to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Η ιλαρή ιστορία μιας «εθνικά επικίνδυνης» έρευνας

  05.10.2021 - 13:42

  Πέρα όμως από το θεσμικό επίπεδο η απόφαση αυτή θα έχει αντίκτυπο στην επιχειρηματολογία όσων ακόμη βλέπουν «βλαχικό ζήτημα» στα Βαλκάνια, γιατί θα τους εφοδιάσει με μια ακόμα ιστορία δίωξης την οποία δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να προσεταιριστούν για να ανακυκλώσουν το ιδεολογικό τους σχήμα. Και το ακροατήριο αυτών των κύκλων δεν βρίσκεται σε ειδικούς επιστήμονες ή οργανισμούς που υπηρετούν την ειρήνη και τη συνύπαρξη αλλά σε χώρους που παίζουν τοξικά παιχνίδια με τη συνείδηση και τον αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων. Σε κάθε χώρα με το δικό τους τρόπο πάντα με τα ίδια μπανάλ εργαλεία.
 • Τα φέρετρα και τα στρέμματα

  31.08.2021 - 17:07

  Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ως τεχνολογία διακυβέρνησης αποτελεί μια σύνθετη και μακρόχρονη πορεία μετασχηματισμού της εξουσίας που συνόδευσε την ανάδυση της νεωτερικότητας και ειδικά του έθνους – κράτους ως του κυρίαρχου μοντέλου πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας. Η ανθρώπινη ζωή και η αναπαραγωγή της, η μέριμνα για τον εαυτό, το σώμα και την υγεία, οι ηθικές και πολιτισμικές επενδύσεις του βίου, συγκεκριμένες αντιλήψεις για το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και ο εξοβελισμός του θανάτου από τη καθημερινή ζωή καθώς και η ιατρικοποίηση του αποτελούν όψεις αυτού του μετασχηματισμού που ενσωμάτωσαν οι τεχνολογίες εξουσίας και ονομάστηκαν όχι τυχαία βιοπολιτική.
 • Στο χωράφι του «απόλυτου κακού»

  16.08.2021 - 23:25

  Τι είδους απελπισία σπρώχνει έναν άνθρωπο να γαντζώνεται πάνω σε ένα απογειούμενο αεροπλάνο που τρέχει με εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα με την αυταπάτη πως έχει μερίδα στο ευοίωνο μέλλον της «απόδρασης» από τον τόπο που γεννήθηκε; Πως να το συλλάβει και να το ερμηνεύσει ο μέσος ευρωπαίος τηλεθεατής που καταναλώνει εικόνες και αφηγήσεις μιας επέλασης με τα κληροδοτημένα εργαλεία της δυτικοκεντρικής κανονικότητας του; Ποια θρυαλλίδα ανάβει και συν-κινεί τις ψηφιακές κοινότητες γεμίζοντας τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με κραυγάζοντα ανθρωπισμό;
 • Αλέξης Πατέλης: Η κρυφή γοητεία του νεοφιλελευθερισμού

  11.05.2021 - 10:56

  Βρίσκω τις δύο δηλώσεις του αναπάντεχα ειλικρινείς. Βλέπετε, δεν πρόκειται για κάποιον πολιτευτή που έχει ανάγκη την ψήφο του ελληνικού λαού και πρέπει να στρογγυλεύει τα λεγόμενα του.
 • Με αφορμή (ακόμα ένα) «μεμονωμένο» περιστατικό

  07.05.2021 - 22:21

  Δυστυχώς τα τελευταία δυο χρόνια μετρούμε μια σειρά από συστημικές ήττες στο πεδίο της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και της καλλιέργειας μιας δημόσιας κουλτούρας ανοχής και συμπερίληψης για ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας
 • Το κάδρο, η σημαία και ο θάνατος

  21.04.2021 - 01:21

  Αν παρατηρούσε την περασμένη βδομάδα που «έφυγε» από τη ζωή ο πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιππος τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης θα έβλεπε εκτενή αφιερωματικά άρθρα που αφορούσαν τον βίο του, την «ελληνική» καταγωγή του και φυσικά τα πρωτόκολλα που θα συνοδεύσουν τη κηδεία από το τι θα φορά η οικογένεια (ως μείζον ζήτημα μιας και ο jeune premier Χάρι εγκατέλειψε τα οφίκια για τη κοσμική ζωή της Καλιφόρνια και στερήθηκε των στρατιωτικών του τίτλων άρα δε μπορεί να φορέσει στολή), ποιος θα χοροστατήσει και που θα γίνει η τελετή, ποιοι βαρόνοι, δούκες, βασιλείς, κόμιδες και σερ θα παρευρεθούν, τι μάρκα αυτοκίνητα θα κουβαλάνε το φέρετρο και ου το καθεξής.
 • Ωδή για τον "αιώνιο" φοιτητή

  17.01.2021 - 18:01

  Ένας ρεαλιστής ποιητής ας γράψει μια ωδή στον "αιώνιο φοιτητή". Για τους πολιτικούς, τους δημοσιολόγους, τους opinion makers, τους ιεροψάλτες του νεοφιλελευθερισμού ενσαρκώνει το απόλυτο κακό. Ο "αιώνιος φοιτητής".
 • Γιατί δεν είναι αθώοι;

  06.10.2020 - 15:00

  Η απόφαση -όποια κι αν είναι- (και εύχομαι να είναι συντριπτική) θα αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με το νεοναζισμό.
 • #icantbreath

  01.06.2020 - 18:09

  Τι διάολο χρειάζεται για να μιλήσουμε; Όχι μόνο γι όσα συμβαίνουν στη μακρινή Αμερική αλλά (πρωτίστως) για όσα συμβαίνουν στη δική μας γειτονιά, στα δικά μας οδοστρώματα, στις δικές μας αυλές. Ίσως έτσι γλιτώσουμε και ανθρώπους από το ακούσιο, αδόκητο και αδιόρατο μαρτύριο τους.
 • Ο κυνισμός της διαχείρισης

  26.04.2020 - 14:47

  Αν προσπαθούσε να συνθέσει κανείς μια ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος από την οπτική της επιστημολογίας των – από καιρό εις καιρόν – αποκαλούμενων «μεταρρυθμίσεων», με άνεση θα μπορούσε να τη βαφτίσει: «Μια ιστορία του ράβε- ξήλωνε».
 • Επιστήμη στην υπηρεσία «του νόμου και της τάξης»

  03.01.2020 - 15:27

  Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για την κυβέρνηση η «επιστημονική» έρευνα με θέμα: «Η πολιτική βία στην Ελλάδα και οι καταλύτες της – Από το 2008 έως σήμερα» που δημοσιεύτηκε στα Νέα του Σαββατοκύριακου της 21ης Δεκεμβρίου 2019

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)