to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 14.09.2014

Διεθνή

Νέος αποκεφαλισμός: Δολοφόνησε Βρετανό όμηρο το Ισλαμικό Κράτος (βίντεο)

Μαχητές της ισλαμιστικής, εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.), οι οποίοι πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία, κυκλοφόρησαν το Σάββατο βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται ο αποκεφαλισμός του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.


Διαβάστε σχετικά: Κέρι: Έχουμε «επαρκή υποστήριξη» για πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους // Reuters: Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε 8 σουνίτες στο βόρειο Ιράκ


Μαχητές του ΙΚ δημοσιοποίησαν το Σάββατο ένα βίντεο όπου φαίνεται ο αποκεφαλισμός του Χέινς, ενώ στο τέλος της βιντεοσκόπησης οι τρομοκράτες παρουσιάζουν έναν ακόμα άνδρα, απειλώντας ότι θα τον σκοτώσουν και αυτόν εάν ο Κάμερον συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Χέινς, πατέρας δύο παιδιών, απήχθη το 2013, ενώ εργαζόταν για λογαριασμό της γαλλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Acted, για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.



Γύρισαν βίντεο: «Ένα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής»

Μαχητές της ισλαμιστικής, εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), οι οποίοι πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία, κυκλοφόρησαν το Σάββατο ένα βίντεο όπου δήλωναν πως σκοπεύουν να αποκεφαλίσουν τον Βρετανό Ντέιβιντ Χέινς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. 

Το βίντεο με τίτλο «Ένα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής» ξεκινά με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, να μιλά για τη συνεργασία της χώρας με την ιρακινή κυβέρνηση και τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά για την πάταξη του ΙΚ. 

«Αυτός ο Βρετανός πρέπει να πληρώσει το τίμημα τις υπόσχεσής σου, Κάμερον, να προετοιμάσεις για μάχη τους Πεσμεργκά κατά του Ισλαμικού Κράτους», δηλώνει ένας άνδρας με βρετανική προφορά, ντυμένος στα μαύρα και με καλυμμένο το πρόσωπό του. 

Ο άγνωστος στέκεται πάνω από τον Χέινς, ο οποίος είναι γονατισμένος και φορά μια πορτοκαλί φόρμα, μεταδίδει το Ρόιτερς. 

Στη συνέχεια του βίντεο [η οποία δεν περιλαμβάνεται στο απόσπασμα που θα δείτε παρακάτω] φαίνεται ο αποκεφαλισμός του γονατισμένου άνδρα. 

Στο τέλος, ο μασκοφόρος παρουσιάζει έναν άλλον άνδρα λέγοντας ότι πρόκειται να θανατωθεί εάν ο Κάμερον συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. 
 

 
 

Κάμερον: «Σατανική πράξη» η δολοφονία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε το Σάββατο ότι η δολοφονία του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ήταν μια καθαρά σατανική πράξη και υποσχέθηκε ότι θα φέρει τους δολοφόνους ενώπιον της δικαιοσύνης, όσο διάστημα κι εάν χρειαστεί.

«Είναι αποτρόπαιο και φρικτό η δολοφονία ενός αθώου φιλανθρωπιστή. Η καρδιά μου βρίσκεται με την οικογένεια του Ντέιβιντ Χέινς, ο οποίος είχε επιδείξει εξαιρετικό θάρρος και σθένος σε όλη αυτή τη δοκιμασία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού. 

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να κυνηγήσουμε τους δολοφόνους και να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης, για όσο διάστημα χρειαστεί» (διαβάστε αναλυτικά). 

Καταδίκασε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σε έντονο ύφος τη «βάρβαρη δολοφονία» του Χέινς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σήμερα δίπλα στο στενό μας φίλο και σύμμαχο σε αυτή τη θλιβερή στιγμή», δήλωσε ο κ. Ομπάμα σε ανακοίνωσή του. «Θα συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο και με μια ευρεία συμμαχία εθνών από την περιοχή και από όλο τον κόσμο, ώστε να φέρουμε τους δράστες αυτής της αποτρόπαιης πράξης ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταστρέψουμε αυτή την απειλή προς τους λαούς των χωρών μας, την περιοχή και όλο τον κόσμο».

Ο Μπ. Ομπάμα έχει κάνει έκκληση για τη δημιουργία μιας συμμαχίας μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής για την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει το Ι.Κ. Επίσης ο νέος αποκεφαλισμός συνέπεσε με το πέρας της περιοδείας του αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, με στόχο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. 

Και το Παρίσι καταδικάζει την "αποτρόπαια δολοφονία" 

Η γαλλική προεδρία καταδίκασε σήμερα την "αποτρόπαια δολοφονία" του βρετανού ομήρου Ντέιβιντ Χέινς, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), "οργάνωση της δειλίας και της αχρειότητας", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων. 

"Η αποτρόπαιη δολοφονία του Ντέιβιντ Χέινς δείχνει για άλλη μια φορά πόσο η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί εναντίον του Daesh (αραβικά ακρωνύμιο του IΚ), οργάνωσης της δειλίας και της αχρειότητας. Η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του Ντέιβιντ Χέινς και στη Βρετανία", επισημαίνει η γαλλική προεδρία. 

 

Καταδικάζει και το Βερολίνο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ καταδίκασαν σήμερα την εκτέλεση του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς, που εργαζόταν σε ανθρωπιστική οργάνωση, από το Ισλαμικό Κράτος χαρακτηρίζοντάς την «απεχθή ενέργεια βάρβαρης βίας».

Η Μέρκελ εξέφρασε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τον «τρόμο» της μπροστά στην «αδικαιολόγητη ενέργεια των τρομοκρατών που πρέπει να τιμωρηθούν» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο της καγκελαρίου. 
Από την πλευρά το επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έγραψε σε μία ανακοίνωση: «Με τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των εικόνων αυτής της δολοφονίας, ένα ακόμη ταμπού καταρρίφθηκε με απαράδεκτο τρόπο».
«Εκεί όπου κυριαρχεί το Ισλαμικό Κράτος, δολοφονούν, βιάζουν, καίνε. Η διεθνής κοινότητα πρέπει αποφασιστικά να πολεμήσει ενάντια σε αυτό που αποτελεί μία απειλή για το Ιράκ, τις γύρω περιοχές και επίσης για εμάς».

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε επιπλέον την ικανοποίησή του για τη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι με αντικείμενο την ασφάλεια στο Ιράκ.
«Η πρωτοβουλία της Γαλλίας για μία συνάντηση στο Παρίσι πραγματοποιείται έγκαιρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη μία στρατηγική για να πολεμήσουμε την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κράτος» προσέθεσε ο ίδιος. 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)