to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version
  • Η ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς

    02.06.2023 - 22:26

    Τα λάθη και οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, δεν επαρκούν για να εξηγήσουν την ευρεία νίκη της Ν.Δ. ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης.
  • Σκοτεινοί καιροί

    23.08.2022 - 10:37

    Το σκάνδαλο των υποκλοπών συγκλονίζει τη δημόσια ζωή της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες και έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων αποτελούν πρακτικές που ανήκουν στο πιο σκοτεινό παρελθόν της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Από τη δεκαετία του 1920 έως και τη δεκαετία του 1970 το πολιτικό σύστημα και ο κρατικός μηχανισμός είχαν εδραιωθεί στις διακρίσεις και τις διώξεις σε βάρος της Αριστεράς. Προϋπόθεση για να επιβληθούν διακρίσεις και εφαρμοστούν διώξεις ήταν οι πληροφορίες που συγκεντρώνονταν από την αστυνομία, τη χωροφυλακή και τις υπηρεσίες ασφαλείας μετά από παρακολουθήσεις ή από χαφιέδες.
  • Σκοτεινοί καιροί

    22.08.2022 - 23:52

    Το σκοτεινό παρελθόν έγινε ξανά παρόν. Κανείς πλέον δεν γνωρίζει εάν και ποιοι άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι ή απλοί πολίτες παρακολουθούνται και για ποιους λόγους από την ΕΥΠ.
  • Ανήκουμε στη Δύση

    04.06.2022 - 22:06

    Η συμμετοχή της Ελλάδας στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας έχουν συνδεθεί με το αφήγημα ότι «ανήκουμε στη Δύση». Η πατρότητα της φράσης «ανήκουμε στη Δύση», ως γνωστόν, ανήκει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο είχε προσδιορίσει τη θέση της Ελλάδας στον Ψυχρό Πόλεμο. Σήμερα, σε μια αναβίωση της ψυχροπολεμικής ρητορικής, ο πόλεμος στην Ουκρανία παρουσιάζεται ως μια σύγκρουση μεταξύ της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του αυταρχισμού, μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, στην οποία η Ελλάδα αυτονόητα συντάσσεται με την πρώτη.
  • «Ανήκουμε στη Δύση»

    04.06.2022 - 14:30

    Οι περισσότεροι από όσους επαναλαμβάνουν ότι «ανήκουμε στη Δύση» γνωρίζουν (ή θα έπρεπε να γνωρίζουν) ότι η Δύση δεν είναι κάτι δεδομένο, ότι είναι μια κατασκευή της οποίας η σημασία και το περιεχόμενο αλλάζουν.
  • Οι κληρονομιές του Ψυχρού Πολέμου

    19.03.2022 - 19:32

    Εάν σε κάτι είναι χρήσιμη η αναφορά στον Ψυχρό Πόλεμο, δεν είναι για να αναζητήσουμε αναλογίες, αλλά για να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο, μεταξύ και άλλων παραγόντων, οι κληρονομιές του οδήγησαν στον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Ο μύθος του «καλού» ξένου

    04.02.2022 - 22:16

    Η επέτειος των 200 χρόνων από την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 αποτέλεσε την αφορμή για ένα είδος «απολογισμού» της πορείας της Ελλάδας αυτούς τους δύο αιώνες. Ιδιαίτερα σε επίπεδο δημόσιας ιστορίας, η αφήγηση που κυριάρχησε ήταν μια «ιστορία επιτυχίας»: στα διακόσια αυτά χρόνια η Ελλάδα από μια φτωχή, μικρή, αγροτική χώρα μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο κράτος, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποια είναι, όμως, τα συστατικά αυτής της «ιστορίας επιτυχίας»; Μια σειρά ιστορικών εκπομπών στην τηλεόραση βασισμένη στο βιβλίο του Στάθη Καλύβα «Καταστροφές και θρίαμβοι», με παρουσιαστή τον ίδιο τον συγγραφέα, αναδεικνύει ως συστατικό στοιχείο αυτής της επιτυχίας τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδας προς τη Δύση. Το ερμηνευτικό σχήμα που προβάλλει είναι ότι η Ελλάδα λόγω υπέρμετρων φιλοδοξιών, εσωτερικών συγκρούσεων και λανθασμένων πολιτικών βρέθηκε αρκετές φορές στο χείλος της καταστροφής, αλλά τελικά διασώθηκε και προόδευσε, κυρίως χάρη στη βοήθεια των ξένων (δυτικών) δυνάμεων.
  • Εμμονές και προκαταλήψεις για το πανεπιστήμιο

    17.12.2021 - 19:01

    Πριν από λίγες εβδομάδες δόθηκε στη δημοσιότητα το «Σχέδιο δράσης για το πανεπιστήμιο του 2030». Το κείμενο αυτό ενδιαφέρει γιατί προϊδεάζει για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το πανεπιστήμιο με σχετικό νόμο που αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα.
  • Το πραξικόπημα ως καμπή

    21.04.2021 - 16:19

    Οι ιστορικοί όταν μελετούν το παρελθόν αναζητούν τομές, δηλαδή κάποια γεγονότα κομβικής σημασίας που σηματοδότησαν την απαρχή κάποιων γενικότερων και σημαντικότερων αλλαγών. Τέτοιες τομές στην ελληνική ιστορία είναι, για παράδειγμα, η μικρασιατική καταστροφή το 1922 ή η λήξη του Εμφυλίου το 1949.
  • Στην εποχή της αβεβαιότητας

    29.03.2021 - 20:42

    Για ένα χρόνο η ελληνική κοινωνία, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, βρίσκεται ακόμη στη δίνη της πανδημίας και των μέτρων για την αντιμετώπισή της.
  • O νέος αντιφασισμός

    28.10.2020 - 12:27

    Η καταδίκη και φυλάκιση της ηγετικής ομάδας και στελεχών της Χρυσής Αυγής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας του 21ου αιώνα
  • Γιατί μας ενδιαφέρει η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ;

    10.06.2020 - 21:03

    Πρώτη φορά μια «εσωτερική» υπόθεση των ΗΠΑ έχει τόσο μεγάλη, διεθνή απήχηση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σελίδες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)