας σε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος και υλοποιώντας πολιτικές αποκλεισμού από τη Δημόσια Εκπαίδευση. Παράλληλα, σχεδιάζει να δώσει περισσότερο χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Η Μ. Τζούφη αναφέρθηκε αναλυτικά στα βασικά θέματα, δηλαδή, στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και την εξομοίωσή του με τον κοινό δημόσιο χώρο, τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, την επαναφορά της «βάσης του 10», την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε Τμήματα των Πανεπιστημίων - κινήσεις που στοχεύουν σε μια «ποιοτική γνώση για λίγους». Αναφέρθηκε επίσης στην απόσπαση της Έρευνας από το υπουργείο Παιδείας και τη μεταφορά της στο Υπουργείο Οικονομίας ως μια παγκόσμια πρωτοτυπία με πολλούς αρνητικούς συμβολισμούς και λειτουργικές αδυναμίες, καθώς και στη διακοπή των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Διαβάστε αναλυτικά...

Τι ακριβώς «προσθέτουν» οι προτεινόμενες διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο;

Σε άρθρο του αναφορικά με το Πανεπιστημιακό Άσυλο, ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αναφέρει πως το πιο ανησυχητικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα να καλεί ο οποιοσδήποτε την αστυνομία, ανεξάρτητα αν γνωρίζει να ξεχωρίζει τις διαβαθμίσεις των αξιόποινων πράξεων για τις οποίες καλεί την αστυνομία.

Ιδιαίτερη βάση έδωσε ο Κ. Γαβρόγλου, στην τυφλή προσήλωση της κυβέρνησης στα δόγματα της ιδιωτικοποίησης και του «νόμου και της τάξης», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στα υπαρκτά προβλήματα, αλλά και στην σιωπή της συνόδου των πρυτάνεων. Διαβάστε περισσότερα...

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κεραμέως: Με δυσφήμηση των πανεπιστημίων υπερασπίζεται την κατάργηση του ασύλου

«Τα διετή προγράμματα σπουδών αποτελούν το νέο υπόδειγμα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας»

Ενας εμβληματικός νέος ακαδημαϊκός θεσμός που παραδίδει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως παρακαταθήκη στη νέα κυβέρνηση είναι η ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) εντός των Πανεπιστημίων και η οργάνωση διετών προγραμμάτων μέσω αυτής της νέας ακαδημαϊκής μονάδας, αναφέρει σε άρθρο του ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ και πρώην συντονιστής του ΥΠΠΕΘ για τα διετή προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ, Αντώνης Κυπάρος. Ο θεσμός των διετών προγραμμάτων εφαρμόζεται επιτυχώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει.

«Τα διετή προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια αποτελούν το νέο υπόδειγμα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας, παρέχοντας μία ακόμη προοπτική για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των μαθητών και των γονέων είναι πάρα πολύ μεγάλα. Κάποιοι μαθητές των ΕΠΑΛ, κάνοντας τον προγραμματισμό τους, πιθανόν να μη συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί αποφάσισαν να εγγραφούν στα διετή προγράμματα σπουδών», συμπληρώνει ο Α. Κυπάρος.

«Κρίμα για τα Πανεπιστήμια. Περισσότερο κρίμα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους», καταλήγει. Διαβάστε περισσότερα...

Δραστικός περιορισμός της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Τυφλή εμπάθεια προς τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη Ι» και ένα πλέγμα μικροεξυπηρετήσεων που ουδόλως αφορούν τις τοπικές κοινωνίες», καταλογίζει στο ΝΔ ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

«Σπεύδοντας να προεξοφλήσει ότι υπάρχει μια «ανακύψασα προβληματική κατάσταση», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω σχεδίου νόμου, εξαιτίας, υποτίθεται, της αναλογικής συγκρότησης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, εκτός του ότι εχθρεύεται κάθε θεσμό που προάγει τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία, η κυβέρνηση υποτιμά εκ των προτέρων την ωριμότητα των αιρετών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, θεωρώντας δεδομένο ότι αποκλείεται να βρουν τρόπους σύνθεσης και συνεργασίας μέσω προγραμματικού διαλόγου», συμπληρώνει.

Ο Κ. Πουλάκης, αναφέρει πως με το νέο νομοσχέδιο η ΝΔ στοχεύει στην εκ νέου δημιουργία ενός δημαρχοκεντρικού και περιφερειαρχοκεντρικού μοντέλου σε βάρος των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, στην εκ νέου αυστηροποίηση του πλαισίου επίλυσης των διαφορών των Ο.Τ.Α. με τους εργαζομένους τους που θα τους καταστήσει εκ νέου ομήρους μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών, καθώς και σε ένα πολιτικά συγκεντρωτικό σύστημα, που απλώς θα διαχειρίζεται, συνήθως παραχωρώντας σε ιδιώτες, τις βασικές τοπικές ανάγκες. Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος, επισημαίνεται πως με ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των απερχόμενων και των νέων συμβουλίων του, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, «απαιτεί την άμεση απόσυρση της διάταξης του άρθρου 5 του Νομοσχεδίου που μετατρέπει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των προέδρων και των Κοινοτικών Συμβουλίων, σε γνωμοδοτικές». Διαβάστε σχετικά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Πούλου: Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη (ηχητικό)

Τι απαντά η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την Αυτοδιοίκηση σε διαλυτικές καταστάσεις, οι δήμοι πρέπει να διοικηθούν

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε απομονωμένος από την ελληνική κοινωνία και οι δεσμοί του με τον χώρο της αυτοδιοίκησης ήταν πάρα πολύ περιορισμένοι, εκδικήθηκε την Αυτοδιοίκηση και την οδήγησε σε διαλυτικές καταστάσεις», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», εξηγώντας ότι «ο δήμαρχος που πήρε 50% συν μία ψήφο και ο περιφερειάρχης που πήρε 50% συν μία ψήφο, στον δεύτερο γύρο δεν έχουν πλειοψηφία ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε στο περιφερειακό συμβούλιο ούτε στις βασικές επιτροπές που διοικούν τους δήμους και τις περιφέρειες» και διερωτώμενος «πώς θα λύσουν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τα θέματα, όπως αυτά που αφορούν τα σκουπίδια, όταν δεν έχουν πλειοψηφία να παίρνουν αποφάσεις».

Τζαβάρας: Επαναφέρουμε την κανονικότητα στους Δήμους

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις διατάξεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιτείνοντας ότι «επαναφέρουν στην κανονικότητα τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών που η κυβέρνηση του ΣΥΡΖΑ οδήγησε σε διάλυση».

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων της. Είναι απόλυτα σύμφωνες με το Σύνταγμα οι νέες διατάξεις γιατί αυτή η θεμελιώδης αντινομία που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, παραλύει κάθε λειτουργία στο χώρο της διοίκησης. Το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να αποκαταστήσει την ομαλή και βιώσιμη λειτουργία τους και να εξασφαλίσει ευρύτερες πλειοψηφίες στα όργανα των δήμων. Καθιερώνεται ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να εκπληρώσει την αποστολή της. Ομαλοποιούμε αυτή την κατάσταση με μια ισχυρή αυτοδιοικητική αρχή που προέρχεται από τις εκλογές», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας

ΥΦΥΠΕΞ: Αντισυνταγματικές ήταν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απορρίπτοντας με τη σειρά του την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

«Δεν κάνουμε απολύτως τίποτα άλλο από το να δώσουμε τα εργαλεία σε αυτόν που εξέλεξε ο λαός για να ασκήσει την πολιτική του και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Αντισυνταγματικές ήταν οι ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας και Γ’ βαθμό Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Λιβάνιος.

Κεραμέως: Σήμερα η συνταγματική επιταγή [για το πανεπιστημιακό άσυλο] δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέρριψε κατηγορηματικά την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πανεπιστημιακό άσυλο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία:

Πρώτον, όπως είπε, «γιατί το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία αλλά […] σήμερα αυτή η συνταγματική επιταγή δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

Δεύτερον, «το ακαδημαϊκό άσυλο είναι πλέγμα θεσμικών εγγυήσεων που δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα ρητά συν ότι τα κρατικά όργανα οφείλουν και έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κράτους δικαίου».

Σχόλια από τα κόμματα της ελάσονος αντιπολίτευσης

«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καμία νομική ισχύ». 'Ασκησε κριτική, επίσης, για το ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει αρχή, μέση και τέλος», «αποτελείται από πληθώρα άρθρων που διακατέχουν σχεδόν όλα τα υπουργεία και για το ότι πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου «δεν τέθηκαν ποτέ στην πλατφόρμα της διαβούλευσης». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα για να αποπροσανατολίσει στην κοινωνία», «βάζοντας επικοινωνιακά στην άκρη τα καυτά ζητήματα, όπως είναι οι αλλαγές στον "Κλεισθένη" και το άσυλο».

Για «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ και, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του επείγοντος, με τον οποίο εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο, σχολίασε ότι «τείνει να μονιμοποιηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δε συνεπάγεται βελτίωση της κυβερνησιμότητας, αλλά «θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής». «Πρόκειται για προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως ήταν και ο Καποδίστριας και ο Κλεισθένης», είπε.

Αναφορικά με το άσυλο, επεσήμανε ότι «αναβαθμίζεται η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων». «Σε ΑΕΙ-ανώνυμες εταιρείες δε χωράει το άσυλο, που προστατεύει το δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνουν τον αγώνα τους. (σ.σ. Με την προτεινόμενη διάταξη) θα αναγνωρίζεται μόνο το άσυλο για τις μπίζνες των καπιταλιστικών ιδεών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα θέματα ανομίας, «εάν υπήρχε βούληση».

Εκ μέρους της «Ελληνικής Λύσης», ο εισηγητής, Κωνσταντίνος Μπούμπας σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έρχονται στους ΟΤΑ «η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ετεροδιοίκηση» και δίνεται «μεγάλη ισχύς στον δήμαρχο, με τον κίνδυνο να μετατραπεί σε αυταρχικό δήμαρχο-Κρέοντα», «με το δημοτικό συμβούλιο να μην έχει λόγο και ισχύ για κάποιες σημαντικές αποφάσεις».

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα, εκ μέρους του ΜΕΡΑ25, έκανε λόγο για νομοθετική «επέλαση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έντεχνα, επί τέσσερα χρόνια και προεκλογικά, προετοίμασε την κοινή γνώμη για την επέλαση αυτή, ώστε χωρίς αναστολή να φέρει όσα έκρυβαν πίσω από όμορφες λέξεις». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις προωθούμενες αλλαγές στον Κλεισθένη, ανέφερε: «Η ΝΔ λέει: Αδιαφορώ, απονομιμοποιώ τα αποτελέσματα εκλογών με άρθρα νόμου». Για το άσυλο, σημείωσε ότι ο δημόσιος χώρος, με τον οποίο εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ «υπόκειται σε πάμπολους περιορισμούς» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η εφαρμογή της αντιδραστικής ιδεοληψίας για την κατάργηση του ασύλου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)