to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 16.03.2017

Διεθνή

Ρούτε και Πράσινη Αριστερά νικητές στην Ολλανδία, ηττημένοι Βίλντερς και Ντάισελμπλουμ

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επικράτησε επί του αντι-ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού Γκέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης 15 Μαρτίου 2017, εξέλιξη που πρόσφερε ανακούφιση σε άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν ένα κύμα εθνικισμού


Με 95% των ψήφων καταμετρημένες, το κόμμα VVD του Ρούτε κερδίζει 33 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, λιγότερες από τις 41 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές το 2012.
Ο Βίλντερς αναμετράται με άλλα δύο κόμματα για τις 19 έδρες, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και τους κεντρώους Δημοκράτες 66, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων ANP.

To ρεπορτάζ του Euronews με τις δηλώσεις νικητών και ηττημένων

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο βρετανικός Γκάρντιαν, ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ολλανδία - και πλέον το μεγαλύτερο κόμμα της ολλανδικής αριστεράς, για πρώτη φορά - είναι οι GreenLeft (Πράσινη Αριστερά), με επικεφαλής τον 30χρονο Τζέσε Κλαβέ.  Aπό 4 έδρες που κατείχαν, κάνουν άλμα πλέον στις 14 και αναδεικνύονται σε 5ο κόμμα στο πολυκομματικό σκηνικό της Ολλανδίας (αναλυτικά εδώ)

 

Στις κάλπες προσήλθε το 55% των ψηφοφόρων, η μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων 30 χρόνων, σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για το αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«H Ολλανδία ψήφισε σήμερα κατά του λαϊκισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, στον απόηχο των exit polls που εμφανίζουν το κεντροδεξιό VVD πρώτο στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών, με δεύτερο το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς.

«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον λάθος λαϊκισμό» υπογράμμισε χαμογελώντας ο Μαρκ Ρούτε, σε ομιλία που εκφώνησε σε μια κατάμεστη από υποστηρικτές του αίθουσα στη Χάγη.

Το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα καθώς και κυρίως οι Οικολόγοι Πράσινοι (με 19 έδρες) φαίνεται να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των κομμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Σταθεροποιημένοι εμφανίζονται οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το ποσοστό του Εργατικού Κόμματος στο οποίο ανήκει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης και πρόεδρος της Ευρωομάδας, εμφανίζεται να καταποντίζεται με μόλις 9 έδρες.

Σε ανάρτησή του στο twitter o ακροδεξιός Βίλντερς εμφανίστηκε να παραδέχεται την ήττα του: «Σας ευχαριστώ. Κερδίσαμε έδρες», ανέφερε και πρόσθεσε «Ο Ρούτε δεν έχει τελειώσει μαζί μου».

Συγχαρητήρια για τη "σαφή νίκη" του στις βουλευτικές εκλογές έδωσε στον Μαρκ Ρούτε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε και τον συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του, «μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών» ήταν το tweet με το οποίο ενημέρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit poll που καταδεικνύουν την επικράτηση του κόμματος του Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

H καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, για τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι» είπε η Μέρκελ στον Ρούτε, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή νίκη έναντι του εξτρεμισμού». «Οι αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού των άλλων, και η πίστη στο μέλλον της Ευρώπης είναι οι μόνες αληθινές απαντήσεις στις εθνικιστικές κορώντες και τον απομονωτισμό που ταρακουνούν τον κόσμο», ήταν η επίσημη δήλωσή του Ολάντ.




Το πρώτο exit poll

VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 έδρες εκ των 150 εδρών

PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες

CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου NOS, το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκεντρώνει 9 έδρες.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Le Figaro, Liberation

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)