to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 12.03.2014

Διεθνή

Με το βλέμμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής: Προειδοποίηση των G7 στη Ρωσία να μην προσαρτήσει την Κριμαία

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα Μόσχας - Δύσης εν αναμονή του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία - Η τοπική βουλή της Κριμαίας υιοθέτησε την Τρίτη μια «διακήρυξη ανεξαρτησίας» ενόψει του δημοψηφίσματος, ενώ παράλληλα έκλεισε τον εναέριο χώρο της περιοχής σε πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία - Νέα εμφάνιση Γιανουκόβιτς, εξακολουθεί να θεωρεί εαυτόν «νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας»


Αναλυτικά οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ηγέτη της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας 

------------------

Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών θα ζητήσει από τη Ρωσία να σταματήσει τις προσπάθειές της να προσαρτήσει την Κριμαία της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει όλες τις προσπάθειες να προσαρτήσει την ουκρανική αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Παράλληλα, την αποστολη του ΔΝΤ και την παροχή δανειακής βοήθειας 1,6 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, συζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Ολι Ρεν. Τα χρήματα αυτά, διευκρίνισε ο Επίτροπος, θα μπορέσουν να δοθούν υπό μορφή δανείων, μόλις υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της Ουκρανίας από το ΔΝΤ και οι ουκρανικές αρχές εγκρίνουν τις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να γίνουν στη χώρα.

Η Κριμαία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της

Την Τρίτη, η βουλή της Κριμαίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή που οργανώνει με θέμα την ένωση από τη Ρωσία. Η ουκρανική βουλή διαμηνύει ότι αυτή της Κριμαίας «θα διαλυθεί» αν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα.

"Με τη μορφή που έχει σήμερα, το δημοψήφισμα που αφορά την Κριμαία και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί παράνομο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ελβετός προεδρεύων του ΟΑΣΕ. Ο Μπουρκχάλτερ σημείωσε επίσης ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού στο δημοψήφισμα αυτό.

(Aφίσα στη Σεβαστούπολη που καλεί σε συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας)

 

ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις απέναντι από τη Κριμαία

Κοινές ασκήσεις στις οποίες μετέχουν οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα άρχισαν σήμερα ακριβώς απέναντι από τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι ναυτικές ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία.

Ωστόσο έστειλαν μήνυμα αποφασιστικότητας στα μέλη του ΝΑΤΟ που διατυπώνουν ανησυχίες για τις προθέσεις της Ρωσίας απέναντι στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία κοντά στα ουκρανικά σύνορα και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Πολωνίας.

Το βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις άρχισαν με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Truxtun και μέρος του αμερικανικού Έκτου Στόλου που έχει τη βάση του στην Ιταλία μετέχει στις ασκήσεις με τη βουλγαρική φρεγάτα Drazki και τρία ρουμανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

"Αυτή τη φορά η άσκηση άρχισε όπως είχε προγραμματιστεί", δήλωσε ο βούλγαρος αντισυνταγματάρχης Ντιμίταρ Τίτεφ.Παράλληλα ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι μια κοινή ναυτική άσκηση της BLACKSEAFOR, η οποία θα πραγματοποιείτο υπό τη διοίκηση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού από 28 Μαρτίου έως 15 Απριλίου ακυρώθηκε. Η BLACKSEAFOR ιδρύθηκε το 2001 από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ουκρανία για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)