to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 09.04.2014

Οικονομία

Η προεκλογική παράσταση αρχίζει: «Βγαίνουμε στις αγορές» με πενταετές ομόλογο και υψηλό επιτόκιο

Με υψηλό επιτόκιο, περίπου 5% (αντί για το ισχύον 1,5%), βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια. Αυξάνεται έτσι το το δημόσιο χρέος για να εξυπηρετηθεί η προεκλογική καμπάνια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. «Η έξοδος αυτή αποτελεί και έγκλημα εις βάρος του Ελληνικού αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, αφού ενταφιάζει τη συζήτηση και τη προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους, διαγραφής μεγάλου μέρους του» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας


Τελευταία ενημέρωση: Έκλεισε η διαδικασία της δημοπρασίας για το ελληνικό ομόλογο. Στα 20 δισ. ευρώ φτάνουν οι προσφορές (σε μεγάλο μέρος πλασματικές) σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία. Στο 4,95% κινείται το πραγματικό επιτόκιο. Πληροφορίες για άντληση 3 δισ. ευρώ (πληροφορίες από stokokkino.gr και euro2day.gr). 

«Επιβαρύνουμε το χρέος, πριμοδοτούσε τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια. Και πανηγυρίζουμε από πάνω. Η έξοδος αυτή αποτελεί και έγκλημα εις βάρος του Ελληνικού αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, αφού ενταφιάζει τη συζήτηση και τη προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους, διαγραφής μεγάλου μέρους του» σημείωσε σχετικά ο Αλ. Τσίπρας από το συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.

«Η έξοδος στις αγορές δεν απαντά στο πρόβλημα ότι δανειζόμαστε για να αποπληρώσουμε παλιά χρέη και όχι για την ανάπτυξη και το πώς θα ξεφύγουμε από την παγίδα χρέους» σχολίασε σήμερα ο Ευ. Τσακαλώτος. Όπως προσθέτει: "Δεν απαντά στο πρόβλημα ότι τα δάνεια που παίρνουμε, είτε θεσμικά είτε από τις αγορές, έρχονται να στηρίξουν την πολιτική της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης, των ιδιωτικοποιήσεων και της εσωτερικής υποτίμησης. Είναι, έτσι, προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν πρόκειται να δει καμία βελτίωση στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει. Χωρίς μια ριζική αλλαγή από την πορεία που έχει χαραχτεί μέσω του Μνημονίου, αυτές οι επικοινωνιακές ενέργειες έχουν «κοντά ποδάρια»".

Αναλυτικά:

Λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι της Τετάρτης επισημοποιήθηκε η έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας υπό αγγλικό δίκαιο, η οποία απευθύνεται στους διεθνείς επενδυτές.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προεγγραφές ξεκινούν από τώρα και η αποδοχή των προσφορών θα εκκαθαριστεί αύριο Πέμπτη. Ανάδοχοι θα είναι η Bank of America Merill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η Deutsche Banκ, η JP Morgan και Morgan Stanley. Η έκδοση θα υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο ενώ αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης την οποία θα διαχειριστεί η JP Morgan θα οριστεί το επιτόκιο. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει το τελικό ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα. Το ομόλογο θα υπόκειται σε αξιολόγηση Caa3/B-/Β-, ενώ η λήξη του θα είναι στις 17 Απριλίου 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βγήκε τελευταία φορά στις αγορές με πενταετή ομόλογα στις 2-2-2010 και πλήρωσε επιτόκιο 6,10%, ενώ μόλις ένα μήνα νωρίτερα (4-1-2010) είχε δανειστεί πενταετή με επιτόκιο 3,534%.

Στη σικέ έξοδο «βοήθησαν», όπως αναφέρεται παραπάνω, κυρίως διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, που έχουν ήδη συνάψει χρυσές συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση και έχουν άμεσο συμφέρον για αλλαγή του κλίματος. Δεν πρόκειται δηλαδή για «κανονική» έξοδο αλλά για «ιδιωτική τοποθέτηση» όπως εξήγησε στο Κόκκινο (105,5) ο Γ. Σχοινάς. Διαβάστε σχετικά το κατατοπιστικό άρθρο του Γ. Βαρουφάκη: Στις αγορές, πτωχευμένοι!

Βεβιασμένη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη κίνηση εξυπηρετεί προτεραιότητες προεκλογικού χαρακτήρα. «Η έξοδος στις αγορές δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η πατρίδα μας έχει γεμίσει εκατομμύρια ανέργους και φτωχοποιημένους συμπολίτες μας» σχολιάζει ο Ν. Μαριάς εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

 

Πανηγυρίζουν το νέο δανεισμό

Η περιβόητη έξοδος έρχεται σε αντίφαση με τη ρητορική του succes story (και του πρωτογενούς πλεονάσματος) καθώς ο νέος δανεισμός θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Ένα δημόσιο χρέος που, όπως έχει παραδεχθεί και ο Β. Σόιμπλε, θα εξακολουθήσει να είναι μη βιώσιμο, εξ' ου και η ανάγκη για νέο δανεισμό και νέο πακέτο «βοήθειας» (που έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας).

Όπως εξήγησε ο Γ. Σταθάκης, η έξοδος στις αγορές, αυτή την χρονική στιγμή, δεν έχει τίποτα ευνοϊκό για τη χώρα αντιθέτως θα επιφέρει τρεις σημαντικές αρνητικές συνέπειες:

1. Αποδυναμώνει το επιχείρημα που έχει η χώρα για τη διαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

2. Η χώρα δανείζεται με υψηλό επιτόκιο της τάξεως του 6%, όπως δηλαδή συνέβαινε και κατά την αρχή της κρίσης. Δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να δανειστείς με τέτοιο επιτόκιο

3. Ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι βγαίνουμε από την οικονομική καταστροφή η χώρα παραμένει στην παγίδα του χρέους γιατί σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που θα αναθεωρηθεί το Μάιο η χώρα δεσμεύεται να έχει 4.5% μόνιμο πλεόνασμα, δηλαδή 60 δισ. επιπλέον, και ταυτόχρονα να βρει άλλα 22 δις. προκειμένου να εξυπηρετεί το χρέος που έχει.  κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό της, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί.

********

Διαβάστε επίσης:

Πανηγυρισμοί Βενιζέλου για τη σικέ έξοδο στις αγορές

«Οι αγορές ψήφισαν Ελλάδα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν «στηρίζει τα χαμηλά επιτόκια των δανειστών εντός του μνημονίου»

Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών: H Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές εν μία νυκτί

Αποστάσεις φαίνεται να κρατάει πολιτικός κόσμος στη Γερμανία για την περιβόητη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η ανακοίνωση της οποίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στη χώρα. Με αφορμή τα παραπάνω χθές, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle.

«Σήμερα οι οικονομικοί όροι είναι χειρότεροι από το 2010. Γιατί τότε δεν μας δάνειζαν και μας έβγαλαν έξω από τις αγορές και σήμερα μας δανείζουν;» έθεσε το ερώτημα ο Π. Σκουρλέτης στο ΣΤΑΡ, που βέβαια έμεινε αναπάντητο από την εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ.

Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ: Οι τρεις λόγοι που δεν έπρεπε να βγούμε τώρα στις αγορές

«Η έξοδος δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την αδυναμία της χώρας να αναχρηματοδοτήσει κανονικά το χρέος της με δεκαετή ομόλογα, που είναι και η συνήθης μορφή»

 
 
Γ. Μηλιός για την «έξοδο στις αγορές»: Οι ισχυροί επιβραβεύουν τη λιτότητα και την εξαθλίωση

Ενώ «το δημόσιο θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια για να μπορέσει ο κ. Σαμαράς να μετατοπίσει την επικαιρότητα από το "σκάνδαλο Μπαλτάκου" και τον ακροδεξιό εναγκαλισμό της κυβέρνησης, σε άλλα "αναστάσιμα" ζητήματα»

 
 
 
Κ. Λαπαβίτσας: «Η κυβέρνηση θα σπαταλήσει 400 εκατ. για να ζητήσει την ψήφο στις ευρωεκλογές» (ηχητικό)

Πυροτέχνημα με σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να βγεί για δανεισμό στις αγορές, μιλώντας στο Κόκκινο ο καθηγητής οικονομικών, Κώστας Λαπαβίτσας  

Süddeutsche Zeitung: Ο Σαμαράς προσπαθεί να διασώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό 

«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ενόψει των εκλογών να διασώσει τον κυβερνητικό του συνασπισμό, ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία δύο εδρών. Η επιδίωξή του είναι συμβατή με το πνεύμα των δανειστών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)