to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:05 | 21.01.2015

Πολιτική

Ρένα Δούρου στο BBC: «Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα ασφαλές οικονομικό και τραπεζικό πλαίσιο όταν η κοινωνία λιμοκτονεί»

«Ο Σύριζα δεν θέλει να φύγει από το ευρώ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αυτός είναι ο εύκολος δρόμος: να φύγεις δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς όμως ακολουθούμε τον δύσκολο δρόμο. Διότι γνωρίζουμε ότι δεν δίνουμε ένα αγώνα μόνο στο όνομα της ελληνικής κοινωνίας. Τον δίνουμε και στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει σε συνέντευξη της στο BBC η Ρένα Δούρου.


Το λινκ της συνέντευξης: http://www.bbc.co.uk/programmes/p02hbspr

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ρ.Δ. - «Ας το θέσουμε διαφορετικά: η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τον Ρούσβελτ. Γιατί, έχετε δίκιο, θα είναι πραγματικά δύσκολο για μια χώρα-μέλος της ΕΕ να προσπαθήσει να ανακαλύψει μόνη της τον Ρούσβελτ. Οι πολιτικές της λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί τα πέντε τελευταία χρόνια, δεν έχουν δώσει καμία λύση για το ελληνικό χρέος. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

- Πάντως, αν καταλαβαίνω σωστά, το πρόγραμμά σας μιλά για αύξηση του κατώτατου μισθού, για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε ανθρώπους που τους το έχουν κόψει, κουπόνια σίτισης για παιδιά, κοινωνική ασφάλιση στους αναξιοπαθούντες, στέγη στους άστεγους, μορατόριουμ στο ιδιωτικό χρέος… Όλα αυτά…

Ρ.Δ. – Προσθέσατε ότι τα διαβάσατε όλα αυτά και προσπαθείτε να πείτε ότι δεν είναι εφικτά.

- Λέω ότι δεν μπορείτε να τα παρέχετε.

Ρ.Δ. - Μπορούμε και θα σας εξηγήσω. Μπορείτε να μου δώσετε το παράδειγμα ενός επενδυτή ή μιας επενδύτριας που θα έρθει στη χώρα μου και θα επενδύσει τα λεφτά του/της σε μια χώρα όπου απουσιάζει η κοινωνική συνοχή, σε μια χώρα με φτώχεια, με γραφειοκρατία, όπου το φορολογικό σύστημα, χωρίς υπερβολή, αλλάζει κάθε μήνα. Ποιος θα ξοδέψει τα χρήματά του σε ένα τέτοιο κράτος; Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα ασφαλές οικονομικό και τραπεζικό πλαίσιο όταν η κοινωνία λιμοκτονεί. Σας παρακαλώ να πάτε στο Πέραμα. Σε αυτή τη γειτονιά μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας θα συναντήσετε οικογένειες που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μήνες. Τη σύνταξη της μητέρας μου την έχουν περικόψει πάνω από 30 φορές. Μπορείτε να το πιστέψετε;

- Λέτε ότι για να ανακάμψει η Ελλάδα, θα πρέπει να διαγραφεί ένα μεγάλο τμήμα του χρέους. Αν σας πουν όχι, με το σκεπτικό ότι «αν το κάνουμε για εσάς, μετά θα πρέπει να το κάνουμε και για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, κλπ», αν λοιπόν πουν «όχι, δεν θα σας δώσουμε αυτό που ζητάτε», τι θα κάνετε τότε;

Ρ.Δ. – Μετρήστε πόσα «αν» περιείχε η ερώτηση που μου κάνατε…

- Εντάξει, τότε θα πω «όταν» αντί για «αν». Όταν πηγαίνετε σε μια διαπραγμάτευση, θα πρέπει να μπορείτε να απειλήσετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο όπλο. Στην περίπτωσή σας θα ήταν «αν δεν πετύχουμε τη συμφωνία, θα φύγουμε από το ευρώ». Είστε έτοιμοι να πείτε κάτι τέτοιο;

Ρ.Δ. – Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι δεν χρειάζεσαι απειλές ούτε όπλα, δεν χρειάζεσαι καν όνειρο ή όραμα όταν έχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θα πληρώσουμε το χρέος μας, αλλά θα πρέπει να το κάνουμε με όρους ανάπτυξης. Ο Σύριζα δεν θέλει να φύγει από το ευρώ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αυτός είναι ο εύκολος δρόμος: να φύγεις δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς όμως ακολουθούμε τον δύσκολο δρόμο. Διότι γνωρίζουμε ότι δεν δίνουμε ένα αγώνα μόνο στο όνομα της ελληνικής κοινωνίας. Τον δίνουμε και στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-(Κυρία Ρένα Δούρου, σας ευχαριστώ πολύ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)