to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:16 | 16.03.2017

Διεθνή

O μεγάλος νικητής των ολλανδικών εκλογών είναι η Πράσινη Αριστερά

Όπως εκτιμά ο βρετανικός Γκάρντιαν, ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ολλανδία - και πλέον το μεγαλύτερο κόμμα της ολλανδικής αριστεράς, για πρώτη φορά - είναι οι GreenLeft (Πράσινη Αριστερά), με επικεφαλής τον 30χρονο Τζέσε Κλαβέ. Aπό 4 έδρες που κατείχαν, κάνουν άλμα πλέον στις 14 και αναδεικνύονται σε 5ο κόμμα στο πολυκομματικό σκηνικό της Ολλανδίας.


Με το 95% των ψήφων καταμετρημένο, το κόμμα - που ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια από κομμουνιστές, ειρηνιστές, ευαγγελιστές και ριζοσπάστες - αυξάνει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση από 4 βουλευτές σε 14, μετά από μια καταγιστική προεκλογική καμπάνια. 

«Φανταστικό αποτέλεσμα για μας, μια ιστορική νίκη», τη χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, η Μ. Μεγιέρ, καθώς «έδειξε πως υπάρχει γόνιμο έδαφος στην Ολλανδία για αλλαγή, για μια θετική και ελπιδοφόρα αφήγηση. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή», κατέληξε.

Το κόμμα γιόρτασε αυτή την ιστορική εξέλιξη με ένα τουίτ που δείχνει τον... Κέρμιτ να χορεύει:

Συχνά ο ηγέτης του κόμματος συγκρίνεται από το ΜΜΕ με τον καναδό πρωθυπουργό Ζαστίν Τριντό. Ο Κλαβέ - με Μαροκινό πατέρα και μητέρα ινδονησιακής καταγωγής - τόνιζε χθες, ημέρα των εκλογών, πως η απάντηση της αριστεράς στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη πρέπει να είναι απλώς το να υπερασπιστεί τα ιδανικά της. 

«Τι θα έλεγα σε όλους τους αριστερούς φίλους μου στην Ευρώπη; Μην προσπαθείτε να πείτε ψέματα στους ανθρώπους. Υπερασπιστείτε τις αξίες σας. Να είστε ευθείς. ΥΠέρ των προσφύγων. Υπέρ της Ευρώπης. Παίρνουμε κεφάλι στις δημοσκοπήσεις. Κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στην Ευρώπη. Μπορείτε να σταματήσετε τον λαϊκισμό». 

(το tweet αναφέρει: Η Πράσινη Αριστερά είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο Αμστερνταμ)

Mε πληροφορίες από τον Γκάρντιαν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)