to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 15.01.2015

Διεθνή

Διακήρυξη στήριξης από Βέλγους διανοούμενους και πολίτες ενάντια στην λιτότητα: "Θέλουμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές''

Διακήρυξη στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ από Βέλγους διανοούμενους και πολίτες, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο εναντίον της λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών που μαστίζουν την Ευρώπη."Θέλουμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου''


Στην Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια τα σχέδια λιτότητας διαδέχονται το ένα το άλλο και η άκρη του τούνελ δεν έχει φανεί ακόμα.

Τα πέντε τελευταία χρόνια, η τρόικα (που περιλαμβάνει την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ) επιβάλλει μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για πιστώσεις έκτακτης ανάγκης που σκοπό έχουν να αποφευχθεί η παύση πληρωμών της Ελλάδας προς αυτούς τους πιστωτές. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πιστώσεων χρησιμοποιήθηκαν για να προστατεύσουν τους κερδοσκόπους.

Ταυτόχρονα, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν επιφέρει μια πραγματική κοινωνική οπισθοδρόμηση. Ένας στους τρεις ζει σε συνθήκες φτώχειας. Εννέα στους δέκα ανέργους δεν λαμβάνουν πλέον επίδομα ανεργίας.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων έφθασε το 60% και πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο. Σχεδόν 100.000 εταιρείες έχουν πτωχεύσει. Η χώρα βουλιάζει σε μια ατελείωτη κρίση. Το δημόσιο χρέος, που ανερχόταν στο 120% του ΑΕΠ το 2009, φθάνει σήμερα στο 179% του ΑΕΠ, πράγμα που αποδεικνύει ότι η θεραπεία - η λιτότητα - όχι μόνο είναι χειρότερη από την ασθένεια, αλλά την επιδεινώνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που βασίζεται σε τέσσερις «πυλώνες» και πενήντα συγκεκριμένα μέτρα.

Σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη ριζική μείωση και τη σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορούμε πρώτα να πραγματοποιήσουμε δαπάνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στα άλλα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 580 στα 751 ευρώ, η δωρεάν παροχή μιας ελάχιστης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, η παροχή κουπονιών διατροφής στα φτωχότερα νοικοκυριά, η φορολογική μεταρρύθμιση, ένας νόμος για τις  φορολογικές οφειλές και τα ανεξόφλητα δάνεια, η αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, μια περιορισμένη κυβέρνηση με δέκα υπουργούς, η μεταρρύθμιση και η ενίσχυση της οικονομικής αστυνομίας, και μεταρρυθμίσεις των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εναλλακτική λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κόσμου. Αυτό όμως δεν είναι λόγος για να στερήσουμε από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα να εκλέγει ελεύθερα τους βουλευτές του.

Είναι εντελώς απαράδεκτο η Άνγκελα Μέρκελ να σκέπτεται να προτείνει στην Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ ή ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί να απευθύνεται άμεσα στους έλληνες ψηφοφόρους για να τους πει τι να ψηφίσουν. Είναι εξίσου απαράδεκτο να εκφράζει ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αποδοκιμασία του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ψευδώς ως «λαϊκιστή».

Απαιτούμε από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς αξιολόγησης και τις ευρωπαϊκές αρχές να σταματήσουν τις απρεπείς πιέσεις τους. Δεν είναι στο χέρι τους να υπαγορεύουν στους λαούς τι να ψηφίσουν! Η λιτότητα είναι μια πολιτική επιλογή που οι πολίτες της Ελλάδας πρέπει να μπορούν να απορρίψουν δημοκρατικά!

Είναι αλήθεια ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βάλει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας που έχει ενσκήψει σε όλη την Ευρώπη, και θα ήταν μια σημαντική νίκη για την κοινωνική δικαιοσύνη και για μια αλληλέγγυα Ευρώπη, αντίθετη με τους εθνικισμούς και το φασισμό.

Εάν η Ελλάδα πει: «Όχι, φτάνει πια!», θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, όπου οι Podemos είναι πρώτοι στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2015.

Στο Βέλγιο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μας αφορά άμεσα, διότι θα ενισχύσει την αντίσταση στις πολιτικές λιτότητας που επιταχύνονται ακόμα περισσότερο από τη σημερινή κυβέρνηση.

Συμφωνούμε με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν λέει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης και ότι αυτό που διακυβεύεται θα μπορούσε να σημάνει την αρχή μιας νέας ευρωπαϊκής περιπέτειας που αντικαθιστά το δημοσιονομικό ντάμπινγκ και τον θανάσιμο ανταγωνισμό με την αμοιβαία βοήθεια και την αλληλεγγύη. Γι αυτό λέμε στον ελληνικό λαό: Μη φοβάστε, βασιστείτε σε εμάς, είμαστε στο πλευρό σας!

*Στείλτε την υπογραφή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση για την υποστήριξη της καμπάνιας appelsyriza.wordpress.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)