to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 19.05.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Διευκρινίσεις του Ευ. Τσακαλώτου για το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας

Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε το ταμείο «είναι Ελληνικό και διοικείται από την Ελλάδα» κι ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα διορίζει τρία μέλη στο εποπτικό συμβούλιο έναντι δύο από την μεριά των θεσμών. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το εποπτικό συμβούλιο δεν είναι η διοίκηση του ταμείου αλλά ορίζει το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο επίσης στην πλειοψηφία του θα έχει ως μέλη Έλληνες


«Αντιπολίτευση πάνω στο κείμενο που διαβάζετε κι όχι φτηνά σχόλια» ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την λειτουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη (εδώ η συζήτηση στις Επιτροπές).

Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε το ταμείο «είναι Ελληνικό και διοικείται από την Ελλάδα» κι ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα διορίζει τρία μέλη στο εποπτικό συμβούλιο έναντι δύο από την μεριά των θεσμών. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το εποπτικό συμβούλιο δεν είναι η διοίκηση του ταμείου αλλά ορίζει το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο επίσης στην πλειοψηφία του θα έχει ως μέλη Έλληνες.

Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος διέψευσε ότι τα έσοδα του ταμείου θα πάνε στους δανειστές υπογραμμίζοντας ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου θα κατευθύνονται κατά 50% σε επενδύσεις και κατά 50% σε αποπληρωμή του χρέος. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτή η κατανομή είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης από την μεριά της κυβέρνησης σε αντίθεση με την αρχική πρόταση των θεσμών.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε με νόημα ότι «μπορεί εσείς να το διαπραγματευόσασταν, αλλά όχι οι φίλοι σας της Ν.Δ. με τους οποίους θέλετε να είστε πάντα στην κυβέρνηση».

Οι έξι δημόσιες επιχειρήσεις που υπάγονται στην ΕΔΗΣ

Παράλληλα, με νομοτεχνική βελτίωση διευκρινίστηκε ότι οι έξι δημόσιες επιχειρήσεις που υπάγονται στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών) θα είναι οι ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, κι ΟΑΚΑ. Η ΕΔΗΣ θα είναι θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)