to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 26.07.2016

Κοινωνία

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Χίο - Η κυβέρνηση θα κινήσει πολύ γρήγορα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις, διαβεβαίωσε τους μαστιχοπαραγωγούς ο Β. Αποστόλου (ενημέρωση)

Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στη νότια Χίο, που κατέκαψε, από χθες τα χαράματα που ξεκίνησε, χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού, ώστε να αποφευχθούν οι αναζωπυρώσεις, τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα τρία ελικόπτερα, που το βράδυ παρέμειναν στη Χίο ώστε να ξεκινήσουν τις ρίψεις από το πρωί.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου, Μανόλη Βουρνού, η καμένη έκταση είναι περίπου 35.000 στρέμματα, ενώ όπως σημείωσε «η φωτιά θα σβήσει εντελώς μέχρι το απόγευμα αν βοηθήσει ο καιρός και διατηρηθούν οι χαμηλής έντασης άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή».

Εν τω μεταξύ, μεγάλη είναι η ζημιά στα μαστιχόδεντρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπο μέχρι και το 90% των μαστιχόδεντρων καταστράφηκε στα χωριά Λιθί, Ελάτα και Βέσσα ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές σε Μεστά, Αρμόλια και Πυργί.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν συνολικά 103 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο, 2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 15 ΟΤΑ, 40 εθελοντές και 30 στρατιώτες.

Συντονισμένες προσπάθειες για τον πλήρη έλεγχο

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, με προτάσεις για άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης των προβλημάτων από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο.

Εκτός των τεχνικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στην επιστολή και αφορούν ενέργειες προστασίας και αποκατάστασης, η κα Καλογήρου τονίζει την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και στο εισόδημα των αγροτών και ιδίως των κτηνοτρόφων της Χίου, ενώ προτείνει ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαστιχοπαραγωγών.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε άμεσα στη σύσταση και ενεργοποίηση της προβλεπόμενης κατά αρμοδιότητα από το νόμο επιτροπής καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν στη Χίο από την πυρκαγιά.


 

Η κυβέρνηση θα κινήσει πολύ γρήγορα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις, διαβεβαίωσε τους μαστιχοπαραγωγούς ο Β. Αποστόλου

Διαφορετική απ’ ό,τι στην καταστροφή από τη φωτιά του 2012 θα είναι η διαδικασία των αποζημιώσεων στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου- για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους και για την χαμένη παραγωγή στους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Χίο.

Ο υπουργός μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο χωριό Βέσσα όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής καθώς και με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπαδόπουλο.

Οι θεσμικοί φορείς του νησιού αλλά και οι κάτοικοι ζήτησαν τη λήψη σειράς μέτρων με δεδομένο ότι για πολλά από τα χωριά της νότιας Χίου, όπως η Βέσσα, η παραγωγή της μαστίχας είναι η μοναδική πηγή εσόδων. Εκτός των άλλων ζήτησαν την αποζημίωση για όσους έχασαν το φυτικό τους κεφάλαιο αλλά και αποζημιώσεις για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Επίσης ο πρόεδρος της Βέσσας ζήτηση φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει πολύ γρήγορα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Χαρακτήρισε δε ως δύσκολη την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοηθείας, αφού όπως είπε για να εκταμιευθούν χρήματα από αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι έχει πληγεί το 30% του ΑΕΠ της Χίου συνολικά.

Ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε να εξειδικεύσει τα έκτακτα μέτρα για τους μαστιχοπαραγωγούς μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής στη νότια Χίο τα επόμενα χρόνια. 

 

Βίντεο από το politischios.gr:

pyrkagia_049


Ενημέρωση, Δευτέρα 25/7, 11 μ.μ.

Από το astraparis.gr που έχει και τον εύστοχο τίτλο 

Η Χίος καίγεται, ξενυχτά, θυμάται και τρομάζει

Σκληρή μάχη έδιναν μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Ιουλίου 2016, πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι των χωριών της νότιας Χίου, που από το πρωί βλέπουν για ακόμα μία φορά να καίγονται οι περιουσίες τους, ότι ουσιαστικά είχε απομείνει από την μεγάλη πυρκαγιά του 2012.

Παρά το γεγονός ότι οι εστίες έχουν περιορισθεί και τα μέτωπα είναι μικρότερα υπάρχει μέγιστη επιφυλακή και ουσιαστικά όλη η περιοχή θα ξενυχτήσει, προκειμένου να προλάβει αναζωπυρώσεις και επέκταση της φωτιάς σε άλλες περιοχές.

Στον δρόμο Βέσσας – Αρμολίων και στην γύρω περιοχή εντοπίζονταν αργά το απόγευμα οι μεγαλύτερες εστίες φωτιάς και στα σημεία αυτά επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την τιθάσευση της πυρκαγιάς. Η φωτιά πέρασε μέσα από το κάστρο των Αρμολίων και στο σημείο αυτό είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Επιμένουν, επίσης, οι εστίες στην περιοχή «Σκαφίδι» στον Άγιο Γεώργιο Συκούση και πιο συγκεκριμένα μετά την Βέσσα, αλλά σε μεγάλη απόσταση από τον Άγιο Γιώργη.

Για την κατάσβεση των εστιών επιχειρούν μέχρι αργά το απόγευμα και λίγο πριν πέσει το σκοτάδι πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντικών ομάδων, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι των περιοχών που καίγονται.

Τα άλλα μέτωπα και ειδικότερα στην περιοχή Ελάτας, Λιθίου, Πυργίου και Μεστών έχουν ελεγχθεί, αλλά πάντα υπάρχει επιφυλακή και ετοιμότητα για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Από την πυρκαγιά εξακολουθούν να καίγονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα, ελιές, συκιές, καθώς και δασικές εκτάσεις και συστάδες δασών, που είχαν μείνει ανέπαφες από την πυρκαγιά του 2012.

Ενημέρωση, 21.15 μ.μ.

Ενημέρωση, 20.25 μ.μ. από stokokkino.gr

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που πνέουν στην περιοχή και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να προστατεύσουν τα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 30 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 102 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 15 οχήματα ΟΤΑ, έξι βυτιοφόρα, δύο μηχανήματα έργου, δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.
 

Παράλληλα, στις 9 το βράδυ θα αναχωρήσουν από τον Πειραιά για τη Χίο με το πλοίο «Αριάδνη» 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες από τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενημέρωση, 4.00 μ.μ.

Η τελευταία συνολική ενημέωση, στις 4 το μεσημέρι, από το astraparis.gr:

Την χαριστική βολή σε ό,τι απέμεινε από την μεγάλη πυρκαγιά του 2012 φαίνεται ότι δίνει η σημερινή (Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016) πυρκαγιά, που ακόμα συνεχίζει να καίει σε ένα μεγάλο και ανεξέλεγκτο μέτωπο στα χωριά της νότιας Χίου.

Τις πρώτες και μεγάλες ζημιές έπαθαν τα χωριά Μεστά και Ελάτα, όπου η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών και μάλιστα κατέστρεψε στην Ελάτα μια βάρκα κι ένα τρέιλερ μέσα στο χωριό, καθώς και ένα κοντέινερ με οικοσκευή, κοντά στο γήπεδο του μπάσκετ. Ζημιές σε οχήματα και σταύλους έχουν, επίσης, αναφερθεί στα Μεστά, όπου η φωτιά κυριολεκτικά έζωσε το χωριό, όπως – άλλωστε – και στην Ελάτα.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στα χωριά Ελάτα και Βέσσα, καθώς και στην διαδρομή προς το Πυργί, το Λιθί και τον Άγιο Γεώργιο Συκούση. Οι καπνοί έχουν πνίξει τα πάντα, ακόμα και μέσα στα χωριό της Βέσσας και της Ελάτας, όπου οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή για τυχόν επιδείνωση της κατάστασης.

Στους δρόμους έχουν πέσει δέντρα, τα οποία απομακρύνονται με μέσα του στρατού και της περιφέρειας, καθώς και πέτρες, ενώ το μόνο παρήγορο σε όλη την κατάσταση είναι ότι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τους οικισμούς, καίτοι σε ορισμένες περιπτώσεις η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Ο χάρτης της νοτιοδυτικής Χίου, με σημειωμένο το χωριό της Ελάτας

Μετά τις 12 το μεσημέρι ένα μεγάλο μέτωπο ήταν μετά την Βέσσα, προς τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, αλλά σε μεγάλη απόσταση από το χωριό. Η κατάσταση εκεί άλλον βελτιώνεται, αφενός λόγω της επέμβασης επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και εναέριων μέσων και αφετέρου λόγω αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου που σπρώχνει την φωτιά προς τα καμένα.

Επίσης, ένα μεγάλο μέτωπο είναι έξω από τη Ελάτα προς την κατεύθυνση του Πυργίου και ένα τρίτο μέτωπο κοντά στο Πυργί.

Γενιά, πάντως, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιές σε μεγάλη έκταση, από το Λιθί και τα Μεστά έως την Βέσσα, χωρίς – ωστόσο – στις περισσότερες των περιπτώσεων να δημιουργούν προβλήματα. Όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων οι φωτιές αναζωπυρώνονται και καίνε ό,τι έχει απομείνει κοντά τους.

Να σημειώσουμε ότι η φωτιά σε μεγάλο βαθμό έχει περάσει μέσα από τα καμένα του 2012, όπου μόλις είχε αρχίσει η αξιόλογη αναβλάστησή τους και φυσικά τα έχει αποτελειώσει..

Σοβαρές ζημιές σε όλα τα προαναφερθέντα χωριά έχουν προκληθεί σε ελιές, σε μαστιχόδεντρα και σε άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε δασικές εκτάσεις και σε κάποιες συστάδες δάσους που είχαν γλυτώσει από την πυρκαγιά του 2012.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, το σύνολο των εθελοντικών ομάδων του νησιού και ανεξάρτητοι εθελοντές, κάτοικοι των χωριών, πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, ενώ δυνάμεις του στρατού με μηχανήματα, καθώς και πεζοπόρα τμήματα, βρίσκονται σε πολλά σημεία της περιοχής.

Ενημέρωση, 2.55 μ.μ.

50 στελέχη του Στρατού στη Χίο

Με 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του πυροσβεστικού Σώματος, 10 από το Στρατό, 10 από το πολεμικό Ναυτικό, 10 από την πολεμική Αεροπορία και 20 από το πυροσβεστικό Σώμα, ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στη Χίο για την αντιμετώπιση της εκεί εκδηλωθείσας πυρκαγιάς. Τo C-130 της πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει το προσωπικό απογειώθηκε από την 112 πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα στις 13:56 ώρα.

Ενημέρωση, 2.40 μ.μ.

Με στόχο να την ελέγξουν πριν βραδιάσει επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στη νότια Χίο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, που μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ένα από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα δεύτερο από Βέσσα προς Αρμόλια και ένα τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

«Είμαστε αισιόδοξοι, δεν υπήρξαν ζημιές στους οικισμούς θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κάρμαντζης.

Αυτή τη στιγμή στη Χίο, από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες. Ας σημειωθεί ότι ήδη αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

Ενημέρωση, 2.20 μ.μ.

«90% η καταστροφή στα μαστιχόδεντρα»

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Politischios.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση. Υπενθυμίζεται πως η μαστίχα - που παράγεται μόνο στη Χίο και πουθενά αλλού στον κόσμο - είναι από τα βασικά παραγωγικά είδη της Χίου, και πηγή εισοδήματος για χιλιάδες κατοίκους των χωριών της περιοχής.

 

Ενημέρωση, 1.30 μ.μ.

Ανεξέλεγκτη και ενισχυόμενη διαρκώς από τους ανέμους μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη νότια Χίο στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από πεζοπόρο τμήμα της Αθήνας ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται επιπλέον ενίσχυση με οχήματα και πυροσβέστες το βράδυ της Δευτέρας.

Τα 3 μέτωπα

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη και τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι 3. Το πρώτο και περισσότερο επικίνδυνο είναι στην περιοχή από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, το δεύτερο από Βέσσα με κατεύθυνση τα Αρμόλια αλλά μακριά από το χωριό και το τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί. Τις επίγειες δυνάμεις επικουρούν 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα Kamov της Χίου και της Σάμου καθώς και 2 Canadair.

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε καταφέρει να μην υποστούν ζημιές οι οικισμοί. Όμως ο αέρας δημιουργεί συνεχώς αναζωπυρώσεις», δήλωσε από το μέτωπο της πυρκαγιάς ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης την ώρα που ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς βρίσκεται στον ΧΥΤΑ της νότιας Χίου όπου πλησιάζει η πυρκαγιά.

Οι δυνάμεις

Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα ενώ στο σημείο βρίσκονται 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες. Επίσης αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

(πηγή: Politischios.gr)

Στο νησί μετέβη με ελικόπτερο ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος για να εποπτεύσει το έργο της πυρόσβεσης, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων από την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η σημερινή πυρκαγά καίει και σε μέρος της έκτασης που είχε καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του 2012, κατά την οποία είχαν αποτεφρωθεί 146.000 στρέμματα

Eνημέρωση, 1.10 μ.μ.

Για τις ζημιές σε καλλιέργειες από την πυρκαγιά: Στη Χίο την Τρίτη ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Όπως ενημερώνει με δελτίο Τύπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο, Ανδρέας Μιχαηλίδης:

Αύριο το πρωί θα επισκεφτεί το νησί μας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να εξετάσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Νότια Χίο.

Ενημέρωση, 12.30 μ.

Νεότερο βίντεο:

Με 4 αεροσκαφη και 72 στρατιώτες  έχουν ενισχυθεί οι επιχειρησιακές δυνάμεις πυρόσβεσης στη Χίο, όπως ενημερώνει η Πυροσβεστική

Καταστράφηκαν και αγροικίες:

(πηγή: www.kounoupi.gr)

Ενημέρωση, 11.55

4 ακόμη αεροσκάφη θα συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης, όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική μέσω Twitter

Ενημέρωση, 9.45

Σκληρή μάχη με τη μεγάλη φωτιά στα Μαστιχοχώρια στη νότια - νοτιοδυτική Χίο δίνουν επίγειες και εναέριες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις έχοντας καταφέρει να ελέγξουν τμήματα του μεγάλου πύρινου μετώπου στον άξονα βορράς - νότος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Σημειώνεται ότι κάηκαν καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

Η περιφέρεια Βορ. Αιγαίου ζητά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές

Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της νήσου Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Φωτογραφίες από τον Πολίτη της Χίου (εδώ περισσότερες):

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:15 Στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση είναι αυτή την ώρα η μεγάλη εστία της πυρκαγιάς, ενώ φαίνεται ότι έχουν περιορισθεί τα μέτωπα στις άλλες περιοχές. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, υπάρχει μια ενεργή εστία μεγάλη ανάμεσα στα χωριά Ολύμπους, Βέσσα και Ελάτα. (πηγή: astraparis.gr)

Σύμφωνα με τον «Πολίτη της Χίου», η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από την περιοχή της Ελάτας και του Λιθίου και γρήγορα εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο με διάφορες κατευθύνσεις, νέα προς νότια στα Μεστά και ένα αντίστοιχο προς Ολύμπους και Πυργί που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (9 π.μ.), το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.

Στην πυρκαγιά στη Χίο επιχειρούν: 38 πυροσβέστες,16 οχήματα,11 άτομα πεζοπόρο,40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικα μηχανήματα, 6 Ε/Π. Παράλληλα, δύο αεροπλάνα Canadair πραγματοποιούν ρίψεις νερού καθώς και ένα ελικόπτερο, αν και οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που προέρχονται κυρίως από τους κατοίκους της Ελάτας, η φωτιά στο πέρασμά της έχει καταστρέψει ένα τρακτέρ στην περιοχή, ενώ τρία σπίτια αντιμετώπισαν προβλήματα.

Ο καπνός φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο, αναφέρει το meteo.gr

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)