to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:58 | 07.03.2014

Διεθνή

Διελκυστίνδα Μόσχας-Δύσης με το βλέμμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία

Η τοπική βουλή της Κριμαίας υιοθέτησε σήμερα μια «διακήρυξη ανεξαρτησίας» ενόψει του δημοψηφίσματος της 16 Μαρτίου, ενώ παράλληλα έκλεισε τον εναέριο χώρο της περιοχής σε πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία. Νέα εμφάνιση Γιανουκόβιτς, εξακολουθεί να θεωρεί εαυτόν «νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας». Αντίδραση του Κιέβου στο δημοψήφισμα, στις βαλτικές χώρες ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας. ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη AWACS αναπτύσσονται στην Πολωνία.


(Ουκρανοί στρατιώτες ανταλλάσσουν χειραψία με στρατιώτη που πιστεύεται ότι είναι ρώσος στη στρατιωτική βάση του χωριού Perevalnoye κοντά στη Συμφερόπολη)

Διαβάστε τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών.

Τρίτη 11/3

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Κριμαίας, εδώ

Η Κριμαία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της

Παράνομο χαρακτηρίζει ο ΟΑΣΕ το δημοψήφισμα για την Κριμαία

Η Κριμαία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία, επιτρέπει τις εμπορικές πτήσεις μόνο από τη Μόσχα

Διακήρυξη ανεξαρτησίας ψήφισε η τοπική Βουλή της Κριμαίας - «Ακυρώστε ως αύριο το δημοψήφισμα», απαντάει το Κίεβο: Η βουλή της Κριμαίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή που οργανώνει με θέμα την ένωση από τη Ρωσία. Η ουκρανική βουλή διαμηνύει ότι αυτή της Κριμαίας «θα διαλυθεί» αν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα

Προπαγανδιστική αφίσα υπέρ του «ναι» (στην ένωση με τη Ρωσία) στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής, 16 Μάρτη

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης από ρωσικό έδαφος, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας επέμεινε πως παραμένι ο «νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας» - Νέα εθνοφρουρά φτιάχνει το καθεστώς του Κιέβου

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπ. Εξωτερικών, Φ. Σταϊνμάγιερ, δήλωσε από εσθονικό έδαφος, καθώς πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής, πως «αν δεν αλλάξει στάση η Ρωσία, τη Δευτέρα θα συζητήσουμε τη λήψη μέτρων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δευτέρα 10/3

 
 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει ξανά σήμερα το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την ουκρανική κρίση, δήλωσαν διπλωμάτες. Η ανεπίσημη αυτή διάσκεψη, που θα ξεκινήσει στις 22:00 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας. Πρόκειται για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το θέμα αυτό σε διάρκεια δέκα ημερών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε σήμερα στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως θεωρεί ότι η θέση της Ρωσίας στην κρίση της Ουκρανίας συνεχίζει να έρχεται σε αντίθεση με αυτές που εκφράζει η Δύση, ενώ τον ενημέρωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι απέφυγε να αποδεχθεί μια πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία για περαιτέρω συνομιλίες

Το φιλορωσικό κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή την Κυριακή 16η Μαρτίου ενός δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι κάτοικοι της χερσονήσου αυτής της Ουκρανίας αν επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία. Οι αρχές της Κριμαίας προσκάλεσαν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να στείλει παρατηρητές στο δημοψήφισμα. Τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα αυτό. Εξάλλου ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη για την κατάσταση στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Γιατσενιούκ είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως η Ρωσία, οι δυνάμεις της οποίας ελέγχουν την Κριμαία, προσπαθεί «να υπονομεύσει τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και να αλλάξει το αποτέλεσμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Νωρίτερα: Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά τη διάρκεια εισβολής τους σε ουκρανική ναυτική βάση στη Κριμαία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο. Κανένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες δεν τραυματίστηκε και ο διοικητής της βάσης προσπάθούσε μέχρι πριν λίγη ώρα να διαπραγματευτεί μία ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Η Ουκρανία και η Ρουμανία υπέγραψαν τη Δευτέρα μια συμφωνία ενίσχυσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τίτους Κορλατεάν και ο ομόλογός του της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία στο Κίεβο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είναι εξοργισμένο «από την ανομία που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία» και κατηγόρησε το ακροδεξιό παραστρατιωτικό κίνημα Δεξιός Τομέας για «συνέργεια» με τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο. Παράλληλα, ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας θα παραχωρήσει το δικαίωμα στους κατοίκους της περιοχής να κατέχουν ρωσικό ή ουκρανικό διαβατήριο σε περίπτωση προσάρτησης της ουκρανικής περιοχής στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

(χάρτης της Κριμαίας)

Στην τελευταία ομοβροντία της στον πόλεμο της προπαγάνδας για την Ουκρανία, στο πλαίσιο του οποίου οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν ένα κατάλογο με 10 ψευδείς, όπως υποστηρίζουν, ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση ότι σιωπά σχετικά με τη βία και τις συλλήψεις που πραγματοποιούνται σε βάρος Ρώσων συμπατριωτών του. Το υπουργείο αναφέρει σε δήλωσή του πως μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στις 8 Μαρτίου στο Χάρκοβο, τραυματίζοντας μερικούς.

Αναφέρει επίσης πως επτά Ρώσοι δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση στο Δνειπεροπετρόφσκ, γεγονός που δείχνει ότι οι νέοι ηγέτες και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους δεν είναι προσηλωμένοι στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης. «Η επαίσχυντη σιωπή των Δυτικών εταίρων μας, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ξένων μέσων ενημέρωσης είναι εντυπωσιακή. Τίθεται το ερώτημα - πού είναι η περίφημη αντικειμενικότητα και προσήλωση στη δημοκρατία;», ερωτά το ρωσικό υπουργείο.

German Chancellor Angela Merkel, Russia's President Vladimir Putin and Britain's Prime Minister David Cameron (L-R) sit to watch a fragment of the ballet "Ruslan and Lyudmila" during the G20 Summit in Peterhof near St. Petersburg September 6, 2013.(Reuters / Michael Klimentyev)

(Α. Μέρκελ, Β. Πούτιν και Ντ. Κάμερον σε φωτογραφία αρχείου)

«Πρόσχημα για να εισβάλει ψάχνει η Ρωσία»

Η αστυνομία του Χάρκοβο αντιμετωπίζει το επεισόδιο στην πόλη ως ήσσονος σημασίας και λέει πως η μόνη σχέση με το Δεξιό Τομέα αναφέρθηκε σε ανώνυμο τηλεφώνημα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει Ρώσους αξιωματούχους και ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα για να εμφανίσουν ως βίαιους εξτρεμιστές τους διαδηλωτές που ανέτρεψαν τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Βαθαίνει το ρήγμα στην Ουκρανία

Αυτόπτες μάρτυρες στην ανατολική Ουκρανία λένε πως οι εντάσεις εκεί υποθάλπονται από φιλορώσους ακτιβιστές, οι οποίοι υποκινούν βίαια επεισόδια για να παράσχουν στον κ. Πούτιν ένα πρόσχημα ώστε να εισβάλει στην Ουκρανία για να προστατεύσει τους εκεί Ρώσους.

Αξιωματούχος που παρακολουθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για λογαριασμό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε, αφού επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Κριμαία, πως η πιο πιεστική ανησυχία της αφορά τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης στη νότια αυτή περιοχή της Ουκρανίας.

Η ίδια δήλωσε πως οι φιλορωσικές αρχές που έχουν καταλάβει την εξουσία στην Κριμαία καταστέλλουν τα μέσα ενημέρωσης που δεν τις υποστηρίζουν και εκφοβίζουν δημοσιογράφους.

A girl holds a banner reading "Kharkiv, Donetsk, Sevastopol" as pro-Russian supporters attend a rally under the statue of Lenin in the centre of the eastern Ukrainian city of Kharkiv on March 8, 2014 (AFP Photo / Sergey Bobok)

(φιλορώσοι διαδηλωτές στο Χάρκοβο)

Κυριακή 9/3

Ο ηγέτης του φιλο-ρωσικού περιφερειακού κοινοβουλίου στην Κριμαία φέρεται να δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι η περιοχή θα αποτελέσει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν από το τέλος του μήνα. «Η διαδικασία μετάβασης σε μια νέα νομική δομή είναι περίπλοκη. Αλλά υποθέτουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλάντιμιρ Κονσταντίνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων Itar-Tass.

Η ηγεσία της Κριμαίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Κονσταντίνοφ υποσχέθηκε σε δάσκαλους, γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους ότι το εισόδημά τους θα τετραπλασιαστεί με την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία. Η Μόσχα έχει ήδη λάβει επίσημα μέτρα για την ενσωμάτωση της χερσονήσου, ωστόσο η νέα ουκρανική κυβέρνηση καθώς και η διεθνής κοινότητα έχουν καταδικάσει το δημοψήφισμα ως παράνομο.

 

«Δεν παραχωρούμε ούτε εκατοστό» δηλώνει ο Γιατσενιούκ

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με την κρίση με τη Ρωσία στην Κριμαία. Την επίσκεψη επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος. "Μεταβαίνω στις ΗΠΑ όπου θα έχει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με στόχο την επίλυση της κρίσης που συντελείται στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις", δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη κυβερνητικής συνάντησης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κιέβο.

Δεν έδωσε πάντως στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες της επίσκεψής του ούτε άλλες πληροφορίες σχετικές με αυτήν. Νωρίτερα, σε συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στο Κίεβο προς τιμήν του εθνικού ποιητή της χώρας του 19ου αιώνα Ταράς Σεβτσένκο, ο Γιατσενιούκ είπε ότι η Ουκρανία δεν θα "παραχωρήσει ούτε τετραγωνικό εκατοστό από το έδαφός της" στη Ρωσία. "Αυτή η γη είναι δική μας. Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό της. Η Ρωσία και ο πρόεδρός της θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό", δήλωσε ο ίδιος.

Προσάρτηση της Κριμαίας θα κλείσει κάθε πόρτα στη διπλωματία

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως σε περίπτωση που η Κριμαία προσαρτηθεί στη Ρωσία, θα κλείσει κάθε δίοδος για διπλωματική λύση. Προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα κλείσει κάθε δίοδο για διπλωματική λύση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Του έκανε ξεκάθαρο ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και οι προκλήσεις στην Κριμαία ή οπουδήποτε αλλού στην Ουκρανία, μαζί με τις κινήσεις προσάρτησης της Κριμαίας θα δέσουν τα χέρια της διπλωματίας», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να δείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Σε ολιγόλογη ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνομιλία, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα μερικές ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συμφωνήσουν τις εντατικές επαφές τους για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης». Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε ότι η επικοινωνία έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές τους τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές της Ουάσινγκτον και της Μόσχας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Επίθεση χάκερ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Θύματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο έπεσαν το ανώτατο σώμα ασφαλείας της Ουκρανίας και το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων. Όπως έγινε γνωστό, μια αγνώστων στοιχείων πηγή ξεκίνησε σειρά επιθέσεων Άρνησης Παροχής Υπηρεσιών (Denial of Service), που στόχο έχουν να γίνει αδύνατη η πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή δίκτυο από τους προβλεπόμενους χρήστες.

«Υπήρξε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση DoS στα δίκτυα επικοινωνιών του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία προφανώς αποσκοπούσε στην παρεμπόδιση των αντιδράσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος μας», ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας. Θύμα παρόμοιων επιθέσεων έπεσε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Ukrinform.

Η κυβέρνηση πρόσταξε τα υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των ιστοσελίδων τους από επιθέσεις και διέταξε τα όργανα επιβολής του νόμου να ξεκινήσουν έρευνες για την ανεύρεση «αποδεικτικών στοιχείων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των υπευθύνων με σκοπό αυτοί να τιμωρηθούν».

Σάββατο 8/3

10.00 μ.μ.

Κέρι προς Λαβρόφ: Προσάρτηση της Κριμαίας θα κλείσει κάθε πόρτα στη διπλωματία

(Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας)

Προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα κλείσει κάθε δίοδο για διπλωματική λύση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Του έκανε ξεκάθαρο ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και οι προκλήσεις στην Κριμαία ή οπουδήποτε αλλού στην Ουκρανία, μαζί με τις κινήσεις προσάρτησης της Κριμαίας θα δέσουν τα χέρια της διπλωματίας», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να δείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Σε ολιγόλογη ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνομιλία, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα μερικές ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συμφωνήσουν τις εντατικές επαφές τους για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».

Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε ότι η επικοινωνία έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές τους τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές της Ουάσινγκτον και της Μόσχας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)

Οι εξελίξεις ως τις 9 το βράδυ:

Πυρά δέχτηκε αεροσκάφος της ουκρανικής συνοριοφυλακής στα όρια της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τραυματισμός, ανέφεραν αξιωματούχοι της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τηλεφωνικές επαφές Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε την ίδια ώρα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ είχε και τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους προέδρους των τριών χωρών της Βαλτικής, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας και εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζουν να λάβουν, «ελλείψει προόδου» στην προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία, «νέα μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία, έπειτα από την επικοινωνία των κ.κ. Ολάντ και Ομπάμα.

Επιμένοντας στην «αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις τις οποίες έστειλε στην Κριμαία στα τέλη Φεβρουαρίου και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτραπεί η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» στην Αυτόνομη Δημοκρατία, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ υπογράμμισαν ταυτόχρονα ότι «ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Reuters: Ρωσικό στρατιωτικό κονβόι κινείται προς τη Συμφερόπολη

Ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή με περίπου 50 φορτηγά μεταφοράς στρατιωτών κατευθύνθηκαν το Σάββατο σε βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters, οι οποίοι βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή της Ουκρανίας, την οποία έχουν ντε φάκτο καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Το κονβόι συνοδεύουν οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα, δύο ασθενοφόρα και πετρελαιοφόρα οχήματα, μεταδίδει το πρακτορείο.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα μοναδικά στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία είναι εκείνα που εδρεύουν στην περιοχή με τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ισχυρισμό τον οποίο η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει «μυθεύματα του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν».

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι στην Κριμαία βρίσκονται 30.000 ρώσοι στρατιωτικοί, ενώ το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000.

Πυρά και κατά παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία την Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.

Στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε εξάλλου το Σάββατο ο ΟΑΣΕ.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επιχείρησε για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι περίπου 50 στρατιωτικοί παρατηρητές από 28 χώρες-μέλη του οργανισμού επιστρέφουν οδικώς από το σημείο ελέγχου της βόρειας Κριμαίας στη βάση τους στην ουκρανική πόλη Κέρσον. Η εκπρόσωπος του οργανισμού Κάθι Μπάρτον δήλωσε ότι κανένας τους δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το επόμενο βήμα θα το αποφασίσουν όταν επιστρέψουν στη βάση τους.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε καλέσει την αποστολή, αλλά οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας υποστήριξαν ότι δεν έδωσαν άδεια στην αποστολή να επισκεφθεί την περιοχή. (πηγή: Ναυτεμπορική)

Ακόμα: Πρώτη απευθείας επαφή των κυβερνήσεων Ρωσίας - Ουκρανίας

Οι εξελίξεις το πρωί:

Με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι επικοινώνησε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, καλώντας τον να μην προχωρήσει «σε βιαστικές και επικίνδυνες» κινήσεις με αφορμή την υπόθεση της Κριμαίας, κινήσεις που θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την ανάμειξή της στην υπόθεση της Ουκρανίας «θα γίνουν μπούμερανγκ κατά των ίδιων των ΗΠΑ», ενώ δήλωσε πως ανοιχτή σε «ειλικρινή διάλογο» για την Ουκρανία  είναι η Μόσχα

Από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίστηκε η ανάγκη να βρεθεί εποικοδομητική λύση στο ζήτημα, λύση που θα είναι συμφέρουσα για τους λαούς της Ρωσίας, της Ουκρανίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας συνολικά.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλήγει: «Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους τις επόμενες ημέρες».

«Έληξε» το περιστατικό σε ουκρανική στρατιωτική βάση


Εν τω μεταξύ, αναίμακτα έληξε το περιστατικό που βρισκόταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα της Παρασκευής σε ουκρανική στρατιωτική βάση.

Ένοπλοι άνδρες, που πιστεύεται ότι ήταν Ρώσοι, εισέβαλαν και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη στρατιωτική βάση στη Σεβαστούπολη -χωρίς ρίψη πυροβολισμών.

 

Ο ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι οι ένοπλοι δεν έριξαν την πύλη για να μπουν στη βάση ούτε φάνηκε να γίνει χρήση βίας.

Έξω από τη βάση είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος το οποίο φώναζε συνθήματα υπέρ των Ρώσων. Δύο δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να πάρουν φωτογραφίες δέχθηκαν επίθεση, σύμφωνα με τον βρετανό ανταποκριτή.

Αργότερα, ένας ουκρανός αξιωματικός δήλωσε σε βρετανική εφημερίδα ότι οι ένοπλοι αποχώρησαν. 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι στην Κριμαία βρίσκονται περίπου 20.000 ρώσοι στρατιώτες. Το Κίεβο ανεβάζει τον αριθμό σε περίπου 30.000.

Συνομιλία Ομπάμα-Μέρκελ, «συντονισμένες θέσεις ΗΠΑ και ΕΕ»

«Τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά στην ουκρανική κρίση χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή.

Ο δύο ηγέτες συμφώνησαν «για την αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα η Ρωσία να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος προσθέτει πως «οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία».

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι περίπου 20.000 ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στην Κριμαία, ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι εν λόγω πληροφορίες πιθανόν είναι ανακριβείς, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνείται ότι οι δυνάμεις που περιβάλλουν τα ουκρανικά στρατεύματα δρουν υπό τις διαταγές της Μόσχας, ενώ από την πλευρά τους οι δυτικές δυνάμεις απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Αυτός ο αριθμός είναι απλά μια εκτίμηση. Και όπως έχω πει, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα αυτού του αριθμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η ουκρανική συνοριοφυλακή εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.

Ο Σέρχι Αστάκοφ, υποδιοικητής των συνοριακών φυλάκων, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Κριμαία, εν συγκρίσει με τους 11.000 που ήταν μόνιμα τοποθετημένοι στη ρωσική βάση στη Σεβαστούπολή πριν από την κρίση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ιχόρ Τενιούκ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, εξήρε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που δεν επέτρεψαν να κλιμακωθεί η κατάσταση, δήλωσε ο Κίρμπι. «(Ο Χέιγκελ) τόνισε τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό και την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας», είπε ο Κίρμπι.

---------------------

Παρασκευή 7/3

23:40 Εισβολή στρατιωτών σε στρατιωτική βάση στη Σεβαστούπολη

Νωρίτερα:

- Η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ωστόσο η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει να υποστηρίζει «αποσχιστές και τρομοκράτες», δήλωσε την Παρασκευή ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Κατά της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία τάσσονται οι Γερμανοί

Αναλυτικά οι διπλωματικές εξελίξεις:

Αντιδιαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι θέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών από τη μία πλευρά και Μόσχας από την άλλη για την κρίση στην Κριμαία, ενώ ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις ρωσόφωνων για βοήθεια» λέει ο Πούτιν στον Ομπάμα, «παράνομη» η Ρωσία και το δημοψήφισμα επιμένει ο Λευκός Οίκος. «Έτοιμη για αντίσταση η Ουκρανία» λέει η Τιμοσένκο ενώ ο Κλίτσκο ζητά σύνδεση «εξπρές» του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δούμα: Θα σεβαστούμε την επιλογή της Κριμαίας

Το ρωσικό κοινοβούλιο θα σεβαστεί την "ιστορική επιλογή" της Κριμαίας στο δημοψήφισμα που θα προτείνει στους ψηφοφόρους την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου. "Θα σεβαστούμε την ιστορική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας", δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα με μια αντιπροσωπεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ρώσοι βουλευτές θα ψήφιζαν υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. "Θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας", πρόσθεσε.

Οι φιλορωσικές αρχές που ανακήρυξαν χθες, Πέμπτη, την Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, δήλωσαν ότι κάνουν πράξη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της. Οι δρόμοι ανήκουν στους υποστηρικτές της Ρωσίας, στα πλήθη που φωνάζουν "Ρωσία! Ρωσία!" και υψώνουν τρίχρωμες ρωσικές σημαίες. Ωστόσο, για τη μερίδα του πληθυσμού που δηλώνει «υπερήφανη που ανήκει στην Ουκρανία», η κίνηση αυτή του κριμαϊκού κοινοβουλίου ήρθε σαν ένα ξαφνικό σοκ, προκαλώντας φόβους για χάος, υποχρεωτική μετανάστευση ή πόλεμο.

Διπλωματική διελκυνστίνδα Ρωσίας - ΗΠΑ

Nα αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιας ώρας, που είχαν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών τις τελευταίες έξι μέρες, με τον κ. Ομπάμα να υπογραμμίζει στον κ. Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο κ. Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

 

Τιμοσένκο: Έτοιμοι να αντισταθούμε - Κλίτσκο: Σύγκλιση με την ΕΕ

Μερικές ώρες αφού ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ βρισκόταν στο κτίριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στο Δουβλίνο μιλούσαν η Γιούλια Τιμοσένκο και ο Βιτάλι Κλίτσκο, οι δύο ισχυρότεροι μέχρι στιγμής υποψήφιοι για την ουκρανικής προεδρία στις εκλογές του Μαΐου.

Στο Δουβλίνο, με αφορμή το συνέδριο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και ηγέτιδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης επί καθεστώτος Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο, συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Κατά την παρουσία τους στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ιρλανδική πρωτεύουσα, οι επικεφαλής των δύο ισχυρότερων αυτήν την στιγμή κομμάτων στο Κίεβο έδωσαν μεν εικόνα ενότητας στους φωτογραφικούς φακούς, αλλά ο διαφορετικός «αέρας» που έχουν τα δύο κόμματα δεν κρύφτηκαν: Η Τιμοσένκο, από το κόμμα της οποίας προέρχεται ο νυν πρωθυπουργός, θεωρείται μέρος του «πολιτικού σκηνικού» της Ουκρανίας -έστω και μέχρι πρότινος αποκλεισμένο- ενώ ο Κλίτσκο είχε εμφανιστεί στο Κίεβο ως «παράγοντας ανανέωσης». 

Η εμφάνιση της Τιμοσένκο ήταν εκείνη μίας πεπειραμένης πολιτικού που ήξερε να χρησιμοποιεί το βήμα συνεδρίων, ενώ ο Κλίτσκο -σε αντίθεση με την παρουσία του στο συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου- φάνηκε συγκριτικά πολύ πιο συνεσταλμένος και άβολος. 

Και οι δύο κατακεραύνωσαν για άλλη μία φορά την ρωσική παρουσία στην Κριμαία ως επέμβαση. Η Τιμοσένκο ζήτησε ισχυρή δράση της Δύσης μετά την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, το οποίο το χαρακτήρισε όχι μόνο παράνομο αλλά και δεύτερο στάδιο του «σχεδίου της Μόσχας» για προσάρτηση της Κριμαίας.

«Το να σταματήσουμε την ρωσική επίθεση δεν αφορά μόνο στην επίτευξη της ελευθερίας στην Ουκρανία. Μιλάμε για την ελευθερία ολόκληρης της περιοχής. Μιλάμε για ειρήνη ή πόλεμο στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Η Ουκρανία είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της», τόνισε.

Ο Κλίτσκο, επίσης επιτιθέμενος στη ρωσική στάση, ανέπτυξε σχέδιο πέντε σημείων για την Ουκρανία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτο βήμα την άμεση υπογραφή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης, η «άμεση έναρξη συζητήσεων» με το ΝΑΤΟ, η διενέργεια πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου και η διενέργεια προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου με απόλυτη διαφάνεια.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)