to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:28 | 11.09.2014

Διεθνή

Ο Ομπάμα «αναλαμβάνει δράση» στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν τις συστηματικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους «όπου και αν είναι αυτοί» συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα


Σχετικές εξελίξεις:

Nεότερη ενημέρωση:

Οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια αν δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης της Δαμασκού, προειδοποίησε σήμερα ένας Σύρος υπουργός, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται να πλήξουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους και στη χώρα αυτή. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας απέκλεισαν σήμερα το ενδεχόμενο να μετάσχουν οι χώρες τους σε αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

 

Αναλυτικά:

Όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα διστάσει να επιτεθεί στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και δεν θα τους επιτρέψει να έχουν «κανένα ασφαλές καταφύγιο». «Έχω καταστήσει σαφές ότι θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες που απειλούν τη χώρα μας, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαπεντάλεπτης ομιλίας του από το Λευκό Οίκο. 

U.S. President Barack Obama delivers a live televised address to the nation on his plans for military action against the Islamic State, from the Cross Hall of the White House in Washington September 10, 2014.  REUTERS-Saul Loeb-Pool

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσω να αναλάβω δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς και στο Ιράκ», είπε, χρησιμοποιώντας το αρκτικόλεξο ISIL αναφερόμενος στην ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. «Αυτή είναι μια βασική αρχή της προεδρίας μου: αν απειλείτε την Αμερική, δεν θα βρείτε κανένα ασφαλές καταφύγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τον μετριοπαθών σύρων επαναστατών που αντιμάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ με τη νέα αποστολή στρατιωτικών συμβούλων ανέρχονται πλέον σε 1000 στελέχη έχοντας διαταγή για την παροχή βοήθειας στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις, όπως ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή, όχι μόνο για το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

U.S. President Barack Obama departs after delivering a live televised address to the nation on his plans for military action against the Islamic State, from the Cross Hall of the White House in Washington September 10, 2014.  REUTERS-Saul Loeb-Pool


«Αν και δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει συγκεκριμένες συνωμοσίες εναντίον της πατρίδας μας η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους έχει απειλήσει την Αμερική και τους συμμάχους μας» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Όπως ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα χιλιάδες ξένοι μαχητές, μεταξύ των οποίων ευρωπαίοι και αμερικανοί, έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία και θα μπορούσαν να εκτελέσουν επιθέσεις κατά της Δύσης. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να ανακόψουν τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού κράτους για τη βελτίωση μυστικών υπηρεσιών την ενίσχυση της αμερικανικής άμυνας την αντιμετώπιση της ιδεολογίας που πρεσβεύσει το Ισλαμικό Κράτος και για την ανακοπή της ροής ξένων μαχητών στις τάξεις των τζιχαντιστών συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ομπάμα. Από τις 8 Αυγούστου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ κατά των θέσεων των τζιχαντιστών. 

Πηγή: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)