to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:47 | 16.10.2014

Οικονομία

Χαρδούβελης και Κομισιόν διαβεβαιώνουν: Το «πρόγραμμα προσαρμογής» θα ολοκληρωθεί

Μετά την αλλαγή στάσης της Ελλάδας σχετικά με την έξοδό της από το δανειακό πρόγραμμα, και εν μέσω γενικευμένων ανησυχιών των αγορών για την επόμενη μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβει σε μήνυμα στήριξης της Ελλάδας - Διαβεβαιώσεις ολοκλήρωσης του «προγράμματος προσαρμογής» και από τον Γκ. Χαρδούβελη - Νέες απώλειες 2,22% στο Χρηματιστήριο παρά τη δήλωση «στήριξης» από την Κομισιόν


Σχετικές εξελίξεις: Νέες απώλειες 2,22% στο Χρηματιστήριο παρά τη δήλωση «στήριξης» από την Κομισιόν // H EKT μειώνει το κούρεμα των ελληνικών τραπεζικών ενεχύρων // Βloomberg: "Xωρίς νόημα" το πυροτέχνημα Σαμαρά για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνο

Δήλωση «απόλυτης στήριξη της Ελλάδας» εν μέσω γενικευμένων ανησυχιών των αγορών για την επόμενη μέρα, δηλαδή μετά την έξοδό της στις αγορές, έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τη δήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Γίρκι Κατάινεν, διότι όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του, θεώρησε σκόπιμο να αποσαφηνίσει τη θέση των εταίρων.

Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν, η Ελλάδα σημείωσε τεράστια πρόοδο για να βάλει τις βάσεις ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, με υγιή δημόσια οικονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτελεσματική εποπτεία. «Το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή απαίτησε πολύ δύσκολες επιλογές, ενώ η Επιτροπή και η ευρωζώνη συνολικά στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας μέσα από αυτή τη διαδικασία και τώρα είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων, ενώ υπάρχουν πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι η χώρα κάνει στροφή» ανέφερε.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα με ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, τόνισε ο Φινλανδός Αντιπρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν, η Κομισιόν και οι εταίροι θα συνεργαστούν πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση, κάτι που θα απαιτήσει ένα «συνολικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων» που θα πρέπει να συμφωνηθεί. «Θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε μία ομαλή πορεία ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος, ενώ θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις αγορές για την ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και κατάλληλου χρηματοδοτικού αποθέματος (fiscal buffer)» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείτο το Reuters χθες, ανέφεραν πως οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Αθήνα αλλάζει γνώμη όσον αφορά στον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της το 2015 και ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων του ΔΝΤ.

Ειδικότερα οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, που δεν κατονομάζει το πρακτορείο, ανέφεραν ότι η Αθήνα μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χρηματοδότησή της από τις αγορές και μόνο, έπειτα και από τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από την Ε.Ε. αλλά και από τους επενδυτές που προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

Γκ. Χαρδούβελης:  Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί

«Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές τις τελευταίες μέρες δεν αντανακλά τις δυνατότητες τις ελληνικής οικονομίας ούτε τις προοπτικές της», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη Βουλή.

Ενημέρωσε ακόμη ότι θα ανακοινωθούν μέτρα μέτρα που θα διευκολύνουν την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες ούτως ώστε να διευκολυνθεί και η ρευστότητα από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.  

«Η Ελλάδα είναι ο πρωταθλητής του ΟΟΣΑ σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές και επάξιο μέλος της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ξεκινήσει μια πορεία προς την ανάπτυξη και αυτή η πορεία είναι μια απτή πραγματικότητα».

«Πολλές φορές είναι νευρικές οι αγορές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους. Για την πραγματική κατάσταση μιλάνε τα αδιάσειστα οικονομικά μεγέθη και αυτά δίνουν το δικαίωμα για μικρά και λελογισμένα βήματα για αποκατάσταση των αδικιών», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνοντας ότι η προσήλωση στους στόχους και η μέγιστη πολιτική συναίνεση μπορούν να μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση το γρηγορότερο. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής». «Έχουμε δρομολογήσει με τους εταίρους μια βιώσιμη λύση», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία της Ντόρας Μπακογιάννη για μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%, λέγοντας ότι έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών η οποία μελετά αυτό το θέμα.

Ρεγκλινγκ: Ισως δεν χρειάζεται νέα μείωση του ελληνικού χρέους

Το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο» («absolutely sustainable»), εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, ο κ. Ρεγκλινγκ δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία (broad consensus) για την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από την δανειακή συμφωνία με το ΔΝΤ, εφόσον αυτή η έξοδος είναι συνετή (prudent) και συνοδεύεται από προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης.

«Υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την ιδέα να λάβει η Ελλάδα προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις. Μια γραμμή από τον ΕSM, θα είναι ένα χρήσιμο μαξιλάρι σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετα χρήματα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Σε ερώτηση εάν η χώρα μας είναι έτοιμη να λάβει όλη τη χρηματοδότηση της από τις αγορές, απάντησε «κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά», καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών.

«Εχοντας αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούμε να πούμε πιο εύκολα τι έχει νόημα και τι όχι», προειδοποιώντας ωστόσο ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει μονομερώς από το ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να περιμένει μεγάλη βοήθεια για την μείωση του χρέους.

 

Πηγές: Deutsche Welle, Reuters, euro2day.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)