to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 15.04.2016

Πολιτική

Εμμένει το ΔΝΤ στις παράλογες αξιώσεις του - Όλες οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση

Με φόντο τα σενάρια για αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και το νέο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού μέσω Financial Times, ο Π. Τόμσεν επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ στις πολιτικές λιτότητας - Μαραθώνιες επαφές Τσακαλώτου και Σταθάκη στην Ουάσινγκτον - Ένα ακόμη βήμα προς το κλείσιμο της αξιολόγησης η ανακοίνωση Ντράγκι για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης


Eμμένει ο Τόμσεν για την ανάκγη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων. Παράλληλα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα "νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν". Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλα σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται την ώρα που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για περιορισμένη έως και «συμβολική» συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμήσεις που προκύπτουν από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και της ίδιας της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χθες σχολίασε για πρώτη φορά πως η συμμετοχή μπορεί να λάβει «διάφορες μορφές», ανάλογα με τις δεσμεύσεις τόσο της Αθήνας όσο και των Ευρωπαίων εταίρων. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα «που δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων. 

Καθοριστικές για το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να είναι οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σήμερα και τις επόμενες δύο μέρες στην Ουάσιγκτον. Θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το τοπίο της επόμενης μέρας, τόσο στο εσωτερικό των θεσμών όσο και στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση (εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων Τσακαλώτου-Σταθάκη).

Στην Αθήνα η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαιτέρως θετική την κίνηση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF μέχρι το 30% κάθε έκδοσης δίνοντας σταδιακά και μέχρι τέλους τους έτους μια ανάσα ρευστότητας στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή, Ο Μ. Σαπέν, κατά τη συνάντησή του με τους Τσακαλώτο-Σταθάκη, διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά ότι αναζητεί λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο «τρίγωνο ΔΝΤ  - Γερμανία - Ελλάδα», τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας αλλά και σε βάρος των δανειστών. Όσον αφορά το χρέος ο κ. Σαπέν επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές. 

Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές του σχεδίου μεταρρυθμίσεων»

Μήνυμα προς το ΔΝΤ απέστειλε για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά μέσω της εφημερίδας «Financial Times». Με άρθρο του επισήμανε ότι η Ελλάδα «διέψευσε τους καταστροφολόγους», προσθέτοντας ότι «ένα πολύ σημαντικό άμεσο βήμα για να επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM» και εξηγώντας ότι «έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, που εποπτεύουν τη διάσωση, για το μέγεθος του δημοσιονομικού πακέτου».

«Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές του σχεδίου μεταρρυθμίσεων με τρόπο που δεν αφήνει ανέγγιχτη την απόδοσή τους και την απλότητά τους, αλλά κάνει τη μεταρρύθμιση λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας σημαντικό μέρος του βάρους στους φτωχότερους» υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός. (διαβάστε αναλυτικά).

Στην εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν οδεύει προς κρίση προέβη από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο CNBC, τονίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει νέα δάνεια για την Ελλάδα είναι κοντά. Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα έρθουμε στο θέμα του (ελληνικού) χρέους και θα δούμε τι χρειάζεται να γίνει τώρα ή αργότερα». Όπως είπε, η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα για το χρέος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στις 23/4 η συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο αναμένεται να κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, προκειμένου να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την επόμενη Κυριακή 23 Απριλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στο Αννόβερο της Γερμανίας, όπου θα έχει μία συνάντηση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κατά την οποία ένα από τα πιο βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η οικονομική και η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kypchan, στη συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, για το οποίο οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)